乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210021 19822
花園仔 發表於 2009-8-21 19:41:04 |顯示全部樓層
8681# LHS1

LHS1及大家晚上好!

嗰D網好亂籠架, 圖文不對稱家常便飯! 又唔使負責任嘅!
我為咗<火鶴花>同大網嘈咗幾年洛, 一樣冇結果! 呵呵!

我地講<夜香花>係冬瓜盅上面浮浮吓嗰D,
又係加埋冬瓜, 鮮草菇, 薑絲滚豬膶湯嗰D<夜香花>呀!
回復

花園仔 發表於 2009-8-21 19:58:12 |顯示全部樓層
8680# muitau
8673# 花園仔
網嘅剪口好利架馬, 分分鐘會損害魚魚嘅表皮(鱗)架,
所以除咗用燒焊接駁外仲用打磨機將每個鐵枝利口磨平磨滑呢! -- 好幼細嘅工作黎架
---------------------------------------------------------------------------
係老師個花園無論植物動物定死物都健康靚仔!!
老師你之前唔好似係已經有個鐵網架咩? 爛左喇?!
================================================

妹頭,
先前嘅鐵網未爛, 不過設計上有問題啫!
用料輕薄網眼細(3/4吋), 頂位冇長凹位俾睡蓮葉嘅梗走位, 接駁位易擦損魚鱗....
而家針對問題修正曬啦, 用粗料易打磨圓滑, 網眼改為2吋X1吋, 頂開凹位, 接駁位平對焊接....

嗱, 好好多嘞係咪?
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-22 09:37:57 |顯示全部樓層

老師,你呢串花好靚!拍得有feel
回復

花園仔 發表於 2009-8-22 10:07:46 |顯示全部樓層
8684# alilovebyj

alison及大家好!

我D相好乜吖, 四四正正清清楚楚就真嘅!

哈! <夕張蜜瓜>有乸花囉!(唔知到時有冇公花啫!)
回復

newman 發表於 2009-8-22 10:30:01 |顯示全部樓層
8685# 花園仔

你好花老師!
我係一位種植新手,前幾天首次種青瓜,想請教青瓜是否要授粉?
先多謝回覆!
回復

花園仔 發表於 2009-8-22 12:00:44 |顯示全部樓層
8686# newman
你好花老師!
先多謝回覆!
============================

你好!
唔係唔想答你, 其實我帖子講過架罅!
大部份朋友都講過 -- 我而家睇到第幾頁呀, 我睇曬嘞....
我梗係開心啦 -- 又多咗個志同道合嘅老友記喎!

人總係體 <錯誤中學習 實踐中進步> 嘅!

想請教青瓜是否要授粉? -- 網上及有D網友話唔使喎!

我話:
!

HI壹HI之馬, 九成幾得嘅....

剛剛人工授粉嘅<Y牌壽司青瓜>
回復

newman 發表於 2009-8-22 13:19:40 |顯示全部樓層
8686# newman
你好花老師!
先多謝回覆!
============================

你好!
唔係唔想答你, 其實我帖子講過架罅!
大部份朋友都講過 -- 我而家睇到 ...
花園仔 發表於 2009-8-22 12:00

多謝花老師回覆!
我會慢慢睇曬你的post!
Thanks,
回復

llaus 發表於 2009-8-22 13:24:01 |顯示全部樓層
無使姜啵
老師極之好人
有愛心,耐情,細心................................
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 12:40:25 |顯示全部樓層
大家好!
秋種就快黎嘞, 雖然今日好熱都出去買多兩個儲肥桶....
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 12:50:27 |顯示全部樓層
今朝一早做到身水身汗, 為咗嗰棵唔争氣嘅日本仔囉!

俾咗最後機會佢架罅! 無奈體觀察期間網袋抵擋唔到蠅蠅拮拮呀!
回復

月光光 發表於 2009-8-23 13:01:15 |顯示全部樓層
老師,你比我的夜香花枝條,1/8落種已有新葉長出,但早兩日見d葉開始枯黃,點做好呀?
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 13:02:29 |顯示全部樓層
星期六有飯局, 朋友仔又食又叻好正常啫, 佢地種唔到吖馬!
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-23 13:16:16 |顯示全部樓層
嘩…牛奶蕉!!正正正!!好好味呢!

看來老師的日本仔又要等來年試了!!一齊加油啦!
ps 今天看到老師的長南瓜有一個雌花啊!我也給他最後的機會。
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 13:17:13 |顯示全部樓層
8692# 月光光
老師,你比我的夜香花枝條,1/8落種已有新葉長出,但早兩日見d葉開始枯黃,點做好呀?
======================================

你好,
新葉出咗啫, D根仲係好少嘅, 唔曬得咁勁架,(頂加遮光網)
等D葉生多D或有橫丫出至可以狂曬架!
觀察吓先啦!

嗱, 種嘢都要講邏輯架!
好似呢棵牛奶蕉側芽咁, 挖出黎得翻好少根, 就咁求其種咗佢就9C1生喇!
所以咪揾個鎖水嘅地方種體度長吓根先移位囉!
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 13:32:42 |顯示全部樓層
8694# alilovebyj
嘩…牛奶蕉!!正正正!!好好味呢!

看來老師的日本仔又要等來年試了!!一齊加油啦!
ps 今天看到老師的長南瓜有一個雌花啊!我也給他最後的機會。
=====================================

alison好!
哈, 個個都以為係牛奶仔呀, 佢肥肥矮矮好似志偉查實係大偉, 大蕉黎架!

<長條南瓜>有幾個結果期架, 我仲有好多棵種緊呢! 俾多個機會佢囉!

呃人嘅大蕉

琴日黄昏影嘅大蕉 -- 就黎割架罅!

琴日黄昏影嘅大蕉 -- 就黎割架罅!
回復

llaus 發表於 2009-8-23 13:58:25 |顯示全部樓層
秋種就快黎嘞、雖然今日好熱都出去買多兩個儲肥桶....

====================================

買來怎用呀 add3icon
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 13:58:35 |顯示全部樓層

繼續過吓蕉先, 佢地話種唔到香蕉喎!

唔係吖, 乜都冇做(淋水施肥就實要架喇), 我指打蟲嗰D呀!

似地moon香蕉都就快熟啦! 拍得住超市嗰D架!

個個都猴實嘅似地moon趙招!

個個都猴實嘅似地moon趙招!
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-23 14:17:53 |顯示全部樓層

==========================

大偉又真係呃得吓喎!

噫!又真係香蕉喎!唔知質量點呢??

回復

chayote 發表於 2009-8-23 19:03:40 |顯示全部樓層
8698# 花園仔

唔係吖, 乜都冇做(淋水施肥就實要架喇), 我指打蟲嗰D呀!

似地moon香蕉都就快熟啦! 拍得住超市嗰D架!
==================================
香蕉點樣食最好?
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 21:47:25 |顯示全部樓層
8699# alilovebyj
大偉又真係呃得吓喎!
噫!又真係香蕉喎!唔知質量點呢??

8700# chayote
香蕉點樣食最好?
======================

alison及大家好!

D香蕉梗係好食過地moon啦, 香D甜D新鮮D....

點食最好? 你話呢! 哼! ! -- 答唔出咪到飲食嗰邊問囉, 我印象中<斑比>都整過<炸大蕉>啦!
回復