乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210037 19822
花園仔 發表於 2009-8-26 10:55:44 |顯示全部樓層
8761# 小寶
老師好, 大寶同我講老師係咩野人泥架? 星盤都識換咁叻!!!
=======================

小寶及大家好!

哈! 大寶係咩野人泥架??? 星盤識換有乜咁叻唧!
樣樣都係靠問人點做嘅, 剛出去問咗點樣改水喉水制位咋,
買埋D料咪開工囉. 有人搬緊工具嘞....
你估場面係點吖 -- 你睇過太空人上太空艙未呢 -- 好多人服侍囉! 哈哈!

天光同兩桶雪糕做咗人工授粉囉!
回復

月光光 發表於 2009-8-26 11:23:13 |顯示全部樓層
老師,我都想試種長條南瓜,可以嗎?
回復

muitau 發表於 2009-8-26 11:51:00 |顯示全部樓層
多謝老師請我食南瓜雪糕, 可惜我無咁多位種, 咁呢個"謎"唯有靠其他花友仔幫手解開喇!
而家老師個星盤咁大個, 成個bb擺入去沖涼都仲得呀
回復

lamolympia 發表於 2009-8-26 12:35:31 |顯示全部樓層
花老師:吾知點解?我屋企種吾到南瓜架,連芽都發吾倒!我發過好多次架啦!咁我咪無南瓜雪糕食囉!
回復

小寶 發表於 2009-8-26 12:54:30 |顯示全部樓層
8762# 花園仔
哈! 大寶係咩野人泥架??? 星盤識換有乜咁叻唧!
樣樣都係靠問人點做嘅, 剛出去問咗點樣改水喉水制位咋,
買埋D料咪開工囉. 有人搬緊工具嘞....
你估場面係點吖 -- 你睇過太空人上太空艙未呢 -- 好多人服侍囉! 哈哈!

天光同兩桶雪糕做咗人工授粉囉!
============================
大寶同小寶囉~嘻嘻
原來老師係.......太空人呀

小寶想同老師講小寶的長型南瓜今朝早是這樣子的, 是否不會開架喇?
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-26 16:22:39 |顯示全部樓層
花老師我想種番薯葉食呀,想問吓邊飯隻番薯種出嚟嘅葉會好食d呀
回復

chayote 發表於 2009-8-26 16:28:18 |顯示全部樓層
8767# cookie20002005
花老師我想種番薯葉食呀,想問吓邊飯隻番薯種出嚟嘅葉會好食d呀
=====================================
想種番薯葉去街市直接買番薯葉插/問花老師分享,用任何番薯種出嚟嘅番薯葉是不好食的!
回復

llaus 發表於 2009-8-26 16:35:08 |顯示全部樓層
花老師我想種蕃薯葉食呀,想問嚇邊飯隻蕃薯種出嚟嘅葉會好食d呀
=====================================
想種蕃薯葉去街市直接買蕃薯葉插/問花老師分享,用任何蕃薯種出嚟嘅蕃薯葉是不好食的!
-----------------------------------------------------------------------------------------------

街市買d蕃薯葉好似只得葉啵
連條枝都無!!!怎插呀?????
回復

chayote 發表於 2009-8-26 16:50:57 |顯示全部樓層

花老師我想種蕃薯葉食呀,想問嚇邊飯隻蕃薯種出嚟嘅葉會好食d呀
想種蕃薯葉去街市直接買蕃薯葉插/問花老師分享,用任何蕃薯種出嚟嘅蕃薯葉是不好食的!
-----------------------------------------------------------------------------------------------

街市買d蕃薯葉好似只得葉啵
連條枝都無!!!怎插呀?????
================

點會呀?我樓下街市d蕃薯葉帶枝wo!d蕃薯葉一朿朿甘賣
如果街市d蕃薯葉連條枝都無,好浪費d枝條wo!又要剪葉wo!d枝條都吃得架ma!
回復

miku 發表於 2009-8-26 21:31:05 |顯示全部樓層
8760# 花園仔

我嘅<長條南瓜>長年啱種架, 乜嘢環境都得(有圖你睇啦!),
寄D種籽俾你試吓囉!

晚安+早晨!

謝謝老師
我放係天台種!希望有得食自家南瓜add6icon
回復

bonbon1 發表於 2009-8-26 22:32:05 |顯示全部樓層
我都有種南瓜. 好辛苦d瓜先至結到瓜唔落花, 因為我最近落左草木灰. d葉同母花都生得好左. 點知我唔識死無包瓜袋. 我的第一個南瓜仔被果蠅針左. 跟住就黃左同巢左.add2icon 我第二個南瓜一授粉便拿拿聲包瓜袋. 希望快d有瓜食.
回復

chayote 發表於 2009-8-26 23:36:21 |顯示全部樓層
8771# miku
我嘅<長條南瓜>長年啱種架, 乜嘢環境都得(有圖你睇啦!),
寄D種籽俾你試吓囉!

晚安+早晨!

謝謝老師
我放係天台種!希望有得食自家南瓜
====================
種南瓜要有心理準備,可能種下去得一個瓜食,好似我同alison甘
回復

miku 發表於 2009-8-26 23:58:20 |顯示全部樓層
8773# chayote

謝謝老師
====================
種南瓜要有心理準備,可能種下去得一個瓜食,好似我同alison甘

老師,
如果可以比我種倒一個已經好好了
我暫時既種菜紀錄裡面, 只係食過你比我既通菜同莧菜咋.
仲有自己種既火箭菜
瓜同豆都係得個吉.
所以種倒有收成已經好開心了
回復

mamafan 發表於 2009-8-27 03:55:51 |顯示全部樓層
花老師, 話說我早兩日買咗棵迷迭香, 買嘅時候好精靈, 好綠, 點知今日發現佢好似無咁綠, 同埋所有枝條頂部4-6片新芽小葉全都軟dede, 搭晒頭......
所謂何事? 可分享種植經驗及急救方法嗎? 謝謝!!!!!!!!!!!!!!!

等我比多d資料大家:
回家未曾澆水, 放露台向東位, 太陽直照由早到晚(下午後續減弱)
回復

LHS1 發表於 2009-8-27 04:53:19 |顯示全部樓層
我也有類似經驗.之前在這裡看到,疏水及通氣對迷迭香非常重要,所以首要是更換泥.
回復

y24790725 發表於 2009-8-27 11:50:36 |顯示全部樓層
8733# 花園仔
我諗係棵嘢體陰濕唔通爽情況下引致蟲蟲集結囉, 點解唔俾陽光佢曬呢?
噴<三益>唔得咪噴<綠油油>啦, 再唔係噴<百菌清>囉 -- 又唔係食落肚嘅....
--------------------------------------------------------------------
看到回覆即刻什麼都不做 跑上去重新搬過植物位置
等佢地健康成長 開多D花........
唔該你
回復

y24790725 發表於 2009-8-27 12:00:23 |顯示全部樓層

8760# 花園仔

我都好鐘意食南瓜架
可否寄埋種子給我呀
因為日本南瓜真係好難種架
我都好想試吓呀
回復

花園仔 發表於 2009-8-27 22:16:53 |顯示全部樓層
8763#moon: 老師,我都想試種長條南瓜,可以嗎?

8771#miku: 謝謝老師,

8778#Fanny: 我都好鐘意食南瓜架
可否寄埋種子給我呀
因為日本南瓜真係好難種架
我都好想試吓呀

大家好!
因冇預算咁多人鍾意<長條南瓜>, 現時種籽只剩6粒(因為有一包失咗踪)
所以暫時只能先寄俾miku, 其餘要等吓先嘞(特別留緊種籽架罅)!
回復

花園仔 發表於 2009-8-27 22:23:32 |顯示全部樓層
8775# mamafan
花老師, 話說我早兩日買咗棵迷迭香, 買嘅時候好精靈, 好綠, 點知今日發現佢好似無咁綠, 同埋所有枝條頂部4-6片新芽小葉全都軟dede, 搭晒頭......
所謂何事? 可分享種植經驗及急救方法嗎? 謝謝!!!!!!!!!!!!!!!

等我比多d資料大家:
回家未曾澆水, 放露台向東位, 太陽直照由早到晚(下午後續減弱)
=======================================

你好!
咁熱嘅天氣两日冇淋過水唔熱C都乾C啦!
唔明? -- 點解两日唔淋水亞?
回復

花園仔 發表於 2009-8-27 22:34:14 |顯示全部樓層
8764# muitau
多謝老師請我食南瓜雪糕, 可惜我無咁多位種, 咁呢個"謎"唯有靠其他花友仔幫手解開喇!
而家老師個星盤咁大個, 成個bb擺入去沖涼都仲得呀
==================================

妹頭好!
個洗滌盤整好咗嘞! -- 啱啱放得落隻大鑊! 嘻嘻!
回復