乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210001 19822
花園仔 發表於 2009-8-20 19:41:51 |顯示全部樓層
8655# llaus
老師有問題想問:
發現自己種d菜,在收割後通常好快就縮水,縮細
無在街市買到d菜咁,可存放三兩天
唔知是什麼原因呢??

8656# cookie20002005
我都有同一個問題呀,花老師我都想知點解會咁嘅?
=================================

嗱! 人地保水做得好啫!
你都得格, 你諗住D菜食唔切, 留翻佢慢慢食嘅話,
摘咗D瓜菜洗洗佢即用保鮮食物袋或厚報紙包好,
放體雪櫃嘅蔬菜格度保鮮咪OK囉!

今日摘咗幾隻紅刀豆
回復

花園仔 發表於 2009-8-20 20:09:23 |顯示全部樓層
8661# kwanyeehui
花園仔老師,
最近我在商務買了本園藝書, 關於果樹修剪,
說要將平行枝, 弱枝剪去,
但強枝都要剪?
何解? 好讓多發橫枝結果子同維持外形美觀?
==============================
鈞哥好!
如果嗰D平行枝交叉枝係強枝黎都要剪除,
係避免以後要鋸除更大嘅樹枝, 破壞樹形啫.
樹形好壞亦與結果質量有關係架!

傍晚摘咗两個<長條南瓜>
回復

花園仔 發表於 2009-8-20 22:17:07 |顯示全部樓層
今日好熱呀! 做咗少少嘢就....

你估有乜用吖?
回復

kerorozIL 發表於 2009-8-20 22:19:30 |顯示全部樓層

人勁工員都勁
這是乜工員?
回復

mono 發表於 2009-8-20 22:26:21 |顯示全部樓層
防雀?
回復

花園仔 發表於 2009-8-20 22:32:06 |顯示全部樓層
8666# mono
Mill,
防雀?-- 使唔使咁大陣仗亞!

嘩! 咁熱!!
<種蕉>幾乎<中招>呀!
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-20 23:48:30 |顯示全部樓層
<種蕉>幾乎<中招>呀
=========================
是指蕉蕉有病,定係熱到中暑呢?

蕉蕉有菌??
回復

mono 發表於 2009-8-21 00:04:38 |顯示全部樓層
幾乎呀
=========================
蕉蕉有菌??
alilovebyj 發表於 2009-8-20 23:48

定個鐵絲網同棵蕉有關?
回復

mamafan 發表於 2009-8-21 03:13:59 |顯示全部樓層
鐵絲網莫非為魚魚而設? 如果咁易老師都唔會問啦, 唔通真係同蕉有關???

會報:
純白馬齒莧: 有好轉, 情況由危殆轉穩定
七彩靚椒, 本地多產指天椒: 見到一棵芽
飛碟, 靚椒: 未有動靜
回復

mamafan 發表於 2009-8-21 03:37:40 |顯示全部樓層
<金色馬齒莧>出芽囉!
----------------------------------------
乜嘢黎? <馬齒莧>囉! 天然架!
=======================================
好期待............
天然?? 如果唔知佢係咩色就仲好玩, 一定要種到開花, 有意思!!!!!!
<馬齒莧>真的很適合香港炎熱潮濕的夏天, 初學者(如我)種特別有滿足感......
其實有無得買呢? 我現有紅色, 黃色及老師贈的純白, 等我都去花墟尋吓先
(雖然老師話野外很多, 不過我家附近多的是百花蛇舌草, 未見過有馬齒莧)
回復

花園仔 發表於 2009-8-21 12:08:34 |顯示全部樓層
8668# alilovebyj
<種蕉>幾乎<中招>呀
===================

蕉蕉有菌??

=====================
大家好!

幾乎熱到<中暑>囉!

蕉蕉冇菌嘅, 遲D就會靚架罅!
回復

花園仔 發表於 2009-8-21 12:23:04 |顯示全部樓層

8669# mono
定個鐵絲網同棵蕉有關?

8670# mamafan
鐵絲網莫非為魚魚而設? 如果咁易老師都唔會問啦, 唔通真係同蕉有關???

=============================

嘩! 唔係瓦, 諗都唔諗就亂UP! -- 唔通笠蕉牙! 點笠亞, 有乜作用先!!!

嗰两個網係防止魚魚攪睡蓮盤嘅泥而做嘅!
點解咁大陣仗呢?
梗係啦, 鐵網嘅剪口好利架馬, 分分鐘會損害魚魚嘅表皮(鱗)架,
所以除咗用燒焊接駁外仲用打磨機將每個鐵枝利口磨平磨滑呢! -- 好幼細嘅工作黎架!
回復

花園仔 發表於 2009-8-21 13:11:20 |顯示全部樓層

8671# mamafan
好期待............
天然?? 如果唔知佢係咩色就仲好玩, 一定要種到開花, 有意思!!!!!!
<馬齒莧>真的很適合香港炎熱潮濕的夏天, 初學者(如我)種特別有滿足感......
其實有無得買呢? 我現有紅色, 黃色及老師贈的純白, 等我都去花墟尋吓先
(雖然老師話野外很多, 不過我家附近多的是百花蛇舌草, 未見過有馬齒莧)
==========================================

可能你冇留心啫, 大自然有好多好多好嘢架, 由於我地不經意, 咁就....
一般體花園野地佢地無處不在 --
百花蛇舌草, 半邊蓮, 崩大碗, 狗肝菜, 車前草, 馬齒莧, 勒莧菜, 龍脷葉....
當佢地蓬勃生長嘅時候就係上天叫我地飲凉茶凉湯嘅訊號嘞!
聽佢話咪身體健康無病無痛囉! 嘻嘻!

<龍脷葉>中間嘅<半邊蓮>
回復

farfeifar 發表於 2009-8-21 13:37:34 |顯示全部樓層
8662# 花園仔
老師請問d豆豆有幾大look呀?
回復

花園仔 發表於 2009-8-21 13:52:45 |顯示全部樓層
8675# farfeifar
老師請問d豆豆有幾大look呀?
==================
花花!
最大嗰隻11吋架! 嘻嘻!

花花
回復

farfeifar 發表於 2009-8-21 14:10:07 |顯示全部樓層
8676# 花園仔
花花!
最大嗰隻11吋架! 嘻嘻!
嘩, 巨形花園果然係會種到d巨形野,
我呢d蚊形花園就出蚊形野~
我近排d收成都好似d bb咁, 未老先衰!
得3吋就熟o左了!
回復

LHS1 發表於 2009-8-21 14:12:13 |顯示全部樓層
據互動百科http://www.hudong.com/wiki/%E5%A4%9C%E9%A6%99%E8%8A%B1說,夜香花的香味可驅蚊,請問是真是假?
回復

花園仔 發表於 2009-8-21 15:08:51 |顯示全部樓層

8678# LHS1

你都冇睇我嘅帖子(圖), 跟本唔係同科嘅嘢!

你講嘅係 -- 夜香木 : 茄科 -- 唔清楚驅唔驅到蚊!

我貼嘅係 -- 夜香花:蘿摩科 -- 肯定驅唔到蚊架!
回復

muitau 發表於 2009-8-21 15:17:43 |顯示全部樓層
8673# 花園仔
網嘅剪口好利架馬, 分分鐘會損害魚魚嘅表皮(鱗)架,
所以除咗用燒焊接駁外仲用打磨機將每個鐵枝利口磨平磨滑呢! -- 好幼細嘅工作黎架
==================================

係老師個花園無論植物動物定死物都健康靚仔!!
老師你之前唔好似係已經有個鐵網架咩? 爛左喇?!
回復

LHS1 發表於 2009-8-21 18:51:41 |顯示全部樓層
不是啊!我所指的夜香花的而且確是萝摩科的啊!看看以下網址http://www.hudong.com/wiki/%E5%A4%9C%E6%9D%A5%E9%A6%99
回復