乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209973 19848
花園仔 發表於 2009-8-18 12:11:39 |顯示全部樓層
8600# mono
哈哈! 今季D楊桃就黎食曬嘞! 都冇人問吓嘅!

Mill: 都未中秋,點解咁快食曬啲楊桃㗎!

alison: 問咗係咪有得試食先…呵呵…記得老師的楊桃味道是很好的。

Mill: alilovebyj 你就好啦試過老師啲楊桃。
======================================

大家好!
我棵楊桃係四季果黎架,
前一批黎食曬, 棵樹仲開緊花格,
中秋又有新嘅啫! 嘻嘻!

棵樹仲開緊花格!

棵樹仲開緊花格!
回復

花園仔 發表於 2009-8-18 12:23:09 |顯示全部樓層
8601# i4kai

Workingbee: 我果棵木瓜都係咁, 連老師都放棄, 唔通佢真係冇得救?

WingYee爸爸: Workingbee, 你棵木瓜睇黎真係冇得救,回收返個盆再種過重好啦!
我稞病本瓜病情冇咁重,又有個4吋長嘅小瓜在長大中
所以我都唔想放棄住  : )
===============================

棵木瓜咁嘅樣唔放棄棧惹埋其他嘅啫!
等下面D瓜瓜熟DD就唱歌嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-8-18 12:36:26 |顯示全部樓層
8593# 小蓮花
花老師你好, 我聽朋友講, 如果d蕃茄出橫枝要剪咗佢, 唔係d果果唔夠營養會唔識大, 係咪真架?
但係d橫枝會唔會出花花架? 如果會, 剪咗咪好浪費囉?
===================================

你好!
種嘢唔係死板板架, 但
E=MC²呢條公式永遠啱用呢!
有人摘芯剪項都係想佢出多D橫丫多D花果啫,
但同樣有人剪橫丫摘花等養份谷曬落D指定目標果果度,
棵嘢有幾多本事黎結幾多幾大嘅果實係講種植環境及條件架馬!
回復

花園仔 發表於 2009-8-18 12:42:55 |顯示全部樓層
8595# 小花童
我想問我盤辣椒開左花駛唔駛落咩肥架???
=========================
薄肥多施(天氣好先至施肥喎, 淡肥呀!) -- 氮磷鉀偏鉀囉!
回復

花園仔 發表於 2009-8-18 12:48:47 |顯示全部樓層
8599# i4kai
花老師,
上個月'你寄左 2枝夜香花、同2枝桑枝比我
巳分別插枝在小盆裏及樹陰下的泥地上

現在只有一枝插在泥地上的夜香花在生長中、其它3枝都死了!

這夜香花看來很健康、是否應該留它在原地再長大一點呢?
或是把它從樹陰、移種到大盆,改放在多些陽光的地點呢?
===================================

咁嘅天氣插生咗仲咁靚添, 幾好吖!
大D先好郁佢呀, 原因係佢D根仲係唔夠多!
回復

花園仔 發表於 2009-8-18 13:21:42 |顯示全部樓層
8594# llaus
小寶, 蛙蛙大家好!
<藤三七>開花唔使理佢格, 你要佢D葉及珠芽之馬!
已PM詳細資料俾你地啦!

小寶:
係呀,咁就好咯,唔洗做野, 不過佢生得都幾奀
pm資料收到了, 會好好看幾遍~

蛙蛙:
老師我想又不是啵!!
有花就要摘左佢地,不然佢地會集中資源去開花結果
同時佢地在開花結果後就好易老化----可能步向死亡添
如果搞花就唔同,
可加速生長橫丫(多葉及珠芽囉)--好似是摘頂嘛

老師唔係想同你駁嘴,只是在此交流交流咋
============================

小寶同蛙蛙嘅態度都係正面嘅,
我根本就唔係老師, 大家分享吓種植經驗同樂趣嘅啫!
我唔一定啱架, 交流交流咪好囉!

棵<藤三七>種咗幾年架罅, 脚部越黎越大舊,
冇理佢架, 自己都冇食過! 只係有時D朋友摘黎試吓喎!

不過摘花黎減緩棵嘢嘅衰老期我就覺得冇乜意義啵!
因為物種生命週期唔會因生育影响壽命長短嘅,
好多壽星公壽星婆嘅生育期都係好長好晚格,
而且我覺得花開後珠芽萌發仲活躍咗添!

至於小寶嗰棵比較奀瘦係唔夠肥啫, 想佢大大林容乜易吖!

都係奀之之啫 -- 原因同上! 嘻嘻!

都係奀之之啫 -- 原因同上! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-8-18 13:56:23 |顯示全部樓層

8596# y24790725
你好呀 花老師
我追你的貼現在追到第228頁,很多好有用的資料,我亦已全部做好晒筆記,
一路追你的貼才發覺,我種了一年,原來我一直種菜都不正確的,我會再用心機由頭再開始過
希望你可以解答我的問題
我現在已準備冬天種的蔬菜了,亦準備要吽基肥留冬天的植物用,花生夫水我一路都有浸的
之前看你的教導說吽基肥方法和材料份量,在水的份量我不太明白,撈好基肥後要加水,請問係加多少水量呢?
希望你不會嫌我蠢?
請你多多都導我......
===========================================

你好!
<撈好基肥後要加水,請問係加多少水量呢?>
冇所謂架, 反正水份會被蒸發架馬, 我淋濕D泥吽吓佢又曬吓佢....
好自然嘅動作啫, 唔使咁緊張嘅!
注意: 基肥要! 但切勿手重(落多咗未發酵夠期就麻煩), 寧少勿多.
追肥亦一樣, 薄肥多施就冇錯(特定目標植物先至重手呀)!

我D泥落咗肥吽緊架, 曬吓佢啫....
回復

小牛 發表於 2009-8-18 14:33:58 |顯示全部樓層
8601# i4kai

Workingbee: 我果棵木瓜都係咁, 連老師都放棄, 唔通佢真係冇得救?

WingYee爸爸: Workingbee, 你棵木瓜睇黎真係冇得救,回收返個盆再種過重好啦!
我稞病本瓜病情冇咁重,又有個4吋長嘅小瓜在長大中
所以我都唔想放棄住  : )
===============================

棵木瓜咁嘅樣唔放棄棧惹埋其他嘅啫!
等下面D瓜瓜熟DD就唱歌嘞!

老師你好!
以前我有 d 同事係公司種左 d 木瓜樹,
後黎又係好似依幾棵木瓜咁,d 葉皺曬,仲惹到四圍所有木瓜樹都中曬蕉,
連生出黎既木瓜仔都係皺皮既 (不過 d 皺皮木瓜食落又無野喎),
後來佢地靜雞雞噴左 d 無機藥,跟住生出黎既新葉就好返無事啦,
但係佢地用左邊隻無機野我就唔知 lu~
回復

花園仔 發表於 2009-8-18 15:27:50 |顯示全部樓層
8609# 小牛
老師你好!
以前我有 d 同事係公司種左 d 木瓜樹,
後黎又係好似依幾棵木瓜咁,d 葉皺曬,仲惹到四圍所有木瓜樹都中曬蕉,
連生出黎既木瓜仔都係皺皮既 (不過 d 皺皮木瓜食落又無野喎),
後來佢地靜雞雞噴左 d 無機藥,跟住生出黎既新葉就好返無事啦,
但係佢地用左邊隻無機野我就唔知 lu~
====================================

小牛好!
大6網大把農藥介紹啦!
或者問吓<衫兄>吖, 可能有藥搞得掂架!
回復

花園仔 發表於 2009-8-18 15:46:41 |顯示全部樓層

剛剛體<阿實>度點咗隻歌,(冇回應刪咗囉! 嘻嘻!)
唉, 都咁多日洛, 乜氣都應該消啦....
講多D, 棧乜都俾人睇曬嘅啫, 嘻嘻....

嗱! 人生長路迢迢梗會有D阻滯嘅, 樣樣一帆風順,
而家呢個鐘點可能體半島同D太太小姐嘆緊afternoon tea啦,
又點會咁得閒體度全民開講吖! 呵呵!

好似我種咗呢種<日本南瓜>咁, 两年洛....
乜都試過, 屁都冇個呀!
再唔得, 點亞?
唱歌囉!

http://www.youtube.com/watch?v=KYpUBE5tUXA&feature=related
回復

Tammie 發表於 2009-8-18 16:03:00 |顯示全部樓層

花老師你好, 我係新丁, 有D問題想向你請教, 你在種菜盆上的防蟲網架用的鐵枝是幾粗, 買時用長度或是重量計, 因為我也有這個盆, 想學你咁整番個安樂窩比D菜菜
回復

花園仔 發表於 2009-8-18 16:20:04 |顯示全部樓層
8612# Tammie
花老師你好, 我係新丁, 有D問題想向你請教, 你在種菜盆上的防蟲網架用的鐵枝是幾粗, 買時用長度或是重量計,
因為我也有這個盆, 想學你咁整番個安樂窩比D菜菜

你好,
鐵線係普通五金舖最粗嗰隻, 英制1分半粗, 按重量計架!
回復

小蓮花 發表於 2009-8-18 16:31:04 |顯示全部樓層
我明白喇老師! 多謝你抽空回答我o既問題.
我追緊你個貼好多日喇! 不過因為太長同我冇好多私人時間, 所以睇得好慢, 一有時間就會睇吓, 但我真係學到好多嘢! 亦有做足筆記...
我真係好衷心多謝你咁有心機回答大家o既問題, 同埋咁樂意分享你本人o既種植心得和相片, 真係多謝你呀!!!
回復

miku 發表於 2009-8-18 16:32:09 |顯示全部樓層
8611# 花園仔
剛剛體<阿實>度點咗隻歌,
唉, 都咁多日洛, 乜氣都應該消啦....
講多D, 棧乜都俾人睇曬嘅啫, 嘻嘻....

嗱! 人生長路迢迢梗會有D阻滯嘅, 樣樣一帆風順,
而家呢個鐘點可能體半島同D太太小姐嘆緊afternoon tea啦,
又點會咁得閒體度全民開講吖! 呵呵!

再唔得, 點亞?
**********************************************************************************

花老師
我一路都追緊你呢隻南瓜既生長情況, 希望你好快就成功授粉有果果收
我自己就用食完既日本南瓜核種左四棵
三棵無比基肥, 一棵有比基肥
咁明顯比左果棵好好多, 係靚d同大d,我就主力照顧最好果一棵.
我想問, 我約種左一個月多一星期, 但見倒主幹每塊葉旁邊已經生左一個花蕾,棵植物咁快有花蕾係咪正常ka
仲有呢個時候側芽可以擇左去未呢? 棵南瓜而家係爬架, 得一米高咋.
回復

y24790725 發表於 2009-8-18 17:03:55 |顯示全部樓層
8608# 花園仔

多謝你呀
我現在明白啦......
回復

y24790725 發表於 2009-8-18 17:26:02 |顯示全部樓層
8616# y24790725

花老師你好
我種的蜜瓜,番薯和之前種的節瓜,它們的葉都會好似裂開咁
請問係咪唔夠氮肥或係有蟲呢?
佔用你咁多位不好意思 我下次不會了

回復

Workingbee 發表於 2009-8-18 18:39:45 |顯示全部樓層
8601# i4kai

咁d 泥仲要唔要得? 有冇菌?
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-18 18:41:05 |顯示全部樓層
再唔得, 點亞?
.............................................................................

============================================
日本南瓜仲係未得??我估老師的南個個種應該係好靚,所以在繁殖上比較挑!\
日本的南瓜好香甜,旅行時都好想買個黎食!

y24790725 ,應該係昆蟲所為啦!!有人在這問過老師,但我無追看答案。(add14icon 其實我都好想知)
回復

chayote 發表於 2009-8-18 18:43:16 |顯示全部樓層
花老師你好
請問係咪唔夠氮肥或係有蟲呢?
佔用你咁多位不好意思 我下次不會了
=========================
葉裂開應該是有蟲,唔夠氮肥d葉會枯黃
試下摘走d葉la!
回復

花園仔 發表於 2009-8-18 20:12:32 |顯示全部樓層
8615# miku
花老師
我一路都追緊你呢隻南瓜既生長情況, 希望你好快就成功授粉有果果收
我自己就用食完既日本南瓜核種左四棵
三棵無比基肥, 一棵有比基肥
咁明顯比左果棵好好多, 係靚d同大d,我就主力照顧最好果一棵.
我想問, 我約種左一個月多一星期, 但見倒主幹每塊葉旁邊已經生左一個花蕾,棵植物咁快有花蕾係咪正常ka
仲有呢個時候側芽可以擇左去未呢? 棵南瓜而家係爬架, 得一米高咋.

你好!
我種呢種南瓜仲係試緊(未得過啵),
邊有條件分享經驗吖!
最好問吓alison嘞, 話曬佢都收過瓜啦! 嘻嘻!
回復