乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209972 19848
花園仔 發表於 2009-8-16 15:56:51 |顯示全部樓層
8579# llaus
老師請問田七怎才收得?
收後有乜要留意呢?
====================

蛙蛙好!
唔好稱<田七>!
係<藤三七>先正确架!
藤三七(Madeira-vine) 為洛葵科(Basellaceae) 洛葵屬之多年生蔓性植物, 原產巴西.
別稱洋洛葵、多枝馬地拉洛葵、馬地拉洛葵、洛葵薯、熱帶皇宮葉、擬洛葵、類藤葉、藤子三七及川七等.
學名 Anredera cordifolia (Ten.) Steenis.

詳細資料我曾傳送俾<小寶>, 你睇吓仲體唔體度啦!

我棵牛油果高過圍牆嘞!
回復

小寶 發表於 2009-8-16 17:21:04 |顯示全部樓層
老師好,你給小寶的藤三七今日見到出花穗喔,要做些什麼呢?
回復

llaus 發表於 2009-8-16 18:12:55 |顯示全部樓層
老師好,你給小寶的籐三七今日見到出花穗喔,要做些什麼呢?
============================================
我估需要
回復

花園仔 發表於 2009-8-16 23:10:52 |顯示全部樓層
8583# 小寶
老師好,你給小寶的藤三七今日見到出花穗喔,要做些什麼呢?

8584# llaus
我估需要

==========================

小寶, 蛙蛙大家好!
<藤三七>開花唔使理佢格, 你要佢D葉及珠芽之馬!
已PM詳細資料俾你地啦!

哈哈! 今季D楊桃就黎食曬嘞! 都冇人問吓嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-8-16 23:24:55 |顯示全部樓層
南瓜俾佢體石板面行到下午真係唔多掂啵!
回復

花園仔 發表於 2009-8-16 23:28:48 |顯示全部樓層
茄子話就話唔使笠袋啫,
但如果俾果蠅針咗....
所以小心D呀!
回復

花園仔 發表於 2009-8-16 23:31:47 |顯示全部樓層
呢棑好多雷公仔啵!
回復

花園仔 發表於 2009-8-16 23:33:22 |顯示全部樓層
<紅刀豆>成十吋長囉!
回復

花園仔 發表於 2009-8-16 23:39:43 |顯示全部樓層
想食蕃薯咪勤D反根囉!
回復

小寶 發表於 2009-8-16 23:54:18 |顯示全部樓層
8585#   小寶, 蛙蛙大家好!
<藤三七>開花唔使理佢格, 你要佢D葉及珠芽之馬!
========================================
係呀,咁就好咯,唔洗做野, 不過佢生得都幾奀
pm資料收到了, 會好好看幾遍~
回復

mono 發表於 2009-8-17 01:25:39 |顯示全部樓層
都未中秋,點解咁快食曬啲楊桃㗎!
回復

小蓮花 發表於 2009-8-17 01:56:41 |顯示全部樓層
花老師你好, 我聽朋友講, 如果d蕃茄出橫枝要剪咗佢, 唔係d果果唔夠營養會唔識大, 係咪真架? 但係d橫枝會唔會出花花架? 如果會, 剪咗咪好浪費囉?
回復

llaus 發表於 2009-8-17 05:58:43 |顯示全部樓層
小寶、蛙蛙大家好!
<籐三七>開花唔使理佢格、你要佢D葉及珠芽之馬!
==================================
老師我想又不是啵!!
有花就要摘左佢地,不然佢地會集中資源去開花結果
同時佢地在開花結果後就好易老化----可能步向死亡添add3icon
如果搞花就唔同,
可加速生長橫丫(多葉及珠芽囉)--好似是摘頂嘛

老師唔係想同你駁嘴,只是在此交流交流咋
回復

小花童 發表於 2009-8-17 19:09:14 |顯示全部樓層
[quote]mill得< 靚椒>< 本地高產中型指天椒>種籽咋!
蕃茄仔等小寶寄俾你囉!

回味....

<<<我想問我盤辣椒開左花駛唔駛落咩肥架???>>>>
回復

y24790725 發表於 2009-8-17 22:39:42 |顯示全部樓層
你好呀 花老師
我追你的貼現在追到第228頁,很多好有用的資料,我亦已全部做好晒筆記,
一路追你的貼才發覺,我種了一年,原來我一直種菜都不正確的,我會再用心機由頭再開始過
希望你可以解答我的問題
我現在已準備冬天種的蔬菜了,亦準備要吽基肥留冬天的植物用,花生夫水我一路都有浸的
之前看你的教導說吽基肥方法和材料份量,在水的份量我不太明白,撈好基肥後要加水,請問係加多少水量呢?
希望你不會嫌我蠢?
請你多多都導我......
回復

Workingbee 發表於 2009-8-17 23:01:59 |顯示全部樓層
8581# 花園仔
我果棵木瓜都係咁, 連老師都放棄, 唔通佢真係冇得救?
IMG_0453 (Small).JPG
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-18 00:04:55 |顯示全部樓層

======================================
問咗係咪有得試食先…呵呵…記得老師的楊桃味道是很好的。
回復

i4kai 發表於 2009-8-18 10:33:39 |顯示全部樓層

花老師,
上個月'你寄左 2枝夜香花、同2枝桑枝比我
巳分別插枝在小盆裏及樹陰下的泥地上

現在只有一枝插在泥地上的夜香花在生長中、其它3枝都死了!

這夜香花看來很健康、是否應該留它在原地再長大一點呢?
或是把它從樹陰、移種到大盆,改放在多些陽光的地點呢?

回復

mono 發表於 2009-8-18 10:37:27 |顯示全部樓層

======================================
問咗係咪有得試食先…呵呵…記得老師的楊桃味道是很好的。
alilovebyj 發表於 2009-8-18 00:04

alilovebyj 你就好啦試過老師啲楊桃。
回復

i4kai 發表於 2009-8-18 10:51:52 |顯示全部樓層

我果棵木瓜都係咁, 連老師都放棄, 唔通佢真係冇得救?
Workingbee 發表於 2009-8-17 23:01

==============================================================

Workingbee,
你棵木瓜睇黎真係冇得救,回收返個盆再種過重好啦!

我稞病本瓜病情冇咁重,又有個4吋長嘅小瓜在長大中
所以我都唔想放棄住  : )
回復