乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210282 19848
花園仔 發表於 2009-2-26 00:39:24 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

左邊落咗長豆角種籽架罅, 你話右邊種乜嘢好呢?
回復

ioksw 發表於 2009-2-26 10:00:33 |顯示全部樓層
老師, 呢棵係迷你五色蘿白, 伸左個頭出黎, 使唔使用泥蓋返佢呀, thx

回復

sammyzoe 發表於 2009-2-26 11:54:16 |顯示全部樓層
老師
我想問下韮菜種子放入泥後要幾耐至發芽呀?
乜野時候下種最好呀?
我下了第3次種喇每次都等左2個多月,
但一d反應都無.......
係咪唔啱時候呀?
我用既泥係=自己牛既基泥+黑色既化學泥+泥炭土
回復

muitau 發表於 2009-2-26 17:01:53 |顯示全部樓層
無來半年,追番晒啲文,行左足足7個工作天,腳都跛了....
花園老師仍然咁勁!!!

去年節瓜,青瓜,矮瓜得個種字,工夫一大籮最後連個吉都無, 今年仍十五十六種唔種好, 不過我係星期日幫紅莧菜落左種了.
回復

fae 發表於 2009-2-26 22:19:59 |顯示全部樓層
老師,今日食左..等左十四日既添種菠菜同d 其他園友送贈既芥菜菜芯之後
係度等緊d "冒牌"油麥菜...(希望食完落肚平安無事...)
見老師之前推介莧菜係好時菜....仲想問吓潺菜會唔會都易種呢?
因為呢兩樣菜都想種吓
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 22:48:32 |顯示全部樓層
4522# ioksw

老師, 呢棵係迷你五色蘿白, 伸左個頭出黎, 使唔使用泥蓋返佢呀, thx
--------------------------------------------------------------------

你好!
一般蘿蔔都會凸出泥面上架, 所以應該唔使冚翻泥嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 23:01:59 |顯示全部樓層
4523# sammyzoe
老師
我想問下韮菜種子放入泥後要幾耐至發芽呀?
乜野時候下種最好呀?
我下了第3次種喇每次都等左2個多月,
但一d反應都無.......
係咪唔啱時候呀?
我用既泥係=自己牛既基泥+黑色既化學泥+泥炭土
--------------------------------------------------------------------------------
你好!
韮菜種籽係新鮮嘅話幾日就出芽架罅! 春天落種籽都OK嘅.
韮菜苗苗初出好幼細好似頭髮絲咁細架, 要耐心D, 佢大得好慢架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 23:09:17 |顯示全部樓層
4524# muitau
花園老師仍然咁勁!!!

去年節瓜,青瓜,矮瓜得個種字,工夫一大籮最後連個吉都無, 今年仍十五十六種唔種好, 不過我係星期日幫紅莧菜落左種了.
--------------------------------------------------------------------------

你好!
好耐冇見洛, 見翻你好開心呀!
梗係要種啦, 大家一齊努力希望大豐收呀!

紅卜卜嘅士多啤梨, 好甜呀 -- 食咗洛!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-26 23:15:43 |顯示全部樓層
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 23:20:36 |顯示全部樓層
4525# fae
老師,今日食左..等左十四日既添種菠菜同d 其他園友送贈既芥菜菜芯之後
係度等緊d "冒牌"油麥菜...(希望食完落肚平安無事...)
見老師之前推介莧菜係好時菜....仲想問吓潺菜會唔會都易種呢?
因為呢兩樣菜都想種吓
-------------------------------------------------------------------------------

你好!

莧菜及潺菜都非常易種, 都係合時嘅.

莧菜直播或移苗都得, 把種籽均勻咁灑體肥沃嘅泥土上, 跟住就等佢大掹黎食洛!

潺菜種籽發芽比較耐, 亦可以直播或移苗架!
回復

fae 發表於 2009-2-26 23:37:26 |顯示全部樓層
4525# fae
因為呢兩樣菜 ...
花園仔 發表於 2009-2-26 23:20

謝謝老師^^~看來同步進行都得喎...密密食..食完莧菜再食潺菜...時間岩岩好^^
因為六月就要收田...種菜起碼細細棵都可以食吓苗苗先^^
多謝老師...聽日我就去買種子~ 卡卡卡^^
d 魚翅瓜真係大得好快....諗緊係唔係應該要整個棚俾佢..等佢有瓜瓜既時候就可以俾d 大葉遮住
無咁易俾d 瓜蠅針到呢?上次見到老師個個瓜好大個呀
回復

小寶 發表於 2009-2-26 23:38:27 |顯示全部樓層
4524# muitau
花園老師仍然咁勁!!!

---- ...
花園仔 發表於 2009-2-26 11:09 PM

好紅呀
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 23:54:33 |顯示全部樓層
4531# fae
d 魚翅瓜真係大得好快....諗緊係唔係應該要整個棚俾佢..等佢有瓜瓜既時候就可以俾d 大葉遮住
-----------------------------------------------------------------------

我都落咗青瓜苦瓜南瓜等種籽嘞!

小心呀果蠅就要出黎嗱!
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 23:57:50 |顯示全部樓層
4532# 小寶
好紅呀!
--------------------------------------

紫紫地黄黄地囉!
回復

小寶 發表於 2009-2-27 00:00:18 |顯示全部樓層
老師,我呢度都有紅紅地和黃黃地呀~
回復

花園仔 發表於 2009-2-27 00:09:11 |顯示全部樓層
4535# 小寶
----------------------------------
晚安+早晨!

綠綠地嘅夜香花爬架囉!
回復

fae 發表於 2009-2-27 00:21:00 |顯示全部樓層
4531# fae
----------------------------------------------------- ...
花園仔 發表於 2009-2-26 23:54

今日太趕..無影個幾棵魚翅瓜同埋棵青瓜,下次影落黎俾老師過目吓先得
青瓜...其實大慨幾耐先有得開花?我個棵都係半個月到都有三四塊葉了
頭先由頭睇番老師既舊post~講到潺菜可以摘芯...越食越有..
請問咩係摘芯呢^^謝謝
回復

farfeifar 發表於 2009-2-27 01:26:45 |顯示全部樓層
4535# 小寶
----------------------------------
晚安+早晨!

綠綠地嘅夜香花爬架囉!
花園仔 發表於 2009-2-27 00:09

ooooooo, 夜香花原來係爬架架?怪唔得之我種到成pap野咁啦!
回復

yannes 發表於 2009-2-27 08:46:38 |顯示全部樓層

死喇~~~唔知點解我另一棵茄子啲泥上突然出現超多蚊茲......
係唔係學老師咁講,用蚊香就可以解決了??我好驚佢會步大茄子的後塵....
救救我....老師.....
仲有...琴晚我輕輕店到茄子的花...花瓣就甩了....但個花托仲係實實的痴住條莖....
咁樣佢有冇影響的???點解會咁易甩...會唔會冇果果......
回復

farfeifar 發表於 2009-2-27 10:53:00 |顯示全部樓層

代答住先~
你唔好咁緊張啦, 種野種到你咁神經衰弱架?
有蚊滋試下用竹/木酢液呀, 可能而家春天萬像更新呀~
有蚊滋都係正常;竹/木酢液主要係霹o左你用有機肥個陣味的~
咁就唔會引到咁多蚊滋來開party law!
再唔係咪用捕蟲貼law!
唔想d飛飛野係d泥度生蛋變蟲, 咪用直早數law!
至於甩花, 唔係朵朵花都會變果架, 授唔到粉就甩架喇~
等下la, 我都等o左好多朵先見果咋!
回復