乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210277 19848
may.sun 發表於 2009-2-27 11:02:04 |顯示全部樓層
代答住先~
你唔好咁緊張啦, 種野種到你咁神經衰弱架?
有蚊滋試下用竹/木酢液呀, 可能而家春天萬像更新呀~
有蚊滋都係正常;竹/木酢液主要係霹o左你用有機肥個陣味的~
咁就唔會引到咁多蚊滋來開party law!
再唔係咪用 ...
farfeifar 發表於 2009-2-27 10:53

係呀菲菲,你說得對,種野種到睇e生,食左都補5番la~
回復

yannes 發表於 2009-2-27 12:31:58 |顯示全部樓層
...謝謝你們...不是啦...我只是種左幾年嘢先可以種到開花...所以好希望可以結到果果...
我種左幾年嘢都未有收成過(除左收過2次蔥)...一直都只有收屍的份...唉...
見大家一下子又有得食...我又好羨慕嘛......而且...以上的問題都是第一次發生係自己啲植物度...
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-27 12:44:30 |顯示全部樓層
...謝謝你們...不是啦...我只是種左幾年嘢先可以種到開花...所以好希望可以結到果果...
我種左幾年嘢都未有收成過(除左收過2次蔥)...一直都只有收屍的份...唉...
見大家一下子又有得食...我又好羨慕嘛...... ...
yannes 發表於 2009-2-27 12:31

"見大家一下子又有得食"
0拿0拿0拿 ~~~~ 一下子有得食呢一句野,我就極唔認同喇~
如果你有爬過文, 就應該會知道一菜一果真係得來不易 ! 只係我地唔會影低我地D捉虫照 / 吽泥相 / 夾住鼻去吽花生麩水呢D野比你睇.
以我黎講,我有好多個月無出過去 SHOPPING , 著黎著去都係0個幾件衫,因為所有時間都去左爬文睇書吽泥打理小苗. 過年咁開心日子,我都係搵2件無乜點見過人0既衫著,因為連買衫都無時間.
種野話易又可以好易, 話難呀有時都好難架~ 但心機時間真係唔少得 .

唔好意思呀老師 ~借你地方黎呻~我呻完喇 ~
回復

yannes 發表於 2009-2-27 13:02:12 |顯示全部樓層
積積媽~~
不好意思啦...我知道是得來不易的...只是我好期待第一次的收成咋....
唔好嬲啦...
回復

nuage 發表於 2009-2-27 13:15:00 |顯示全部樓層
4481# nuage

老師﹗係咪呢棵嘅葉唔食?定係葉大老?
==========================
你好!
唔係呀, 兩種桑樹係唔同品種黎架!

一棵D果非常密又甜, D葉細塊比較厚身, 可以曬乾做夏桑菊或作茶葉....

一棵D果都密非 ...
花園仔 發表於 2009-2-25 14:24

多謝老師﹗有教我識多樣啦﹗
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-27 13:15:04 |顯示全部樓層
積積媽~~
不好意思啦...我知道是得來不易的...只是我好期待第一次的收成咋....
唔好嬲啦...
yannes 發表於 2009-2-27 13:02

我無嬲呀~~ 只係想你知, 要種一樣野出黎真係唔易. 如果你爬過花老師呢幾百頁紙,你就知種野絕對係 : 工欲善其事 ,必先利其器
3個月前吽基肥 ,2個月前就吽泥, 1個月前吽麩水.
收成就係人都期待,問題係收成係唔會無喇喇生出黎~要有好多野配合架 ~ 我舊年都種好多野呀, 但都係得個做字. 最後所有植物拎哂去堆肥.
一年以黎睇人地種 , 問人, 睇書, 上網搵資料, 至知原來自己乜野準備工夫都無做到.
如果你想有好0既收成,先響泥土管理度做工夫喇~ 我都係學習階段, 我都好希望有好收成 , 大家一齊努力喇 ~
回復

may.sun 發表於 2009-2-27 13:15:49 |顯示全部樓層
積積媽~~
唔好嬲啦...
yannes 發表於 2009-2-27 13:02

大家想你好姐,控制o下d情緒lor...睇開d咁就會開心d
回復

yannes 發表於 2009-2-27 13:22:23 |顯示全部樓層
謝謝大家~我會努力的了!!! 不好意思~老師,我借左你好多位呢.....
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-27 13:41:21 |顯示全部樓層
花園仔 發表於 2009-2-26 23:01
你好!
韮菜種籽係新鮮嘅話幾日就出芽架罅! 春天落種籽都OK嘅.
韮菜苗苗初出好幼細好似頭髮絲咁細架, 要耐心D, 佢大得好慢架!

我果d唔係新鮮種子黎架,
我係陳x記買既,
我係佢到買果d種子次次都好快出世,
但今次等左好耐都唔出世,
我怕種子可能早已壞了啫.
回復

farfeifar 發表於 2009-2-27 15:33:09 |顯示全部樓層
我都係收屍多過收成架, haha,
不過一於阿q精神,
人地越種越頭痕, 我就越種越精神!
(幾押韻)
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-27 15:46:45 |顯示全部樓層
我都係新手,未試過有收成呀,而且都覺得自己種既菜菜大得好慢呢,不過咪當交學費囉,見到人地種D野好靚,當然都希望自己都可以啦,不過回頭諗,人地之前都學左好多野,做左好多功夫先有咁既效果,而家已經好幸福,一有問題上黎哩度,就有好多人解答,唔駛慢慢搵書,失敗乃成功之母,我地一齊+油啦
回復

農夫 發表於 2009-2-27 16:26:43 |顯示全部樓層
hey,種下種下,搵下資料,實習就得架啦.
我上次個園圃都無乜野收成.
最緊要知自己衰左d乜先最緊要
大家一齊加油啦
回復

muitau 發表於 2009-2-27 17:31:19 |顯示全部樓層
好同意大家講法呀,舊年我都係得個做字,好多野都唔係好惦,不過上左寶貴既一課. 當時有灰心架,但而家耐左忘記傷痛又黎過啦.

Yannie,
我好明白你心情,你都好,有花仔見過,我舊年果兩棵生到8"左右就唔肯大,最後因為太多蚜虫我唯有放棄佢地.....比心機呀大家!
回復

mono 發表於 2009-2-27 17:36:44 |顯示全部樓層
係呀!我到而家只係爬到108頁,仲未有勇氣去吽花生麩水。
其實我有心理準備,無收成。但總會學到野。
淨係睇老師個防蟲網,巳經學都唔少嘢!
回復

花園仔 發表於 2009-2-27 18:07:36 |顯示全部樓層
4537# fae
今日太趕..無影個幾棵魚翅瓜同埋棵青瓜,下次影落黎俾老師過目吓先得
青瓜...其實大慨幾耐先有得開花?我個棵都係半個月到都有三四塊葉了
頭先由頭睇番老師既舊post~講到潺菜可以摘芯...越食越有..
請問咩係摘芯呢^^謝謝

-----------------------------------------------------------------------------------

大家好!

<青瓜...其實大慨幾耐先有得開花?> -- 如果留心睇我D帖好易就知嘅,
因為每張圖都有拍攝時間架!

例:
回復

花園仔 發表於 2009-2-27 18:16:17 |顯示全部樓層
4537# fae
今日太趕..無影個幾棵魚翅瓜同埋棵青瓜,下次影落黎俾老師過目吓先得
青瓜...其實大慨幾耐先有得開花?我個棵都係半個月到都有三四塊葉了
頭先由頭睇番老師既舊post~講到潺菜可以摘芯...越食越有..
請問咩係摘芯呢^^謝謝
------------------------------------------------------------------

<潺菜可以摘芯...越食越有..請問咩係摘芯呢^^謝謝>

講過啦!

其實<越食越有>嗰D好似菜心芥蘭甚至茼蒿都出過圖啦!

睇完圖相信你都明白罅卦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-27 18:27:35 |顯示全部樓層
4539# yannes

死喇~~~唔知點解我另一棵茄子啲泥上突然出現超多蚊茲......
係唔係學老師咁講,用蚊香就可以解決了??我好驚佢會步大茄子的後塵....
救救我....老師.....
仲有...琴晚我輕輕店到茄子的花...花瓣就甩了....但個花托仲係實實的痴住條莖....
咁樣佢有冇影響的???點解會咁易甩...會唔會冇果果......
-----------------------------------------------------------------------------------

代答住先~
你唔好咁緊張啦, 種野種到你咁神經衰弱架?
有蚊滋試下用竹/木酢液呀, 可能而家春天萬像更新呀~
有蚊滋都係正常;竹/木酢液主要係霹o左你用有機肥個陣味的~
咁就唔會引到咁多蚊滋來開party law!
再唔係咪用捕蟲貼law!
唔想d飛飛野係d泥度生蛋變蟲, 咪用直早數law!
至於甩花, 唔係朵朵花都會變果架, 授唔到粉就甩架喇~
等下la, 我都等o左好多朵先見果咋!

===========================================

講得啱丫!
我見你嗰陣一棵茄子出事有蚊兹飛黎飛去就騰曬雞, 咁最乾淨快速趕走蚊兹咪用蚊香囉!(治標乍)
長久之計聽吓花花及大家意見啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-27 18:51:11 |顯示全部樓層
4543# JicJicmom

見大家一下子又有得食...我又好羨慕嘛...... ...
yannes 發表於 2009-2-27 12:31
-----------------------------------------------------------
JicJicmom:

"見大家一下子又有得食"
0拿0拿0拿 ~~~~ 一下子有得食呢一句野,我就極唔認同喇~
如果你有爬過文, 就應該會知道一菜一果真係得來不易 ! 只係我地唔會影低我地D捉虫照 / 吽泥相 / 夾住鼻去吽花生麩水呢D野比你睇.
以我黎講,我有好多個月無出過去 SHOPPING , 著黎著去都係0個幾件衫,因為所有時間都去左爬文睇書吽泥打理小苗. 過年咁開心日子,我都係搵2件無乜點見過人0既衫著,因為連買衫都無時間.
種野話易又可以好易, 話難呀有時都好難架~ 但心機時間真係唔少得 .

唔好意思呀老師 ~借你地方黎呻~我呻完喇 ~
--------------------------------------------------------------

多謝積積媽嘅種植經驗分享俾大家!

當經驗累積後好多以前好困難嘅嘢都變得輕鬆自如啦!

嗱! 當我準備種青瓜苦瓜時第一個動作咪翻土落基肥囉!
挖鬆泥土加進花生麩骨粉撈勻, 再體泥面灑上岩鉀醶然後淋上水, 曬佢十鯪日就可以移苗罅!

如果用盆種咪預早整定D落咗吽好基肥嘅泥, 咁就隨時想種乜就種乜喇!

準備種青瓜苦瓜嘅地.
回復

花園仔 發表於 2009-2-27 21:36:54 |顯示全部樓層
荷花嘅探子伸出咗手囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-27 21:40:50 |顯示全部樓層
花糟上嘅椒椒健康成長!
回復