乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210256 19848
isislau 發表於 2009-2-25 16:07:52 |顯示全部樓層
小寶

題外話:
我用農場旦煮腐竹旦糖水, 明顯比平時食既超市旦味道濃一倍,
我都覺得貴左d, 不過真係好味, 因為新鮮所以我冇煎d旦試味淨係水煮旦

題外話, d農場蛋如何? 食完話我知吖..
我記得要$60一盒, 好貴下^^"
小寶 發表於 2009-2-24 19:06
回復

小寶 發表於 2009-2-25 17:36:28 |顯示全部樓層
小寶

題外話:
我用農場旦煮腐竹旦糖水, 明顯比平時食既超市旦味道濃一倍,
我都覺得貴左d, 不過真係好味, 因為新鮮所以我冇煎d旦試味淨係水煮旦

...
isislau 發表於 2009-2-25 04:07 PM

咁即係好好味啦~  唔該哂!
回復

jeremyip 發表於 2009-2-25 17:48:13 |顯示全部樓層
4482# 花園仔

thanks a lot.
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-25 21:42:54 |顯示全部樓層
老師,你por甜楊桃樹幾時修枝啊???

大膽地問一句,送一條給我可以嗎??
回復

may.sun 發表於 2009-2-25 22:46:37 |顯示全部樓層
老師,你por甜楊桃樹幾時修枝啊???

大膽地問一句,送一條給我可以嗎??
alilovebyj 發表於 2009-2-25 21:42

你的心聲也是很多人的心聲----->甜楊桃啵
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-25 23:00:21 |顯示全部樓層
吓…有好多人問過??
定係得我咁大膽,敢口出狂言?
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 23:19:36 |顯示全部樓層
4494# ammonch
老師, 我黎緊三月會小試牛刀租個100呎既地方種下野,
想問下如果開田時應該放幾多堆肥至啱呢? thx  
----------------------------------------------------------------

你好!
<幾多堆肥> -- 係唔係<幾多基肥>亞?
好難答你啵, 都唔知你用乜嘢泥!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 23:24:53 |顯示全部樓層
4495# JicJicmom

"別來無樣" ------>XDDDDDDDDDDDD
老師答得妙 !!!!! 我D莓莓都係 "別來無樣" ~~~~
之前以為佢係開花既 , 到而家2個月都仲係咁0既樣 !!! XD

-----------------------------------------------------------------

真係<別來無樣>架, 唔信睇吓啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 23:30:34 |顯示全部樓層
4498# 貝貝

老師又勾起我d "平久"慾望 +.+
------------------------------------------------
貝貝好!

<平韮二號>真係好嘢黎架!

有咗佢就隨時有韮菜餃食啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 23:38:14 |顯示全部樓層
4500# kwanyeehui

哦! 夏桑菊就係咁, 再加d菊花.

------------------------------------------

買幾蚊<夏枯草>, <杭菊花>加上曬乾嘅<桑葉>煲水咪<夏桑菊>囉!

準備開工 -- 又係整果醬嘅時間洛!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 23:50:24 |顯示全部樓層
4506# alilovebyj
你的心聲也是很多人的心聲----->甜楊桃啵
--------------------------------------------

楊桃樹: 唉! 真係象以齒焚身麼, 你地放過我啦!

問過呢樣嘢嘅冇80都有78架罅!

不如種蕃茄仔啦, 佢都好甜架!
回復

草民 發表於 2009-2-25 23:59:49 |顯示全部樓層
今日流浮山一行,見桑樹有剛開花,有遍地落果,結果既時間相差好遠。
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 00:03:54 |顯示全部樓層
4512# 草民

今日流浮山一行,見桑樹有剛開花,有遍地落果,結果既時間相差好遠。
------------------------------------------------------------------

草民兄好!

桑樹嘅品種好多架, 有D剩係有花冇果添!
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 00:15:14 |顯示全部樓層
呢棑最好種莧菜嘞!

盆盆嘅莧菜又發芽洛!
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-26 00:17:04 |顯示全部樓層
原來係咁!

蕃茄仔我有種啊…苗苗都幾大下,要換盆啦
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 00:20:08 |顯示全部樓層
甜豆嘅<白粉病>好得人驚架, 好彩控制到冇擴散啫!
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 00:24:41 |顯示全部樓層
4515# alilovebyj

原來係咁!

蕃茄仔我有種啊…苗苗都幾大下,要換盆啦

--------------------------------------------

我D大蕃茄苗苗好壯健架, 不過我要等佢D根纏滿舊泥至定植!
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 00:27:59 |顯示全部樓層
體多雀區度種嘅長條南瓜 -- 梗係穩陣D好!
回復

花園仔 發表於 2009-2-26 00:35:25 |顯示全部樓層
個個都驚熱唔敢種生菜, 你睇斬吓眼又食得嘞!

2月4日移苗嘅意大利生菜
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-26 00:37:07 |顯示全部樓層
老師,你比我個D生菜都好生猛啊!
回復