乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210301 19848
fae 發表於 2009-2-28 02:09:17 |顯示全部樓層
4537# fae
今日太趕..無影個幾棵魚翅瓜同埋棵青瓜,下次影落黎俾老師過目吓先得
青瓜...其實大慨幾耐先有得開花?我個棵都係半個月到都有三四塊葉了
頭先由頭睇番老師既舊post~講到潺菜可以摘芯...越食越有..
請問 ...
花園仔 發表於 2009-2-27 18:07

睇完老師棵青瓜...立即打晒冷震
唔怪之得隔離田個位伯伯要整個成幾尺高既棚啦....
潺菜岩晒我呢d 懶人~ 哈哈~長食長有
再次麻煩到老師你了^^下次我會醒目點
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-28 09:44:06 |顯示全部樓層
老師

歐洲嘅士多啤梨 . . . .

係荷蘭~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-28 17:56:38 |顯示全部樓層
多謝老師,我會照做. 我還一事請教.我種了一棵花生開花了,那麽現在它最需要的養份呢?它身高1呎,是下是過早開花?
-----------------------------------------------------------------------------

嗱, 唔使問人落乜 ...
花園仔 發表於 2009-2-28 01:17

老師 ~~~~~ 請教下花生點種架 ?? 放粒芝生落水 / 泥度等佢發芽呀?
回復

yannes 發表於 2009-2-28 18:17:28 |顯示全部樓層
我諗....美國!!!
回復

fianfumy 發表於 2009-2-28 18:35:07 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

瞓唔着嗰D朋友, 有興趣咪猜吓以下两盆士多啤梨係體邊個國家食嘅?

貼士: 歐洲
花園仔 發表於 2009-2-28 01:23

老師 ...真係有點難估 ....但士多啤梨原產是 "歐洲" 的 .
第1盒是 : 意大利
第2盒是 : 德國

我是估架咋 ...因為意大利是歐洲最多士多啤梨的產量 , 而德國品種是都是多產量 , 而且很多用作加工成品 .
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-28 20:21:46 |顯示全部樓層
我估其中一盒會係法國0既 .
回復

亞實 發表於 2009-2-28 21:49:59 |顯示全部樓層
老師, 呢D屈金香球可唔可以留下年?

要點做呢??
唔該老師!!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-28 22:32:46 |顯示全部樓層
當粟米苗苗茁壯成長嘅同時台東糯米粟就黎食得罅!
花園仔 發表於 2009-2-27 21:56

老師,你話留意粟米上個影,好似係一朵花咁,到底係乜野黎嫁呢?
回復

ammonch 發表於 2009-2-28 22:45:56 |顯示全部樓層
老師...想問下你棵桑椹子係咪由種子種起架?係邊度買架? 咁佢又可唔可以用扦插既方法種架??
回復

花園仔 發表於 2009-3-1 00:21:17 |顯示全部樓層

4575# 花園仔

瞓唔着嗰D朋友, 有興趣咪猜吓以下两盆士多啤梨係體邊個國家食嘅?

========================================
mono :
上面本地(多核)。下面日本(少核)。
其實亂胡!
====== 嘩! 有冇咁離譜呀! 話明歐洲洛, 日本!!
fae :
上面個盒似美國
下面個盒似韓國
同歐洲真係離天隔九洲
=============== 嘩! 有冇咁離譜呀! 你都話歐洲洛, 美國韓國!!
斑比:
荷蘭
==== 唔啱啵! 都有D譜丫!
yannes :
我諗....美國!!!
============ 嘩! 有冇咁離譜呀! 都話歐洲洛, 美國!!
fianfumy :
第1盒是 : 意大利
第2盒是 : 德國
============= 唔啱啵! 都有D譜丫, 抵你衝入Harrods買膠袋嘅!
積積媽:
我估其中一盒會係法國0既 .
============== 唔啱啵! 都有D譜丫!

咁難估, 算啦, 答中歐洲裡邊當冇錯啦!

開估 -- 睇圖啦:
(都仲要估架)
回復

花園仔 發表於 2009-3-1 00:25:44 |顯示全部樓層

4587# sifenamok

老師, 呢D屈金香球可唔可以留下年?

要點做呢??
唔該老師!!

-------------------------------------------

跟翻種劍蘭頭咁囉! 我講過架罅, 你繅翻出黎睇啦!
回復

花園仔 發表於 2009-3-1 00:30:03 |顯示全部樓層
4588# littlecuitegirl

老師,你話留意粟米上個影,好似係一朵花咁,到底係乜野黎嫁呢?

------------------------------------------------------------

唉! 咁多粟米種埋一齊, 有粟米米梗係有公花先啦!
你都話好似係一朵花咁洛, 仲使估咩!
回復

花園仔 發表於 2009-3-1 00:45:16 |顯示全部樓層
4589# ammonch

老師...想問下你棵桑椹子係咪由種子種起架?係邊度買架? 咁佢又可唔可以用扦插既方法種架??
=======================================

唉! 又冇睇帖嘞!

圖文並茂囉啵, 我講過架罅, 你繅翻出黎睇啦!
回復

fianfumy 發表於 2009-3-1 00:49:26 |顯示全部樓層
4575# 花園仔

========================================
mono :
其實亂胡!
====== 嘩! 有 ...
花園仔 發表於 2009-3-1 00:21

maggie -唔制.gif 老師 ...唔好咁話我入去買袋啦  ....我怕羞架    洋蔥--面紅.gif , 反而那天在Harrods 衝入廁所最多 , 那天又嘔又痾呀 ...

咁是否 西班牙 及 波蘭呀 ......
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-1 01:17:36 |顯示全部樓層
4575# 花園仔

mono :
其實亂胡!
====== 嘩! 有 ...
花園仔 發表於 2009-3-1 00:21

上圖好靚 !!!!! 但都係估唔到 ~ ^.^"" 山明水秀士多啤梨一定好好食 !!!!
下圖係奧地利 ???
:p
回復

花園仔 發表於 2009-3-1 01:19:24 |顯示全部樓層
4594# fianfumy

咁是否 西班牙 及 瑞士呀 ......

---------------------------------

睇圖注意所屬國家地貌, 建築物嘅特式呀!
瑞士及西班牙都唔啱呀!

咁悶, 聽吓歌喇! 下面嗰隻係中文歌黎架!
http://www.metropolecat.com/MV/Nuey_jai_lue_gern.htm

月亮之歌
作詞:許常德 作曲:Yong Yut Mee Seng(泰國曲)

你說月亮讓你感覺溫暖
像我在你心上黑暗開啟的窗
我看月亮眼中泛著淚光
在離別的夜晚 我心痛 怎麼講
嫉妒月亮 被多少人仰望
那些漆黑誓言 可會將我遺忘
只是月亮 也有圓缺遺憾
像你給的纏綿 擁抱後的孤單
GOOD-BYE MY LOVE 吻你到天亮
這片月光我請回憶冷藏
你越溫柔我越受傷
情願無言度過這個夜晚
問問月亮怎麼看淡悲歡
永遠如此柔軟不計較離和散
願是月亮不怨不愛不管
全意全心照亮你走過的地方

GOOD-BYE MY LOVE 吻你到天亮
這片月光我請回憶冷藏
你越溫柔我越受傷
情願無言度過這個夜晚
問問月亮怎麼看淡悲歡
永遠如此柔軟不計較離和散
願是月亮不怨不愛不管
全意全心照亮你走過的地方

============

圖梗係我架啦!
回復

fianfumy 發表於 2009-3-1 01:23:50 |顯示全部樓層

真係好難估喎 ....
士耳其 ?
回復

farfeifar 發表於 2009-3-1 01:25:41 |顯示全部樓層
oo~希臘同瑞典?
回復

may.sun 發表於 2009-3-1 01:27:31 |顯示全部樓層
愛琴海丫
回復

花園仔 發表於 2009-3-1 01:29:21 |顯示全部樓層
4595# JicJicmom

上圖好靚 !!!!! 但都係估唔到 ~ ^.^"" 山明水秀士多啤梨一定好好食 !!!!
下圖係奧地利 ???
---------------------------------------------------------

積積媽好!
喜歡音樂嘅100%實答到下圖嘅 -- <薩爾斯堡>啦! 奧地利-- 對!!

上圖仲易 -- 如果喜歡世界叭叭走嘅話, 多數答得到呀!
回復