乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210257 19848
nuage 發表於 2009-2-25 13:09:39 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

呢棵唔同架, 專食果果嘅乍!

紅緊啦!
花園仔 發表於 2009-2-25 00:39

老師﹗係咪呢棵嘅葉唔食?定係葉大老?add3icon
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 13:15:56 |顯示全部樓層
4478# jeremyip

老師,
請問葡萄由種子(核)開始種, 要用那種泥適合?
---------------------------------------------------------

你好!
葡萄唔理佢係由種子(核)開始種或其他方式種,
用乜嘢泥都要既梳水但又有保濕能力嘅肥沃泥土囉!
回復

cobie 發表於 2009-2-25 13:18:57 |顯示全部樓層
老師,老師.你好.COBIE有事請教.可否教下我地點樣幫肋我哋D士多啤梨度夏.天台太哂喇.如果睇住佢撑唔住,我一定會好傷心.同佢相處左幾個月,好有感情GA.請老師比意見.THANKS
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 13:35:17 |顯示全部樓層
4483# cobie
老師,老師.你好.COBIE有事請教.可否教下我地點樣幫肋我哋D士多啤梨度夏.天台太哂喇.如果睇住佢撑唔住,我一定會好傷心.同佢相處左幾個月,好有感情GA.請老師比意見.THANKS
--------------------------------------------------------------------------
我啱啱答咗積積媽呢個問題冇幾耐乍!

<老師你0既草莓係點樣渡夏呢 ? >

最熱嘅日子我咪將佢搬去種蘭花嘅地方囉!

將d植物搬放體空氣流通嘅地方, 千祈唔好放體長日照嘅牆邊.
怕熱嘅植物體頂上加塊遮光網, 最熱嘅日子仲要噴吓水降吓溫,
放草莓入去冷氣房間梗係有幫助啦, 原則上有陽光至得架!

今早嘅士多啤梨幾紅啵!
回復

cobie 發表於 2009-2-25 13:50:45 |顯示全部樓層
老師,那麽我會放車房,那裹比較陰涼,晚上就帶去我房窗台.涼下冷氣.先師,還有一問題積教.我兩棵士多啤現在還狂標葉,繼績開花結果,果食左D,好滋味,今早又紅左5粒.在這種情况下,佢'陀'住咁多BB,粗身大細,是否不適宜搬屋呢?謝
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 13:51:48 |顯示全部樓層
4476# ioksw

老師早晨, 想問下, 我棵車厘茄有一粒轉紅後3日被我摘左黎食, 但係佢好酸, d皮厚
應該轉紅後幾多日先好摘呢?

---------------------------------------------------------------------------

原則上蕃茄紅咗代表成熟囉, 應該好甜格!
但蕃茄嘅品種唔同就有好大差異架.
我都種過一種多產但厚皮肉鬆唔多甜嘅蕃茄仔喇.
同時泥土唔靚加上缺鉀肥D茄茄都會酸喼喼架!

今朝摘嘅蕃茄仔, 皮薄(近乎透明)肉甜, 好正架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 13:55:28 |顯示全部樓層
4485# cobie

老師,那麽我會放車房,那裹比較陰涼,晚上就帶去我房窗台.涼下冷氣.先師,還有一問題積教.我兩棵士多啤現在還狂標葉,繼績開花結果,果食左D,好滋味,今早又紅左5粒.在這種情况下,佢'陀'住咁多BB,粗身大細,是否不適宜搬屋呢?謝
---------------------------------------------------------------------

而家都唔係好熱啫, 食曬D莓莓至算啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 14:07:17 |顯示全部樓層
4479# kwanyeehui

花園仔老師,
我見您密密有收成, 唔係呢樣就果樣,
真係會食唔切,
會唔會係街邊賣?
好新鮮好靚呵!

---------------------------------------
鈞哥好!
食唔曬咪送俾朋友囉!
體街邊賣咁易有車位咩, 况且賣得幾多丫!
重點係邊有咁得閒渦!

自己一個都夠啦, 甜到S....
又係送俾朋友囉!
今朝
回復

cobie 發表於 2009-2-25 14:11:39 |顯示全部樓層
4487# 花園仔
老師,我明白嘞,多謝
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 14:13:12 |顯示全部樓層
4477# yannes

老師...
你地都笑人地既...... 我琴日終於都放棄左茄子了...
現在只好寄望另一棵茄子了!!!!希望佢結果成功!!!!我仲想種菜菜呢~等待花非花(高人)的分享~
到時又要再多多指教了~!!!thx~!!!!!

------------------------------------------------------------------------

我冇笑你啵!
係花花笑我之馬!

我D茄子都出芽洛, 大家一齊努力啦!
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-25 14:17:05 |顯示全部樓層
老師,
你d藍梅有無大到呀?
我果d仲係同之前一樣一d都無大到既.
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 14:24:53 |顯示全部樓層
4481# nuage

老師﹗係咪呢棵嘅葉唔食?定係葉大老?
==========================
你好!
唔係呀, 兩種桑樹係唔同品種黎架!

一棵D果非常密又甜, D葉細塊比較厚身, 可以曬乾做夏桑菊或作茶葉....

一棵D果都密非常甜, D葉大塊比較薄身, 可以食火煱當菜葉, 打曬乾做夏桑菊或作茶葉實得啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 14:30:38 |顯示全部樓層
4491# sammyzoe

老師,
你d藍梅有無大到呀?

---------------------------------------

哈哈, 別來無樣囉!
回復

ammonch 發表於 2009-2-25 14:51:27 |顯示全部樓層
老師, 我黎緊三月會小試牛刀租個100呎既地方種下野,
想問下如果開田時應該放幾多堆肥至啱呢? thx
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-25 14:52:37 |顯示全部樓層
4491# sammyzoe

老師,
你d藍梅有無大到呀?

哈哈, 別來無樣囉!
花園仔 發表於 2009-2-25 14:30

"別來無樣" ------>XDDDDDDDDDDDD
老師答得妙 !!!!! 我D莓莓都係 "別來無樣" ~~~~
之前以為佢係開花既 , 到而家2個月都仲係咁0既樣 !!! XD
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-25 14:55:30 |顯示全部樓層
我原來已經做好左兩個盆準備比佢地入住,
但佢地好似唔識大咁.....
睇黎比個水杯佢地住當盤景種住先都得喇.
回復

cobie 發表於 2009-2-25 15:15:07 |顯示全部樓層
4493# 花園仔
老師愈嚟愈風趣.我哋有個風趣兼平宜近人既老師,上課都唔駛咁區緊.(如有錯字,請原諒)
回復

貝貝 發表於 2009-2-25 15:33:30 |顯示全部樓層
等候春雨綿綿嘅平久二號!
花園仔 發表於 2009-2-25 00:28

老師又勾起我d "平久"慾望 +.+
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-25 15:43:02 |顯示全部樓層
4483# cobie
---------------------------- ...
花園仔 發表於 2009-2-25 13:35

食得! 超市賣果D有些係只得面頭紅都照賣.
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-25 15:51:42 |顯示全部樓層
4481# nuage

老師﹗係咪呢棵嘅葉唔食?定係葉大老?
==========================
你好!
唔係呀, 兩種桑樹係唔同品種黎架!

一棵D果非常密又甜, D葉細塊比較厚身, 可以曬乾做夏桑菊或作茶葉....

一棵D果都密非 ...
花園仔 發表於 2009-2-25 14:24

哦! 夏桑菊就係咁, 再加d菊花.
回復