乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210255 19848
花園仔 發表於 2009-2-24 23:35:04 |顯示全部樓層
西芹大得好快呀!
回復

貓貓 發表於 2009-2-24 23:38:53 |顯示全部樓層
老師:
我想搭個大 d ge 棚種苦瓜、豆角、青瓜同刀豆,大約長10呎,闊3呎左右。
想問下係咪貪心左 d 呢?夠位嗎?
個棚要點搭先會穩固 d 呢?
麻煩晒啊,老師。
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 23:41:33 |顯示全部樓層
4443# JicJicmom
老師 ..... 入左你個花園仔 .... 好似入左大人國咁 .... 乜都大咁多 ....
-----------------------------------------------------------------

你好!
一DD嘅啫, 有D種得幾好嘅, 亦有D好以明仔話齋失敗嗰D冇SO出黎之馬!

每日都有得摘嘅 -- 實物原大嘅<迷你蕃茄仔>
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 23:42:37 |顯示全部樓層
4450# 小寶

老師好, 係咪薯仔葉子變黃就可以收薯呀?

-------------------------------------------------------

大家好!
好易知薯仔幾時可以收成架 -- 種咗三個月左右棵嘢枝葉枯黄就OK嘞!

扁圓盆種嘅薯仔. ...
花園仔 發表於 2009-2-24 23:10

自從老師話扁身圓盤可以種薯仔之後 ...... 我專登買薯仔來吽 ~~~
日本薯仔 ~~ 好貴 ...仲吽到發毛 .......v_v"""
街市薯仔, 好頑強 , 真係話唔出芽就唔出 !!!
超市焗薯 , 可能太貴無人買吽到出芽所以大減價 ~~
所以 ~ 積媽今次種呢d深啡厚皮薯仔 ~ -__-""

我食緊飯睇...笑到我差d噴飯...wakakakakaka....  發表於 2011-5-26 15:43
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 23:44:08 |顯示全部樓層
4443# JicJicmom
老師 ..... 入左你個花園仔 .... 好似入左大人國咁 .... 乜都大咁多 ....
-----------------------------------------------------------------

你好!
一DD嘅啫, 有D種得幾好嘅, 亦有D好以明仔話 ...
花園仔 發表於 2009-2-24 23:41

小茄茄真Q !!!
期望老師0既種子快D出芽 ~~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 23:56:02 |顯示全部樓層
4451# farfeifar

你好!
嗱! 以上咪關于你棵茄子我嘅回答囉.
體你第一帖上黎, 我已告之最後都只係個<無言的結局>架嘞!
但太明示對你好殘忍咪採用<漸漸的鬆手>囉!

hahahahahaha, 雖然好慘但我都覺得好好笑wakakaak...yannes,
唔怕啦, 種過law!我都係岩岩下種重種茄子之ma~
不過今次要落多幾粒喇, 發芽率不再100%了(下7粒得3棵出o左咋)
----------------------------------------------------------------------

你都覺得好好笑唎, 有冇聽吓隻歌咁呢,
歌曲中嘅故事幾感人架 -- 當然係對感情豐富嘅人而言啦!

真係好笑呀, 我都係落咗7粒茄子種籽, 出曬芽啵!

蕃茄仔出苗苗嘞, 青瓜都標緊出黎洛!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 00:02:28 |顯示全部樓層
4465# JicJicmom
小茄茄真Q !!!
期望老師0既種子快D出芽 ~~~ ^^
-----------------------------------------------

實得架, 同埋嗰D種籽之馬, 出咗苗苗X2洛!

南瓜苗苗定植嘞!
回復

farfeifar 發表於 2009-2-25 00:16:25 |顯示全部樓層
4466# 花園仔
老師, 可能係我保存種子不力啦,
係咪雪體雪櫃菜格最好呢??
回復

may.sun 發表於 2009-2-25 00:17:48 |顯示全部樓層
自從老師話扁身圓盤可以種薯仔之後 ...... 我專登買薯仔來吽 ~~~
日本薯仔 ~~ 好貴 ...仲吽到發毛 .......v_v"""
街市薯仔, 好頑強 , 真係話唔出芽就唔出 !!!
超市焗薯 , 可能太貴無人買吽到出芽所以大減價 ~~
所 ...
JicJicmom 發表於 2009-2-24 23:42

積媽,夠la,我再笑就變"裂口女"o架la
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 00:18:33 |顯示全部樓層
4462# 貓貓

老師:
我想搭個大 d ge 棚種苦瓜、豆角、青瓜同刀豆,大約長10呎,闊3呎左右。
想問下係咪貪心左 d 呢?夠位嗎?
個棚要點搭先會穩固 d 呢?
麻煩晒啊,老師。

---------------------------------------------------------------------

你好!
四種瓜瓜豆豆分10呎長棚即每樣佔2呎半位囉,
睇你種幾棵啦, 密咗少少咪花D心機帮吓佢扶靚D啦!

用竹籬笆夠實淨又易處理, 呎吋長短都有得賣, 我好鍾意用架!

無懼天氣轉熱紅菜頭生長好正常丫!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 00:23:43 |顯示全部樓層
4468# farfeifar

老師, 可能係我保存種子不力啦,
係咪雪體雪櫃菜格最好呢??

---------------------------------------

啱呀! 雪體雪櫃菜格最好! 越新鮮越正!

西蘭花D種籽有着落嗱!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 00:28:39 |顯示全部樓層
等候春雨綿綿嘅平久二號!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 00:31:30 |顯示全部樓層
都種咗幾多莧菜架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 00:36:19 |顯示全部樓層
桑樹上掛滿桑椹子, 呢棵係食葉又食果嗰種呀!
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 00:39:40 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

呢棵唔同架, 專食果果嘅乍!

紅緊啦!
回復

ioksw 發表於 2009-2-25 08:45:22 |顯示全部樓層
老師早晨, 想問下, 我棵車厘茄有一粒轉紅後3日被我摘左黎食, 但係佢好酸, d皮厚
應該轉紅後幾多日先好摘呢?
回復

yannes 發表於 2009-2-25 09:29:31 |顯示全部樓層
4451# farfeifar

你好!
嗱! 以上咪關于你棵茄子我嘅回答囉.
體你第一帖上黎, 我已告之最後都只係個架嘞!
但太明示對你好殘忍咪採用囉!

hahahahahaha, 雖然好慘但我都覺得好好笑wakakaak...yannes,
唔怕啦, 種過l ...
花園仔 發表於 2009-2-24 23:56

老師...
你地都笑人地既...... 我琴日終於都放棄左茄子了...
現在只好寄望另一棵茄子了!!!!希望佢結果成功!!!!我仲想種菜菜呢~等待花非花(高人)的分享~
到時又要再多多指教了~!!!thx~!!!!!
回復

jeremyip 發表於 2009-2-25 11:02:39 |顯示全部樓層
老師,
請問葡萄由種子(核)開始種, 要用那種泥適合?
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-25 11:23:06 |顯示全部樓層
花園仔老師,
我見您密密有收成, 唔係呢樣就果樣,
真係會食唔切,
會唔會係街邊賣?
好新鮮好靚呵!
回復

惡姨 發表於 2009-2-25 12:49:39 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

呢棵唔同架, 專食果果嘅乍!

紅緊啦!
花園仔 發表於 2009-2-25 00:39

係喎, 老師, 兩棵子葉形都唔同嫁喎.... 果然唔單止係花園仔咁簡單, 要乜有乜
回復