乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210222 19822
yannes 發表於 2009-2-24 11:25:33 |顯示全部樓層
積積媽 - 我都覺得好恐怖....有時我都灰心了......
cobie  - 而且仲好似越來越多......
農夫  - 應該...不是吧??蝸牛蛋好似係大粒一點的吧??
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 12:37:44 |顯示全部樓層
4425# 花園仔

唔係呀fa, 12寸???
-------------------
天光影張特寫你睇吓!
------------------------

小寶好!

唔止12吋添呀!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 12:41:53 |顯示全部樓層
4425# 花園仔

-------------------
天光影張特寫你睇吓!
------------------------

小寶好!

唔止12吋添呀!
花園仔 發表於 2009-2-24 12:37

老師 ..... 入左你個花園仔 .... 好似入左大人國咁 .... 乜都大咁多 ....
-_-"""
回復

農夫 發表於 2009-2-24 12:46:01 |顯示全部樓層
積積媽 - 我都覺得好恐怖....有時我都灰心了......
cobie  - 而且仲好似越來越多......
農夫  - 應該...不是吧??蝸牛蛋好似係大粒一點的吧??
yannes 發表於 2009-2-24 11:25

你試下整一粒出黎,壓扁佢,如果有汁bid出黎就係蝸牛蛋.
唔駛驚種野梗會有呢d經驗架啦.
花死花還在,如果係我會重新種過.
你paul茄子咁多病,種出黎既仔可能都 . . . . ..
如果你都想留住佢,你試下換晒d新泥
等佢隱定左再施肥.
回復

農夫 發表於 2009-2-24 12:47:39 |顯示全部樓層
老師,
你d薯仔係未種左兩三個星期果批呀?
如果係,我果d係未可以收啦?
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 13:31:40 |顯示全部樓層

4433# yannes
老師早~~
今早一起身...我見到茄子自動脫落了2片葉...
佢現在咁既樣...會唔會似救唔返......而且泥面的白色的仲好似越來越多...

=============================================

睇黎棵嘢上唔到水俾D枝葉啵, 葉嘅顏色唔夠青綠及冇光澤,
好快D葉就由下到上黄萎嘞, 可能係萎黃病呀!
----------------------------------------------------

咁你咪小心照顧佢囉, 保持泥土濕潤最緊要!
-----------------------------------------------------

白色嗰D咪菌黎啦, 科學泥最易中招嘞!
試吓淋D<三益>落去睇吓得唔得囉! 棵嘢咁弱都好辛苦洛....

------------------------------------------------------

你好!
<三益>係有機嘅農藥, 成份70%來自苦楝, 樽嘢冇骷髏頭架.
大家用農藥唔好隨便問人點用, 各人嘅環境唔同, 點可以照搬丫!
買農藥最緊要唔好口密, 一定要向售貨員問清楚, 配合埋說明書就萬無一失啦!
係開水噴唔係淋!  
梗係唔可以俾小可愛接觸啦!

----------------------------------------------------------
你好!
真係俾你笑死+激死!  

<3益引來的??> -- 佩服你寫得出!
如果殺蟲劑可以引到害蟲跑黎自殺就真係出奇嘞!  

<只有佢一棵有這個問題...其他的是沒有蚜虫及大量蛟茲的......>
如果其他都有蚜虫及大量蛟茲嘅話咪全部都頭耷耷啦!  

<還是因為茄子身體弱了...所以佢地有樹可剩??>
係丫, 好似人一樣體弱咪容易被病菌入侵囉! -- 好似近棑網聚有網友中招腸胃炎咁之馬, 唔會個個都係格!

----------------------------------------------------------------------------------------------
你好!
唔使咁緊張, 我點會嬲你丫.
話俾你知喇, 種嘢肯定有蟲害嘅問題出現嘅, 冇先至奇!
遇上各種蟲害咪逐一解决囉唔使騰雞格!
農藥唔噴得多架, 剩係趕蚊兹之馬, 點個蚊香薰吓佢咪走曬啦!
=====================================================

你好!
嗱! 以上咪關于你棵茄子我嘅回答囉.
體你第一帖上黎, 我已告之最後都只係個<無言的結局>架嘞!
但太明示對你好殘忍咪採用<漸漸的鬆手>囉!
http://www.metropolecat.com/MV/Koi_koi_ploi_muer.htm

咁肉酸點忍受亞! D粒粒如果唔係你放落去嘅粒粒肥,
咁使乜理佢係乜唧邊會係好嘢丫! 唔好要棵嘢嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 13:42:48 |顯示全部樓層
4437# cobie
老師早晨,請問柚子簿荷英文是什麼?因為我有兩盆pepper-mint (種子種的),樣子十分像柚子簿荷.我對香草認識很少,請教老師.謝
-----------------------------------------------------------------------

你好!
香草類嘅認知我好有限架乍, 最好請教<草民>兄就會有滿意嘅答复嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 13:48:39 |顯示全部樓層
4440# 農夫
老師我paul桑子d毛毛都黑晒啦,
但都未變紅,係未正常架?

---------------------------------------

正常啵! 你睇吓:
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 13:57:38 |顯示全部樓層
4445# 農夫

老師,

--------------------------------------------

嘩! 如果係就好囉! -- 世界上再冇飢餓嘅窮人囉!

請留意日期  --  啱啱三個月呀!
回復

小寶 發表於 2009-2-24 14:16:15 |顯示全部樓層
4414# 小寶
-------------------------------

天光影張特寫你睇吓!

挖咗棵薯仔
花園仔 發表於 2009-2-24 12:17 AM

老師好, 係咪薯仔葉子變黃就可以收薯呀?
回復

farfeifar 發表於 2009-2-24 14:54:44 |顯示全部樓層
4433# yannes
老師早~~
今早一起身...我見到茄子自動脫落了2片葉...
佢現在咁既樣...會唔會似救唔返......而且泥面的白色的仲好似越來越多...

=============================================

睇黎棵嘢上唔到水 ...
花園仔 發表於 2009-2-24 13:31

你好!
體你第一帖上黎, 我已告之最後都只係個<無言的結局>架嘞!
但太明示對你好殘忍咪採用<漸漸的鬆手>囉!

hahahahahaha, 雖然好慘但我都覺得好好笑wakakaak...yannes,
唔怕啦, 種過law!我都係岩岩下種重種茄子之ma~
不過今次要落多幾粒喇, 發芽率不再100%了(下7粒得3棵出o左咋)
回復

小寶 發表於 2009-2-24 15:35:23 |顯示全部樓層
你好!
體你第一帖上黎, 我已告之最後都只係個架嘞!
但太明示對你好殘忍咪採用囉!

hahahahahaha, 雖然好慘但我都覺得好好笑wakakaak...yannes,
唔怕啦, 種過law!我都係岩岩下種 ...
farfeifar 發表於 2009-2-24 02:54 PM

種左小苗你俾一棵佢啦~
回復

farfeifar 發表於 2009-2-24 15:38:49 |顯示全部樓層
冇問題姐 ^_^ yannes你要冇??
不過等佢地大dd先~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-24 16:37:14 |顯示全部樓層
YANNES,唔好咁傷心啦,雖然種到咁大棵要放棄真係唔捨得,不過既然老師都話棵茄子太弱,咁不如再重新種過一棵啦,+油呀
回復

isislau 發表於 2009-2-24 16:47:47 |顯示全部樓層
我終於睇到17x頁喇..... 學識去陳記同衫兄入貨(我住元朗區)

上星期六去左....
衫兄度買苗盤($10)....買左黃色貼蚊紙, 仲有農場旦...
陳記度買左花生夫&骨粉(@$6)
吉吉島買8寸花盤 (@$10)

我真係記錯左 ~ 所以星期六無買到.
下次去買 ~~  ^^
JicJicmom 發表於 2009-1-19 11:23
回復

lips2567 發表於 2009-2-24 16:49:55 |顯示全部樓層
YANNES~加油啦~失敗係成功的呀媽呀~
老師~我很鐘意你呀~哈哈哈~
回復

農夫 發表於 2009-2-24 18:51:48 |顯示全部樓層
[quote] 4445# 農夫

老師,

--------------------------------------------

嘩! 如果係就好囉! -- 世界上再冇飢餓嘅窮人囉!

請留意日期  --  啱啱三個 ...

又係喎 wahaaaaa~
回復

小寶 發表於 2009-2-24 19:06:59 |顯示全部樓層
我終於睇到17x頁喇..... 學識去陳記同衫兄入貨(我住元朗區)

上星期六去左....
衫兄度買苗盤($10)....買左黃色貼蚊紙, 仲有農場旦...
陳記度買左花生夫&骨粉(@$6)
吉吉島買8寸花盤 (@$10)

...
isislau 發表於 2009-2-24 04:47 PM

題外話, d農場蛋如何? 食完話我知吖..
我記得要$60一盒, 好貴下^^"
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 23:10:43 |顯示全部樓層
4450# 小寶

老師好, 係咪薯仔葉子變黃就可以收薯呀?

-------------------------------------------------------

大家好!
好易知薯仔幾時可以收成架 -- 種咗三個月左右棵嘢枝葉枯黄就OK嘞!

扁圓盆種嘅薯仔.
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 23:18:07 |顯示全部樓層
4456# lips2567
YANNES~加油啦~失敗係成功的呀媽呀~
老師~我很鐘意你呀~哈哈哈~

-------------------------------------------------

我都鍾意大家啫!

收咗两舊粟米仔.

普通好食啦!
回復