乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210281 19848
花園仔 發表於 2009-2-27 21:43:03 |顯示全部樓層
西芹要趕住天氣熱前收成架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-27 21:50:07 |顯示全部樓層
桑椹子就要成熟囉, 又係整果醬同糖糖嘅時候嘞!

評分

查看全部評分

回復

花園仔 發表於 2009-2-27 21:56:52 |顯示全部樓層
當粟米苗苗茁壯成長嘅同時台東糯米粟就黎食得罅!

請留意粟米上嘅陰影

請留意粟米上嘅陰影

台東糯米粟

台東糯米粟

左邊超甜粟, 右邊台東糯米粟

左邊超甜粟, 右邊台東糯米粟
回復

may.sun 發表於 2009-2-27 22:22:56 |顯示全部樓層
老師好野,從未斷過糧,近
回復

花園仔 發表於 2009-2-27 22:56:45 |顯示全部樓層
4564# may.sun
老師好野,從未斷過糧,近
--------------------------------
你好!
有乜咁近丫, 係生活嘅延續啫....

為咗要整好食嘅蕃茄醬, 我做好準備種大蕃茄嘞!
回復

cobie 發表於 2009-2-27 23:15:49 |顯示全部樓層
老師好,我也種了兩盆大肉茄,己開始有果,每盆大概6-7個.size像小朋友拳頭仔搬大,我有用基肥.請問我每星期至10日落骨粉或豐收一號是否不太合適?是否應停用以上肥料,改下磷砷肥.  謝謝
回復

花園仔 發表於 2009-2-28 00:27:20 |顯示全部樓層
4566# cobie
老師好,我也種了兩盆大肉茄,己開始有果,每盆大概6-7個.size像小朋友拳頭仔搬大,我有用基肥.請問我每星期至10日落骨粉或豐收一號是否不太合適?是否應停用以上肥料,改下磷砷肥.  謝謝
-----------------------------------------------------------------------------

你好!
我認為 <豐收一號> + <鉀肥> 比較合理.
<豐收一號> 氮磷鉀比例平均令棵嘢整體生長正常.
而 <鉀肥> 會增强花果數量同品質.
回復

cobie 發表於 2009-2-28 00:37:28 |顯示全部樓層
4567# 花園仔

老師,記得你提過玾肥可用土木灰,我落過兩次.兩次時問也是相隔一星期.你認為己絰足夠還是按以上方法繼續呢.  謝謝
回復

花園仔 發表於 2009-2-28 00:38:34 |顯示全部樓層
士多啤梨苗苗延續咗幾年後好明顯出現咗退化形態,
我諗係要重新挑選良種嘅時候嘞!

9個月前 -- 旺盛

9個月前 -- 旺盛

現在 -- 疏落

現在 -- 疏落

差唔多4年前 -- 果大

差唔多4年前 -- 果大

現在 -- 果細

現在 -- 果細
回復

nuage 發表於 2009-2-28 00:46:02 |顯示全部樓層
西芹要趕住天氣熱前收成架!
花園仔 發表於 2009-2-27 21:43

請問老師係咪全部芹都要係天氣熱之前收割呀﹗因為我都種咗﹗不過無老師果d咁大咁靚﹗
回復

花園仔 發表於 2009-2-28 00:49:29 |顯示全部樓層
4568# cobie
老師,記得你提過玾肥可用土木灰,我落過兩次.兩次時問也是相隔一星期.你認為己絰足夠還是按以上方法繼續呢.  謝謝
------------------------------------------------
草木灰含鉀量難控制在于所焚燒材料, 做基肥比較適合.
對於已成果求品質提升我認為用<岩鉀鹼> 或 <海藻液> 易見功效.
回復

花園仔 發表於 2009-2-28 00:54:00 |顯示全部樓層
4570# nuage
請問老師係咪全部芹都要係天氣熱之前收割呀﹗因為我都種咗﹗不過無老師果d咁大咁靚﹗
-----------------------------------------------

天氣熱西芹快速老化, 容易起蕊出花, 同時葉柄變得了瘦且好韌添!
回復

cobie 發表於 2009-2-28 01:00:38 |顯示全部樓層
多謝老師,我會照做. 我還一事請教.我種了一棵花生開花了,那麽現在它最需要的養份呢?它身高1呎,是下是過早開花?
回復

花園仔 發表於 2009-2-28 01:17:07 |顯示全部樓層
多謝老師,我會照做. 我還一事請教.我種了一棵花生開花了,那麽現在它最需要的養份呢?它身高1呎,是下是過早開花?
-----------------------------------------------------------------------------

嗱, 唔使問人落乜嘢肥架.
開花肥係鉀肥
根莖肥係磷肥

花生係開花然後鑽落地變花生籽嘅.
咁你話落乜嘢肥啱丫!

身高1呎開花, 算唔算過早? 睇棵嘢壯唔壯健嘅啫!
回復

花園仔 發表於 2009-2-28 01:23:07 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

瞓唔着嗰D朋友, 有興趣咪猜吓以下两盆士多啤梨係體邊個國家食嘅?

貼士: 歐洲
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-28 01:26:04 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

瞓唔着嗰D朋友, 有興趣咪猜吓以下两盆士多啤梨係體邊個國家食嘅?

貼士: 歐洲
花園仔 發表於 2009-2-28 01:23

睇完老師0既士多啤梨就真係訓唔著囉 ...............
好難估喎 ..... 一個無哂 ding , 一個又紅又綠 ....
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-28 01:38:43 |顯示全部樓層
花糟上嘅椒椒健康成長!
花園仔 發表於 2009-2-27 21:40

咦老師呢度係唔係2隻唔同0既椒椒黎 ?
回復

mono 發表於 2009-2-28 01:42:08 |顯示全部樓層
上面本地(多核)。下面日本(少核)。
其實亂胡!
回復

fae 發表於 2009-2-28 02:03:59 |顯示全部樓層
4566# cobie
----------------- ...
花園仔 發表於 2009-2-28 00:27

其實..老師呀,如果開始有果實既時候~還要施薄肥嗎?...咁咪要等番七日八日先收得囉
唔好意思...我呢個問題係有點蠢X____X
因為我有成十棵蕃茄等住我去打理...謝謝^^
回復

fae 發表於 2009-2-28 02:06:40 |顯示全部樓層
上面個盒似美國
下面個盒似韓國
同歐洲真係離天隔九洲
回復