乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210228 19822
花園仔 發表於 2009-2-23 23:45:53 |顯示全部樓層
4401# mono
嘩!見你屋企,好似去咗公園。
-------------------------------------------------
係咁咪多D入黎行吓囉!
回復

mono 發表於 2009-2-23 23:53:49 |顯示全部樓層
131# 花園仔

好耐未見過全黃色嘅粟米。好吸引哦!
回復

R子 發表於 2009-2-24 00:00:35 |顯示全部樓層
老師。你能告訴我是什麼意思的數字( 7-40-6-12 ) , ( 4-2-3 )的化肥?你對此兩種肥料有何評論 ?98576
faithyeung 發表於 2009-2-23 19:53

通常肥料的第一個數字是氮肥(由左至右),
                  第二個數字是磷肥,第三個數字是鉀肥,第四個數字是某d礦物既含量。

即意思氮7 - 磷40 -鉀6 鎂 12
        氮4 - 磷2 - 鉀3

呢d 係我十多年前,睇書睇番來,
可能會記錯,如有錯誤,歡迎指正。
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 00:11:53 |顯示全部樓層
4413# faithyeung
老師。你能告訴我是什麼意思的數字( 7-40-6-12 ) , ( 4-2-3 )的化肥?你對此兩種肥料有何評論?
----------------------------------------------------------------------------------------------
你好!
數字嘅意思係肥料含主要元素嘅平均數植啫.

氮7磷40鉀6鎂12, --  呢種肥料最好係種蘭花. 有用過, 幾好丫!

氮4磷2鉀3, -- 幾平均嘅一般肥料, 冇用過.
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 00:17:27 |顯示全部樓層
4414# 小寶
唔係呀fa, 12寸???
-------------------------------

天光影張特寫你睇吓!

挖咗棵薯仔
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 00:34:57 |顯示全部樓層
4415# yannes
對唔住呀老師~~~~
我唔係想激你架......唔好嬲我啦... 我真的是第一次遇到...好不知所措....
個人狀態進入暴走中...唔知佢會唔會好返....佢現在個樣好似好辛苦...
而且又好多蚊茲...真想隔日噴一下3益...但係又唔得...要等一個星期...咁...
咁現在係唔係只有[等]佢好返??啲蚊茲係唔係冇得驅除??都係要等佢好返就冇事了??
--------------------------------------------------------------------------------
你好!
唔使咁緊張, 我點會嬲你丫.
話俾你知喇, 種嘢肯定有蟲害嘅問題出現嘅, 冇先至奇!
遇上各種蟲害咪逐一解决囉唔使騰雞格!
農藥唔噴得多架, 剩係趕蚊兹之馬, 點個蚊香薰吓佢咪走曬啦!

我棵甜豆夠中咗<白粉病>嘞(右上角),  我試用<依天得>噴咗後都唔見有擴散嘅情况出現嘞!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 00:39:10 |顯示全部樓層
對唔住呀老師~~~~
我唔係想激你架......唔好嬲我啦... 我真的是第一次遇到...好不知所措....
個人狀態進入暴走中...唔知佢會唔會好返....佢現在個樣好似好辛苦...
而且又好多蚊茲...真想隔日噴一下3 ...
花園仔 發表於 2009-2-24 00:34

老師 ~~ "依天得" 響老實人度買架 ?
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 00:44:56 |顯示全部樓層
4416# JicJicmom
積媽睇到呢一盤野真係流哂口水啊 !!!!!!! 我準備同古古力薄荷壓條呀 ~~ 希望有老師呢盤一半咁靚都願喇 ~~~
---------------------------------------------------------------------

壓條成功後, 想做形按自己意思設置, 可以從修剪及利用植物追光習性黎作帮補架!

另一盆壓條成功嘅柚子薄荷遲D要換盆洛!
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 00:46:35 |顯示全部樓層
4427# JicJicmom

老師 ~~ "依天得" 響老實人度買架 ?
----------------------------------------------

係呀! 試驗中咋!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 00:48:07 |顯示全部樓層
4416# JicJicmom
積媽睇到呢一盤野真係流哂口水啊 !!!!!!! 我準備同古古力薄荷壓條呀 ~~ 希望有老師呢盤一半咁靚都願喇 ~~~
---------------------------------------------------------------------

壓條成功後, ...
花園仔 發表於 2009-2-24 00:44

明白喇老師 ~~ 我而家2-3日左右就會同小苗轉下身 , 等佢四面都受下光, 生得平均D ~ 希望可以幫補下喇 ~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 00:58:05 |顯示全部樓層
4422# mono
好耐未見過全黃色嘅粟米。好吸引哦!
--------------------------------------------

好多<甜粟>唔係超甜粟亞,  及 <糯米粟>本地種都常見全黄色嘅.

白色嘅<台東糯米粟>快高長大呀!
回復

花園仔 發表於 2009-2-24 01:34:30 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

桑椹子紅紅地嗱!
回復

yannes 發表於 2009-2-24 09:02:32 |顯示全部樓層
對唔住呀老師~~~~
而且又好多蚊茲...真想隔日噴一下3 ...
花園仔 發表於 2009-2-24 00:34

老師早~~
今早一起身...我見到茄子自動脫落了2片葉...
佢現在咁既樣...會唔會似救唔返......而且泥面的白色的仲好似越來越多...

今日個樣又好似殘左了....

今日個樣又好似殘左了....
DSC07607 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:11:37 |顯示全部樓層
一粒粒d係乜野黎架 ?
回復

yannes 發表於 2009-2-24 09:25:02 |顯示全部樓層
一粒粒d係乜野黎架 ?
JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:11

我都唔知...唔知係唔係所謂的菌??
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-24 09:41:19 |顯示全部樓層

咁似虫仔蛋0既 ..... 你 ...不如消毒換泥喇 ..... 咁落去真係人都癲 ....
( 希望花老師早D睇到教你點做喇 ....... )
回復

cobie 發表於 2009-2-24 10:12:59 |顯示全部樓層
4406# 花園仔

老師早晨,請問柚子簿荷英文是什麼?因為我有兩盆pepper-mint (種子種的),樣子十分像柚子簿荷.我對香草認識很少,請教老師.謝
回復

cobie 發表於 2009-2-24 10:21:45 |顯示全部樓層
4433# yannes

我睇到仲以為係粒粒肥添.又真係好多口渦,睇下老師点講
回復

農夫 發表於 2009-2-24 10:34:38 |顯示全部樓層
係未蝸牛蛋?
回復

農夫 發表於 2009-2-24 10:35:34 |顯示全部樓層
老師我paul桑子d毛毛都黑晒啦,
但都未變紅,係未正常架?
回復