乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210215 19822
mono 發表於 2009-2-23 15:06:09 |顯示全部樓層
嘩!見你屋企,好似去咗公園。
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-23 15:20:23 |顯示全部樓層
4382# alilovebyj

噫…咁我都種番一por 老生菜先!咁下季就有種子啦!

------------------------------------------------------------------------

好丫, 揾棵粗壯D亞!

19号落種籽, 沙律生菜種籽就發芽洛 ...
花園仔 發表於 2009-2-22 22:42

見到花園仔d幼苗又要問下, 咁細, 好多時淋水會被泥土掩蓋.
點樣淋水方法較好? 用噴水壺噴都會東歪西倒, 噴瓜架!
唔通又用盆底吸水法?
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 15:54:56 |顯示全部樓層
見到花園仔d幼苗又要問下, 咁細, 好多時淋水會被泥土掩蓋.
唔通又用盆底吸水法?
kwanyeehui 發表於 2009-2-23 15:20

鈞哥 ~~ 我之前都有呢個問題呀~~ 我覺得可能係我覆土唔夠多 , 根根抓唔住所以倒哂落泥面度....
我加番泥泥 ( 用小鉗 OR 其他野 < 有朋友放粒石仔頂住都得 > 扶番正棵苗苗 , 再響側邊加泥 , 再輕輕按實 ) , 盤面用噴水壺噴 , 唔好咁近噴 , 離 4-5寸位噴落去都 OK , 盤底放水盤座住比佢吸 , 好番好多呀~~
我而家都等緊佢大 ~~
回復

farfeifar 發表於 2009-2-23 16:08:29 |顯示全部樓層
哦~~~~
原來d苗係咁比我fare屎的,呵呵~
回復

花園仔 發表於 2009-2-23 18:08:58 |顯示全部樓層
4402# kwanyeehui
唔通又用盆底吸水法?
-------------------------------------------------------------------------------

大家好!

用對你愛的人咁樣細心呵護嘅方式去對待其他嘅就啱嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-2-23 18:20:12 |顯示全部樓層
4403# JicJicmom

唔通又用盆底吸水法?
kwanyeehui 發表於 2009-2-23 15:20

鈞哥 ~~ 我之前都有呢個問題呀~~ 我覺得可能係我覆土唔夠多 , 根根抓唔住所以倒哂落泥面度....
我加番泥泥 ( 用小鉗 OR 其他野 < 有朋友放粒石仔頂住都得 > 扶番正棵苗苗 , 再響側邊加泥 , 再輕輕按實 ) , 盤面用噴水壺噴 , 唔好咁近噴 , 離 4-5寸位噴落去都 OK , 盤底放水盤座住比佢吸 , 好番好多呀~~
我而家都等緊佢大 ~~

-------------------------------------------------------------------------------------

積積媽好!

對你喜歡嘅嘢多D愛, 動吓腦筋加D工夫仔, 冇話唔掂嘅!

20日換盆時削根換泥嘅柚子薄荷幾生猛
回復

花園仔 發表於 2009-2-23 18:45:05 |顯示全部樓層
4398# yannes

早晨~老師!!!!
你好~我聽你話,用左3益了,店員說1比1000的水,每星期淋一次,直到佢好返為止,
上星期6晚上已經噴了,到了今日茄子的氣息好似好了一點,至少佢冇再謝哂咁樣!!但葉子都是軟/奏起的...
而且...仲發現有不少蚜虫及引來不少蚊玆到泥面.......一噴水就見到密密麻麻的好似成千上萬的蟻般...
四處逃避水水...點解會這樣的??我見說明書都是寫殺菌除虫架???現在茄子係好了點...但就有好多害虫...點算好...
是3益引來的??還是因為茄子身體弱了...所以佢地有樹可剩??ps:只有佢一棵有這個問題...其他的是沒有蚜虫及大量蛟茲的......

----------------------------------------------------------------------------------

你好!
真係俾你笑死+激死!

<3益引來的??> -- 佩服你寫得出!
如果殺蟲劑可以引到害蟲跑黎自殺就真係出奇嘞!

<只有佢一棵有這個問題...其他的是沒有蚜虫及大量蛟茲的......>
如果其他都有蚜虫及大量蛟茲嘅話咪全部都頭耷耷啦!

<還是因為茄子身體弱了...所以佢地有樹可剩??>
係丫, 好似人一樣體弱咪容易被病菌入侵囉! -- 好似近棑網聚有網友中招腸胃炎咁之馬, 唔會個個都係格!
回復

花園仔 發表於 2009-2-23 18:57:43 |顯示全部樓層
4399# JicJicmom

老師早 ~~~
D豬乸菜好吸引 !! 係唔係一年四季都可以種呢 ? 我想問老師取少少種子呀 ~~ ^^ 事緣我阿娘極喜用腩仔黎炆豬乸菜呀 ~~~~ 我想種D比阿娘食~~

-----------------------------------------------------------------------------------------

豬乸菜太熱種唔得好架!

我呢種縐紋豬乸菜係朋友送苗苗嘅, 冇種籽架,
不過已準備留種籽架罅! 留得到咪寄d俾你囉, 咁孝順!

準備留種籽嘅菜菜 -- 左邊嗰棵囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-23 19:13:00 |顯示全部樓層
4400# JicJicmom
明白喇老師 ~~~
有版友仔送我一盤蛇莓 , 出左走莖呀 ~~ 等我用蛇莓做下實習先 , 再繁殖多幾盤出黎 ~~~
老師你0既草莓係點樣渡夏呢 ? 舊年夏天好熱 , 我死左唔少植物 ...... 家下種多左咁野, 處理得唔好可能會幾慘烈下 ...... 如果放草莓入去冷氣房間, 有無幫助呢 ?
----------------------------------------------------------------------------------------------

<老師你0既草莓係點樣渡夏呢 ? >
最熱嘅日子我咪將佢搬去種蘭花嘅地方囉!

將d植物搬放體空氣流通嘅地方, 千祈唔好放體長日照嘅牆邊.
怕熱嘅植物體頂上加塊遮光網, 最熱嘅日子仲要噴吓水降吓溫,
放草莓入去冷氣房間梗係有幫助啦, 原則上有陽光至得架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-23 19:25:49 |顯示全部樓層
4396# nuage

請問老師呢隻蚜蠅嘅bb係咪益蟲呀﹗係咪唔會食菜菜嘅葉﹗只係食蚜蟲﹗
--------------------------------------------------------------------------

食蚜蠅幼蟲以蚜蟲及介殼蟲為食物, 唔會食菜菜嘅葉架,
變成食蚜蠅後會出現於花叢間及蚜蟲多嘅地方,
以花蜜為食並吸食蚜蟲所分泌嘅蜜露, 梗係益蟲啦!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-23 19:42:08 |顯示全部樓層
4402# kwanyeehui
唔通又用盆底吸水法?
------------------------------------------------------- ...
花園仔 發表於 2009-2-23 18:08

唔該哂JicJicmom,
用花園仔個藍色水壺淋嚮花盆邊, 仲要手輕D, 等d水慢慢滲入中央.
回復

花園仔 發表於 2009-2-23 19:43:20 |顯示全部樓層
4397# may.sun
老師,新做ga個池
---------------------------------------------

唔係亞, 睇見晨光第一線幾有趣, 另外想話俾你知d水浮蓮成12吋直徑呀!

睇吓花花啦!
回復

faithyeung 發表於 2009-2-23 19:53:21 |顯示全部樓層
老師。你能告訴我是什麼意思的數字( 7-40-6-12 ) , ( 4-2-3 )的化肥?你對此兩種肥料有何評論 ? DSCF4056_1.JPG
回復

小寶 發表於 2009-2-23 19:56:41 |顯示全部樓層
4397# may.sun
老師,新做ga個池
---------------------------------------------

唔係亞, 睇見晨光第一線幾有趣, 另外想話俾你知d水浮蓮成12吋直徑呀!

睇吓花花啦! ...
花園仔 發表於 2009-2-23 07:43 PM

唔係呀fa, 12寸???

呢一節又上完堂喇, good bye Miss 花.
回復

yannes 發表於 2009-2-23 20:30:08 |顯示全部樓層
4398# yannes

早晨~老師!!!!
你好~我聽你話,用左3益了,店員說1比1000的水,每星期淋一次,直到佢好返為止,
上星期6晚上已經噴了,到了今日茄子的氣息好似好了一點,至少佢冇再謝哂咁樣!!但葉子都是軟/奏起的...
而且. ...
花園仔 發表於 2009-2-23 18:45

對唔住呀老師~~~~
我唔係想激你架......唔好嬲我啦... 我真的是第一次遇到...好不知所措....
個人狀態進入暴走中...唔知佢會唔會好返....佢現在個樣好似好辛苦...
而且又好多蚊茲...真想隔日噴一下3益...但係又唔得...要等一個星期...咁...
咁現在係唔係只有[等]佢好返??啲蚊茲係唔係冇得驅除??都係要等佢好返就冇事了??
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 23:06:36 |顯示全部樓層
4403# JicJicmom

唔通又用盆底吸水法?

鈞哥 ~~ 我之前都有 ...
花園仔 發表於 2009-2-23 18:20

積媽睇到呢一盤野真係流哂口水啊 !!!!!!! 我準備同古古力薄荷壓條呀 ~~ 希望有老師呢盤一半咁靚都願喇 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 23:07:53 |顯示全部樓層
4399# JicJicmom

老師早 ~~~
D豬乸菜好吸引 !! 係唔係一年四季都可以種呢 ? 我想問老師取少少種子呀 ~~ ^^ 事緣我阿娘極喜用腩仔黎炆豬乸菜呀 ~~~~ 我想種D比阿娘食~~

-------------------------------------- ...
花園仔 發表於 2009-2-23 18:57

多謝老師呀 !!!! 代阿娘多謝你 !!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 23:09:48 |顯示全部樓層
4400# JicJicmom
明白喇老師 ~~~
有版友仔送我一盤蛇莓 , 出左走莖呀 ~~ 等我用蛇莓做下實習先 , 再繁殖多幾盤出黎 ~~~
老師你0既草莓係點樣渡夏呢 ? 舊年夏天好熱 , 我死左唔少植物 ...... 家下種多左咁野, 處理 ...
花園仔 發表於 2009-2-23 19:13

明白哂呀老師 !!! 公主送我0既士多啤梨我希望可以長種長有呀 ~~所以一定要想d計仔至得 !!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 23:11:19 |顯示全部樓層
唔該哂JicJicmom,
用花園仔個藍色水壺淋嚮花盆邊, 仲要手輕D, 等d水慢慢滲入中央.
kwanyeehui 發表於 2009-2-23 19:42

係呀係呀 ~~ 我就係咁淋架喇 ~~ 打斜個盤慢慢淋響邊位, 等佢滲 / 流去苗苗度, 咪唔使兜頭兜面咁車落去囉 ~~~ :p
回復

花園仔 發表於 2009-2-23 23:43:10 |顯示全部樓層
4395# mandm2007
終於記得靜雞雞影隔離屋既超大蘆薈,無影到其他野,對比唔到有幾大添.....
喔喔....喔.... 佢地都有花花啦~ 應該無人見到我影掛!?
-----------------------------------------------------------------------------------

你好!
睇黎嗰棵蘆薈同我種嗰D都係<美國翠莉蘆薈>啵!

而家嘅芥蘭頭好好食架!
回復