乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210205 19822
may.sun 發表於 2009-2-22 22:21:14 |顯示全部樓層
4372# may.sun
老師早牙,d潺菜種籽要點先種到ga
--------------------------------------------------
大家好!
潺菜種到老就會藤蔓化並長出種籽, 初初係青色,
熟咗變成黑色, 曬乾咗係啡褐色就可以落種籽囉!
...
花園仔 發表於 2009-2-22 21:21

老師
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-22 22:28:23 |顯示全部樓層
噫…咁我都種番一por 老生菜先!咁下季就有種子啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 22:33:38 |顯示全部樓層
4381# may.sun

唔使客氣!

原本用黎留種嘅好食蕃薯葉, 要移種體防蟲網室池子上嘞.
嘩! 挖開泥土, 哈哈, 好大好多蕃薯呀!
仲好甜添, 可能近來雨水少容易控制水份原因呢.

留種嘅好食蕃薯葉

留種嘅好食蕃薯葉
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 22:42:43 |顯示全部樓層
4382# alilovebyj

噫…咁我都種番一por 老生菜先!咁下季就有種子啦!

------------------------------------------------------------------------

好丫, 揾棵粗壯D亞!

19号落種籽, 沙律生菜種籽就發芽洛!
回復

may.sun 發表於 2009-2-22 22:49:35 |顯示全部樓層

唔使客氣!

仲好甜添, 可能近來雨水少容易控制水份原因呢. ...
花園仔 發表於 2009-2-22 22:33

老師真勁,盆種都咁大
回復

軒軒 發表於 2009-2-22 22:54:14 |顯示全部樓層
4380# 花園仔 唔該晒!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-22 22:57:20 |顯示全部樓層

唔使客氣!

仲好甜添, 可能近來雨水少容易控制水份原因呢. ...
花園仔 發表於 2009-2-22 22:33

老師,個盆唔係咁深都種到咁大既蕃薯既?好勁呀!
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 23:11:50 |顯示全部樓層
4387# littlecuitegirl

老師,個盆唔係咁深都種到咁大既蕃薯既?好勁呀!

-------------------------------------------------------------

你好!

係普通長盆之馬, 所以咪有D驚喜囉!

又一盆大蕃茄苗苗

又一盆大蕃茄苗苗

迷你蕃茄仔苗苗

迷你蕃茄仔苗苗
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 23:24:29 |顯示全部樓層
棵花種咗好多年洛, 年年都猛咁開花.
雖然個樣好殘但點都唔捨得唔要佢架....
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 23:34:54 |顯示全部樓層
舊年冇種彩色豬乸菜, 唔緊要啦, 青色都唔錯丫!
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 23:43:01 |顯示全部樓層
13日落種籽嘅白骨通菜出苗苗嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 23:45:18 |顯示全部樓層
預算下個星期日就摘粟米囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 23:56:48 |顯示全部樓層
happyssunny體軒軒個帖講嘅rocket(火箭菜)咪沙津菜嘅一種囉!
味微苦澀帶芝麻香, 少少爽, 唔夠口味, 下次唔種洛!

rocket(火箭菜)
回復

花園仔 發表於 2009-2-23 00:06:06 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
回復

mandm2007 發表於 2009-2-23 00:17:22 |顯示全部樓層
終於記得靜雞雞影隔離屋既超大蘆薈,無影到其他野,對比唔到有幾大添.....
喔喔....喔.... 佢地都有花花啦~ 應該無人見到我影掛!?
回復

nuage 發表於 2009-2-23 01:45:14 |顯示全部樓層
4345# 小寶
老師請問這是否蚜蠅呀?會定住飛行架
------------------------------------------------

係佢嘅幼蟲專食蚜蟲架!
花園仔 發表於 2009-2-21 00:07

請問老師呢隻蚜蠅嘅bb係咪益蟲呀﹗係咪唔會食菜菜嘅葉﹗只係食蚜蟲﹗add3icon
回復

may.sun 發表於 2009-2-23 09:00:51 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
花園仔 發表於 2009-2-23 00:06

老師,新做ga個池
回復

yannes 發表於 2009-2-23 09:28:36 |顯示全部樓層
早晨~老師!!!!
你好~我聽你話,用左3益了,店員說1比1000的水,每星期淋一次,直到佢好返為止,
上星期6晚上已經噴了,到了今日茄子的氣息好似好了一點,至少佢冇再謝哂咁樣!!但葉子都是軟/奏起的...
而且...仲發現有不少蚜虫及引來不少蚊玆到泥面.......一噴水就見到密密麻麻的好似成千上萬的蟻般...
四處逃避水水...點解會這樣的??我見說明書都是寫殺菌除虫架???現在茄子係好了點...但就有好多害虫...點算好...
是3益引來的??還是因為茄子身體弱了...所以佢地有樹可剩??ps:只有佢一棵有這個問題...其他的是沒有蚜虫及大量蛟茲的......
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 10:04:46 |顯示全部樓層
舊年冇種彩色豬乸菜, 唔緊要啦, 青色都唔錯丫!
花園仔 發表於 2009-2-22 23:34

老師早 ~~~
D豬乸菜好吸引 !! 係唔係一年四季都可以種呢 ? 我想問老師取少少種子呀 ~~ ^^ 事緣我阿娘極喜用腩仔黎炆豬乸菜呀 ~~~~ 我想種D比阿娘食~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-23 10:11:19 |顯示全部樓層
4361# JicJicmom

老師早 ~~~~
積媽有問題係有關士多啤梨0既想問呀 ~~~
士多啤梨幾時至出走莖架 ? 我棵士多啤梨D葉好大好多 , 平時係落麩水比佢架 , 係唔係要轉用其他元素 ( 磷 ? 鉀 ? ) 0既肥料比佢谷下花果呢  ...
花園仔 發表於 2009-2-22 12:53

明白喇老師 ~~~
有版友仔送我一盤蛇莓 , 出左走莖呀 ~~ 等我用蛇莓做下實習先 , 再繁殖多幾盤出黎 ~~~
老師你0既草莓係點樣渡夏呢 ? 舊年夏天好熱 , 我死左唔少植物 ...... 家下種多左咁野, 處理得唔好可能會幾慘烈下 ...... 如果放草莓入去冷氣房間, 有無幫助呢 ?
回復