乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210200 19822
JicJicmom 發表於 2009-2-21 09:34:06 |顯示全部樓層
老師早 ~~~~
積媽有問題係有關士多啤梨0既想問呀 ~~~
士多啤梨幾時至出走莖架 ? 我棵士多啤梨D葉好大好多 , 平時係落麩水比佢架 , 係唔係要轉用其他元素 ( 磷 ? 鉀 ? ) 0既肥料比佢谷下花果呢 ?
( http://hkplants.com/viewthread.p ... &extra=page%3D1 )
又 , 士多啤梨響咩情況下至會出走莖架 ? 我好想自己盤士多啤梨好似老師0個盤咁D走莖 DUM 哂落黎 .......
唔該老師喇 ~~~
回復

may.sun 發表於 2009-2-21 10:17:59 |顯示全部樓層
4345# 小寶
老師請問這是否蚜蠅呀?會定住飛行架
------------------------------------------------

係佢嘅幼蟲專食蚜蟲架!
花園仔 發表於 2009-2-21 00:07

我重在2個月前整c死佢地x2 tim~~早g好野養住先la,留番第2日用得著ar ma
回復

christyyu 發表於 2009-2-21 10:35:05 |顯示全部樓層
老師,

你好! 我剛剛種咗POR荷蘭豆一個月, 尋日發現佢有D葉有D白色紋, 佢係咪有病呀? 我可以點做?
唔該你先呀!

回復

sandylam 發表於 2009-2-21 11:16:01 |顯示全部樓層
老師,紅菜頭苗仔死左
我得返一棵苗仔仲在生.
你比我果幾粒種子都用完啦~
無曬種子
前幾日天氣差無陽光,佢地兄弟們死傷慘重.
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-21 11:30:15 |顯示全部樓層
回復

farfeifar 發表於 2009-2-21 11:54:15 |顯示全部樓層
4345# 小寶
老師請問這是否蚜蠅呀?會定住飛行架
------------------------------------------------

係佢嘅幼蟲專食蚜蟲架!

條條蟲都一樣樣, 真係好難分敵我呢~我都係一律殺殺殺...
而家真係開始要落足眼力分下了~hehe
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-21 20:20:31 |顯示全部樓層

活力果汁

紅菜頭1/4個
蘋果1個
香蕉1條
奇異果2個
菠蘿3片
加水打勻就OK啦!

真係好易整,我的紅菜頭還是小bb,等有收成時,一定試試!

我d薯仔都大得好快啊!因為風大,吹到歪歪地,便替他們加點泥。點知,看到有薯仔露出來啊! 希望今次會長得大d啦!

我也想種苦瓜,已托朋友去黃三兄買種子啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 11:10:32 |顯示全部樓層
4367# alilovebyj

活力果汁

真係好易整,我的紅菜頭還是小bb,等有收成時,一定試試!

我d薯仔都大得好快啊!因為風大,吹到歪歪地,便替他們加點泥。點知,看到有薯仔露出來啊! 希望今次會長得大d啦!

我也想種苦瓜,已托朋友去黃三兄買種子啦!
-----------------------------------------------------------------
你好!

薯仔露出泥面要拿拿林冚翻泥呀!

我都準備落苦瓜種籽囉!

紅菜頭整嘅活力果汁 - 顏色就靚洛!
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 11:17:38 |顯示全部樓層
4366# farfeifar

係佢嘅幼蟲專食蚜蟲架!

條條蟲都一樣樣, 真係好難分敵我呢~我都係一律殺殺殺...
而家真係開始要落足眼力分下了~hehe
----------------------------------------------------------

唔同架, 食蚜蠅會將幼蟲生體蚜蟲堆度架!

老實講滅蚜蟲梗係落藥先至切底嘅!

今年第一朶春石斛
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 11:24:31 |顯示全部樓層
4364# sandylam
老師,紅菜頭苗仔死左
我得返一棵苗仔仲在生.
你比我果幾粒種子都用完啦~
無曬種子
前幾日天氣差無陽光,佢地兄弟們死傷慘重.
----------------------------------------------------------

咁仲想唔想種丫, 我仲有紅菜頭種籽啵!

西蘭花種籽

西蘭花種籽

芫荽花(種籽)

芫荽花(種籽)

椰菜花(種籽)

椰菜花(種籽)

潺菜種籽

潺菜種籽
回復

小寶 發表於 2009-2-22 11:30:53 |顯示全部樓層
芫茜花真係好靚~
老師, 小寶昨天俾左兩棵帶有蚜蟲的紅菜頭苗俾sandy la...等佢實習下點殺蟲
回復

may.sun 發表於 2009-2-22 11:32:08 |顯示全部樓層
老師早牙,d潺菜種籽要點先種到ga
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 11:34:46 |顯示全部樓層
4363# christyyu
老師,

你好! 我剛剛種咗POR荷蘭豆一個月, 尋日發現佢有D葉有D白色紋, 佢係咪有病呀? 我可以點做?
唔該你先呀!

----------------------------------------------------------------------------------------------

你好!

十個佔九個都會中招架, <白粉病>囉, 你唔理佢好快就縱橫擴散架罅!

唯一方法噴灑農藥, 通常用<百菌清>囉,
有機嘅試吓<依天得>囉(衫兄嘅)睇吓得唔得啦!

可惡嘅<狗蚤仔>
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 11:43:32 |顯示全部樓層
4362# may.sun
係佢嘅幼蟲專食蚜蟲架!
我重在2個月前整c死佢地x2 tim~~早g好野養住先la,留番第2日用得著ar ma
-----------------------------------------------------------------------------

體花花嗰條#4369答咗咯!

新種台東糯米粟苗苗大得好快呀!!
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 12:53:45 |顯示全部樓層

4361# JicJicmom

老師早 ~~~~
士多啤梨幾時至出走莖架 ? 我棵士多啤梨D葉好大好多 , 平時係落麩水比佢架 , 係唔係要轉用其他元素 ( 磷 ? 鉀 ? ) 0既肥料比佢谷下花果呢 ?
( http://hkplants.com/viewthread.p ... &extra=page%3D1 )
又 , 士多啤梨響咩情況下至會出走莖架 ? 我好想自己盤士多啤梨好似老師0個盤咁D走莖 DUM 哂落黎 .......
唔該老師喇 ~~~
------------------------------------------------------------------------------------------------

你好!
士多啤梨係體開花前一段時間出走莖嘅, 大概10月開始, 到開花季節就停止嘞, 要長果架馬!

落苗前落足基肥, 跟住追肥平均D氮磷鉀+偏<氮>就得啦! 到12月開始氮磷鉀+偏<鉀>谷花果丫馬!

士多啤梨響適合日子, 健康情況又好便要擴展地盆囉咪自然狂出走莖架罅!
跟據地心吸力走莖夠長便自動DUM 哂落黎啦, 走莖目的係揾地入泥生根啫, 唔會一直向上生長格!

重溫士多啤梨出走莖日子:
回復

vincentma 發表於 2009-2-22 20:15:30 |顯示全部樓層
4361# JicJicmom

老師早 ~~~~
士多啤梨幾時至出走莖架 ? 我棵士多啤梨D葉好大好多 , 平時係落麩水比佢架 , 係唔係要轉用其他元素 ( 磷 ? 鉀 ? ) 0既肥料比佢谷下花果呢  ...
花園仔 發表於 2009-2-22 12:53
花園仔老師,圖文併茂,好實用,Thanks !
回復

貓貓 發表於 2009-2-22 21:17:00 |顯示全部樓層
原來潺菜的花同種子係咁樣 ge,好得意呀!
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 21:21:41 |顯示全部樓層
4372# may.sun
老師早牙,d潺菜種籽要點先種到ga
--------------------------------------------------
大家好!
潺菜種到老就會藤蔓化並長出種籽, 初初係青色,
熟咗變成黑色, 曬乾咗係啡褐色就可以落種籽囉!

羅馬生菜都係種到老就出花結籽架!
回復

軒軒 發表於 2009-2-22 22:00:01 |顯示全部樓層

老師,西蘭花種子怎樣才可以收呢?
回復

花園仔 發表於 2009-2-22 22:19:48 |顯示全部樓層
4379# 軒軒
老師,西蘭花種子怎樣才可以收呢?
-------------------------------------------------

等棵嘢就快乾枯, 種籽莢由青色變淡變灰色,
然後變得枯黄色時咪摘下種籽莢, 曬乾剝開取出種籽留番下次用囉!
回復