我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57192 467
菜妹 發表於 2011-1-11 02:12:17 |顯示全部樓層
食譜連結全部開唔到 , 冇得食已經好慘, 想望梅止渴都唔得.

連結己修好  發表於 2011-5-26 19:07
回復

cklife 發表於 2011-1-11 10:23:57 |顯示全部樓層
chayote 發表於 2011-1-10 22:58
回復 cklife 的帖子

種左有收成,d收成可以"拍拍拍"

比你講到好想食添...一陣去拍番D黎食先...
回復

cklife 發表於 2011-1-11 10:25:20 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2011-1-11 02:12
食譜連結全部開唔到 , 冇得食已經好慘, 想望梅止渴都唔得.

可能改版後D連結改左,多謝你話我知...下午番黎整反好佢先....麻煩你等等啦....
回復

chanpyhilda 發表於 2011-1-19 23:53:49 |顯示全部樓層

嘩嘩嘩~~~CK, 响錦田邊度呀? 我住錦田喎, 唔知近唔近我屋企呢??
其實我上嚟係想問下你點釀糯米酒呀? 我剛做完手術, 想釀返D, 遲D可以補下呀.
Thanks!!
回復

cklife 發表於 2011-1-20 06:50:33 |顯示全部樓層
chanpyhilda 發表於 2011-1-19 23:53

嘩嘩嘩~~~CK, 响錦田邊度呀? 我住錦田喎, 唔知近唔近我屋企呢??

係西鐵站行大約十幾分鐘

糯米酒係飲食果邊呀...http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=61885&extra=page%3D3
回復

chanpyhilda 發表於 2011-1-20 13:10:14 |顯示全部樓層

唔該晒!! 我想呢一兩日試下釀, 但上網見有D要加米酒, 有D又唔加; 有D話7-10日釀成, 有D又話要幾個月, 究竟點解呢??

西鐵站行十多分鐘都算近我屋企, 但都要搭車....hehe....如果你可以夾啱51巴士D時間, 搭51快過251M, 而且平1蚊.
回復

cookie20002005 發表於 2011-1-20 14:02:13 |顯示全部樓層
我早排都釀左幾樽呀,希望快D有得飲啦

你要飲多D喇~  發表於 2011-6-2 13:38
回復

cklife 發表於 2011-1-21 09:10:29 |顯示全部樓層
chanpyhilda 發表於 2011-1-20 13:10

唔該晒!! 我想呢一兩日試下釀, 但上網見有D要加米酒, 有D又唔加; 有D話7-10日釀成, 有 ...

加唔加酒我都試過....如果釀得耐...超過半年果D,個人感覺分別唔大。因為放得耐燒酒D味己經無乜。
但感覺上加酒無咁易壞,液體量多少少(因為燒酒本兒都係液體),我自己建議,對自己手藝有信心可以唔落....新手呢...落左安心D。

日子呢.....我都跟D話一個月既做過....

係有酒出,不過其實D米未透。應該點講呢....

其實,釀左七日度就己經開始有酒,D酒都幾攻下,但只係開始出酒,所以液體唔多。放到一個月液體量差唔多出左,但米未透,酒味無七日時咁攻。有D人要求唔高覺得D酒OK(中意飲有酒味),再存放變壞風險又會增高,所以就當完成。

但唔取酒,再放直至半年,酒既顏色會變成少少紅紅地,聞落無乜酒味,飲落甜甜地,隔一陣個身會好暖,就算唔中意飲酒既人都接受到。係咪應該話D酒醇左呢...(我唔識飲酒唔係好知)。

再有D人,半年都唔取酒,放佢兩三年,話仲好喎.....(聽朋友講.....我唔敢肯定)

-=======

個人覺得,對於要求唔高或怕失手既人,做時可以落燒酒。

存放時間長短呢....就睇各人要求既口感同對酒味既接受度喇.....即係要試下,做一次...一個月時飲下味....再放到半年又飲下,咁就知自己中意咩味喇。

另外,酒餅亦會影響味道,一般最易買到既普通酒餅係圓圓金沙珠古力咁大粒度白色。另一種係甜酒餅。
試過覺得釀糯米酒用甜酒餅好D,尤其係中意食酒釀或目的係自製酒釀既人。不過唔係度度有得賣。(好似係新東陽有得賣,或者去街市賣上海野既雜貨店問下)
回復

chanpyhilda 發表於 2011-1-21 13:50:45 |顯示全部樓層

唔該晒!! 我會試下!!  
等半年!! 釀得嚟都夏天囉???.....haha
回復

cklife 發表於 2011-1-21 23:49:10 |顯示全部樓層
我係等一年先飲呀....咁咪剛剛好囉....
回復

cklife 發表於 2011-5-26 19:03:39 |顯示全部樓層

藤三七(網上收集到的資料)
食譜︰

一、藤三七煎蛋
材 料:新鮮雞蛋3個,藤三七150公克,胡麻油2大匙
調味料:味精,鹽
做 法:1.藤三七洗淨切碎備用。
    2.將新鮮雞蛋打入碗中,伴入少量的水,再將切碎的藤三七放入均勻攪拌。
    3.起鍋入胡麻油,將前述混合之蛋液放入鍋中,煎至兩面金黃色為止。

二、清炒藤三七
材 料:藤三七300公克,薑片、胡麻油2大匙。
調味料:鹽1/2小匙,味精1/4小匙、米酒。
做 法:1.藤三七洗淨備用。
    2.起鍋入胡麻油爆薑片,於入藤三七大火快炒,加鹽、味精及米酒調味即可。

三、腰花炒藤三七
材 料:腰子1/2個,藤三七150公克,胡麻油3大匙,薑絲少許。
調味料:味精、鹽及米酒少許。
做 法:1.藤三七洗淨;腰子切開,去除腰子肉筋膜後切片,以沸水川燙,瀝乾備用。
    2.胡麻油起鍋,爆薑絲,放入腰子大火快炒至八分熟時,加調味料,放入藤三七炒勻即可。

四、枸杞雞肉川七湯
材 料:土雞半隻,藤三七200公克,胡麻油3大匙,薑片若干,枸杞10公克。
調味料:鹽、米酒、1/2杯水。
做 法:1.藤三七洗淨;土雞洗淨切塊。
    2.胡麻油起鍋,爆薑片,放入切好的雞肉塊、枸杞及米酒,炒至五分熟後,加碗水,以中火將雞肉煮熟,放入藤三七略煮,加鹽調味即可。

五、營養魚肉羮
材料︰藤三七葉切粗絲、黃肉蕃薯切粒、紫肉蕃薯切粒、紅蘿蔔切粒、魚肉切粒
調味︰鹽適量
做法︰
  • 水煮滾加入紅蘿蔔粒煮半軟,再加入蕃薯粒煮熟。
  • 加藤三七葉和魚肉粒,將魚肉粒煮熟,加鹽調味。
  • 加入豆粉水打獻即成。
  • 喜歡還可加些雞蛋做成蛋花。

川七炒煙肉

藥效︰
葉片功效︰抗炎護肝,降血糖,活血化瘀。通便。
珠芽功效︰滋補壯腰膝、消腫散瘀、活血。切成薄片貼於頸腰痛處可活血止痛。乾燥成粉末,吹入鼻孔,鼻血即止。
塊莖功效︰活血散瘀作用。切成薄片貼於頸腰痛處可活血止痛。
葉片外用︰外傷流血,藤三七葉片嚼爛外敷,止血止痛。

病後虛弱
腰膝痹痛:鮮珠芽38克至75克(乾品12克至25克),燉雞肉或瘦肉服。

跌打扭傷,骨折:
鮮葉搗爛加少許米酒外敷患處,另可取鮮葉38克至75克(乾品12克至25克),水煎服。

回復

LHS1 發表於 2011-5-26 19:19:41 |顯示全部樓層
回復 chanpyhilda 的帖子

保重身體!
回復

cklife 發表於 2011-5-26 19:58:52 |顯示全部樓層

藤三七栽培(網上資料整理)

生長環境 藤三七對環境適應很強,耐熱、耐弱光、耐旱、耐濕及耐寒,生育適溫20℃~30℃,高溫高濕季節生長快,冷涼季節生長旺盛,短期耐10℃左右低溫。

田種︰(主要採收葉片及蔓稍)

繁殖︰
珠芽育苗,秋季採下成熟珠芽放於冷涼乾燥處,次年早春播於營養袋或穴盤內,搭建小拱棚,三十天成苗。
莖塊育苗,塊莖育苗,塊莖也稱珠芽團,在早春挖取珠芽團,剝成單珠芽,同上法播種並建小拱棚,約30天成苗。
扡插育苗,於春夏季選取健壯成株的上中部剪雙節帶葉的枝蔓作插條,按10~12釐米見方的距離,斜插於苗床中、壓實、澆水,床溫保持20℃,約6~7天長出新根,20天左右成苗,此法生產上多用,繁殖快。

定植︰
下好基肥,畦高20cm,畦寛110-120cm,行距70-80cm,株距30-40cm,雙行種殖,苗高30cm以則塔人字形架,及時中耕、除草、培土。

田間管理︰
夏天加遮陽棚,選擇45%遮陽率的遮陽棚。烈日爆曬葉班密列,品質產量減半。
冬天 -2 度前適時採挖塊根,埋好根鬚,覆蓋樹葉8cm厚,罩上膠膜,翌年一般可萌發新株。(香港很少那麼凍吧!)
藤蔓上架後在蔓長30-40cm時摘除生長點,可促發粗壯新稍,增大增厚葉片。
摘心,一般生長高度20cm時第一次摘心,之後每生長20cm摘心一次。
秋季會出現花序,及時摘除這些嫰稍,以控制花序發生。(花序通常不孕,很難獲得種子。)
栽培三年後,養分集中蓄積於珠芽,使得珠芽集生成瘤節狀,葉片生長變弱密而小。以收葉片主,應更新植株。

採收︰
莖蔓12-15cm時摘取。葉片一般定植後30天即可隨時採收,2個月後進入盛產期,採期6個月。
生長盛產期,可10天採收一次葉片、嫰稍。
珠芽2cm以上可採收。

施肥︰
在種植時施足底肥外,每年1月及7月各施一次腐熟基肥,結合鬆土、清溝、培土,將棵露的頭和塊莖覆蓋。
平時採收一次施一次追肥。

參考資籵︰360.doc

花盆種殖

選用24cm以上花盆,能用36cm以上的更好,每盆一株。
泥土選用疏鬆沙壤土,我自己配泥(靚土3︰蛭石1︰珠石1)。
春天時,下足基肥,把珠芽放入,澆透水,加刺孔膠膜封盆口。保持盆土濕潤,看到長出嫰葉除去膠膜,手摸土乾才澆透水。
準備爬架,摘蔓摘心方法參考上面田種法。
花盆種,開始時泥放半盆,因為種兩個月根就會包滿全花盆,想要加肥只能放盆面,而家庭種最好再用泥蓋住肥料,防氣味野虫。夏天注意補水,水夠葉才會漂亮和多。每月一次固體肥(不只要補氮肥,建議補均衡肥),每次採收後補液肥作追肥。
花盆種植給予爬架空間有限,請適時疏葉疏蔓,以保生長空間通風,及集中養份。
一般春天栽培,2個月後進入盛產期,葉片變大,蔓稍生長快。

可作室內純觀賞植物,泥栽水栽均可,沒什麼病害,是很好的裝飾用植物。

回復

littlesister 發表於 2011-5-26 20:43:25 |顯示全部樓層
藤三七既葉係心型好特別啊
回復

蕃薯mo 發表於 2011-6-2 13:59:41 |顯示全部樓層
我D苦瓜和粟米落了兩次種,都比老鼠抓o左粒種子出來,食咗.
回復

cklife 發表於 2011-6-2 14:09:20 |顯示全部樓層
蕃薯mo 發表於 2011-6-2 13:59
我D苦瓜和粟米落了兩次種,都比老鼠抓o左粒種子出來,食咗.

好彩我塊田無老鼠....

可能因為田主養左貓.....不過....有一塊田D粟米比貓食晒.....田主話...貓又食..雀又食...
後來D人種粟米就加個雀網罩住....防貓....雀...

我地去田好多時會買野比貓貓食....希望佢唔好食我地種D野...
回復

cklife 發表於 2011-6-2 12:21:03 |顯示全部樓層
回復 littlesister 的帖子

係呀...用黎做裝飾都得架..

回復

Peggy 發表於 2011-6-9 23:12:30 |顯示全部樓層
我D藤三七生得好快, 但比較黃, 點解呢?
回復

puffycream 發表於 2011-6-10 01:13:31 |顯示全部樓層
Hi CK! 竟然係度又見到你,真開心, 我係hhw皂友(令人懷念的舊hhw)嚟架,想跟大家學種菜^^
回復

cklife 發表於 2011-6-10 11:02:08 |顯示全部樓層
Peggy 發表於 2011-6-9 23:12
我D藤三七生得好快, 但比較黃, 點解呢?

夠唔夠太陽呀?

另外留意泥土...會唔會有肥傷....佢基本唔怕缺水又唔多怕太多水...
回復