我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57193 467
giveupaguy 發表於 2010-8-19 08:34:57 |顯示全部樓層
回復 222# cklife

呢個好得呀~~ 我家的大人恨食好耐...仲叫我整...嘻..我print 出來先. tks!!!!!
回復

cklife 發表於 2010-8-19 08:38:05 |顯示全部樓層
回復  cklife

呢個好得呀~~ 我家的大人恨食好耐...仲叫我整...嘻..我print 出來先. tks!!!!! ...
giveupaguy 發表於 2010-8-19 08:34

要冬天夠凍,D包心菜先靚架...記得選包得緊,葉片肥厚架喎....
回復

cklife 發表於 2010-8-19 08:46:33 |顯示全部樓層

順便貼埋食譜...依個係老公教我煮既....幾農家菜感覺,可以當送(煮少D水,會濃味D),可以當送連湯(煮多D水,會淡味D)

潮洲鹹菜煮排骨

材料:
排骨
潮洲鹹菜 約五塊菜葉
做法:
  • 潮洲鹹菜,切件,浸水15分鐘。撕出少許試味,太鹹換水再浸,一直換水和試味,直至鹹菜鹹度適合。 (味道比平日做菜略鹹為適合。)
  • 2-3杯水,煮沸下排骨煮大約半小時,變成排骨湯,嗅到豬肉湯的香味,湯水略帶米白色。
  • 下鹹菜,煮約10分鐘。只要嗅到鹹菜香味即可。

註:
鹹菜最後才下,而且不能久煮,久煮鹹味全都進湯裡去就太鹹了,鹹菜亦會失去下飯的美味。

我老公屋企都係煮排骨,如果大家想煮其他野,可以換左排骨去。例如︰豬肚、門鱔魚等等。

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-8-19 10:34:44 |顯示全部樓層
回復 233# cklife
上次買沙番屋企,拉爛左架買送車,家下用左黎種蕃薯葉,邊度有太陽就推去邊,都幾好玩。

早呀ck,
好攪野,咁都比你諗到!! 你只係套個盆入去姐係咪?因為啲蕃薯葉唔使咁多泥...但係咁個走佬袋下方咪軟奶奶囉?!
回復

cklife 發表於 2010-8-19 11:48:46 |顯示全部樓層

無套盆呀....套盆..不如就咁用盆種囉...唔洗咁多工夫。

我係個袋底整左D洞洞,將個袋當花盆用,係袋口用鐵線穿起左,屈左個長方型,咁袋口形將先固定到,再用竹枝插入底部,扎係袋口既鐵線度,咁咪好似個有個架係個袋度做技撐囉....

走佬袋下方係車仔既鐵架嘛....都唔會太軟,而且個袋算幾廷身

咁多泥係我想做實驗呀...睇下如果生蕃薯會生到幾深嘛....
回復

吉祥 發表於 2010-8-19 12:27:52 |顯示全部樓層
回復 243# cklife

嘩嘩嘩~~好得咁喎..要抄抵遲D試下整先...多謝分享呀...add14icon
回復

cklife 發表於 2010-8-19 13:20:13 |顯示全部樓層
回復  cklife

嘩嘩嘩~~好得咁喎..要抄抵遲D試下整先...多謝分享呀...
吉祥 發表於 2010-8-19 12:27

家庭食譜黎架咋..我老公由細食到大...
回復

月光光 發表於 2010-8-19 14:58:18 |顯示全部樓層
今日去BLOG睇留言,有一個有心人留左個網址係我BLOG,睇過覺得幾好,同大家分享一下,係種蕃薯既日本視頻, ...
cklife 發表於 2010-8-16 09:31

多謝你分享呢條link好正呀,依家先知蕃薯係咁種咋
回復

giveupaguy 發表於 2010-8-19 15:51:28 |顯示全部樓層
回復 242# cklife

謝謝提示..哈...等我個大人唔洗笑我淨係等食都有排等...
回復

cklife 發表於 2010-8-19 17:57:29 |顯示全部樓層
見到農友個沙田柚種到大大個,比虫蛀左真係激心呀,有益又好食既生果黎架嘛.....佢仲話塊柚皮都掉埋囉...柚皮好好食架...
依家一般外邊食店做既柚皮,都係用刀切走晒青色既外皮,淨番裡面白色海棉狀既野,就食白色果層。其實柚皮既食療功效就係青皮度,切走晒,就只係口感好食,但就失去左柚皮既食療功效,青皮裡面有芳香物質,有寛中化氣效果,對於胃氣脹,消化不良有幫助。

咁大家跟我一齊黎燒柚子皮啦...哈...哈...一邊燒一邊聞到柚子香喔...
(我失敗左三次先搵度適合既方法架,仲要周圍問人點做,識做既都係老人家,要好有耐性[乙水]佢先肯講呀)

古法柚子皮

發柚皮︰
  • 把柚皮與果肉分離,大約一個柚皮分成四份,不能分太細小,不然汞水時容易碎掉。
  • 把青皮部份放在火上燒,關始變黑時會聽到卜卜的聲音,繼而會聞到柚子皮香味。把青皮部份全燒成黑色,像炭的樣子。(要不時轉一下位置,讓它燒得均勻)
  • 燒成炭色的柚皮放到冷水中浸泡一下,讓黑色部份吸收水份。
  • 用小匙把黑色部份輕輕刮去,會發現黑色部份成了粉末,被水浸了很容易刮除。
  • 刮完後柚皮是啡色的,因為被火燒過咩!
  • 接著汞水數次,拿起柚皮把它當作洗澡用的海棉,吸滿水又搾乾水,換水再吸再搾,直至水清澈,柚皮沒有火燒味道。
  • 柚皮淨發完成,加些上湯稍煮一下,放涼存在保鮮盒中備用。
發好的柚皮可以在炆肉時,待肉炆好再加入肉裡面稍煮一下,等佢吸左肉汁就好好食架喇。仲可以放入咖哩菜色度食,另外加少少蠔油煮一個獻,放柚皮入去梢煮,上碟灑上蝦子,就成蝦子柚皮。我朋友就中意用黎放入公仔麵度一齊食。因為己經加入上湯煮過,其實係可以即食架喇...中意點食可以自己發揮囉。

我是直接放石油氣爐上燒的,邊沿部份可能會著火,不用理會,浸水後刮掉就可以。

它真的像炭,要把它燒得均勻,需要一些耐性。

圖中可以看到刮去黑炭的部份,有點像蜂巢狀,芳香植物油脂就蔵在裡面。把青皮切掉,就直接把它切走了。

初步處理後,它己經十分柔軟,像海棉一樣很會吸水,但顏色不好看,而且聞起來有很大的燒焦味道。
回復

農夫 發表於 2010-8-19 18:32:18 |顯示全部樓層
嘩~好高難度呀.
回復

cklife 發表於 2010-8-19 20:53:29 |顯示全部樓層
嘩~好高難度呀.
農夫 發表於 2010-8-19 18:32

我都知係麻煩D架喇,所以依家D食店先唔做古法,就咁切走D青就算數。不過我好中意囉...上次個朋友搵左十幾個有機柚皮比我玩,煮左一大煲呀....佢又幾日就同我食晒囉...中意食既人就真係好中意架...
回復

chutou 發表於 2010-8-19 21:01:31 |顯示全部樓層
嘩~~~果然犀利
諗起細個時成日有得食~~~

多謝分享
回復

cklife 發表於 2010-8-19 21:37:16 |顯示全部樓層
唔洗煮有得食真好,果次坐係爐邊燒左個幾鐘呀...
回復

農夫 發表於 2010-8-19 21:55:09 |顯示全部樓層
回復 254# cklife

===========================
慢功出細貨.一定好好飲.
回復

cklife 發表於 2010-8-20 08:55:52 |顯示全部樓層
回復  cklife

===========================
慢功出細貨 ...
農夫 發表於 2010-8-19 21:55

係煮比人地食,我自己留起左兩片咋....果個朋友好好人,但家庭檐子好重,媽咪唔鍻佢...我幫手鍻下佢囉...
回復

月光光 發表於 2010-8-20 10:24:13 |顯示全部樓層
見到農友個沙田柚種到大大個,比虫蛀左真係激心呀,有益又好食既生果黎架嘛.....佢仲話塊柚皮都掉埋囉...柚 ...
cklife 發表於 2010-8-19 17:57

犀利呀ck~真係好難同埋要好有耐性先得呀,估唔到你真係坐言起行話咁快就整好,我係一個懶人實唔會整喇
回復

cklife 發表於 2010-8-20 10:38:54 |顯示全部樓層
犀利呀ck~真係好難同埋要好有耐性先得呀,估唔到你真係坐言起行話咁快就整好,我係一個懶人實唔會整喇 ...
月光光 發表於 2010-8-20 10:24

係舊資料黎架...以前整架...寫左係BLOG,搬過黎比大家分享下囉...
哈....個BLOG都搬左好多食譜過黎囉....
回復

muitau 發表於 2010-8-20 10:54:55 |顯示全部樓層
早叨第ck,
勁勁勁,柚皮我最鐘意食,媽媽都成日整比我食架!!
回復

cklife 發表於 2010-8-21 17:01:16 |顯示全部樓層
又過左一個星期...嘩...今個星期苦瓜大得好快呀...大左6CM呀....有D擔心條藤咁幼頂唔頂得順架...個瓜開始重喇。

唔知係個瓜應該依個時候大得快,定我既錯覺。
因為終於成功左個補水器,感覺加左補水器後,個瓜睇住大,係咪水份夠個瓜會大得快D呢?
今日又出去買多幾個調節制,整多幾個補水器。

評分

查看全部評分

回復