我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57196 467
chayote 發表於 2010-8-16 00:57:52 |顯示全部樓層
CK,你包大坪埔大肉包心芥係咪係旺角花墟間興業塑膠五金專門店買?
回復

cklife 發表於 2010-8-16 09:21:14 |顯示全部樓層
回復  cklife

ck ,
班蘭葉呢, 你試下落泥呀, 頭0個2-3日放陰涼地方, 之後半陰晒, 我自己插0個d , 開頭都 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-15 23:54

潮州咸菜呀...識呀...奶奶教我整既,我同老公都係潮州人咩.....

醃潮州咸菜

芥菜要買包心緊實,葉片肥厚既,做既時候我奶奶會將老葉留起黎,蓋係最上面一齊醃,可以保護介菜心。但因為老公唔食老葉醃既咸菜,所以我將新鮮既老葉煲咸排骨湯用左佢。
壓重物時,我用水筒裝水放上去壓,奶奶話佢以前最中意叫D細路成個人踏上去壓。鹽既份量我落少左,奶奶話佢地落好多,因為醃左要食成年,所以好咸架....但家下有雪櫃,唔洗落咁咸喇。

醃15天係基本原則,仲要睇下D菜醃得夠唔夠透,如果當初壓力夠,菜醃得比較透可以早D食,要醃透先好食,醃透=全部透明無白色部份。據說醃唔透既醃菜有不良物質產生,對人體有害。(所以家下D人用化學野幫手醃,縮段時間)

做法:
  • 大芥菜略沖水去塵,晾乾水,把老菜葉去掉。(不介意吃老葉的可以不去掉)
  • 沿莖部切下直至近葉片部位,切口在中間,雙手各抓位菜莖兩邊,向外撕開,把菜一分為二。
  • 取一容器,把菜切口朝下的排放進去,撒上鹽,如菜需要分兩層,次序應該是,鹽->菜->鹽->菜->,即最底下和最表面的一層要是鹽。
  • 用重物把菜壓著,放置一晚。第二天,會看到菜變軟了,容器底下會有水。
  • 準備一個玻璃瓶,用熱水燙一下消毒,晾乾水。
  • 把變軟了的菜放進去,也是需要切口朝底,排放好了,把第一次醃咸菜用的鹽和咸菜釋出的水份全部倒進玻璃中,在菜面再撒上適量鹽,蓋上蓋子,靜置大約七天,看到瓶裡水份變多。
  • 如水沒全浸過鹹菜,可以用暖開水加鹽做成濃鹽水,倒進去浸過鹹菜,再放置15天以上待咸菜完全成熟即可食用。

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-8-16 09:21:43 |顯示全部樓層
CK,你包大坪埔大肉包心芥係咪係旺角花墟間興業塑膠五金專門店買?
chayote 發表於 2010-8-16 00:57

係呀...就係果間買...
回復

cklife 發表於 2010-8-16 09:31:30 |顯示全部樓層
今日去BLOG睇留言,有一個有心人留左個網址係我BLOG,睇過覺得幾好,同大家分享一下,係種蕃薯既日本視頻,雖然無中文字幕,但睇畫面都吸收到有用資料。
http://www.youtube.com/watch?v=70dH3fQL-vc&feature=related

=====================
開始覺得頁數多左,自己想摷番D資料都有d麻煩,所以係第一頁第一個貼度,加左個目錄,希望對大家有幫助...
回復

muitau 發表於 2010-8-16 11:32:48 |顯示全部樓層
潮州咸菜呀...識呀...奶奶教我整既,我同老公都係潮州人咩.....
芥菜要買包心緊實,葉片肥厚既,做 ...
cklife 發表於 2010-8-16 09:21

CK早,
早幾年我參觀你BLOG睇完後勁想整.... 芥菜豬肚湯, 正呀!!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-16 11:34:40 |顯示全部樓層
CK 真係有心思, 又企理~~~ ^^
我都係潮州人呢~~~ 自從好耐以前比個婆仔呃, 買左20蚊1/4 KAI 鹹菜之後, 就極想自己整.....
回復

muitau 發表於 2010-8-16 11:42:36 |顯示全部樓層
多謝積媽分享比我既枝條呀...蕃薯第二日己經出芽喇....鷹爪良品呀...
但斑蘭葉唔知點解開始枯黃喔。   ...
cklife 發表於 2010-8-15 09:44

我啲果晚返到屋企, 啲葉尖都黃喇, 跟住我浸左一晚水, 第2日黃昏定植, 好彩又落雨喎, 希望佢健康成長啦!!
多謝積媽!!
仲有多謝你啲眼膜 add6icon
回復

muitau 發表於 2010-8-16 14:48:28 |顯示全部樓層
花盆係訂泥時一齊訂既,黎到佢話有一個盆邊裂左 ...
剛好買左鋼塑土未用過,攞黎試下,又得喎...仲好硬添。
cklife 發表於 2010-7-23 07:36

CK,
以前係啲藥房門口見有人擺檔賣,而家想搵又唔知邊到有....你知唔知而家仲可以係邊到有得賣?
因為我本來想係廚房入面個牆同天花處整個角架放唔成日用既豆漿機同煲野,叫男友鑽牆佢話唔得因為果度牆有總電錶掣,佢話唔知牆入面啲電線點走法,分分鐘電死....唔鑽得...一係我搵人整....
用你呢隻鋼塑土痴塊層板同啲角架唔鑽牆, 唔知得唔得同夠唔夠力呢你認為?!
回復

cklife 發表於 2010-8-16 18:55:51 |顯示全部樓層
CK,
以前係啲藥房門口見有人擺檔賣,而家想搵又唔知邊到有....你知唔知而家仲可以係邊到有得賣?
因為我本 ...
muitau 發表於 2010-8-16 14:48

剛塑土我見深水埗賣工具既店舖見過有得賣。
你講既方法,我唔建議囉...你將佢用剛塑土黏係磁磚度...佢受力咪同磁磚一齊掉落黎囉....磁磚係用英泥痴係牆度架咋....
回復

cklife 發表於 2010-8-16 18:58:02 |顯示全部樓層
CK 真係有心思, 又企理~~~ ^^
我都係潮州人呢~~~ 自從好耐以前比個婆仔呃, 買左20蚊1/4 KAI 鹹菜之後, 就 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-16 11:34

好彩奶奶識整我先有得學,佢係事業型婦女,煮送好難食,無諗過佢會識呢...
回復

小寶 發表於 2010-8-16 19:35:55 |顯示全部樓層
回復 224# cklife

呢條link 好正, 我會慢慢睇, 對於我仍然係bb班, 呢d專業技術一定要識~
同埋你個idea好好, 有心思!~
回復

muitau 發表於 2010-8-17 10:55:36 |顯示全部樓層
剛塑土我見深水埗賣工具既店舖見過有得賣。
你講既方法,我唔建議囉...你將佢用剛塑土黏係磁磚度... ...
cklife 發表於 2010-8-16 18:55

早呀ck同各位!

經你一提...我都想唔起連埋塊磚一齊甩出黎呢點添 , 唉, 唯有擱置我僭建大計啦...唔該晒!
回復

cklife 發表於 2010-8-18 12:23:23 |顯示全部樓層
昨日將蓮子放入泥喇...唔知佢會生成點呢?係用拖地既筒黎種。家下有二片浮葉同丁丁咁多根。小寶你棵蓮子呢?上次見你話你又有種喎...

棵花生係咪徒長呢?成日想趴係度,搵枝竹縛住佢,不過越睇越唔順眼,睇怕好快都殺死佢,換種其他野。

上次買沙番屋企,拉爛左架買送車,家下用左黎種蕃薯葉,邊度有太陽就推去邊,都幾好玩。

終於成功左既補水器,正如老師話事頭,都唔知自己做緊乜,點解會做唔到,今次再試,一次就攪惦,之前都唔知做乜會唔得既。
得閒做多幾個補水器,咁就多d時間做家務喇。

收左d種子種既通菜,實驗性質,所以數量好少,不過原來青骨通菜都可以好嫰架。

越黎越中意既潺菜...種佢有種不勞而獲既感覺,實在太好喇。

中午食乜...隔餐送囉...呵..呵..係碟底果d炒節瓜呀....昨日食剩既..

青醬拌意份,配菜苗炒蛋+隔餐送..(青醬真係好方便呀)

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2010-8-18 12:35:41 |顯示全部樓層
ck~

目錄同買餸車都好有創意又實用呀~
回復

cklife 發表於 2010-8-18 12:45:05 |顯示全部樓層
哈...我中意癈物利用嘛..(其實係有儲垃圾既怪癖)
回復

ammonch 發表於 2010-8-18 13:19:45 |顯示全部樓層
ck, 我個棵大既花生仲幾ok 喎, 又開花tim, 遲d補相先!
查實個隻係咩花生呀? 我心思思想種多一兩棵呀!
回復

吉祥 發表於 2010-8-18 14:50:07 |顯示全部樓層
回復 224# cklife
cklife~~
睇左條link啦,好有用啊...又識多樣野啦,遲D屋企有位都試下咁種先...
回復

cklife 發表於 2010-8-18 15:44:43 |顯示全部樓層
回復  cklife
cklife~~
睇左條link啦,好有用啊...又識多樣野啦,遲D屋企有位都試下咁種先... ...
吉祥 發表於 2010-8-18 14:50

係網友分享架...好中意時時有網友係blog分享d好有用既資料比好呀...
回復

chutou 發表於 2010-8-18 21:49:19 |顯示全部樓層
原來你有用尿肥??
點解你d泥係一粒粒黑色既?? 好似黑豆呀
回復

fatmeow 發表於 2010-8-18 22:40:55 |顯示全部樓層
我想買泥呀! 可以pm我嗎?
回復