齊齊來發苗:你今日發左未~

作者: babycherry 發表于 2011-7-21 13:47:48
141334 1905
DORA 發表於 2011-12-15 09:17:50 |顯示全部樓層

第二轉松柳收左啦,幾日內長得好高,比較幼,唔知同第一次既分別係點,等媽媽食完再報告:
12/14
IMG_0421 (Small).JPG

12/15
IMG_0424 (Small).JPG IMG_0423 (Small).JPG

豆苗 12/14
IMG_0422 (Small).JPG

CALLING 呀雞媽媽<<<<<<
蘿白苗好香啊:
IMG_0425 (Small).JPG

多謝 ZOE 評分!

咩蘿蔔籽啊?

雞爸最清楚 -_-! 雞媽唔好再入貨, 上次好難先分走哂D蘿蔔種....  發表於 2011-12-15 14:30
蘿蔔苗冇知音人架!!!dora呢個係雪菜黎架,好食好多......  發表於 2011-12-15 12:12
亞邊個有知音喇~呵呵  發表於 2011-12-15 10:55
咁以後既蘿蔔籽有著落啦wakakaka  發表於 2011-12-15 10:40
蘿白苗好香 <--- 估你唔到喎! 原來你咁鐘意~  發表於 2011-12-15 09:49

評分

查看全部評分

回復

vivio 發表於 2011-12-15 10:35:32 |顯示全部樓層

14/12 收第二轉,一豆好似出兩苗,幼d,渣多左?

評分

查看全部評分

回復

DORA 發表於 2011-12-15 10:42:53 |顯示全部樓層

babycherry  蘿白苗好香 <--- 估你唔到喎! 原來你咁鐘意~

cherry, 醃完陣味好香咖...

講起味,尋日打開浸左兩個月既麩水,即刻扭番實 ,係洗左幾次手仲形住個種味...

babycherry  小心倒瀉就大獲~呵呵

係啊!真係好難頂咖!

小心倒瀉就大獲~呵呵  發表於 2011-12-15 11:19
回復

noel_tt 發表於 2011-12-15 10:55:49 |顯示全部樓層
松柳
- 30/11----- 黃昏23度 (浸水6hr後, 加白色濕毛巾蓋過夜)
- 01/12 ---- 早上17度 (未出芽~, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 02/12 ---- 早上12度 (松柳有少部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 03/12----- 早上12度 (松柳大部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 04/12----- 早上13度 (松柳根部長了和有葉啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 05/12----  早上19度( 松柳一半用泥種, 一半用水種, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾, 底盆加水, 浸不到豆)
- 08/12----  早上21度( 松柳一泥種室外,已經高過比水種. 泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-10/12----   晚上10度(松柳苗收成第 1 輪,
                                        水種-75g,薑片抄水種松柳苗------好好清甜豆味好重, 口感嫩滑        ---- 形態, 瘦長, 葉子短少.
                                        泥種-91g, 薑片抄泥種松柳苗------好好清甜豆味好重, 質感粗了少少---- 形態, 瘦長, 葉子長大.
                                        我喜歡水種松柳苗. 但泥種 就多D產量, 容易處理.)
-11/12----  早上9度(剪完松柳苗後的樣子, 泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-13/12----  早上15度(松柳一水種松柳苗的豆發莓, 同時清咗佢)
-14/12----  早上17度 (松柳一泥種室外,已經高過比水種. 泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)

13/12水種松柳苗的豆發莓, 同時清咗佢

14/12水種

14/12泥種

評分

查看全部評分

回復

DORA 發表於 2011-12-15 14:05:25 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-15 09:17
第二轉松柳收左啦,幾日內長得好高,比較幼,唔知同第一次既分別係點,等媽媽食完再報告:
12/14

呀雞媽媽  蘿蔔苗冇知音人架!!!dora呢個係雪菜黎架,好食好多......

係啊係啊!呀雞媽媽真醒!

babycherry  我知我知~~我有睇架~~ 用鹽丫嘛~ 1:10, 要出水~~ 岩唔岩~我有睇架~~~~

中!不過仲有:得閒又攞出黎揸揸水,第二日食得!但佢地好多個都笑,又講唔出原因....

我好單純架咋  發表於 2011-12-16 00:48
咩呀咩呀!唔明喎!  發表於 2011-12-16 00:47
邪靈一定知,wakakaka....^^  發表於 2011-12-16 00:42
好好笑^^ 要心邪既人先知架咋^^  發表於 2011-12-16 00:41
心邪呀佢哋!!!  發表於 2011-12-15 15:43
回復

Juliana 發表於 2011-12-15 23:27:45 |顯示全部樓層
你地就好啦, 見到你地個個都種得好靚好正!! 真係睇見都開心!!

好耐無見啦靚媽媽!快 d 同我地一齊發啦!  發表於 2011-12-16 11:35
可惜你咁忙唔得閒拎。~  發表於 2011-12-16 00:38
回復

babycherry 發表於 2011-12-16 00:38:55 |顯示全部樓層
我的松柳,第二次,星期六先收喇

評分

查看全部評分

回復

babycherry 發表於 2011-12-16 00:45:47 |顯示全部樓層
喂~~~仲唔去瞓~~ 留返比你聽日加分喇~~~哈哈~
回復

jessicayip31 發表於 2011-12-16 16:37:43 |顯示全部樓層
依家個個都種得好令喔! 係咪天氣涼左溶豆情況無甘嚴重?
回復

DORA 發表於 2011-12-16 17:04:46 |顯示全部樓層
覺得好似係今次 d 豆苗無咁易溶同無乜鬚,好食!
回復

babycherry 發表於 2011-12-16 23:24:27 |顯示全部樓層
我泥種果三十粒未數有無出唔到

聼日都會試泥種  發表於 2011-12-16 23:43
CHERRY, 你用泥種會隔幾CM放1粒豆呢? 我試完水種又想試下泥, 不過唔知個盤可以放幾多粒呀. >_<  發表於 2011-12-16 23:36
回復

chambee 發表於 2011-12-16 23:43:56 |顯示全部樓層
報告:
Day 1 (1Dec) - 浸水7小時, 有2粒溶豆, 撈起入箕蓋上濕毛巾@完全遮光模式
Day 2 (2Dec) - 開始有D芽仔出現, 加蓋全濕廚房紙, 筲箕上蓋濕毛巾@完全遮光模式
Day 3 (3Dec) - D芽仔多左又長左好多, 加左水, 浸到D根既位置, 都係蓋全濕廚房紙, 筲箕上蓋濕毛巾@完全遮光模式
Day 4 (4Dec) - 差唔多全部都出晒芽, 水浸到根位, 拎走左全濕廚房紙, 只在筲箕上蓋濕毛巾@完全遮光模式
Day 5 (5Dec) - 見佢長左好多, 已冇蓋毛巾, 一日沖水2次, 底盆浸水到根位, 室內射燈照明模式
Day 6 (6Dec) - 明顯綠左同長左好多, 仲高過個筲萁, 一日沖水2次, 底盆浸水到根位, 室內射燈照明模式
Day 7 (7Dec) - 今日長左成倍都有呀! 最長果條有17cm高, 請問食得未?
Day 8 (8Dec) - 食左第一轉喇, 非常好食, 爽口冇渣好清新
Day 11 (11 Dec) - 話咁快又長返晒, 唔知點解有幾條特別長, 明明上次CUT齊頭的
Day 14 (14 Dec) - 仲長過上次收果時, 想試下遲D收, 係咪一樣咁好食~
Day 16 (16 Dec) - 今日打邊爐收左黎食, 長左真係好多渣.... no good...
Day 16a.JPG Day 16b.JPG

評分

查看全部評分

回復

Kinawong 發表於 2011-12-16 23:54:04 |顯示全部樓層
我都浸緊第二輪,遲D補相

Good nite
回復

noel_tt 發表於 2011-12-17 10:00:22 |顯示全部樓層

松柳
- 30/11----- 黃昏23度 (浸水6hr後, 加白色濕毛巾蓋過夜)
- 01/12 ---- 早上17度 (未出芽~, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 02/12 ---- 早上12度 (松柳有少部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 03/12----- 早上12度 (松柳大部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 04/12----- 早上13度 (松柳根部長了和有葉啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 05/12----  早上19度( 松柳一半用泥種, 一半用水種, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾, 底盆加水, 浸不到豆)
- 08/12----  早上21度( 松柳一泥種室外,已經高過比水種. 泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-10/12----   晚上10度(松柳苗收成第 1 輪,
                                        水種-75g,薑片抄水種松柳苗------好好清甜豆味好重, 口感嫩滑        ---- 形態, 瘦長, 葉子短少.
                                        泥種-91g, 薑片抄泥種松柳苗------好好清甜豆味好重, 質感粗了少少---- 形態, 瘦長, 葉子長大.
                                        我喜歡水種松柳苗. 但泥種 就多D產量, 容易處理.)
-11/12----  早上9度(剪完松柳苗後的樣子, 泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-13/12----  早上15度(松柳一水種松柳苗的豆發莓, 同時清咗佢)
-14/12----  早上17度 (松柳一泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-17/12---   早上14度(松柳一水種種室內,已經高過比泥種.)

17/12-----泥種松柳苗

評分

查看全部評分

回復

babycherry 發表於 2011-12-19 00:52:05 |顯示全部樓層
松柳第三轉黎緊
其實生長速度都幾快, 幾日又有得食, 幾日又有得食!!!
回復

babycherry 發表於 2011-12-19 00:54:17 |顯示全部樓層
泥種豆苗,應該可以一豆兩吃
少少地試住先,一定唔夠三啖
遲少少留返個長盆黎種多少少先得。

一豆兩吃?! 你想又食豆苗又食何蘭豆啊?!  發表於 2011-12-19 00:58
回復

2020 發表於 2011-12-19 01:01:21 |顯示全部樓層
發豆苗,可以食幾多轉架?

上次我試左三轉呀~  發表於 2011-12-19 09:25
回復

DORA 發表於 2011-12-19 07:42:23 |顯示全部樓層
2020 發表於 2011-12-19 01:01
發豆苗,可以食幾多轉架?

我就收左兩轉,收完第二轉後見有啲豆發黑就清左佢。第二轉都好清爽,不過就比較幼,葉比較細。

我已食兩轉la, 第二轉好慢,好少咋! 諗緊收唔收左佢,同埋D豆係咪可以做廚餘!  發表於 2011-12-19 11:12
蛙蛙真係叻~  發表於 2011-12-19 09:25
d 豆內面既養份都用得 77 88 啦,唔幼都幾難啦  發表於 2011-12-19 08:26
回復

DORA 發表於 2011-12-19 08:56:52 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-19 07:42
我就收左兩轉,收完第二轉後見有啲豆發黑就清左佢。第二轉都好清爽,不過就比較幼,葉比較細。 ...

llaus  d 豆內面既養份都用得 77 88 啦,唔幼都幾難啦

係啊蛙哥,我都係咁諗,又見 D 豆黑左好似有D MO,D 根太密沖水都洗唔到,咁咪清左佢囉!
回復

小Con子 發表於 2011-12-19 09:03:51 |顯示全部樓層

今次d豌豆苗無so so, 正 (今日食咗佢先 )

仲有第2回合的松柳 (真係快高長大)

仲未試呀~~  發表於 2011-12-19 09:26
回復