齊齊來發苗:你今日發左未~

作者: babycherry 發表于 2011-7-21 13:47:48
141938 1905
thegardener 發表於 2011-12-4 09:50:04 |顯示全部樓層
今早D生長情況.

食得未呢? 松柳係咪好似豆苖咁食, 定係芽菜咁食呢?

同場加影:

自家白菜..................自製臘腸.

自製臘腸

自製臘腸

自家白菜

自家白菜

快d教下大家自製臘腸喇!  發表於 2011-12-4 16:13
食譜x2  發表於 2011-12-4 14:02
自製臘腸!!!!!打包先~食譜呀~~thanks~  發表於 2011-12-4 11:19

評分

查看全部評分

回復

chambee 發表於 2011-12-4 15:15:10 |顯示全部樓層

報告 (左豆苗, 右松柳):
Day 1 (1Dec) - 浸水7小時, 有2粒溶豆, 撈起入箕蓋上濕毛巾@完全遮光模式
Day 1c.jpg
Day 2 (2Dec) - 開始有D芽仔出現, 加蓋全濕廚房紙, 筲箕上蓋濕毛巾@完全遮光模式
Day 2a.JPG
Day 3 (3Dec) - D芽仔多左又長左好多, 加左水, 浸到D根既位置, 都係蓋全濕廚房紙, 筲箕上蓋濕毛巾@完全遮光模式
Day 3a.JPG
Day 4 (4Dec) - 差唔多全部都出晒芽, 水浸到根位, 拎走左全濕廚房紙, 只在筲箕上蓋濕毛巾@完全遮光模式
Day 4.JPG
Day 5 (5Dec) - 見佢長左好多, 已冇蓋毛巾, 一日沖水2次, 底盆浸水到根位, 室內射燈照明模式
Day 5.JPG
Day 6 (6Dec) - 明顯綠左同長左好多, 仲高過個筲萁, 一日沖水2次, 底盆浸水到根位, 室內射燈照明模式
Day 6a.JPG Day 6b.JPG

RE: babycherry  筲箕底盆有無加水呀~~ 有呀, Day 3已開始加水晌底, 但浸唔到D豆, only浸到D根

筲箕底盆有無加水呀~~  發表於 2011-12-4 16:14

評分

查看全部評分

回復

momodoll 發表於 2011-12-4 23:04:55 |顯示全部樓層

報告!

松柳
- 11/ 26 (浸水6hr)
- 11/ 27 (出佐芽~)
- 11/ 28 (出佐小莖la, 仲發現3粒臭豆..)
- 11/ 29 (高佐好多, 就快頂到come住佢o個張kitchen paper la)
- 11/ 30 (明天開始比光佢先~)
- 12/ 01 (高佐好多..但粒怪豆..都係怪怪的..)
- 12/ 02 (訓佐...冇得report..)
- 12/ 03 (高佐好多!!!!!!!!)
- 12/ 04 (收佐NA~YUMMY~)

豆苗
- 11/ 27 (浸水2hrs....)
- 11/ 28 (開始發芽)
- 11/ 29 (根多佐d..但冇咩大改變)
- 11/ 30 (開始出小莖~)
- 12/ 01 (慢慢成長中..)   
- 12/ 02 (訓佐...冇得report..)
- 12/ 03 (比佐光佢..綠佐!)
- 12/ 04 (waiting,,,)

呢粒豆o係松柳"呢"埋好多日la..
今日見到..成條蛇仔咁~~~hahaha~
好la咁~佢叫~呀蛇~

你是否在公司用過濾水種? 種得好靚,有幾多cm高呀?  發表於 2011-12-5 13:58
發現到佢係咩未呀!!  發表於 2011-12-5 09:28
嘩~阿蛇好突出又有型呀~  發表於 2011-12-4 23:07

評分

查看全部評分

回復

vivio 發表於 2011-12-4 23:16:39 |顯示全部樓層
27/11浸水,十六小時
28/11中午轉去筲基,用左吉吉的,d洞又大,加多層不織布墊底,上面加多個一樣大的筲基壓住佢,又遮光
29/11 打開睇,出左根?
1/12 室內光管燈光,d根生穿左塊不織布,有綠色葉仔出現了
4/12 綠色葉子顏色深了,長得好高呀,唔知係咪得燈光的關係呢?

係呀~~~~ 好綠~好fresh~  發表於 2011-12-5 09:29

評分

查看全部評分

回復

vivio 發表於 2011-12-5 00:06:05 |顯示全部樓層
多謝zoe加分

唔知收的時候,應該剪幾多?剪到去豆度,定要留番1-2cm架

下面有節位就得喇~你可以睇下上面毛毛既 #1584!  發表於 2011-12-5 09:30
回復

2020 發表於 2011-12-5 00:20:43 |顯示全部樓層
page 78, #1555
又update左la, 繼續keep住,一粒溶豆都無

好似天鵝...................  發表於 2011-12-5 09:32
回復

jessicayip31 發表於 2011-12-5 01:02:55 |顯示全部樓層
嗯~~~ 你地個個都發得好令仔啊!! 好叻叻~ 讚!!

讚~~~ x 2  發表於 2011-12-5 09:31
回復

DORA 發表於 2011-12-5 09:45:14 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-2 09:06
尋日浸左豆苗:
12/1 浸水 12 小時晚上 7:30 排放筲箕;
以濕毛巾覆蓋,準備每天換洗毛巾兩次,同時沖豆兩 ...

11/25 24:00 浸松柳
浸 6 小時 11/26 排放於筲箕
以濕毛巾覆蓋,放於通風、向東、每天日照三至四小時位置,每天洗毛巾兩次
11/27 23:00
由於根部已有長度,將松柳的根插好,加水於底盤中,水位無浸到松柳,移開毛巾
11/29晚發現有一粒溶豆,每日 keep 住換兩次水,每次都會沖下 d 豆

12/2 晚:
IMG_0337 (Small).JPG IMG_0336 (Small).JPG

12/3 早:
IMG_0341 (Small).JPG IMG_0340 (Small).JPG

12/3 晚:
IMG_0348 (Small).JPG IMG_0347 (Small).JPG

12/4 早:

IMG_0352 (Small).JPG IMG_0353 (Small).JPG

12/4 收割松柳,最長有 8 吋:
IMG_0358 (Small).JPG IMG_0361 (Small).JPG

兩盆共重 240g,為了一嚐松柳滋味,將松柳加在海帶湯內,好味!

IMG_0365 (Small).JPG

好似森林咁,勁。  發表於 2011-12-5 11:13
有湯飲!!!  發表於 2011-12-5 10:32

評分

查看全部評分

回復

DORA 發表於 2011-12-5 10:11:13 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-2 09:06
尋日浸左豆苗:
以濕毛巾覆蓋,準備每天換洗毛巾兩次,同時沖豆兩 ...

12/1 浸左豆苗:
以濕毛巾覆蓋,準備每天換洗毛巾兩次,同時沖豆兩次。

12/2 晚
IMG_0338 (Small).JPG

12/3 晚
IMG_0349 (Small).JPG

12/4 早
IMG_0355 (Small).JPG

12/5 早上,由於已有根及已發芽,移去覆蓋之毛巾
IMG_0368 (Small).JPG

babycherry  係咪慢好多呀~
cherry 係咪指松柳同豆苗既分別啊?豆苗係慢好多。另外呢批豆苗同上次又唔同,粒豆硬好多,不過就無咁易溶。

係咪慢好多呀~  發表於 2011-12-5 10:32
回復

noel_tt 發表於 2011-12-5 10:19:59 |顯示全部樓層
松柳
- 30/11----- 黃昏23度 (浸水6hr後, 加白色濕毛巾蓋過夜)
- 01/12 ---- 早上17度 (未出芽~, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 02/12 ---- 早上12度 (松柳有少部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 03/12----- 早上12度 (松柳大部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 04/12----- 早上13度 (松柳根部長了和有葉啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 05/12----  早上19度( 松柳一半用泥種, 一半用水種, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾, 底盆加水, 浸不到豆)

葉向上, 根蓋泥

希望D根根快D轉入泥度喇~~  發表於 2011-12-5 10:33
回復

babycherry 發表於 2011-12-5 10:37:48 |顯示全部樓層

我想問下各位 (想八下)

你地屋企人見到你攪D咁既野時,有無咩反應架?

我老公都唔知係咩黎, 見D豆豆出根, 佢仲話 "真係變變變生命力呀!" XD  發表於 2011-12-5 21:12
阿媽就勁鍾意,其他人就一般....  發表於 2011-12-5 11:15
我用自己書枱,無問題,老婆會問幾時食得。  發表於 2011-12-5 11:11
回復

rainbow2011 發表於 2011-12-5 10:45:34 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2011-12-5 10:37
我想問下各位 (想八下)

你地屋企人見到你攪D咁既野時,有無咩反應架?

我老公完全唔理會我, 我自己走去問佢發得靚唔靚, 佢話唔靚, 因為我洗爛左佢件衫... 佢個FRIEND見倒, 話用黃豆發食落好腥架, 我話發豆苗果D係碗豆, 唔係黃豆, 但無人信我...

-----------------------------------------

babycherry  佢指既腥係咪草青味呀! 咁你要叫佢試下你種既豆苗喇!!!  

babycherry  你........用............手...........洗...............衫..............?

回: 當然用洗衣機洗, 果件野(單車護甲) 有勾, 佢自己掉晒落D污糟衫度, 我咪全部倒晒落洗衣機, 結果勾爛左, 都唔關我事呀, 怪就要怪部洗衣機! 佢已經將豆苗食晒落肚, 食完話: 係喎, 無腥味, 不過你都係整爛左我件野...

D男人都係咁既! 有理無理乜都掉哂入去!! 之前我老公就鐘意將D紙巾擺褲袋唔鬼拎出黎, 之前鬧多幾次佢就聽聽話話! 不過我都有責任無摷清楚!!  發表於 2011-12-5 11:30
佢指既腥係咪草青味呀! 咁你要叫佢試下你種既豆苗喇!!!  發表於 2011-12-5 10:53
你........用............手...........洗...............衫..............?  發表於 2011-12-5 10:52
回復

DORA 發表於 2011-12-5 11:05:25 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-5 09:45
以濕毛巾覆蓋,放於通風、向東、每天日照三至四小時位置 ...

多謝 cherry 評分, d 松柳好鮮味!
回復

2020 發表於 2011-12-5 11:17:18 |顯示全部樓層
babycherry  好似天鵝...................
=======================
死,咁既comment.....形容豆苗+松柳......即係好定唔好 ?

由佢喇~分都無得再加~由佢喇~~~哈哈~ 不過佢好聽你話!  發表於 2011-12-6 09:15
可能除咗cherry無人睇過你update,無啦啦click嚟click去,好煩  發表於 2011-12-5 23:10
20..我見佢地隻隻企哂係度唱歌咁款~~~呵呵  發表於 2011-12-5 11:27
回復

DORA 發表於 2011-12-5 11:20:22 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-5 09:45
以濕毛巾覆蓋,放於通風、向東、每天日照三至四小時位置 ...

收割完繼續發既松柳,每日換水兩次,次次都下沖 d 豆:
12/5 早上:
IMG_0369 (Small).JPG

依,係D子係綠綠地既~  發表於 2011-12-5 11:27
回復

lok_1980 發表於 2011-12-5 20:21:25 |顯示全部樓層

繼續update:

12月4日:

Day09 通菜 松柳s.JPG
通菜 松柳

Day09 豌豆s.JPG
豌豆

12月5日:

Day10 通菜 松柳s.JPG
通菜 松柳

Day10 豌豆s.JPG
豌豆

好似可以食咁了。

豌豆 好靚喎  發表於 2011-12-6 14:22
豆苗係可以,不過長多少少好d~多一啖丫嘛~呵呵  發表於 2011-12-5 20:46
回復

babycherry 發表於 2011-12-5 20:41:58 |顯示全部樓層
DORA  阿媽就勁鍾意,其他人就一般....  發表於 9 小時前

我估我亞媽試過上次既蘿蔔嬰事件後,佢地唔敢再試...

lok_1980  我用自己書枱,無問題,老婆會問幾時食得。  發表於 9 小時前

你老婆會更加愛你!!! 呵呵
回復

babycherry 發表於 2011-12-5 20:49:46 |顯示全部樓層
30/11 浸左兩、三粒鐘
01/12 落筲箕
.
.
.
05/12 咁高了~ 繼續遮光
回復

babycherry 發表於 2011-12-5 22:07:34 |顯示全部樓層
chambee  我老公都唔知係咩黎, 見D豆豆出根, 佢仲話 "真係變變變生命力呀!" XD  發表於 半小時前

生命真係好神奇!!
回復

2020 發表於 2011-12-6 00:30:50 |顯示全部樓層

hempseed  可能除咗cherry無人睇過你update,無啦啦click嚟click去,好煩
===================================
聽晒你話la
29/11/2011
松柳浸左2.5hrs    豆苗浸左6hrs  
day 1-day5:
http://hkplants.com/forum.php?mo ... ;page=78#pid1180273

04/12/2011---day 6
豆苗 05122011.jpg
松柳 05122011.jpg

babycherry  滿唔滿足! 20 ! 你成功了!!  發表於 16 分鐘前
--------大滿足,靚到呢 仍然一粒溶豆都無

滿唔滿足! 20 ! 你成功了!!  發表於 2011-12-6 09:16
回復