齊齊來發苗:你今日發左未~

作者: babycherry 發表于 2011-7-21 13:47:48
141932 1905
2020 發表於 2011-12-10 18:26:22 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2011-12-10 17:46
慢著,呀雞老豆條數有問題:

30KGS X1000g/400g=75人啵

蛙,老豆條數唔係咁計架
平時人地話要5粒,佢俾一包仔,話一包仔,佢俾一大包!
佢講得出400g,即係.....可能.....2kg
=15人啫

咁就要問呀雞老豆要錢囉,問佢要100蚊,佢會比妳100x100=1 萬蚊都未定呀 hehe  發表於 2011-12-10 18:38
2kgs就要先想下除了浸豆食苗外,有無其他食先囉  發表於 2011-12-10 18:31
回復

bbbabies 發表於 2011-12-10 18:45:56 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-9 22:49
唔記得咗有冇係到交過功課。用泥種豆苗

Springonions請問用泥種係咪把種子放在泥面?我買咗兩次豆苗種子都未種,我都想試用泥種!

泥種要冚泥, 唔係放泥面  發表於 2011-12-10 23:10
回復

Springonions 發表於 2011-12-10 18:51:15 |顯示全部樓層
bbbabies 發表於 2011-12-10 18:45
Springonions請問用泥種係咪把種子放在泥面?我買咗兩次豆苗種子都未種,我都想試用泥種! ...

我唔建議你泥種,因為好麻煩,又容易溶豆,根又多,泥都唔要得返。如果下次我種,都會水種。

llaus  其實d泥用得返呀!綠肥都係用唔同既豆在2造間來種,以加強泥土氮肥呀
==================================
走寶㖭,早定問過你就唔會掉晒d好嘢。

VIWET  種完豆類的泥後種菜會好好的,溶豆問題只是你浸豆時間太長,夏天要浸耐D ,冬天唔浸都得 ,泥種豆苗可以收多㡬次成和葉片大D會比水種好,我是不喜歡水種的   發表於 28 秒前

csw_sylvia  所以凡我之前每次浸豆或種豆 d 根都由得它留在泥中的.
=========================================================
多謝viwet同sylvia,我第一次唔識,所以攪成咁。如果雞爸再分享,我會再試過

zoeyuhk  而家所有比賽都係要自付種子費用, 雞氏伉儷已經山長水遠幫我地運返嚟, 車資都無收我地

babycherry  而家唔分享架啦!要付款的。
=====================================================
我上次冇玩,所以唔知啫。自付仲好啦,失敗都冇咁有罪惡感。

而家所有比賽都係要自付種子費用, 雞氏伉儷已經山長水遠幫我地運返嚟, 車資都無收我地  發表於 2011-12-10 22:54
而家唔分享架啦!要付款的。  發表於 2011-12-10 22:47
種完豆類的泥後種菜會好好的,溶豆問題只是你浸豆時間太長,夏天要浸耐D ,冬天唔浸都得 ,泥種豆苗可以收多㡬次成和葉片大D會比水種好,我是不喜歡水種的   發表於 2011-12-10 21:57
所以凡我之前每次浸豆或種豆 d 根都由得它留在泥中的.  發表於 2011-12-10 21:25
其實d泥用得返呀!綠肥都係用唔同既豆在2造間來種,以加強泥土氮肥呀  發表於 2011-12-10 18:55
回復

bbbabies 發表於 2011-12-10 19:34:09 來自手機 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-10 18:51
我唔建議你泥種,因為好麻煩,又容易溶豆,根又多,泥都唔要得返。如果下次我種,都會水種。 ...

多謝您們的意見,那我就一半泥種一半水種!

我泥種無溶過豆, 每個人情況唔同, 親身試下係非常好的經歷^^俾個讚你  發表於 2011-12-10 22:56
我讚成兩樣試下!自己又可比較邊樣方法岩你自己及環境  發表於 2011-12-10 22:50
回復

llaus 發表於 2011-12-11 12:03:58 |顯示全部樓層
下次玩黑豆

好丫~未玩過~  發表於 2011-12-11 13:34
回復

Kinawong 發表於 2011-12-11 12:04:04 |顯示全部樓層
再update吓~    豆苗 1/12 浸水2.5hrs
                     2/12 每日淋水2~3次,出少少芽,加濕毛巾
                     3/12~8/12 每日淋水2~3次,出根出芽,加濕毛巾
                     9/12~10/12 每日淋水2~3次,見光
                     11/12全日晒太陽,今晚食

松柳 1/12浸水6.5hrs
                     2/12 每日淋水2~3次,出少少芽,加濕毛巾
                     3/12~7/12 每日淋水2~3次,出根出芽,加濕毛巾
                     9/12~10/12 每日淋水2~3次,見光
                     11/12全日晒太陽,今晚食

靚呀! 仲要有咁好既太陽照住~~  發表於 2011-12-11 13:35

評分

查看全部評分

回復

Kinawong 發表於 2011-12-11 12:05:53 |顯示全部樓層

又update ~ 晒太陽ing........今晚........食

見光3日,晒咗2日

森林咁靚 係咪因為晒過?  發表於 2011-12-12 15:52
好靚呀o^^o..  發表於 2011-12-12 13:36
靚到暈  發表於 2011-12-12 11:00
超靚呀!  發表於 2011-12-11 14:56
嘩~成個小森林!  發表於 2011-12-11 13:35

評分

查看全部評分

回復

2020 發表於 2011-12-11 12:45:22 |顯示全部樓層
Kinawong 發表於 2011-12-11 12:05
又update ~ 晒太陽ing........今晚........食

嘩,好靚好大盆,夠兩餐有多!

今晚邊邊食咗佢^^  發表於 2011-12-11 12:47
回復

2020 發表於 2011-12-11 12:47:44 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2011-12-11 12:03
下次玩黑豆

你又知

黑豆咁有益都唔種就係妳地損失啦  發表於 2011-12-11 16:12
回復

noel_tt 發表於 2011-12-12 10:25:57 |顯示全部樓層

松柳
- 30/11----- 黃昏23度 (浸水6hr後, 加白色濕毛巾蓋過夜)
- 01/12 ---- 早上17度 (未出芽~, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 02/12 ---- 早上12度 (松柳有少部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 03/12----- 早上12度 (松柳大部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 04/12----- 早上13度 (松柳根部長了和有葉啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 05/12----  早上19度( 松柳一半用泥種, 一半用水種, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾, 底盆加水, 浸不到豆)
- 08/12----  早上21度( 松柳一泥種室外,已經高過比水種. 泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-10/12----   晚上10度(松柳苗收成第 1 輪,
                                        水種-75g,薑片抄水種松柳苗------好好清甜豆味好重, 口感嫩滑        ---- 形態, 瘦長, 葉子短少.
                                        泥種-91g, 薑片抄泥種松柳苗------好好清甜豆味好重, 質感粗了少少---- 形態, 瘦長, 葉子長大.
                                        我喜歡水種松柳苗. 但泥種 就多D產量, 容易處理.)
-11/12----  早上9度(剪完松柳苗後的樣子, 泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
12月10日水種松柳苗收成75g

12月10日泥種松柳苗收成91g

薑片抄水種松柳苗------好好清甜豆味好重, 口感嫩滑

薑片抄泥種松柳苗------好清甜豆味好重, 質感粗了少少

水種泥種松柳苗, 葉子短小是水種 & 葉子長是泥種

12月11日 剪完松柳苗後的樣子

評分

查看全部評分

回復

DORA 發表於 2011-12-12 10:27:18 |顯示全部樓層

12/1 浸左豆苗:
12/1 浸水 12 小時晚上 7:30 排放筲箕;
以濕毛巾覆蓋,準備每天換洗毛巾兩次,同時沖豆兩次。
12/5 早上,由於已有根及已發芽,移去覆蓋之毛巾

又再 update:
12/9 晚
IMG_0391 (Small).JPG
IMG_0392 (Small).JPG

12/10 早
IMG_0395 (Small).JPG

12/10 晚
IMG_0396 (Small).JPG

個貼紙係響應雞氏伉儷既善心,一般周六都無咁神心刻意買,仲要追住收工既學生.....

豆苗留俾媽媽享用,但都想試下有幾好味,所以剪左幾條放公仔麵,好新鮮同好好豆味,唔怪得阿媽次次都讚不絕口。
IMG_0399 (Small).JPG

llaus  打包唔該
多謝蛙哥幫襯!

多謝ZOE 評分!
多謝 cherry 評分!

babycherry  打包隻蛙丫唔該~
呢樣好難...

cherry ,我同你一人一隻田雞肶wakaka  發表於 2011-12-12 23:37
呢個label,係屯門友專用架喎 ^o^  發表於 2011-12-12 21:15
正呀!!!!  發表於 2011-12-12 16:57
打包隻蛙丫唔該~  發表於 2011-12-12 11:24
打包唔該  發表於 2011-12-12 10:31

評分

查看全部評分

回復

vivio 發表於 2011-12-12 15:21:30 |顯示全部樓層
27/11浸水,十六小時
28/11中午轉去筲基,用左吉吉的,d洞又大,加多層不織布墊底,上面加多個一樣大的筲基壓住佢,又遮光
29/11 打開睇,出左根?
1/12 室內光管燈光,d根生穿左塊不織布,有綠色葉仔出現了
4/12 綠色葉子顏色深了,長得好高呀,唔知係咪得燈光的關係呢?
5/12 收左第一轉,就咁生食左,真係好清甜
8/12 三日後,又長高了
11/12 半夜,約有16cm高,部份軟lai lai, 似乎又是時候收成了

見粒豆仲有咁上下大,唔知會唔會有第三轉收成既呢?

真係好煩呀你=•= 20  發表於 2011-12-12 23:39
我試過4轉,今次會試5轉,hehe^^ Zoe一陣又話我講過N次架la~  發表於 2011-12-12 16:58
可能可以去到第四轉添呀~不過就無第一、二轉咁靚囉~試下丫!!  發表於 2011-12-12 15:32

評分

查看全部評分

回復

momodoll 發表於 2011-12-12 21:17:39 |顯示全部樓層
報告!

松柳
- 11/ 26 (浸水6hr)
- 11/ 27 (出佐芽~)
- 11/ 28 (出佐小莖la, 仲發現3粒臭豆..)
- 11/ 29 (高佐好多, 就快頂到come住佢o個張kitchen paper la)
- 11/ 30 (明天開始比光佢先~)
- 12/ 01 (高佐好多..但粒怪豆..都係怪怪的..)
- 12/ 02 (訓佐...冇得report..)
- 12/ 03 (高佐好多!!!!!!!!)
- 12/ 04 (收佐NA~YUMMY~)
- 12/ 05 - 07 (冇update..但呀蛇生得好高!)
- 12/ 08 - 11 (冇update)
- 12/ 12 (收了2nd round)
1.jpg 4.jpg

豆苗
- 11/ 27 (浸水2hrs....)
- 11/ 28 (開始發芽)
- 11/ 29 (根多佐d..但冇咩大改變)
- 11/ 30 (開始出小莖~)
- 12/ 01 (慢慢成長中..)   
- 12/ 02 (訓佐...冇得report..)
- 12/ 03 (比佐光佢..綠佐!)
- 12/ 04 - 06 (冇update..)
- 12/ 07 (收佐1st round~好好味~一d都吾鞋口~呵呵~~)
- 12/ 08 - 12 (冇大過...)

------------
呀蛇好似就吾得了..

真係好蛇腰喎!  發表於 2011-12-13 00:45
條蛇仔好得意啊!  發表於 2011-12-12 21:28
^^ 條蛇仔你會唔會食埋佢架 ?  發表於 2011-12-12 21:24

評分

查看全部評分

回復

DORA 發表於 2011-12-12 21:24:22 |顯示全部樓層

呀雞老豆  呢個label,係屯門友專用架喎 ^o^  發表於 1 分鐘前

2020  正呀!!!!  發表於 4 小時前

---------------------------------------------------------------------------

呀雞老豆,乜有分地區咖咩?我係沙田買咖!
多謝哂你同呀雞媽媽!今次啲豆苗好靚,松柳都好好食!

20,同你個啲無得比。

呀雞老豆  乜無分地區架咩><".......好食就新年再發過啦^o^  發表於 1 分鐘前
-------------------------------------------------------------------------------
我諗無咋,好啊,一齊發啊!

呀雞老豆  屯門友原來得幾個架咋 =.="

係咪要分區呢下?

屯門友原來得幾個架咋 =.="  發表於 2011-12-13 17:50
雞爸,睇準黎散呀!!!  發表於 2011-12-13 00:46
雞爸,你舖定後路散貨wakakaka  發表於 2011-12-12 23:41
乜無分地區架咩><".......好食就新年再發過啦^o^  發表於 2011-12-12 21:28
回復

thegardener 發表於 2011-12-12 23:45:33 |顯示全部樓層

前幾天忙, 沒有時間收豆苗食, 變成掃把頭咁.

今日食咗, 好老!!! 可能曬太陽for too long.

而家呤返入屋, 唔曬太陽住,

睇下下轉會唔會亂D.

outlook 好攪鬼XDDD  發表於 2011-12-13 00:47

評分

查看全部評分

回復

Kinawong 發表於 2011-12-12 23:51:50 |顯示全部樓層

食咗啦 ~ 生食......爽甜

蒜蓉炒......正                     
等收第二轉
唔夠食吖

Thx. cherry n momo
我困住佢哋成個禮拜無得見光

Kina o個d矮矮肥肥~好正呀~  發表於 2011-12-13 09:06
Kina 媽媽不得了!!! 正呀丫!!  發表於 2011-12-13 00:48

評分

查看全部評分

回復

蕃薯mo 發表於 2011-12-12 23:57:01 |顯示全部樓層
個個都得好靚呀!好唔食呢?

very 好食!  發表於 2011-12-13 22:24
松柳超好味, 豆苗種老咗.  發表於 2011-12-13 21:07
好食  發表於 2011-12-13 17:21
超好食, 豆味濃, 鮮甜. 高質數食物  發表於 2011-12-13 09:40
好有豆味,鮮、爽、好食 x2 ......^^  發表於 2011-12-13 01:05
回復

DORA 發表於 2011-12-13 09:17:16 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-12 10:27
12/1 浸左豆苗:
12/1 浸水 12 小時晚上 7:30 排放筲箕;
以濕毛巾覆蓋,準備每天換洗毛巾兩次,同時沖豆兩 ...

第二轉既松柳好似食得啦,不過就無第一次咁直,可能天氣凍同少陽光,長得比較慢:

12/11
IMG_0405 (Small).JPG

12/12
IMG_0415 (Small).JPG

12/13
IMG_0418 (Small).JPG

豆苗剪完又重新出發啦:
IMG_0417 (Small).JPG

多謝 ZOE 評分!

個個都種得好整齊!very good 呀!  發表於 2011-12-13 23:53

評分

查看全部評分

回復

DORA 發表於 2011-12-14 00:11:21 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-13 09:17
第二轉既松柳好似食得啦,不過就無第一次咁直,可能天氣凍同少陽光,長得比較慢:

12/11

蕃薯mo  個個都種得好整齊!very good 呀!  發表於 昨天 23:53
--------------------------------------------------------------------------
多謝讚賞!
阿媽就好鍾意!自己都好滿意!多謝哂!
回復

chambee 發表於 2011-12-14 22:29:54 |顯示全部樓層

報告:
Day 1 (1Dec) - 浸水7小時, 有2粒溶豆, 撈起入箕蓋上濕毛巾@完全遮光模式
Day 2 (2Dec) - 開始有D芽仔出現, 加蓋全濕廚房紙, 筲箕上蓋濕毛巾@完全遮光模式
Day 3 (3Dec) - D芽仔多左又長左好多, 加左水, 浸到D根既位置, 都係蓋全濕廚房紙, 筲箕上蓋濕毛巾@完全遮光模式
Day 4 (4Dec) - 差唔多全部都出晒芽, 水浸到根位, 拎走左全濕廚房紙, 只在筲箕上蓋濕毛巾@完全遮光模式
Day 5 (5Dec) - 見佢長左好多, 已冇蓋毛巾, 一日沖水2次, 底盆浸水到根位, 室內射燈照明模式
Day 6 (6Dec) - 明顯綠左同長左好多, 仲高過個筲萁, 一日沖水2次, 底盆浸水到根位, 室內射燈照明模式
Day 7 (7Dec) - 今日長左成倍都有呀! 最長果條有17cm高, 請問食得未?
Day 8 (8Dec) - 食左第一轉喇, 非常好食, 爽口冇渣好清新
Day 11 (11 Dec) - 話咁快又長返晒, 唔知點解有幾條特別長, 明明上次CUT齊頭的
Day 11a.JPG Day 11b.JPG

Day 14 (14 Dec) - 仲長過上次收果時, 想試下遲D收, 係咪一樣咁好食~
Day 14a.JPG Day 14b.JPG

多謝ZOE加分~

評分

查看全部評分

回復