齊齊來發苗:你今日發左未~

作者: babycherry 發表于 2011-7-21 13:47:48
141971 1905
babycherry 發表於 2011-12-19 09:26:29 |顯示全部樓層
jessicayip31  一豆兩吃?! 你想又食豆苗又食何蘭豆啊?!  發表於 8 小時前

叻呀~

yeah~~~ 我都正有此意, 嘿... 一豆兩吃... 唔知會唔會太貪心呢?! ke...  發表於 2011-12-19 23:42
回復

DORA 發表於 2011-12-19 09:27:01 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-15 09:17
第二轉松柳收左啦,幾日內長得好高,比較幼,唔知同第一次既分別係點,等媽媽食完再報告:
12/14

12/16 二轉既豆苗,生得比較慢,比較幼,葉比較細,味道仍然清爽、好味!

IMG_0428 (Small).JPG

12/16 再發豆苗:

IMG_0429 (Small).JPG

12/19 早上高左好多,就黎又食得,開心
IMG_0446 (Small).JPG

zoeyuhk  啲豆苗好靚呀!!!

多謝 ZOE 評分,今次 D 豆苗真係有讚無彈,超易種超好食!

hempseed  點食呢?~~~

有無好提議?

點食呢?~~~  發表於 2011-12-19 14:52
D豆苗真係好靚呀!你第幾日俾佢見光㗎 ?  發表於 2011-12-19 13:18
好多葉,真係好靚喎! 你有無俾佢地曬太陽呀? 我果D無,葉又好細!  發表於 2011-12-19 11:37
啲豆苗好靚呀!!!  發表於 2011-12-19 10:07

評分

查看全部評分

回復

hempseed 發表於 2011-12-19 10:57:47 |顯示全部樓層

今次發松柳古靈精怪, 發咗2盆
10/12, 浸豆6小時
12/12 開始有D根
.....
幾日都係生得好慢
19/12 如下圖....唔同步出芽

今次生得慢同唔係同步諗返可能係因為:
1. 浸豆唔夠耐
2. 遮光時唔記得放濕毛巾

babycherry  唔夠   發表於 21 分鐘前

babycherry  唔陪保濕呀?  發表於 22 分鐘前

係呀,唔記得幫佢地做MASK

呀雞媽媽  你比水佢飲嗰時,時凍時暖呀?  發表於 60 秒前
瞿媽比水喉水LOR,不過佢地近燈個D真係出先 ,可能暖D

你比水佢飲嗰時,時凍時暖呀?  發表於 2011-12-19 13:02
唔陪保濕呀?  發表於 2011-12-19 11:34

評分

查看全部評分

回復

babycherry 發表於 2011-12-19 11:34:04 |顯示全部樓層
睇黎今次d豆苗大家都好滿意

雞氏伉儷,真係多謝晒呀!  發表於 2011-12-19 15:11
真係要多謝雞氏伉儷^^.......Big KISS  發表於 2011-12-19 13:22
yes ah...好好玩...好好味...好好種... yeah ^^V btw, 松柳是否都是只有3次收成期?  發表於 2011-12-19 12:55
係好、好、好滿意啊!多謝雞氏伉儷同多位高手!  發表於 2011-12-19 11:56
回復

DORA 發表於 2011-12-19 11:54:11 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-19 09:27
12/16 二轉既豆苗,生得比較慢,比較幼,葉比較細,味道仍然清爽、好味!

2020  好多葉,真係好靚喎! 你有無俾佢地曬太陽呀? 我果D無,葉又好細!

20, 有曬太陽咖,出左根之後大概日曬 3 ~ 4 個鐘,無乜太陽個日明顯慢 d 。
回復

babycherry 發表於 2011-12-19 14:13:36 |顯示全部樓層
appleapple  yes ah...好好玩...好好味...好好種... yeah ^^V btw, 松柳是否都是只有3次收成期?  發表於 1 小時前

試下第四次,不過應該營養不良架喇~~

咁20 d第四轉咩效果架?  發表於 2011-12-20 22:47
其實第3次已經營養不良 ^0^  發表於 2011-12-19 15:15
我又要再講la, hehe^^ 我試過4次, 第5次俾姐姐浸死左,如果唔係,應該得架^^  發表於 2011-12-19 15:14
回復

DORA 發表於 2011-12-19 14:49:02 |顯示全部樓層

Kinawong  D豆苗真係好靚呀!你第幾日俾佢見光㗎 ?

多謝讚賞!第三日,我都係跟 d 高手指示,出左根就俾佢見光,係今次 d 豆苗靚就真!

babycherry  咁都要你種得佢地靚先得架~無話又死哂又生蟲先丫~~ (不含影射成份) 叻叻~

多謝 cherry! 唔敢回應你啦!

咁都要你種得佢地靚先得架~無話又死哂又生蟲先丫~~ (不含影射成份) 叻叻~  發表於 2011-12-19 14:54
回復

Kinawong 發表於 2011-12-19 15:02:03 |顯示全部樓層

第二轉松柳
第二轉豆苗
泥種松柳淥麵食

係呀Cherry, 泥種快D㗎  

支支都咁粗壯!!! 成個森林咁!!!!!!!!!!!!!! 泥種松柳好似得得好快咁  發表於 2011-12-19 15:25

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2011-12-19 15:23:32 |顯示全部樓層

松柳
- 30/11----- 黃昏23度 (浸水6hr後, 加白色濕毛巾蓋過夜)
- 01/12 ---- 早上17度 (未出芽~, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 02/12 ---- 早上12度 (松柳有少部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 03/12----- 早上12度 (松柳大部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 04/12----- 早上13度 (松柳根部長了和有葉啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 05/12----  早上19度( 松柳一半用泥種, 一半用水種, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾, 底盆加水, 浸不到豆)
- 08/12----  早上21度( 松柳一泥種室外,已經高過比水種. 泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-10/12----   晚上10度(松柳苗收成第 1 輪,
                                        水種-75g,薑片抄水種松柳苗------好好清甜豆味好重, 口感嫩滑        ---- 形態, 瘦長, 葉子短少.
                                        泥種-91g, 薑片抄泥種松柳苗------好好清甜豆味好重, 質感粗了少少---- 形態, 瘦長, 葉子長大.
                                        我喜歡水種松柳苗. 但泥種 就多D產量, 容易處理.)
-11/12----  早上9度(剪完松柳苗後的樣子, 泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-13/12----  早上15度(松柳一水種松柳苗的豆發莓, 同時清咗佢)
-14/12----  早上17度 (松柳一泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-17/12---   早上14度(松柳一水種種室內,已經高過比泥種.)
-17/12----  晚上 泥種和水種松柳苗食第二輪, 水種和泥種-69g,薑片抄松柳苗, 體態比上次瘦, 味道好甜好有豆味好滑, 只是產量
                 比上 次小97G
-18/12---  -早上14度 (泥種和水種松柳苗等食第3輪)

好詳細嘅update呀~~~又種得靚仔. 讚好呀  發表於 2011-12-19 18:30

評分

查看全部評分

回復

babycherry 發表於 2011-12-19 15:26:52 |顯示全部樓層
appleapple  其實第3次已經營養不良 ^0^  發表於 7 分鐘前

咁真係要請教20...點去到第五次先得喇

2020  我又要再講la, hehe^^ 我試過4次, 第5次俾姐姐浸死左,如果唔係,應該得架^^  發表於 8 分鐘前

我唔會阻你講架~
姐姐見咁奀,都無眼睇
回復

小Con子 發表於 2011-12-19 16:56:21 |顯示全部樓層
中午收咗d豆苗

好開心,最靚今次
煮埋都有一碟掛

D 葉大過我嗰D好多bor.  發表於 2011-12-21 20:48
嘩....靚過街市買果D好多 ^o^  發表於 2011-12-20 22:03
好正呀!! 正菜!!  發表於 2011-12-19 17:09

評分

查看全部評分

回復

babycherry 發表於 2011-12-19 23:41:11 |顯示全部樓層
就黎黎過中期總結架喇~大家好快d把握機會upload你地既成績!

雞媽請冷靜=.=""  發表於 2011-12-21 00:51
總司令:下次要準備啲咩呀!馬仔等緊差讉!  發表於 2011-12-20 00:01
辛苦晒^^  發表於 2011-12-19 23:44
回復

babycherry 發表於 2011-12-20 00:09:58 |顯示全部樓層
呀雞媽媽  總司令:下次要準備啲咩呀!馬仔等緊差讉!  發表於 7 分鐘前

嘩嘩嘩!係我地等你差遣呀~

zoeyuhk  辛苦晒^^  發表於 昨天 23:44

呢d要係辦公時間先做架 , 所以唔辛苦
回復

呀雞老豆 發表於 2011-12-20 22:02:01 |顯示全部樓層
溫馨提示
農曆年快到,開始落野時間會比較慢,如果要豆豆,要盡快安排喇

你唔係訂左30kg 咩=.="""  發表於 2011-12-21 00:55
雞爸既說話...嘿嘿... 即係... 嘿~~~  發表於 2011-12-21 00:20
yes sir~~ 我個d今天都發晒芽啦! 無苗食就等食豆啦! ^ ^  發表於 2011-12-20 23:03
回復

vivio 發表於 2011-12-20 22:50:03 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2011-12-19 23:41
就黎黎過中期總結架喇~大家好快d把握機會upload你地既成績!

c 啦, 中期報告? d碗豆未發過添...

(另, 家中有點事,這幾天未 Update....)

可以繼續up住松柳先囉~豆苗尾段都可以up~快d攪好屋企既事就上黎喇~~ 等你~~  發表於 2011-12-21 00:21
回復

DORA 發表於 2011-12-21 09:55:31 |顯示全部樓層

]12/19 晚既豆苗:
IMG_0447 (Small).JPG

12/21 早上已非常澎湃,預留聽日做節用:
IMG_0462 (Small).JPG

今次所發既豆苗同松柳都非常成功,衷心感謝雞氏伉儷同 ZOE, CHERRY 等等一眾高手,多謝!

hempseed  轉涼啦, 打邊爐啦
好提議!都想打邊爐....

多謝 cherry!

轉涼啦, 打邊爐啦  發表於 2011-12-21 11:04

評分

查看全部評分

回復

vivio 發表於 2011-12-21 12:40:14 |顯示全部樓層

27/11浸水,十六小時
28/11中午轉去筲基,用左吉吉的,d洞又大,加多層不織布墊底,上面加多個一樣大的筲基壓住佢,又遮光
29/11 打開睇,出左根?
1/12 室內光管燈光,d根生穿左塊不織布,有綠色葉仔出現了
4/12 綠色葉子顏色深了,長得好高呀,唔知係咪得燈光的關係呢?
5/12 收左第一轉,就咁生食左,真係好清甜<=最粗最好味
8/12 三日後,又長高了
11/12 半夜,約有16cm高,部份軟lai lai, 似乎又是時候收成了
14/12 收第二轉,一豆好似出兩苗,幼d,渣多左?<=量較第一轉多,但味道較淡,渣多了
18/12 收完一粒豆出兩至三芽,好多分支,每條幼左,軟lai lai,明顯無第一轉咁壯
21/12 收第三轉,生食渣多,味較第二轉淡,因一豆兩三分支,收成量亦比第二轉多;又好彩張墊底的不織布又無黑無事喎

相中都見到無咩力,是因為粒豆營養已減少?無見陽光?天氣轉冷?三者都有關係?

咁仲試唔試收多轉好呢?

我都覺得等一轉最好食!  發表於 2011-12-21 14:25
試!!!  發表於 2011-12-21 14:14

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2011-12-21 14:37:03 |顯示全部樓層

松柳
- 30/11----- 黃昏23度 (浸水6hr後, 加白色濕毛巾蓋過夜)
- 01/12 ---- 早上17度 (未出芽~, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 02/12 ---- 早上12度 (松柳有少部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 03/12----- 早上12度 (松柳大部份出芽和脫衣啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 04/12----- 早上13度 (松柳根部長了和有葉啦, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾)
- 05/12----  早上19度( 松柳一半用泥種, 一半用水種, 洗毛巾,蓋白色濕毛巾, 底盆加水, 浸不到豆)
- 08/12----  早上21度( 松柳一泥種室外,已經高過比水種. 泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-10/12----   晚上10度(松柳苗收成第 1 輪,
                                        水種-75g,薑片抄水種松柳苗------好好清甜豆味好重, 口感嫩滑        ---- 形態, 瘦長, 葉子短少.
                                        泥種-91g, 薑片抄泥種松柳苗------好好清甜豆味好重, 質感粗了少少---- 形態, 瘦長, 葉子長大.
                                        我喜歡水種松柳苗. 但泥種 就多D產量, 容易處理.)
-11/12----  早上9度(剪完松柳苗後的樣子, 泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-13/12----  早上15度(松柳一水種松柳苗的豆發莓, 同時清咗佢)
-14/12----  早上17度 (松柳一泥種每天灑水1次有少少太陽, 水種室內, 每天換水1次,自然光線)
-17/12---   早上14度(松柳一水種種室內,已經高過比泥種.)
-17/12----  晚上 泥種和水種松柳苗食第二輪, 水種和泥種-69g,薑片抄松柳苗, 體態比上次瘦, 味道好甜好有豆味好滑, 只是產量
                 比上 次小97G
-18/12---  早上14度 (泥種和水種松柳苗等食第3輪)
-21/12---  早上18度 (水種和泥種松柳生長得慢咗, 有分枝)

我果d水種第三轉好奀了~~呵呵  發表於 2011-12-22 09:26

評分

查看全部評分

回復

thegardener 發表於 2011-12-21 20:45:34 |顯示全部樓層
松柳 2nd round!!!!!!!!!!!

今次 hot pot. 都好嫩.

下次唔知點食好呢??

我都想食呀!!! 我次次都係炒咋~~  發表於 2011-12-22 09:27
見到都想食呀!  發表於 2011-12-22 00:27
打邊邊~~正呀!~  發表於 2011-12-21 22:11

評分

查看全部評分

回復

momodoll 發表於 2011-12-21 22:07:21 |顯示全部樓層

松柳round 3

豆苗round 2

煮佐個mix~
清炒豆苗+松柳炒豆+食剩的沙生XDDD!!!!!!!!!!
但D豆苗好"UN"...咬吾爛-田-..

可能要再剪短d... 吞算喇 XDD  發表於 2011-12-22 09:27

評分

查看全部評分

回復