多肉水壺傳~#341 燦爛Orange pink

作者: lamkaicheung 發表于 2019-9-1 20:25:32
31761 350
zoka 發表於 2021-3-15 15:41:23 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-3-15 11:43
雖然係跌低容易起身難呀,但都又再試試嘅!

啟大,係咪都係用黑色盆種呀?試下換淺色盆無咁吸熱( ´ ▽ ` )見過有台灣人教用唔要嘅茶包袋拆出嚟當花盆養肉渡夏,話夠透氣work呀
回復

lamkaicheung 發表於 2021-3-15 16:15:29 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-3-15 15:41
啟大,係咪都係用黑色盆種呀?試下換淺色盆無咁吸熱( ´ ▽ ` )見過有台灣人教用唔要嘅茶包袋拆出嚟當花 ...

茶包袋夠通風疏氣,係夏天時候可以試試,但…好似細隻咗啲啫!
回復

zoka 發表於 2021-3-15 18:00:51 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-3-15 16:15
茶包袋夠通風疏氣,係夏天時候可以試試,但…好似細隻咗啲啫!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

係呀,真係夠「豆」住啲根咋~
留意下網友今年有無更好嘅新做法~~
回復

little_stone 發表於 2021-3-16 19:25:24 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-3-15 11:26
識得未雨綢繆
最初種多肉時買過回來試種嘅千佛手,種咗冇幾耐,就試下搣啲葉玩葉孵,葉孵都幾容易,所以都 ...

千佛手室內好易種,夏天一出戶外就好易瓜
我都係種咗三四次都唔掂
因為佢喜水耐陰
夏天唔夠水乾死,太多水就黑,濕度太高又黑
回復

little_stone 發表於 2021-3-20 16:29:57 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-3-15 11:43
雖然係跌低容易起身難呀,但都又再試試嘅!

咁要唔要千佛手支條呀?
我嫲佢搬屋唔種,我種唔哂咁多,分啲支條俾你?

好呀~但我唔知幾時先出倒嚟! (/^▽^)/  發表於 2021-4-5 18:19
回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-5 19:09:59 來自手機 |顯示全部樓層

係時後報一報一喜訊種植,前年聖誕節攞回來,全都是來自石子贈送的㗎!

臥牛養到而家肥胖肉厚,還生埋好多肥牛bb出嚟!

不記她的名字,在養殖時只要多曬太陽,表面就會出 現防曬護膚白粉,用手 hi一下,手指變晒白㗎!

梅兔耳到手時小苗一棵,現在已經長亭亭玉立!

鷹兔耳回來時是葉孵小苗,依家大咗又靚,哈哈!

最後就是草玉露,咪睇佢細細棵,佢都幾好生養㗎!

回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-6 11:25:04 來自手機 |顯示全部樓層

同樣是來自石子的植物

普西麗菊生長比較慢,比起初時也長大了一些!

不知名字,覺得應該是同胭脂雲同科,已開過一次花,下次再有花開時先拍照俾大家睇下!

不知道名字嘅仙人掌,如果在沙漠土地生長,應該會大得較壯健!

呢隻又是不知名,是錦斑紋嘅仙人掌,初回一小節,依家頭頂上又生多两小節!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-6 11:40:28 來自手機 |顯示全部樓層

珊瑚棒

更新前#9
珊瑚棒病到後,須要切除壞死部分,份成幾小節後照顧,現在全部都健全!
呢棵是唯一開花的珊瑚棒,我也是第一次見,原來好細粒!
回復

little_stone 發表於 2021-4-6 16:01:25 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-4-5 19:09
係時後報一報一喜訊種植,前年聖誕節攞回來,全都是來自石子贈送的㗎!

白粉嘅叫掌上珠
同蕾絲公主、兔耳一樣同屬伽藍菜
可以生到好大棵
王子種得好好
回復

little_stone 發表於 2021-4-6 20:37:30 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-4-6 11:25
同樣是來自石子的植物<span class="emoji emoji1f60a"></span>

似胭脂雲嗰棵叫 一帆風順
王子種得真係好好呀,好多都好大棵
千佛手唔駛急,我都未約十郎
等我種住先,得閒再約~
回復

chuyat10 發表於 2021-4-6 20:48:19 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-4-6 20:37
似胭脂雲嗰棵叫 一帆風順
王子種得真係好好呀,好多都好大棵
千佛手唔駛急,我都未約十郎

哈哈!有唔知名景天問石子小姐就啱啦。王子種得好靚啊。
回復

freddywongdy 發表於 2021-4-6 21:13:21 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-4-6 11:25
同樣是來自石子的植物

嘩棵團扇種到咁大棵咪好多年囉啟大?
回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-7 15:12:52 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-4-6 21:13
嘩棵團扇種到咁大棵咪好多年囉啟大?

freddy 大,我在19年聖誕節攞回來,前前後後十六個月,圖照就是當時回來樣貌!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-7 15:20:29 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-4-6 16:01
白粉嘅叫掌上珠
同蕾絲公主、兔耳一樣同屬伽藍菜
可以生到好大棵

張相是回來時的掌上珠,而家都生咗幾棵小苗,遲下我會用的名義石子分享出去給其他花友!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-7 15:28:45 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-6 20:48
哈哈!有唔知名景天問石子小姐就啱啦。王子種得好靚啊。

十郎兄,其實石子講過我聽,只係自己冇乜記性!
回復

chuyat10 發表於 2021-4-7 21:05:42 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-4-7 15:28
十郎兄,其實石子講過我聽,只係自己冇乜記性!

我記性仲差,所以前幾日整理下植物照片對號入座,唔記得時可以查看list 。
回復

freddywongdy 發表於 2021-4-8 21:39:45 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-4-7 15:12
freddy 大,我在19年聖誕節攞回來,前前後後十六個月,圖照就是當時回來樣貌! ...

十六個月就大到咁!又真係快得可怕呀!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-19 13:58:09 來自手機 |顯示全部樓層

彩草WEX011

攝20/8/1
到手時彩草有一大一小,大嘅一粒體型都有蕎頭咁上下,上好盆冇幾耐就以經服盆!

攝21/4/18
幾個月後大的一粒長勢很强勁,到咗依家以經有乒乓球大小,反而小的一粒還是很細小,留意右下角就可以看到她的蹤影!

Orange pink

攝20/8/1
通常初回來的植物我都會做一次影相程序記錄,最起碼睇翻都知道幾時回來!

攝21/4/18
應該今日中午時分會開花,巧可惜自己要上班, 無緣目睹開花過程,唯有等下一次!

以上两種仙人球植物都是來自taxi兄 ,多謝taxi 兄,山長水又遠咁送到來我府上,最…可惜當時自己又不在家中,未能邀請到taxi 兄府上參觀,我相信有緣一定會再相遇!:

回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-20 10:18:09 來自手機 |顯示全部樓層
今早出門前拍下的Orange pink !
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-31 13:54:05 來自手機 |顯示全部樓層

猴尾開花
#219 更新前

估唔到猴尾又咁快同大家見面,皆因佢好生性好乖,點解咁講...咪就係佢呢排係咁開紅花,所以有掛住猴尾嘅花友一定要嚟望下啦!

其實早排都開始起花,得一两朵冇乜睇頭,所以冇post俾大家睇,不過都拍咗幾張相,襯住而家講開就揾翻出來望望!

如日後有機會睇到一串串成條尾巴變成紅色咁就very beautiful啦!
回復