多肉水壺傳~#336三年後雅樂之舞

作者: lamkaicheung 发表于 2019-9-1 20:25:32
31383 339
BenLau 發表於 2020-4-26 09:35:04 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-18 12:45
對啊, 之後破開佢, 攞左 d 種子發苖, 就係呢隻小苖

呢種小苗幾靚
chuyat10 發表於 2020-4-26 09:58:21 來自手機 |顯示全部樓層
大統領,記住了,好威!
lamkaicheung 發表於 2020-6-25 11:46:40 來自手機 |顯示全部樓層
在上年聖誕節分享回來的多肉, 心心急急修好根隔咗一晚夜就上盆,整頓好就來張大合照!
攝19/12/26

眨下眼咁快就到咗端午節,所以回來的多肉又經過半年時間,所以趁今日都來講講先!
攝20/6/25

以下的都是石子小姐贈送
20200625_092333.jpg 20200625_091745.jpg

以下是根爺贈送

仲有十郎兄贈送

仲有ice sea贈送

以下的都是遺照

評分

查看全部評分

freddywongdy 發表於 2020-6-25 19:44:47 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-6-25 11:46
在上年聖誕節分享回來的多肉, 心心急急修好根隔咗一晚夜就上盆,整頓好就來張大合照!
攝19/12/26

木偶人好得意呀!
lamkaicheung 發表於 2020-6-25 22:58:42 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-25 19:44
木偶人好得意呀!

文獻記載佢都係仙人掌料嘅一種, 只要放係散光位置就能養活,我平時見佢皺皺地先俾水佢,照顧上都唔難算幾好養!
至於外形我都覺得幾得意有趣,一節節砌埋一堆係幾可愛㗎!
freddywongdy 發表於 2020-6-26 10:07:36 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-6-25 22:58
文獻記載佢都係仙人掌料嘅一種, 只要放係散光位置就能養活,我平時見佢皺皺地先俾水佢,照顧上都唔難算 ...

加油種大佢地啦!

要再加油種到佢開花!*\(^o^)/*  發表於 2020-6-26 20:32
chuyat10 發表於 2020-6-26 11:17:59 來自手機 |顯示全部樓層
王子大,講真石子小姐好耐都唔見佢上來啦。

唔洗太擔心,耐心等佢回來!  發表於 2020-6-26 20:36
lamkaicheung 發表於 2020-9-4 14:20:23 來自手機 |顯示全部樓層
開學了,等我又來交两隻小蘿藦開花習作先!

分享回來的縞馬種咗倒有9個月,整理花草時,冇意中發現有個小花苞(驚喜)!
攝20/8/30
之後等咗幾日,終於在今早1蚊銀大小嘅甜甜圈冬甩出現眼前!
攝20/9/4

同期還有紫龍角,就在早幾日前開咗一粒大星花,雖然得一朵花,我相信日後如能再長大一些,花苞自然會更多更美,,觀賞性會更大!
攝20/8/30
攝20/9/1
聽講蘿藦花是帶有腐屍味,呢两隻不同品種花,我又聞唔出有咩怪味道喎!

評分

查看全部評分

yunge0 發表於 2020-9-10 13:35:53 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-4 14:20

分享回來的縞馬種咗倒有9個月,整理花草 ...

恭喜種出花。令我意外的是,花居然是星形的。
lamkaicheung 發表於 2020-9-10 13:56:51 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-9-10 13:35
恭喜種出花。令我意外的是,花居然是星形的。

謝師姐到來賞星,我都希望下次可以多幾粒五星星現身,刺激一下眼球!
yunge0 發表於 2020-9-10 14:12:20 來自手機 |顯示全部樓層
我的紫龍角露天養雨淋爛了後,不敢再露養。現在重新再長側芽。原本紫色的花紋褪成深淺綠色的花紋。
lamkaicheung 發表於 2020-9-10 19:01:47 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-9-10 14:12
我的紫龍角露天養雨淋爛了後,不敢再露養。現在重新再長側芽。原本紫色的花紋褪成深淺綠色的花紋。 ...

變翻青綠色,正明唔夠光,對開花都有影響㗎!
freddywongdy 發表於 2020-9-10 19:51:51 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-4 14:20

分享回來的縞馬種咗倒有9個月,整理花草 ...

我隻都未出花呢!
東甩圈好可愛呀!有無大力索下?
lamkaicheung 發表於 2020-9-10 21:45:48 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-10 19:51
我隻都未出花呢!
東甩圈好可愛呀!有無大力索下?

索過啦,唔覺有咩味!
下次到你話我知臭唔臭!
chuyat10 發表於 2020-9-11 07:38:59 來自手機 |顯示全部樓層
石子小姐舊年所贈縞馬同埋紫角龍長得都算可以,不過仲未見有花,再等等睇。
freddywongdy 發表於 2020-9-11 08:44:46 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-10 21:45
索過啦,唔覺有咩味!
下次到你話我知臭唔臭!

好呀!
lamkaicheung 發表於 2020-9-11 10:36:58 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-9-11 07:38
石子小姐舊年所贈縞馬同埋紫角龍長得都算可以,不過仲未見有花,再等等睇。 ...

嘩……十郎兄,你俾咗咩嘢紫龍角食,生得咁快咁多㗎?
chuyat10 發表於 2020-9-11 12:36:46 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-11 10:36
嘩……十郎兄,你俾咗咩嘢紫龍角食,生得咁快咁多㗎?

我都估唔到石子小姐俾一支發到十幾頭出來,有落咖啡渣。
縞馬爭D,冇咁多頭,而且當初有兩支。
zoka 發表於 2020-9-11 13:36:10 來自手機 |顯示全部樓層
石子小姐舊年所贈縞馬同埋紫角龍長得都算可以,不過仲未見有花,再等等睇。 ...

十朗大呢棵生得好澎湃

我尋晚都唔小心掃左三條蘿藦科,睇睇下啲花唔小心落坑~_~係咪同景天差唔多水量(冬夏相反)就得?@@
yunge0 發表於 2020-9-11 16:11:26 |顯示全部樓層

紫角龍爆長,好犀利呀!
我都覺得縞馬長得慢。