多肉水壺傳~#341 燦爛Orange pink

作者: lamkaicheung 發表于 2019-9-1 20:25:32
31753 352
lamkaicheung 發表於 2023-6-3 16:22:13 來自手機 |顯示全部樓層
血雨

這棵名字稱之為血雨是龍舌蘭科,細棵嗰陣葉片表面較難睇倒斑紋出現,當葉片越來越大,吸收埋太陽嘅紫外線,葉片就好容易呈現一點點紅血塊。
血雨可以長到有幾大,暫時唔多清楚,但係如果種地應該可以好似食用蘆薈咁上下,下次等長大我先再post 相俾大家睇睇,好啦,又係時後講拜拜!
回復

waiting 發表於 2023-6-4 22:51:26 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-6-3 16:22
血雨

lam大,呢盆種咗幾耐?
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-5 07:18:29 來自手機 |顯示全部樓層

還欠一個月就啱啱種咗有两年,最初初血雨回來只有两寸苗身,當期時我都驚養佢唔大,過咗幾個月先定先服盆,擔心死我陰功。
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-5 10:04:49 來自手機 |顯示全部樓層

代養

呢一批植物攞返嚟就快年两,全部都係來自園藝館一位師姐,因為師姐要搬去第二度住,問我可以幫忙代養嗎?我拍晒心口話幫佢照顧住先㗎,當然有啲以經俾我送咗上天國,植物生生死死係在所難免㗎喇,所以死係唔緊要,最重要係出咗個心,幫到人就可以,你哋話係咪,我都唔講咁多啦,先睇睇師姐啲植物先!
IMG_20230605_084934.jpg IMG_20230605_085326.jpg IMG_20230605_085239.jpg IMG_20230605_085149.jpg IMG_20230605_091356.jpg
IMG_20230605_085819.jpg IMG_20230605_091015.jpg IMG_20230605_090251.jpg
呢批植全部都係ice sea師姐,如果佢睇到,我肯定佢唔認得。
其實我冇點去特別照顧佢哋,同平時一樣,閒時理一下,唔得閒就只係淋下水就算,老實講我都幾忙㗎,連瞓都係得幾小時咋。
回復

waiting 發表於 2023-6-5 13:56:44 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-6-5 07:18
還欠一個月就啱啱種咗有两年,最初初血雨回來只有两寸苗身,當期時我都驚養佢大,過咗幾個月先定先服盆,擔 ...

都算大得快
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-5 14:06:35 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-6-5 13:56
都算大得快

係呀,而家左右葉加埋有1呎寬。
回復

Polly888 發表於 2023-6-6 23:30:27 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-6-5 10:04
代養

呢一批植物攞返嚟就快年两,全部都係來自園藝館一位師姐,因為師姐要搬去第二度住,問我可以幫佢代養 ...

款式多樣化,代養得好靚,主人見到實好開心
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-7 09:22:04 來自手機 |顯示全部樓層

代養姬龍角

攝2023/6/7
漏咗呢棵也是代ice sea 養嘅植物,佢叫姬龍角,因為細細棵,所以名字上會有個姬字。
姬龍角同仙人掌一咁照顧就可以,曬多太陽就曬到紅卜卜幾得意㗎。
上網搵嘅資料,原來佢會開花嘅,啲花仲幾靚添㗎,但係我呢棵仲未開過花畀我睇。
回復

lamkaicheung 發表於 2023-12-28 20:34:38 來自手機 |顯示全部樓層

更新(象牙宫)
更新前#312

園藝館真係非常好,幾年前post過植物相照一樣揾得翻,至於自己手機上,都已經唔知刪除幾多千張相。
今次係館摷翻棵2000年象牙宫bb合併剛剛拍嘅象牙宫,新鮮滾熱辣㗎,你哋都來睇睇對比一下。
睇翻真係好大滿足感,估唔到自己能養大棵象牙宫,總算有個交代。
回復

babyjon 發表於 2023-12-28 21:31:59 來自手機 |顯示全部樓層
真的多到目不暇給
回復

waiting 發表於 2023-12-28 21:54:23 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-12-28 20:34
更新(象牙宫)
更新前#312

真係大咗好多,我成日以為佢哋大得好慢。
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-2 22:10:25 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2023-12-28 21:31
真的多到目不暇給<span class="emoji emoji1f639"></span><span class="emoji emoji1f639"></span>

全部都是花友送贈,所以我一定會好好去珍惜,當然自己嘅功力仲未夠,有啲仲養死咗㖭,不過唔緊要啦,已盡咗力,所以在今年有個大計,希望大計有更多能達標,可以更新更多啦。
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-2 22:19:16 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-12-28 21:54
真係大咗好多,我成日以為佢哋大得好慢。

按推算三年後,應該可以好似呂宋芒咁大舊倒喇,等我加多一點點愛心應該可以。
回復

waiting 發表於 2024-1-2 23:14:35 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-1-2 22:19
按推算三年後,應該可以好似呂宋芒咁大舊倒喇,等我加多一點點愛心應該可以。<span class="emoji emoji1f601"></span>[emoji ...

lam大,新年快樂!身體健康!花開富貴!
你忙完喇?
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-3 11:07:13 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-1-2 23:14
lam大,新年快樂!身體健康!花開富貴!
你忙完喇?

未㗎未㗎,個項目都要半年先可以完成,襯有少少時間都會多啲上來走走看看!
Waiting大,我都係度祝你,
花越開人就越旺,
財源不斷滾滾來,
新年快樂,身體健康!
回復

lamkaicheung 發表於 2024-2-1 16:35:37 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-12-6 18:49
雅樂之舞

更新前#10

三年後雅樂之舞

更新前#197

攝24/2/1
經過三年啦,雅樂之舞大棵咗好多,一直冇換過盆泥土開始板結,都係時候要換過大一啲嘅盆,因為莖同葉已經好細,清洗完修根當然拍張照先啦!

攝24/2/1
两三個小時後就即刻種上,其實咁樣做根傷口未完全風乾,咁樣是唔好,所以千祈不要學我咁樣,因為棵雅樂之舞隨時瓜會老親,我時間關係冇辦法照種咗先,再用鋁線纏繞定型,咁樣搞一搞用咗大半天,整好啦,初期效果都唔錯!
回復

waiting 發表於 2024-2-1 20:16:05 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-2-1 16:35
三年後雅樂之舞

更新前#197

有時我都係咁,地方淺窄,局住即刻上盆,唯有暫時唔淋水。
回復

lamkaicheung 發表於 2024-2-1 21:32:07 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-2-1 20:16
有時我都係咁,地方淺窄,局住即刻上盆,唯有暫時唔淋水。

我好多時都係咁做,等唔切就上盆,所以遲下先改下啲壞習!
回復

babyjon 發表於 2024-2-2 11:01:09 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-2-1 16:35
三年後雅樂之舞

更新前#197

咁好環境空氣流通沒事的
回復

lamkaicheung 發表於 2024-2-2 11:27:53 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-2-2 11:01
咁好環境空氣流通沒事的

雅樂之舞應該捱得過,跟著我冇啖好食都捱咗咁耐!
回復