多肉水壺傳~#336三年後雅樂之舞

作者: lamkaicheung 发表于 2019-9-1 20:25:32
31378 339
Polly888 發表於 2022-5-1 15:03:09 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-5-1 12:59
Orange pink

一年後,她再度開花,但是見到的也是同往年一樣,只能見到半開,心在想應該今年也是無緣!

花朵橙中有紅,紅中有橙,很美啊!
今天的綻放像是為你打氣,加油呀!
lamkaicheung 發表於 2022-5-1 20:44:35 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-5-1 15:03
花朵橙中有紅,紅中有橙,很美啊!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
今天的綻放像是為你打氣,加油呀!<span class="emoji emoji1f609[ ...

先謝謝大大經常到訪!
朵花我都覺隻唔錯,加上是橙色,望住就有種似燦爛陽光感覺,再襯埋薄如蟬翼既花瓣,直頭人見人愛,車見車載!
taxitang 發表於 2022-5-1 23:26:14 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-5-1 12:59
Orange pink

更新前 #259

賞心悅目,拍得真美!
lamkaicheung 發表於 2022-5-2 08:54:06 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-5-1 23:26
賞心悅目,拍得真美!

多謝taxi兄光臨!
近日陰雲天又雨,正好太陽備遮擋,更令朵花充滿咗陽光氣息!
chuyat10 發表於 2022-5-2 09:13:33 來自手機 |顯示全部樓層
Orange pink

更新前 #259

開心到難以形容,非常理解你心情。
lamkaicheung 發表於 2022-5-2 17:00:56 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2022-5-2 09:13
開心到難以形容,非常理解你心情。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji270c"></span> ...

本身工作壓力好大,所以種些植物調劑一下,一來,可以舒緩我嘅心情,二來,花開後自不然想來園藝館分享一下,加上咁多位志同道合,有說有笑日子都過得快啲!

十郎兄,你覺得係咪嘞?
chuyat10 發表於 2022-5-2 20:42:27 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-5-2 17:00
本身工作壓力好大,所以種這植物調劑一下,一來,可以舒緩我嘅心情,二來,花開後自不然想來園藝館分享一 ...

係啊,而且種植物裡種嗜好極之健康。
lamkaicheung 發表於 2022-5-2 21:28:06 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2022-5-2 20:42
係啊,而且種植物裡種嗜好極之健康。

有幾健康,講嚟聽!
yunge0 發表於 2022-5-4 15:55:29 來自手機 |顯示全部樓層
Orange pink

更新前 #259

花又大又靚。可以返工前望見開花,真係好。
lamkaicheung 發表於 2022-5-4 17:03:00 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2022-5-4 15:55
花又大又靚。可以返工前望見開花,真係好。

謝師姐到訪!
希望日後能夠羣生,到開花之時就能夠群情洶湧,來過秒殺大家眼球!
lamkaicheung 發表於 2022-5-5 09:52:13 來自手機 |顯示全部樓層
猴尾又來花花花
IMG_20220505_094144_4.jpg IMG_20220505_094257_2.jpg IMG_20220505_094128_7.jpg IMG_20220505_094441_6.jpg

好澎湃,勁呀!!  發表於 2023-6-1 14:34
lamkaicheung 發表於 2023-6-1 11:24:32 來自手機 |顯示全部樓層

象牙宮

唔經唔覺啦,相入面就係當年返嚟嘅象牙仔,睇翻啲相已經3年,好彩俾我係園藝館摷翻post過啲相。

呢棵就係喺3年前fred大大送俾我嘅象牙宮,亦係我第一棵嘅塊根植物,初時我都驚佢養唔掂佢㗎,估唔到三年後,可以再次係倒分享一下俾大家睇。
點都好,希望三年又三年喺度同大家分享一下象牙仔動態(無間道)
waiting 發表於 2023-6-1 12:50:58 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-6-1 11:24
象牙宮

都算長得快喎,我仲以前佢都係生長緩慢的。
lamkaicheung 發表於 2023-6-1 14:33:11 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-6-1 12:50
都算長得快喎,我仲以前佢都係生長緩慢的。

呢棵長得太過高,因為下盘躉位唔夠圓潤,型態上會降價錢,呢句純粹搞笑,估計應該都要十年八載等長大後,下盘應該先像屁股一樣腫脹起來!
waiting 發表於 2023-6-1 15:01:09 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-6-1 14:33
呢棵長得太過高,因為下盘躉位唔夠圓潤<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>,型態上會降價錢,呢句 ...

應該要種好多年才會圓潤
我見塊根店的象牙宮又肥又圓,型態真係好有型!
lamkaicheung 發表於 2023-6-1 15:09:51 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-6-1 15:01
應該要種好多年才會圓潤
我見塊根店的象牙宮又肥又圓,型態真係好有型! ...

係呀係呀,所以種塊根唔可以急㗎,一定要有耐性,所以平時我唔多理佢,就好似同佢鬥氣不瞅不睬就啱啦!
lamkaicheung 發表於 2023-6-2 11:00:15 來自手機 |顯示全部樓層

玉露姐妹花

更新前 #291

時間真過得快,眨下眼已經年半,两棵玉露都長大,两個仲生得亭亭玉立㖭,講到好似就快嫁得人咁樣,哈哈。

兩顆玉露都好乖,返嚟咁耐都冇令我擔心過,雖然我冇點樣照顧,两棵都好健健康康咁成長,所以唔止生得靚仲生得好鬼死正。

搞個爛gag先呀,我將两棵玉露人性化一啲,所以我都幫佢两個改咗個名俾佢哋,一個叫大妹一個叫細妹,當然大嗰個叫大妹,細嗰個唔使講叫翻細妹啦!

兩粒玉露姐妹花,行街食飯永遠吹喇叭,招搖過市bili bala,唔使問阿媽,全城最誇就係两個玉露姊妹花,所以時間過得特別快,又係時間講拜拜。

lamkaicheung 發表於 2023-6-2 14:45:58 來自手機 |顯示全部樓層

金盛丸

是十郎兄在聖誕節,送給我的聖誕禮物,在相中有兩粒,自留下大的養植,細小的就送給朋友。

金盛丸有樣特性,就側芽比較多,產子能力非常之强,多都一層疊一層,好似玩緊碟羅漢,風水玄學用它來做家中擺設,寓意多福多仔,兒孫滿滿㗎,所以收到金盛丸記得留下來(推銷)。

每年呢個時候就長花冧,試想想一大堆金盛丸兒兒孫孫在打花蕾,唔使我多講,你都會諗到壯觀場面,但要請小心呢一刻你一定會左影右拍,千萬不要忘記金盛丸身上還有很多刺。
Polly888 發表於 2023-6-3 09:22:01 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-6-2 11:00
玉露姐妹花

姊妹花皮光肉滑, 珠圓玉潤, 簡直是升價
lamkaicheung 發表於 2023-6-3 13:27:24 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2023-6-3 09:22
姊妹花皮光肉滑, 珠圓玉潤, 簡直是升價<span class="emoji emoji1f4af"></span>倍

因快渡夏,所以姊妹花齊齊來亮一下相,下次要等有蘇蝦先再亮相啦!