多肉水壺傳~#341 燦爛Orange pink

作者: lamkaicheung 發表于 2019-9-1 20:25:32
31652 352
lamkaicheung 發表於 2021-7-13 14:57:57 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-7-13 13:59
好多花睇 ,朵朵都咁靚 。一帆風順葉細,但枝長 ,向四方八面伸展,好有霸氣 ...

遲下會轉用吊盆種,等佢可以掛高揼落嚟!
種得麻麻,葉與葉之間應該好緊湊至係,簡單來講係徒長!
回復

B17 發表於 2021-7-13 15:25:02 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-7-13 11:46
鸞鳳玉
是來自花友king師兄,師兄講種咗幾年都未見到佢開花,於是乎佢就送咗畀我,叫我攞返去試下能唔能夠 ...

理所當然啦,撩佢即係完成授粉,咁咪早啲收工,唔使加班
回復

lamkaicheung 發表於 2021-7-13 15:42:06 來自手機 |顯示全部樓層

以下各種不同植物都是來自同一位花友,就咁講出嚟,佢可能唔會出現,點都要老土講句多謝晒,thanks!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-7-13 15:57:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-7-13 15:25
理所當然啦,撩佢即係完成授粉,咁咪早啲收工,唔使加班

今日又開另外一朵,所以有排都收唔到工,因為我又去手多多撩佢!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-11-4 18:04:04 來自手機 |顯示全部樓層
普西麗菊

終於都見到普西麗菊花容,花形雖然細朵咗,但色澤都幾鮮艷奪目㗎!

同名字一機樣,是指美麗的菊花,所以有麗菊稱號!

呢棵普西麗菊係石子師姐賞賜,種到而家都有两個年頭,總算有個交代!
回復

freddywongdy 發表於 2021-11-8 21:37:00 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-7-13 15:42
以下各種不同植物都是來自同一位花友,就咁講出嚟,佢可能唔會出現,點都要老土講句多謝晒,thanks! ...

種得好有心機呀!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-11-9 09:36:20 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-11-8 21:37
種得好有心機呀!

多謝晒,而家照顧佢哋時間雖然少咗,但我頑強的鬥志,所以都會一直堅持種落去!
回復

freddywongdy 發表於 2021-11-11 06:54:54 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-11-9 09:36
多謝晒,而家照顧佢哋時間雖然少咗,但我頑強的鬥志,所以都會一直堅持種落去! ...

遲d再分d比你!
回復

sasock 發表於 2021-11-11 16:36:23 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-7-13 15:57
今日又開另外一朵,所以有排都收唔到工,因為我又去手多多撩佢!

你咁做會好唔得閒,遲啲會白子千孫。
我用牙籤掃一掃,咁就失控。
回復

lamkaicheung 發表於 2021-11-11 18:19:24 來自手機 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2021-11-11 16:36
你咁做會好唔得閒,遲啲會白子千孫。

Sasock師兄,我上次手多多唔成功,要再等機會先得,如果到時變成災難先係園藝館揾人幫手照顧!
回復

sasock 發表於 2021-11-11 23:46:21 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-11-11 18:19
Sasock師兄,我上次手多多唔成功,要再等機會先得,如果到時變成災難先係園藝館揾人幫手照顧! ...

自花授粉比較難結果,最好有兩棵不同植株交配才會成功。
回復

lamkaicheung 發表於 2021-11-13 09:50:01 來自手機 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2021-11-11 23:46
自花授粉比較難結果,最好有兩棵不同植株交配才會成功。

試過两三次單株授粉唔成功,看來真的要揾另棵異株先可以!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-11-28 11:36:05 來自手機 |顯示全部樓層
大三元記錄

昨天咁啱放假留在家中休息,當每隔一小時就去信箱望望,去咗望了三次,終於都見到有一份郵包寄了來,因為郵包是wait師姐寄來,入面當然是 裝咗一些植物啦!
好快手咁回覆wait師姐之後,自己都好鬼心急,之後當然拿拿聲揾三個盆仔上盆,因為見到啲根仲係好新鮮!
今日係倒做個大三元記錄,順便多謝晒wait大大一聲先!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-12-8 13:37:10 來自手機 |顯示全部樓層

彩草蘇蝦

更新前 #260
久別小彩草,經過一段時間逐漸咁成熟,還長出很多很多小...蘇蝦,如果唔搣啲蘇蝦出嚟,估計發展落相信大家都會諗到!

彩草小蘇蝦以經有幾粒標根,呢個情況最好就係搣佢落嚟,揾盆另外種開,話晒有根黐住,服盆嘅能力唔洗我..多講都知會好快,咁樣種落去好快又會多幾盆玩!

回復

waiting 發表於 2021-12-8 19:00:45 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-12-8 13:37
彩草蘇蝦

更新前 #260

就嚟逼爆
我都唔知點樣分開我盆白星, 生到異形咁.
回復

Polly888 發表於 2021-12-8 19:35:45 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-12-8 13:37
彩草蘇蝦

更新前 #260

其實我覺得大小彩草的構圖好靚,有點似一朵仙人球花, 又有點是百星伴月
回復

lamkaicheung 發表於 2021-12-9 07:40:11 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-12-8 19:00
就嚟逼爆
我都唔知點樣分開我盆白星, 生到異形咁.

外型其次最緊要白星健康成長,wait大又佢自然咁生長先,日後等寶寶長大,再搣1粒試試種靚靚!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-12-9 07:47:37 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-12-8 19:35
其實我覺得大小彩草的構圖好靚,有點似一朵仙人球花, 又有點是百星伴月<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

其實還有未打算搣落嚟分盆住,只係等蘇蝦都長大晒,到時一起爆花場面出現,來個震撼式爆炸!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-3-21 22:15:58 來自手機 |顯示全部樓層

臥牛

更新前 #163
係時候要講一講呢隻臥牛,呢隻牛牛來自石子小姐,雖然石子近來小在多肉版出現,但係石子嘅植物同樣會出現大家眼前㗎!

呢隻臥牛照顧上就唔難,只需要多啲曬太陽,牛身自然就會肥而厚,還會長出多個小側芽牛寶寶!

唔單止咁樣,臥牛花嘅都幾特別,因為花唔似花果唔似果,望落就好似一粒一粒大腰果!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-5-1 12:59:10 來自手機 |顯示全部樓層

Orange pink

更新前 #259
一年後,她再度開花,但是見到的也是同往年一樣,只能見到半開,心在想應該今年也是無緣!
攝22/4/30

每年嘅勞動節,我都好似中咗魔咒,逃唔過勞動嘅厄運都要上班苦幹,今天也不例外!
正好今天也勞動節還是星期天,很多人還在睡夢中,而我就要早起去上...班苦幹,雖然以起床,但眼皮還是在睡夢中狀態,在臨出門前當然點都要去偷望未完嘅心願,去到了一見眼睛都能發亮,真係提神咖啡都唔使飲!
攝22/5/1

終於心願以償,就這樣抱住開心愉快嘅心情去上班!
攝22/5/1
回復