家中迷岩 (大雪 Update)

作者: GMT+8 發表于 2010-8-10 22:00:07
8723 148
GMT+8 發表於 2010-11-4 20:01:53 |顯示全部樓層
回復 99# flower

佢叫JKL's Corgi-Ticket, 阿爸無mark低 , 好彩仲記得阿媽就係 Love Sport
回復

flower 發表於 2010-11-5 00:18:08 |顯示全部樓層
回復  flower

佢叫JKL's Corgi-Ticket, 阿爸無mark低 , 好彩仲記得阿媽就係 Love Sport ...
GMT+8 發表於 2010-11-4 20:01

除咗白色有 d 似老媽子外 ........., 其他似老爸吧!
回復

GMT+8 發表於 2010-11-9 21:18:33 |顯示全部樓層

忙左幾日, 終於有時間update!

Sister Irenea 上次開完就謝左, 今次一開2朵, 仲有2個花苞出緊, 都仲好健康, 應該唔會又第二日即刻謝左

2 朵 2朵咁開, 希望支持得住

由Ada義賣回來的Country Firefly, 開不到全圈深紫色, 不過都很美, 像是紫色版本的Sister Irenea

又係2朵2朵咁開呢

從Starwberry來的Mercury也開花了, 我的老爺相機影不到原色, 實物美多了

又係2朵2朵咁開呢

Sandy's Delight 不知怎的有一片葉越生越大.......
回復

cherrylwy 發表於 2010-11-10 01:11:35 |顯示全部樓層
d葉養得好靚呀﹗
回復

GMT+8 發表於 2010-11-10 20:56:12 |顯示全部樓層
回復 104# cherrylwy

係呀, 生到好以地毯
回復

GMT+8 發表於 2010-11-10 21:00:28 |顯示全部樓層

上次授粉的開始收水了, 應該好快又可以播種

迷幻藥 x (唔知邊個), 種子好像很小喔 (在後面的Lisa生到成棵椰子樹咁add3icon )

Mackenzien x JkL's Sweet Potato 明顯肥美很多
回復

strawberry 發表於 2010-11-12 10:08:27 |顯示全部樓層
上次授粉的開始收水了, 應該好快又可以播種

迷幻藥 x (唔知邊個), 種子好像很小喔 (在後面的Lisa生到成棵 ...
GMT+8 發表於 2010-11-10 21:00

Mackenzien x JkL's Sweet Potato 的果莢應該有好多種子 ~ add10icon
JkL's Sweet Potato 有冇花相睇呀 add3icon
回復

GMT+8 發表於 2010-11-12 10:42:26 |顯示全部樓層
回復 107# strawberry

我都希望佢結到多d種子, 發多d苗仔

呢個就係阿番薯仔 JKL's Sweet Potato
回復

GMT+8 發表於 2010-11-12 20:15:40 |顯示全部樓層

Raspberry N' Cream 全開了, 橙色的淡了很多, 白色的cream完全不知去哪了............

Freida又開了2朵, 顏色形態又跟之前的不同, 迷岩真是多變, 本來的粉桃紅變成shocking pink

Sister Irenea另一朵都開了, 很橙很橙, 中心點的嫣紅混橙都不知怎去形容好了

回復

GMT+8 發表於 2010-11-12 20:17:43 |顯示全部樓層

Caitlin都算是最易種的重瓣了, 花又大, 配色也不錯, 話說回來, 怎麼生的像Mary-go-round?

Leo B 2個花苞, 組成優雅的線條, 像是Fairy Village的街燈呢!
回復

strawberry 發表於 2010-11-14 00:58:57 |顯示全部樓層
我都希望佢結到多d種子, 發多d苗仔

呢個就係阿番薯仔 JKL's Sweet Potato
...
GMT+8 發表於 2010-11-12 10:42

阿番薯仔 JKL's Sweet Potato 都唔錯, 朵花係咪細左d?
回復

GMT+8 發表於 2010-11-14 01:13:20 |顯示全部樓層
比一般細d, 但又未去到迷幻藥咁細
回復

spinnet 發表於 2010-11-15 07:50:54 |顯示全部樓層
Raspberry N' Cream 全開了, 橙色的淡了很多, 白色的cream完全不知去哪了............

Freida又開了2朵,  ...
GMT+8 發表於 2010-11-12 20:15

棵Sister Irenea好靚呀. 我棵Freida卒次出咗花苞啦...
回復

GMT+8 發表於 2010-11-15 10:30:15 |顯示全部樓層
回復 113# spinnet

你棵Freida儲咁多個月既養份, 應該會爆到唔清唔楚!
回復

spinnet 發表於 2010-11-15 18:46:10 |顯示全部樓層
回復  spinnet

你棵Freida儲咁多個月既養份, 應該會爆到唔清唔楚!
GMT+8 發表於 2010-11-15 10:30

hehe...希望啦..
回復

candyafr 發表於 2010-11-16 22:29:31 |顯示全部樓層
你d花,好靚
回復

GMT+8 發表於 2010-11-17 00:45:41 |顯示全部樓層
回復 116# candyafr

多謝Candy ! 妳個d都好靚呀, 我成日都追妳個post o架!
回復

candyafr 發表於 2010-11-17 10:59:26 |顯示全部樓層
回復  candyafr

多謝Candy ! 妳個d都好靚呀, 我成日都追妳個post o架!
GMT+8 發表於 2010-11-17 00:45

thanks.......呢期我d花麻麻地
回復

GMT+8 發表於 2010-11-17 21:51:31 |顯示全部樓層

天氣涼涼地, 好多迷岩都爭住開花! 益左我呢個主人

Fuchsia Treasure 種左差不多有4個多月, 之前一直狂生側芽, 同佢飛左個髮後變左做椰子樹一排, 終於都有花開了!真係得來不易, 第一朵好彩無走色, 仲有一個苞唔知會開成點呢?

返來一個多月就開花既Ms Lonely Heart

唔知係唔係怕寂寞, 所以開多一朵陪大家呢

Country Grace 都開了, 可惜好像營養不良面青青幸好還有一個花苞, 努力加油!一家要開得好好睇睇!

Leo B 都開了, 之前生的像街燈, 估不到開花時卻像一對小鞋子

Sandy's Delight開個不停, 一朵接一朵, 白色星印一次比一次清晰!

很喜歡的Mackenzie 忍不住再貼!

另一朵Country Bumpkin都開了, 明顯更鮮艷更實色, 這個紫色令人想起小時候美勞堂常用到的皺紙呢!
回復

+:栗子:+ 發表於 2010-11-17 23:06:25 |顯示全部樓層
你有咁多好野add6icon
好想偷晒返屋企add12icon
回復