家中迷岩 (大雪 Update)

作者: GMT+8 發表于 2010-8-10 22:00:07
8133 148
candyafr 發表於 2010-8-13 20:58:54 |顯示全部樓層
可憐我個棵番咗嚟成9個月都係無花, 出朵K花比我睇吓都好呀.. 就嚟要興生. ...
spinnet 發表於 2010-8-13 20:54

呢隻要個球够大先肯開架
回復

spinnet 發表於 2010-8-13 21:02:57 |顯示全部樓層
呢隻要個球够大先肯開架
candyafr 發表於 2010-8-13 20:58

哎呀, 等我仲賣咗個球添...... 惟有睇GTM+8個棵啦.
回復

candyafr 發表於 2010-8-13 21:20:07 |顯示全部樓層
哎呀, 等我仲賣咗個球添...... 惟有睇GTM+8個棵啦.
spinnet 發表於 2010-8-13 21:02

無法啦~~
回復

GMT+8 發表於 2010-8-13 22:17:08 |顯示全部樓層
可憐我個棵番咗嚟成9個月都係無花, 出朵K花比我睇吓都好呀.. 就嚟要興生. ...
spinnet 發表於 2010-8-13 20:54

一於大剪一揮啦! 揮慧剪, 斬Freida !
回復

GMT+8 發表於 2010-8-13 22:18:37 |顯示全部樓層
spinnet 發表於 2010-8-13 21:02

睇我既咪即係睇你既, 都係同一棵add7icon
回復

GMT+8 發表於 2010-8-23 23:43:12 |顯示全部樓層

又來update 下先

來自Jo_JO 的 An's Bon Dia, 已經開左2朵, 仲有2個就快開

都係來自Jo_JO的, 2個小拳頭開始帶拳套了(變紅)

Sister Irenea, 開完花即刻成棵枯左, 相都來不及影..... 仲以為佢會休眠
好在換盆後好快出新芽了, 咁都無咁驚

再來偷渡一張新成員合照, 全都來自Spinnet家的呢
回復

jo_jo 發表於 2010-8-25 01:33:04 |顯示全部樓層
回復 26# GMT+8

how come sister irenea 成棵枯左?淋太多水嗎?好彩有球,如果再唔得比過隻你
回復

GMT+8 發表於 2010-8-25 10:22:12 |顯示全部樓層
回復  GMT+8

how come sister irenea 成棵枯左?淋太多水嗎?好彩有球,如果再唔得比過隻你 ...
jo_jo 發表於 2010-8-25 01:33

係呀,我都嚇左一跳佢返左來一直都大得好慢, 但突然間係一個星期就快高長大同出左一個花苞但個苞開始大下面d葉就開始一片一片咁枯, 枯既時候係早上見葉尖開始變暗色, 晚上回來就變到一張紙咁薄(枯左) 佢又枯得好有次序, 由下到上一片一片咁枯

呢張相都可以睇到佢下面d葉開始枯

朵花開左一日多d就成枝由頂芽開始枯, 之後同佢換盆時仔細檢查過, 應該唔係生蟲. 我家早上沒有開冷氣但有開風扇約30度, 晚上會開冷氣就約23度, 一日照10小時, 2枝T5距離葉面6吋. 淋水就多數夜晚淋, 見佢個盆好輕就淋, 我每次淋完都會將多餘既水倒返出來.

希望以上資料可以作為Jo醫師既case study
回復

strawberry 發表於 2010-8-25 10:22:26 |顯示全部樓層
個綠色盒又幾好喎 ~
種苗好啱用!!
回復

GMT+8 發表於 2010-8-25 10:31:45 |顯示全部樓層
個綠色盒又幾好喎 ~
種苗好啱用!!
strawberry 發表於 2010-8-25 10:22

呢個簡直係我既恩物!
個內膽係透明可以睇到佢地d根, 加上有蓋可以一個疊一個, 真係正到爆
回復

suzisan 發表於 2010-8-25 12:45:17 |顯示全部樓層
個綠色盒又幾好喎 ~
種苗好啱用!!
strawberry 發表於 2010-8-25 10:22

好出名嘅“育苗三件套”。
回復

jo_jo 發表於 2010-8-26 14:14:13 |顯示全部樓層
係呀,我都嚇左一跳佢返左來一直都大得好慢, 但突然間係一個星期就快高長大同出左一個花苞但個苞開始 ...
GMT+8 發表於 2010-8-25 10:22

聽你咁講 ~ 佢應該係淋完水唔通風所以枯咗,而家天氣咁焗,盆底冇開洞嗰啲花每次淋水分4個位淋一大滴水就夠,因為有時(每次淋完都會將多餘既水倒返出來) 啲泥亦會太濕架
回復

GMT+8 發表於 2010-8-26 14:25:28 |顯示全部樓層
聽你咁講 ~ 佢應該係淋完水唔通風所以枯咗,而家天氣咁焗,盆底冇開洞嗰啲花每次淋水分4個位淋一大滴水 ...
jo_jo 發表於 2010-8-26 14:14

迷底終於解開! Thanks Jo姐  看來淋花都有排改進呢.
回復

GMT+8 發表於 2010-8-30 00:52:26 |顯示全部樓層

又係時候update 一下先
來自Jo_JO 家的Gabriel's Horn果然係壯d, 2朵都開左了, 中間仲有苞出緊

偷渡一張來自U姐的小紅楓

Plum Pudding的盆內發現偷渡者! 明明無結過種子, 佢附近既鄰居都無...... 呢個會係邊個既私生子呢?

回復

GMT+8 發表於 2010-9-7 13:20:07 |顯示全部樓層

又有新花開了, 這次是來自Spinnet家的Sinn. A. Tiny Red,
雖然開的很美, 其實是跑了色呢, 變了外圍鮮紅, 中心由黃漸進到橙紅配小小紅管紋, 顏色像鳳凰木的花, 但拍不出來
未能開出全紅 有點對不起spinnet兄呢

回復

惡姨 發表於 2010-9-7 13:44:07 |顯示全部樓層
依家咁鬼熱, 唔多唔少都會跑跑吓, 冇計, 我D迷岩返左屋企後, 可能通風唔夠,有2棵爛球, 有4棵植棵軟淋淋, 一於剪哂佢, 再帶佢地返公司急救; 今日買左把新風扇, 有4小時時間掣, 一於明天返工前開, 下午再叫兩老幫手開開, 吹吓都好啦
回復

strawberry 發表於 2010-9-7 14:03:46 |顯示全部樓層
又有新花開了, 這次是來自Spinnet家的Sinn. A. Tiny Red,
雖然開的很美, 其實是跑了色呢, 變了外圍鮮紅,  ...
GMT+8 發表於 2010-9-7 13:20

雖然跑了色, 但似鳳凰木的花真的好靚 ~ add6icon
回復

GMT+8 發表於 2010-9-7 15:57:52 |顯示全部樓層
回復 36# 惡姨

惡姐, 不用去買一個有時間制的新風扇啦, 可以去買一個時間制插頭喔, 有24小時設定的, "而家"有賣幾十元, 一般電器店, 5金店都有, 不過會貴一點
另外我都有個super orange 大球種在陶盆成個淋左呀...... 好在佢有多個小球才不至絕後...........即刻轉返佢去2吋膠盆, 希望無事啦.
回復

惡姨 發表於 2010-9-7 16:06:48 |顯示全部樓層
回復  惡姨

惡姐, 不用去買一個有時間制的新風扇啦, 可以去買一個時間制插頭喔, 有24小時設定的, "而家"有賣幾十元, 一般電器店, 5金店都有, 不過會貴一點
另外我都有個super orange 大球種在陶盆成個淋左呀...... 好在佢有多個小球才不至絕後...........即刻轉返佢去2吋膠盆, 希望無事啦.
GMT+8 發表於 2010-9-7 15:57

啊, 不過我都係時間要換新風扇喇, 舊果個唔識左右擺動喇
回復

GMT+8 發表於 2010-9-7 16:40:21 |顯示全部樓層
回復 37# strawberry

係呀, 呢隻色令人想起小時候每到考試季節都會開到一地都係既鳳凰木
回復