家中迷岩 (大雪 Update)

作者: GMT+8 發表于 2010-8-10 22:00:07
8131 148
spinnet 發表於 2010-9-7 17:53:18 |顯示全部樓層
又有新花開了, 這次是來自Spinnet家的Sinn. A. Tiny Red,
雖然開的很美, 其實是跑了色呢, 變了外圍鮮紅,  ...
GMT+8 發表於 2010-9-7 13:20

唔駛講到咁嚴重. 開得好靚喎. 你同Ada個棵都係小苗反而有花, 我個棵大苗仲係到出緊側芽呀...add9icon
回復

GMT+8 發表於 2010-9-8 00:42:18 |顯示全部樓層
回復 41# spinnet

係呀, 真係開得好靚........但其實佢最底個椏生左好多綠色點點........又唔係側芽, 一個個好以小肉球咁, 我cut左佢過幾日又出過.....都唔知什麼事add12icon
回復

GMT+8 發表於 2010-9-8 14:16:35 |顯示全部樓層
岩岩睇完flower個post
http://www.hkplants.com/viewthre ... ny%2Bred&page=3
原來個D綠色小肉球就係虫仔來.........我仲見一粒CUT一粒......
希望佢仲有時間可以生虫仔, 唔係就過唔到冬了!
回復

spinnet 發表於 2010-9-8 14:20:34 |顯示全部樓層
岩岩睇完flower個post

原來個D綠色小肉球就係虫仔來.........我仲見一粒CUT一粒......
希望佢仲有時間可以 ...
GMT+8 發表於 2010-9-8 14:16

我地個棵都係佢嘅子孫.
回復

GMT+8 發表於 2010-9-8 15:27:08 |顯示全部樓層
回復 44# spinnet

想不到竟找回了她的祖先呢 這個祖先還保護了她的孫兒免被我cut走add7icon
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-8 15:43:30 |顯示全部樓層
回復 35# GMT+8

哈! 上面嗰朶好似要咀人咁嘅...
回復

GMT+8 發表於 2010-9-8 15:50:02 |顯示全部樓層
回復 46# chanpyhilda

哈哈, 咁要同佢改過個名做Tiny Kiss先得add4icon
回復

GMT+8 發表於 2010-9-11 20:51:15 |顯示全部樓層

又有新花開

今次係來自豬仔君的Sinn. Silhouette, 未開之前一直在希望開出來不要是那個已異變了的粉紫版本, 看來我的念力生效了

深邃而又高貴的紫紅色, 看似如絲如娟的質感, 活像一朵由深紫紅色天鵝絨造出來的花兒, 光線折射下還有閃閃生輝的視覺效果呢!

可惜我的老爺相機怎樣也拍不到那種令人心動的顏色, 是喜歡紫色的人不可錯過的品種呢!
回復

GMT+8 發表於 2010-9-14 22:01:21 |顯示全部樓層

又來update下先

跟flower交換的KC's Spanish Flirt 原來已開了5朵, 一直都忘了給她拍照呢

數一數有十個花苞呢, 希望不會消掉, 可以一直開完!

其他的都有花苞了!
上次ada義賣回來的不知名迷岩, 不知會開出什麼花呢

來自spinnet的Mackenzie都有苞了! 才一個半月不到呢! 果真是優之良品

來自美女jo_jo的psychedelic都有苞了, 真希望她快點開!

Kong姐的Heartland's Double Dilly又再有花苞了, 希望開完不要枯掉, 因為她還沒有長過側芽呢

Connie的Lisa都有花苞了, 要快高長大!

跟Piglet交換的Mark Twain也努力地想要開花呢!

Sammy的Country Prayer有2個大苞了

Jo_JO的Cherry Chips x Glory Be 在小小的試飲杯中也有花苞了!

又是Jo_JO的出品, 這次是Gabriel's Horn Sport

還有之前的Gabriel's Horn自開花以來就一個接一個

Spinnet的Frieda第二代想不到也有苞了, 真的插側芽較易開花嗎?
回復

spinnet 發表於 2010-9-15 07:00:48 |顯示全部樓層
又來update下先

跟flower交換的KC's Spanish Flirt 原來已開了5朵, 一直都忘了給她拍照呢

數一數有十個花 ...
GMT+8 發表於 2010-9-14 22:01

恭喜有咁多花等開........你棵Freida第2代都有花苞....你個度真係好食好住呀..
回復

GMT+8 發表於 2010-9-15 19:06:17 |顯示全部樓層
回復 50# spinnet

可能天氣涼了點, 很多都有苞了, Freida都很奇怪, 一直出bb葉的長很大都不開花, 有些很快出正常葉之後就是花苞了, 也許有男女之分add3icon
回復

GMT+8 發表於 2010-9-27 22:43:06 |顯示全部樓層
中秋過後有花開!

今次出場既係>>>>>>>>>>>> 來自美女Jo_Jo的Glory Be x Cherry Chips !又多又大既點點, 令人想起提子味既爆炸糖呢!

再來係期待已久既country prayer, 來自sammy的小苗雖然不像sammy家中的那麼重瓣, 卻開了個7瓣, 是lucky 7呢!!

仲有就係來自kong姐的Heartland's Double Dilly, 今次開了個四瓣, 一定係寓意kong姐搵工大殺四方!
回復

strawberry 發表於 2010-9-27 22:56:27 |顯示全部樓層
Glory Be x Cherry Chips 的花紋也很不錯 ~ add6icon
回復

GMT+8 發表於 2010-9-27 23:16:31 |顯示全部樓層
回復 53# strawberry

呢隻用來配種一流呀!
回復

spinnet 發表於 2010-9-28 07:14:57 |顯示全部樓層
Glory Be x Cherry Chips 好靚呀....
回復

GMT+8 發表於 2010-9-28 11:52:16 |顯示全部樓層
回復 55# spinnet

你比半個月時間我養大個小側芽啦
回復

suzisan 發表於 2010-9-30 14:41:58 |顯示全部樓層
都有花苞了呢,很快就有很多花花可以賞了,先準備好可樂和薯片。
回復

GMT+8 發表於 2010-10-11 00:03:23 |顯示全部樓層

懶惰的我終於都的起心肝upload返d迷岩相

第一個係來自豬仔君的馬克, 好大的一朵, 有成個5蚊銀咁大呢, 第一次開花就已經係四四正正, 真的入門首選呢

來自美女Jo_Jo的迷幻葯給我虐待的有點營養不良, 開的好細朵呢

又是Spinnet的菲打,第2代開花了, 不過今次開單,
仲有2個苞希望開到重瓣啦!

第3代都有花苞了, 開花性很好

同是來自Spinnet的麥加芝都開花了, 不知怎的第一朵開成向下

偷看一下, 是白的花瓣配以嫣紅的花邊呢!

第二朵正常了一點, 但都是怪怪的.........還有3個苞, 希望在明天

美女Jo_Jo 的另一個靚女又有花開了, 已經是第三朵, 一朵謝左就出另一朵, 好乖呢! 今次仲有個紅色喉嚨呢! 深色了不少, 要減光了!

上次Ada義賣時買回來的Hummer, 後來Ada告知應該是Fushsia Treasure, 終於開花了!看樣子應該不是Fushsia Treasure.
去了Belisle 查一下014DS  HUMMER(Belisle)   dble pink, 也許沒插錯呢!

重瓣的粉紅色呢!

還開了一朵肥花
不過可能太重都抬不起頭來

對比右邊的就知它足足肥了一倍

第3朵單開呢, 樣子很樣Freida

來路貨真係壯d? 到步不久既仙迪的喜悅出左2片葉仔就有花苞了

小水星同櫻桃小蜜蜂! 插左一星期的了, 應該開始生根, 過多一星期就可以讓新主人接佢地回家了!
回復

spinnet 發表於 2010-10-11 07:06:29 |顯示全部樓層
恭喜, 有咁多靚花. 棵Mackenzie睇吓下朵出唔出到半重瓣啦. 我棵Freida和Hummer都未開到, 要努力D先.
回復

flower 發表於 2010-10-11 14:23:33 |顯示全部樓層
又來update下先

數一數有十個花 ...
GMT+8 發表於 2010-9-14 22:01

亞女你好叻呀!  有10個花苞 ........ 新老爸對你一定不錯了 !!
回復