家中迷岩 (大雪 Update)

作者: GMT+8 發表于 2010-8-10 22:00:07
8720 148
GMT+8 發表於 2010-10-11 15:09:15 |顯示全部樓層
回復 60# flower

都係全靠你棵苗夠壯
回復

GMT+8 發表於 2010-10-14 23:15:47 |顯示全部樓層

回到家中, 看到期待已久的迷岩終於開了, 急不及待要把他post上來! 花瓣底色是淡紫色, 令人想到提子味汽水呢!
不同燈光下的樣子也都很美呢! 等了那麼久都是值得!

有沒有人認得他是誰呢?
回復

GMT+8 發表於 2010-10-16 17:59:53 |顯示全部樓層

今天又開大了一點add4icon

其他的兄弟姊妹都快要開花了, 不知會開出什麼來呢!

原來有一棵係樓下開左, 看來分別都頗大. 開盡一點再看看add5icon
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-16 21:55:44 |顯示全部樓層

我估哩兩隻係Jo_JO的Cherry Chips x Glory Beadd3icon
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-16 22:00:07 |顯示全部樓層
我屋企隻迷幻葯開咗4次花,次次都係細細朵咖啵...
可能隻種係開細花掛...我估~
回復

GMT+8 發表於 2010-10-17 00:21:19 |顯示全部樓層

佢地唔係Glory Be x cherry chips, 呢幾隻我都未知點叫佢地好

Glory Be x cherry chips 正好多的
回復

GMT+8 發表於 2010-10-17 00:22:21 |顯示全部樓層
我屋企隻迷幻葯開咗4次花,次次都係細細朵咖啵...
可能隻種係開細花掛...我估~ ...
tsoiyiu1009 發表於 2010-10-16 22:00

原來係細花種, 咁都好d, 我咁以為佢嬲左我先開咁細朵add5icon
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 00:29:49 |顯示全部樓層
原來係細花種, 咁都好d, 我咁以為佢嬲左我先開咁細朵
GMT+8 發表於 2010-10-17 00:22

你果度肯定係好食好住喇~佢點會嬲你喎~
睇下果朵肥花就知~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 00:33:43 |顯示全部樓層
呢幾隻我都未知點叫佢地好

GMT+8 發表於 2010-10-17 00:21

d x版唔係要等佢d花色開定咗先改得名既咩add3icon
回復

GMT+8 發表於 2010-10-17 00:33:47 |顯示全部樓層
你果度肯定係好食好住喇~佢點會嬲你喎~
睇下果朵肥花就知~
tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 00:29

個朵肥花係種咁耐開最大朵既迷岩花呀, 肥嘟嘟勁可愛add6icon
回復

GMT+8 發表於 2010-10-17 00:35:11 |顯示全部樓層
d x版唔係要等佢d花色開定咗先改得名既咩
tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 00:33

係呀, 不過都無知點先叫開定色.
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 00:40:34 |顯示全部樓層
係呀, 不過都無知點先叫開定色.
GMT+8 發表於 2010-10-17 00:35

等佢開多幾朵,睇下係咪一樣樣先囉~(我估 )
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 00:51:36 |顯示全部樓層
佢地唔係Glory Be x cherry chips, 呢幾隻我都未知點叫佢地好

...
GMT+8 發表於 2010-10-17 00:21

因為我睇過台灣果邊既迷岩發燒友,玩remix,
舉例:Glory Be x cherry chips每一粒種子種出既花色都會唔同,可能會係紫色又可能係粉紅色~
就算同色,斑點/紋都會唔同~
所以每一粒種子都會有驚喜~add6icon
回復

irishuen 發表於 2010-10-17 01:28:40 |顯示全部樓層
舉例:Glory Be x cherry chips每一粒種子種出既花色都會唔同 ...
tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 00:51

但一次過湊咁多個b 要好多位呢....
邊度有咁多地方俾佢~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 01:56:46 |顯示全部樓層
邊度有咁多地方俾佢~
irishuen 發表於 2010-10-17 01:28

話明迷岩發燒友丫嘛~無位都可以變d位出嚟~
何況人地地方大,湊百零二百隻b絕對唔係問題~add4icon
回復

GMT+8 發表於 2010-10-17 08:58:47 |顯示全部樓層
等佢開多幾朵,睇下係咪一樣樣先囉~(我估 )
tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 00:40

原來係咁, 唔該哂!
回復

GMT+8 發表於 2010-10-17 08:59:31 |顯示全部樓層
舉例:Glory Be x cherry chips每一粒種子種出既花色都會唔同 ...
tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 00:51

係呀, 唔單只係花唔同, 葉同生長型態都有小小唔同的, 好得意
回復

GMT+8 發表於 2010-10-17 09:01:59 |顯示全部樓層
邊度有咁多地方俾佢~
irishuen 發表於 2010-10-17 01:28

剛剛發芽真係好多隻o架,  不過等佢地大小小既時候就可以篩選, 而且有d又會夭折, 所以最後長的大既都係得幾隻
回復

GMT+8 發表於 2010-10-26 22:32:44 |顯示全部樓層

秋風起迷岩肥!!!!!!
秋風一起, 隻隻迷岩都肥嘟嘟

第一個出場既係來自Spinnet既佳麗-----Ozark First Born!
種左幾個月, 棵Ozark First Born終於都肯開花仲2朵一齊開添呀
第一日開既時候唔係咁四正

第二日就四正哂了, 好靚既重瓣呢!

來自Kong姐既Orion都開了, 個樣好似細個用鉛筆刨刨出來的鉛筆屑, 第一次開的比較深色, 希望下次可以開得淡一點.

大件夾抵食既Cindy, 開出來成個5蚊銀咁大, 有點似Leo B

來自Spinnet的Mackenzie仍然開不停, 而且每朵開出來都不同款

呢朵6瓣的顏色配得最靚, 成個風車一樣

Freida 都已經不記得是第幾代了, 細心看一下, 原來每一代開出來的都有小許不同

回復

spinnet 發表於 2010-10-27 07:03:36 |顯示全部樓層
秋風起迷岩肥!!!!!!
秋風一起, 隻隻迷岩都肥嘟嘟

第一個出場既係來自Spinnet既佳麗-----Ozark First ...
GMT+8 發表於 2010-10-26 22:32

棵First Born咁快有花, 仲一開就係重瓣添, 好嘢喎...
回復