家中迷岩 (大雪 Update)

作者: GMT+8 發表于 2010-8-10 22:00:07
8132 148
strawberry 發表於 2010-10-27 10:04:36 |顯示全部樓層
Ozark First Born 中間重瓣好勁, 如果開出d 仲靚 ~ add6icon
回復

GMT+8 發表於 2010-11-3 00:23:33 |顯示全部樓層

天氣越涼迷岩就開得越正

第一隻係等左好耐既 Sandy's Delight!
淡淡的粉橙色花瓣, 像小女孩的可愛臉蛋兒, 外圍帶一條深橙色的幼邊,
最正既係中心點的白色星型印記! 很有童話色彩的一隻迷岩
遠方的友人, 謝謝妳! 聖誕節我會識做的了

Ozark First Born 也要來湊熱鬧呢!

又係種左好耐終於都有花開既Gabriel's Horn Sport!紫紅色的大喇叭, 可惜出不到十字

來自Spinnet的 Raspberries N' Cream
簡直可以用驚豔來形容, 橙紅色與深紫色的完美配合, 造出中世紀古典味的格調,
還未開盡已經咁靚, 十分期待全開時的盛況!

Country Shortcake, 一直都怕了她難服侍,
買了回來都怕種的不好, 幸好都不是太難種, 回來幾個月, 終於開花了!
桃紅的, 加上白色的 樣子比Rasperry N' Cream更加Cream!

合適的天氣下, 種極都唔開花的, 都陸續有花開了, 回來了大半年Country Bumpkin終於都開花了!
話說這個品種會開2個不同花樣的, 還有3個花苞希望能開出另一個樣就perfect了!

Sister Irenea 花苞開始變色了, 下星期應該會開了吧, 深橙紅色的毛毛好像某生果一樣

另一個小朋友都開花了, 沒有哥哥姊姊的驚喜, 但也樂得清秀
回復

spinnet 發表於 2010-11-3 09:18:41 |顯示全部樓層
天氣越涼迷岩就開得越正

淡淡的粉橙色花瓣, 像小女孩的可愛臉蛋兒, ...
GMT+8 發表於 2010-11-3 00:23

你棵Rasperry N' Cream開得仲靚過母株...add14icon 我個棵都無橙色底.
回復

GMT+8 發表於 2010-11-3 12:31:11 |顯示全部樓層
回復 83# spinnet

會唔會係同天氣有關呢? 不過我反而鍾意你個隻中心有小小白色多d 可以清楚d見到所有噴點.
你棵Ms Lonely Heart 唔知係唔係太寂寞, 生左好多花苞出來陪自己, 而家有成4個花苞, 相信呢個月之內會開.
上次給你的小苗健康嗎? 如果有問題我再比過你.
回復

spinnet 發表於 2010-11-3 15:15:26 |顯示全部樓層
回復  spinnet

會唔會係同天氣有關呢? 不過我反而鍾意你個隻中心有小小白色多d 可以清楚d見到所有噴 ...
GMT+8 發表於 2010-11-3 12:31

佢夏天和秋天開嘅花分別都不大. 一樣係好勁的重瓣, 但就沒出過橙色. 反而我棵shortcake係年初開重瓣的, 近排只開單. 你比我個D小苗無問題, 仲係好健康.
回復

BLUE 發表於 2010-11-3 16:54:12 |顯示全部樓層

GMT收埋好多靓野add6icon
喔 太靓了!Raspberries N' Cream
我的SHORTCAKE已经成了地下工作者。
最后个岩好迷人,清秀。唔知咩名?
回復

strawberry 發表於 2010-11-3 22:00:24 |顯示全部樓層
今次呢個迷你花展好靚呀 add6icon
最尾個小朋友係邊個add3icon
回復

omygod 發表於 2010-11-3 22:07:05 |顯示全部樓層
最后个岩  is
Sinn. ERICA TWO(Belisle) drk pink and wht flwrs  ??????
回復

GMT+8 發表於 2010-11-4 11:00:41 |顯示全部樓層
佢係 JKL's Corgi-Ticket
回復

spinnet 發表於 2010-11-4 13:47:11 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2010-11-4 11:00

如果粉紅色部份再深小小真係好似ERICA TWO.
回復

flower 發表於 2010-11-4 14:10:32 |顯示全部樓層
天氣越涼迷岩就開得越正

淡淡的粉橙色花瓣, 像小女孩的可愛臉蛋兒, ...
GMT+8 發表於 2010-11-3 00:23

GMT 大豐收呀 ........, 朵朵花都開得咁靚 .........
回復

GMT+8 發表於 2010-11-4 14:38:11 |顯示全部樓層
回復 91# flower

好快到妳大豐收 4隻bb佢地都開始出新葉, 應該已經生左根, 過多一星期啦
回復

GMT+8 發表於 2010-11-4 14:39:16 |顯示全部樓層
回復 90# spinnet

其實Erica Two 係點樣的? 有無link?
回復

GMT+8 發表於 2010-11-4 14:48:57 |顯示全部樓層
喔, 我找到Erica Two 的花樣了, Erica Two 既白瓣有紅邊的, 更是完美
回復

strawberry 發表於 2010-11-4 15:34:57 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2010-11-4 11:00

好特別的一個名, 未聽過, 係邊個國家返黎 add3icon
回復

GMT+8 發表於 2010-11-4 15:54:16 |顯示全部樓層
回復 95# strawberry

呢隻係自家出品, 個名係記念友人最愛的Corgi小狗Ticket
回復

strawberry 發表於 2010-11-4 16:27:05 |顯示全部樓層
呢隻係自家出品, 個名係記念友人最愛的Corgi小狗Ticket
GMT+8 發表於 2010-11-4 15:54

恭喜呀 ~
你可以有自家的迷岩出品 - JKL's 系列
這款記念小狗, 好有意思~ add10icon
回復

GMT+8 發表於 2010-11-4 16:28:44 |顯示全部樓層
回復 97# strawberry

謝謝你, 你既第一代Andrew's 應該都好快面世啦?
回復

flower 發表於 2010-11-4 17:59:14 |顯示全部樓層
回復  strawberry

GMT+8 發表於 2010-11-4 15:54

老眼昏花, 睇來睇去, 都唔知個小朋友叫咩名, 誰是父母 .......
回復

flower 發表於 2010-11-4 18:44:37 |顯示全部樓層
回復  flower

好快到妳大豐收 4隻bb佢地都開始出新葉, 應該已經生左根, 過多一星期啦 ...
GMT+8 發表於 2010-11-4 14:38

回復