積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324158 4062
may.sun 發表於 2009-6-10 10:45:50 |顯示全部樓層
1379# JicJicmom

學老師話x,你好趕自食咩
回復

Jennie 發表於 2009-6-10 10:46:04 |顯示全部樓層
積媽你張捕繩貼有劃線咁盞鬼既? 無見過呀
muitau 發表於 2009-6-10 10:43

積媽係咪想數下捕到幾多隻果蠅呢?
回復

muitau 發表於 2009-6-10 10:48:48 |顯示全部樓層
Jennie 發表於 2009-6-10 10:46

又抑或佢想睇吓佢屋企養開既瓜蠅果蠅同蚊滋 有無家教,曉唔曉排隊咁呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-10 11:00:57 |顯示全部樓層
隻捕蠅貼係朋友響台灣幫我買, 硬身咭紙黎 ~ 幾好用架 ~~~
有線我估係容易D比人裁剪卦 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-10 11:01:28 |顯示全部樓層
Jennie 發表於 2009-6-10 10:46

每隻格仔住幾多蚊滋 ~~XD
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-10 11:40:44 |顯示全部樓層
1379# JicJicmom

學老師話x,你好趕自食咩
may.sun 發表於 2009-6-10 10:45

係呀 ~~~ 趕住食 ! 仲耍用口食 !!
XDDDDDDDDDDDDDDD 老師愈來愈盞鬼的說 ~
回復

小寶 發表於 2009-6-10 12:08:50 |顯示全部樓層
積媽我的西瓜收左工喇~
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-10 12:13:37 |顯示全部樓層
積媽我的西瓜收左工喇~
小寶 發表於 2009-6-10 12:08

我盤野半生不死咁 .........
佢同青瓜有D似 , 本來植株開始謝/枯 , 突然又會番生 ,  出新芽 / 籐 ~ 今早見有2隻囡囡呀 ~~~
原來吊響度0既瓜 , 仲係吊響度 ....... 不過條籐就枯左喇~
回復

小寶 發表於 2009-6-10 12:17:59 |顯示全部樓層
我盤野半生不死咁 .........
佢同青瓜有D似 , 本來植株開始謝/枯 , 突然又會番生 ,  出新芽 / 籐 ~ 今早見有2隻囡囡呀 ~~~
原來吊響度0既瓜 , 仲係吊響度 ....... 不過條籐就枯左喇~ ...
JicJicmom 發表於 2009-6-10 12:13 PM

係囉, 我試過d葉和籐變黑(有水出), 好似受左傷咁~
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-10 12:25:23 |顯示全部樓層
係囉, 我試過d葉和籐變黑(有水出), 好似受左傷咁~
小寶 發表於 2009-6-10 12:17

我成日想剷走呢D瓜時, 佢就標D新芽出黎 , 好似話我知 ; 我(瓜)命不該絕 ~~ 時辰未到 ~~
然後我又要好好服待佢喇 .......
回復

paulpaul 發表於 2009-6-10 13:17:20 |顯示全部樓層
下左兩日雨, 今晚天氣唔錯 , 就上去天台度巡視下業務喇 ~~ 3
翠妃苦瓜 -
而家D細路唔睇實邊得架 ...... 幾日無睇佢, 第二度發育+珠胎暗結, 有成5隻瓜仔, 另外有3-4隻未肯定佢有無授粉 , 所以唔包住佢住. 我以為呢棵 ...
JicJicmom 發表於 2009-6-10 00:00

我都係無上天台2日
原來苦瓜又翻生
回復

nuage 發表於 2009-6-10 13:44:53 |顯示全部樓層
下左兩日雨, 今晚天氣唔錯 , 就上去天台度巡視下業務喇 ~~ 3
翠妃苦瓜 -
而家D細路唔睇實邊得架 ...... 幾日無睇佢, 第二度發育+珠胎暗結, 有成5隻瓜仔, 另外有3-4隻未肯定佢有無授粉 , 所以唔包住佢住. 我以為呢棵 ...
JicJicmom 發表於 2009-6-10 00:00

佢哋好勤力,要結多一次果先肯收工
回復

lavenderlily 發表於 2009-6-10 14:16:44 |顯示全部樓層
Hello 積積媽:
好羨慕你把小黃瓜種得那麼成功,我的不知點解還沒長大就變黃了,真的成了"小黃瓜",前後有十几條啊,我好傷心....已經很細心照料,但還是救不了,想請問你是用哪一種泥土呢?
回復

farfeifar 發表於 2009-6-10 17:11:10 |顯示全部樓層
1377# JicJicmom
翠妃苦瓜 -
而家D細路唔睇實邊得架 ...... 幾日無睇佢, 第二度發育+珠胎暗結, 有成5隻瓜仔, 另外有3-4隻未肯定佢有無授粉 , 所以唔包住佢住. 我以為呢棵瓜要收工架喇 ~ 雷公仔收左工好耐囉 , 佢家下仲有得生 , 真利害 !! 種得過呀 ~我個d仲係冇女呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SWEET F100 - 愈黎愈大棵 (高過我喇 ) ......幾多分枝+ 果 , 果味一般 ~really?
SUN GOLD- 太甜了 ~ 不過植株唔係好健康 + 唔多枝葉 , 要同佢唱歌喇 ~really?
SMALL FRY - 一D都唔 SMALL , 果形係咁多隻入面最大0既 ~~~ 都 OK 多果架 ~ 未食過, 唔知咩味 ~~係囉, 我都覺得佢好大隻...
BLACK CHERRY - C 下 C 下咁 , 無眼睇呀 ...me too呀!
回復

曇花一現 發表於 2009-6-10 17:18:41 |顯示全部樓層

積媽

你比我既black cherry 會有幾粒收成
而家在朋友家寄養
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-10 17:18:50 |顯示全部樓層
今日出街做完野返屋企 ~ 影多左d相~
阿花分享0既圓茄子 ~ 大粒左好多呀~
P1160261 (Small).JPG
P1160262 (Small).JPG
另一朵花又開喇 ~
P1160263 (Small).JPG
百香果開花喇 ~~ 仲有唔少花 lum ~~ ^^
P1160256 (Small).JPG
花老師牌靚椒 ~ 好似一支唇膏 ~~
P1160265 (Small).JPG
同場加映 :
黃色風雨蘭結左籽呀 ~
P1160259 (Small).JPG
靜雞雞出花 lum ...即係就黎又要落雨 ?? =.=
P1160260 (Small).JPG
回復

farfeifar 發表於 2009-6-10 17:21:36 |顯示全部樓層
1396# JicJicmom

耶~~~~又係快過我~
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-10 17:24:30 |顯示全部樓層
積媽

你比我既black cherry 會有幾粒收成
而家在朋友家寄養
曇花一現 發表於 2009-6-10 17:18

暫時最好成績都係曇花啦 ~~~
回復

曇花一現 發表於 2009-6-10 17:38:30 |顯示全部樓層
暫時最好成績都係曇花啦 ~~~
JicJicmom 發表於 2009-6-10 17:24

好野 ...

5月28日 black cherry tomato mini

積媽 ...
你paul 熱情果都好快有花 ... 勁 ~
好彩你老早提左小寶
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-10 19:05:47 |顯示全部樓層
Hello 積積媽:
好羨慕你把小黃瓜種得那麼成功,我的不知點解還沒長大就變黃了,真的成了"小黃瓜",前後有十几條啊,我好傷心....已經很細心照料,但還是救不了,想請問你是用哪一種泥土呢? ...
lavenderlily 發表於 2009-6-10 14:16

未大變黃有好多原因架 ~ 品種 / 泥土 / 肥料 / 防虫 / 位置 / 陽光都有關係架~ 得閒去花老師度爬下帖會知多D ~
你係種室內 / 室外 ?
有無陽光 ?
係市區 / 鄉郊 ?
落乜野肥 ?
有無人工授粉 ?
我上一年 ON 9 9 咁種瓜, 都見好多瓜 B , 但無一條大到 .因為我 :
1. 唔識下基肥
2. 唔識追肥
3. 唔識授粉
4. 唔識笠防虫袋
比多D料來大家研究喇喂 ~~~ ^.^
回復