積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324187 4062
JicJicmom 發表於 2009-6-13 00:38:59 |顯示全部樓層
今日未落狗屎前響天台影左幾張相 .....
成堆迷你茄 ~~~
P1160266 (Small).JPG
因為搬左位~~ 原來個位種哂辣椒 ~~
P1160270 (Small).JPG
蕃茄而家去左呢個位晒太陽
P1160271 (Small).JPG
防塌裝置~
P1160272 (Small).JPG
北上買左呢一隻3層小花架 (最左手邊 )
P1160268 (Small).JPG
回復

Jennie 發表於 2009-6-13 00:40:51 |顯示全部樓層
積媽,個架真係奸奸好喎!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-13 00:42:16 |顯示全部樓層
積媽,個架真係奸奸好喎!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(42).gif
Jennie 發表於 2009-6-13 00:40

梗係 ~~~~~ 好彩之前無響森記度買佢隻 180 咋 ~~ 一樣都係3層 , 不過係拱橋形 ........
回復

Jennie 發表於 2009-6-13 00:50:44 |顯示全部樓層
梗係 ~~~~~ 好彩之前無響森記度買佢隻 180 咋 ~~ 一樣都係3層 , 不過係拱橋形 ........
JicJicmom 發表於 2009-6-13 00:42

拱橋? 係咪彭丹果隻?
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-13 01:05:20 |顯示全部樓層
堆 ~~ 枝唔械拱朝囉 ~~~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-14 11:42:45 |顯示全部樓層
阿花牌圓茄子
P1160296 (Small).JPG
P1160297 (Small).JPG
紅茄子就無乜野睇住.....
P1160298 (Small).JPG
日日有收成 ~~
P1160312 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-14 18:27:22 |顯示全部樓層
娘家0既無花果 ~~ 因為雨水多, 所以都落哂葉, 希望D果可以留得低喇 ( 雨水太多,分分鐘連果都無埋.....)
P1160315 (Small).JPG
娘家路邊發現疑似紫花翠蘆莉 ~
P1160317 (Small).JPG
P1160322 (Small).JPG
P1160321 (Small).JPG
白色茉莉
P1160323 (Small).JPG
鄰居的雞蛋花 ~
P1160316 (Small).JPG
呢D係乜野黎 ? 好多架 ..... 都幾靚~~我老豆叫佢地做臭花 !!!XD
P1160324 (Small).JPG
上年年底插枝的陽傘花 ~
#1 號
P1160325 (Small).JPG
#2號
P1160326 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-16 12:53:39 |顯示全部樓層
落大雨都益到積媽架 .......
唔使淋水, 所以有時間可以轉盤 ~ 陽傘花 , 貓薄荷 , 薰衣草 都轉左盤 , 仲有 monse 早前送的小苗拚盤, 都轉到獨立小盤度種 ~
另外人參薑同南薑出左小芽, 都下左盤 ~ 花老師0既2款蕃薯葉 , 尋日買到大盤都下左盤喇 ~  
P1160335 (Small).JPG
P1160337 (Small).JPG P1160336 (Small).JPG
茄子響大雨之下 , 大得好快 ~ 証明佢係好食水的 ~

suxing 早前分享的小辣椒種子 , 有果喇 ~
P1160343 (Small).JPG
P1160346 (Small).JPG
回復

muitau 發表於 2009-6-16 13:41:23 |顯示全部樓層
積媽,
你每朝用幾多時間淋水? 你唔辛苦架? 我覺呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-16 13:59:56 |顯示全部樓層
夜晚用多d時間 , 因為我多數都係逐盤用花洒去淋 , 大約要個幾鐘 ..... 如果天口熱, 一早就會開水喉大圍咁 fea~~~咁就好快 ~ 10分鐘 ~
回復

muitau 發表於 2009-6-16 15:21:16 |顯示全部樓層
噢撈!! 個幾鐘 .....?!
我反而相反,朝早淋多啲,夜晚係咁易補補水!
如果加埋施肥同藥同剪草同笠袋,
真。的。是。十。分。甘。
回復

農夫 發表於 2009-6-16 15:27:20 |顯示全部樓層

我媽都叫呢d臭花,佢話細個呢黎串花環架
回復

muitau 發表於 2009-6-16 15:31:03 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/attachments/forumid_20/0906141824cd804c8fa24af771.jpg
我媽都叫呢d臭花,佢話細個呢黎串花環架
農夫 發表於 2009-6-16 15:27

而家出左隻紫色我覺得仲靚,無咁臭添!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-16 17:03:26 |顯示全部樓層
噢撈!! 個幾鐘 .....?! http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(102).gif
我反而相反,朝早淋多啲,夜晚係咁易補補水!
如果加埋施肥同藥同剪草同笠袋,
真。的。是。十。分。甘。 ...
muitau 發表於 2009-6-16 15:21

我要返工, 上午實在無時間去淋水........
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-16 17:06:58 |顯示全部樓層
我要返工, 上午實在無時間去淋水........
JicJicmom 發表於 2009/6/16 17:03

你個花園真係種左好多野呀,一齊出果實有排食呀
回復

^[[:膠:]]^ 發表於 2009-6-16 18:06:41 |顯示全部樓層
1421# JicJicmom

蕃茄係咪吾洗剪頂頂嫁
回復

ChrisTsui 發表於 2009-6-16 18:49:51 |顯示全部樓層
娘家0既無花果 ~~ 因為雨水多, 所以都落哂葉, 希望D果可以留得低喇 ( 雨水太多,分分鐘連果都無埋.....)
娘家路邊發現疑似紫花翠蘆莉 ~
白色茉莉
鄰居的雞蛋花 ~
呢D係 ...
JicJicmom 發表於 2009-6-14 18:27

積媽~
臭花好似係馬櫻丹~
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=2159
回復

gtrnismo 發表於 2009-6-16 18:57:21 |顯示全部樓層
落大雨都益到積媽架 .......
唔使淋水, 所以有時間可以轉盤 ~ 陽傘花 , 貓薄荷 , 薰衣草 都轉左盤 , 仲有 monse 早前送的小苗拚盤, 都轉到獨立小盤度種 ~
另外人參薑同南薑出左小芽, 都下左盤 ~ 花老師0既2款蕃薯葉  ...
JicJicmom 發表於 2009-6-16 12:53

哈哈哈超得意!!!!

好似過左膠敢樣, 好得意呀! 好靚

點解會感樣既? 生出尼就係正方形? GMed?
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-16 20:42:41 |顯示全部樓層
哈哈哈超得意!!!!

好似過左膠敢樣, 好得意呀! 好靚

點解會感樣既? 生出尼就係正方形? GMed?
gtrnismo 發表於 2009-6-16 18:57

之d呀 你係咪講隻茄子呀? 呢隻野好好笑 ~ 一生出黎扁扁地咁 , 呢2日至開始似番個圓形 ~~ 皮光肉又滑架佢 ~~ XD
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-16 20:50:54 |顯示全部樓層
雷公鑿苦瓜

原來呢個女係比較遲熟咋~
回復