積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324160 4062
農夫 發表於 2009-6-4 18:38:56 |顯示全部樓層
個方法又幾好喎
回復

花園仔 發表於 2009-6-4 18:51:01 |顯示全部樓層
1348# JicJicmom
呢個就係手腳不靈0既積媽傑作 ~~( 唔準笑 !!!!! )
多謝老師教路 + 蛙哥提醒 ~~
================================

積媽好!
幾好啵, 塊膠片唔使咁高吖, 內外插幾枝幼竹支黎固定個膠圈都得架!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-5 09:00:23 |顯示全部樓層
1348# JicJicmom
呢個就係手腳不靈0既積媽傑作 ~~( 唔準笑 !!!!! )
多謝老師教路 + 蛙哥提醒 ~~
================================

積媽好!
幾好啵, 塊膠片唔使咁高吖, 內外插幾枝幼竹支黎固定個膠圈都得架!:lo ...
花園仔 發表於 2009-6-4 18:51

老師早 ~~~ 多謝老師師教路呀 ~ 今早發現早上又發現多一節出現浮根 , 我又要堆泥喇 .....
回復

farfeifar 發表於 2009-6-5 14:06:59 |顯示全部樓層
用即棄木筷子夾住咪得law!
回復

song 發表於 2009-6-5 15:06:30 |顯示全部樓層
SONG ~~
SONG ~~
收唔收埋其實係睇你種左D乜野囉 ~~~ 唔DUP 得雨0既就梗係要收番入來 ~ 好多可以天生天養0既 , 就由得佢~~ 又可以如花園仔老師教 , 響箱外面加上防虫網 , 可以防虫又防雨.
如果你用發泡膠箱黎種 , 又知道會有機會搬黎搬去0既 , 就最好響放泥入箱前 , 響箱下面加板仔車 / 轆仔車 , 因為裝哂泥0既發泡膠箱好重 , 就咁拎起 / 搬好易會爛.
JicJicmom 發表於 2009-6-3 16:47

唔該晒!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-6 10:06:11 |顯示全部樓層
今早發現茄子開花喇 ~~~ 不過未睇牌仔唔知係紅茄子 定係 圓茄子 ~~~
上次呢 , 公主送我的0既, 好似剝殼雞蛋咁靚0既白色圓茄子 , 係叫乜野名堂呢 ?
^^
P1160129 (Small).JPG
回復

moontsang 發表於 2009-6-6 10:57:30 |顯示全部樓層
JicJicmom, 你頭像隻貓貓好靚呀 , 同我其中一隻貓好似樣呀add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-6 11:46:01 |顯示全部樓層
JicJicmom, 你頭像隻貓貓好靚呀 , 同我其中一隻貓好似樣呀add6icon
moontsang 發表於 2009-6-6 10:57

moontsang ~~ 早晨呀 ~~~~
我頭像咪係我家女皇陳積積囉 ~~~ 我曾經試過轉頭像 , 一轉就比版友們 complain ........
家下唔用佢唔得 ......
你貓貓叫咩名呀 ? 我地阿積積有個朵好"行" 下架 ~~ 叫"西貢短毛大食積" , 簡稱 "貢短積" ~
回復

sandylam 發表於 2009-6-6 11:54:07 |顯示全部樓層
早晨呀~各位~
我都有位靚女喎.
佢叫"陳黑喵".

回復

moontsang 發表於 2009-6-6 11:54:22 |顯示全部樓層
moontsang ~~ 早晨呀 ~~~~
我頭像咪係我家女皇陳積積囉 ~~~ 我曾經試過轉頭像 , 一轉就比版友們 complain ........
家下唔用佢唔得 ......
你貓貓叫咩名呀 ? 我地阿積積有個朵好"行" 下架 ~~ 叫"西貢短毛大食積"  ...
JicJicmom 發表於 2009-6-6 11:46

我隻同陳積積好似樣既叫"O JITJIT"呀, 無佢既相係手呀, 比佢阿哥個樣你睇下

佢叫星星

佢叫星星
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-6 11:56:11 |顯示全部樓層
我隻同陳積積好似樣既叫"O JITJIT"呀, 無佢既相係手呀, 比佢阿哥個樣你睇下
moontsang 發表於 2009-6-6 11:54

大爺你好 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
( 真係成個大爺咁呀 ~~ 唱番句 : 大地在我腳下 ~~~~ )
回復

moontsang 發表於 2009-6-6 12:01:01 |顯示全部樓層
早晨呀~各位~
我都有位靚女喎.
佢叫"陳黑喵".

sandylam 發表於 2009-6-6 11:54

眼仔好圓好大好可愛呀add6icon
回復

moontsang 發表於 2009-6-6 12:03:32 |顯示全部樓層
大爺你好 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
( 真係成個大爺咁呀 ~~ 唱番句 : 大地在我腳下 ~~~~ )
JicJicmom 發表於 2009-6-6 11:56

哈哈, 佢都幾大件KA, 不過佢地PAPA仲大份呀add14icon
不過個個都老LUR, 呢隻都就黎14歲啦........
回復

農夫 發表於 2009-6-6 17:01:09 |顯示全部樓層
我家都有九隻大帝
呢個係其中一個新力軍,依家都成左年啦.
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-7 14:52:47 |顯示全部樓層
今日及下茄子個牌 , 係圓茄子黎架 ~  阿花分享0既 ~~ ^^
P1160179 (Small).JPG
P1160178 (Small).JPG
花老師好味蕃薯苗大得好快呀  ~~
P1160176 (Small).JPG
粟米今日情況
P1160181 (Small).JPG
P1160182 (Small).JPG
P1160183 (Small).JPG
發現可能係囡囡0既線索 .....
P1160184 (Small).JPG
回復

alansing 發表於 2009-6-7 23:39:18 |顯示全部樓層
早晨呀~各位~
我都有位靚女喎.
佢叫"陳黑喵".

sandylam 發表於 2009-6-6 11:54

著成咁....佢好無奈
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-10 00:00:08 |顯示全部樓層

下左兩日雨, 今晚天氣唔錯 , 就上去天台度巡視下業務喇 ~~ 3
翠妃苦瓜 -
而家D細路唔睇實邊得架 ...... 幾日無睇佢, 第二度發育+珠胎暗結, 有成5隻瓜仔, 另外有3-4隻未肯定佢有無授粉 , 所以唔包住佢住. 我以為呢棵瓜要收工架喇 ~ 雷公仔收左工好耐囉 , 佢家下仲有得生 , 真利害 !! 種得過呀 ~
P1160246 (Small).JPG
P1160247 (Small).JPG
P1160248 (Small).JPG
迷你蕃茄 -
GARDEN PEARL - 多產品種之一, 以為佢要 C 喇 ~ 咪搬佢出去當太陽地方喇 ...... 點知又係第二度發育, 出新枝新果 ...... 不過都要睇佢形勢至決定同唔同佢唱歌 ~
花老師迷你茄 - 日日有收成 , 真係開心 ~ 家下日日食呢隻迷茄做早餐, 邊摘邊食呀  ~~
SWEET F100 - 愈黎愈大棵 (高過我喇 ) ......幾多分枝+ 果 , 果味一般 ~
SUN GOLD- 太甜了 ~ 不過植株唔係好健康 + 唔多枝葉 , 要同佢唱歌喇 ~
SMALL FRY - 一D都唔 SMALL , 果形係咁多隻入面最大0既 ~~~ 都 OK 多果架 ~ 未食過, 唔知咩味 ~~
P1160250 (Small).JPG
GOLD NUGGET - 好多枝葉 + 果 , 幾易種咁 ~
BLACK CHERRY - C 下 C 下咁 , 無眼睇呀 ...
CHERRILO - 多花 , 果較細 ~ 未知食味
粟米 -
出左囡囡喇 ~~~ 真係好似蛙哥話齋, 響公花下第三截度出來架 ~~~
P1160243 (Small).JPG
P1160245 (Small).JPG
茄子 - 
真係好受得水呀~~~ 呢幾日大左好多 , 連早前另一棵比虫蛀左芽0既紅茄子, 都出新芽喇 ~~
西瓜仔 -
極樣衰 .... .但又出囡花 , 想點呢佢 ......
P1160253 (Small).JPG
P1160254 (Small).JPG
八角櫻桃小苗 -
愈黎愈多喇 ~~~ ^.^
P1160252 (Small).JPG
nuage 牌樹仔菜 -
同茄子一樣, 好受得水架 ~~~
P1160251 (Small).JPG
回復

may.sun 發表於 2009-6-10 10:36:48 |顯示全部樓層
八角櫻桃小苗 ---------積媽,你發達喇,咁多棵
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-10 10:42:15 |顯示全部樓層
八角櫻桃小苗 ---------積媽,你發達喇,咁多棵http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(46).gif
may.sun 發表於 2009-6-10 10:36

仲有9棵未出芽 ~
回復

muitau 發表於 2009-6-10 10:43:18 |顯示全部樓層
積媽你張捕繩貼有劃線咁盞鬼既? 無見過呀
回復