積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324161 4062
JicJicmom 發表於 2009-5-30 12:47:05 |顯示全部樓層
積媽, 你遲d 可唔可以話我知sun gold 係未真係好甜好好食. 因為我都有包sun gold 未種
bonbon1 發表於 2009-5-30 12:26

HEEHEE ~~ 你等等我喇咁.....
因為頭呢幾粒 ,係送比朋友食架 ~~ 我起碼排到成第5-6粒至入自己口呀 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-1 00:21:02 |顯示全部樓層

sun gold 食後報告 :  (忍唔住了)
係好甜, 但甜到唔多似蕃茄 . 我比較中意食酸d0既野, 所以 , 呢隻唔係好0岩我食喇 ~~ ^^
暫時係 : garden pearl 同埋花老師0既迷你茄我覺得最好 ~
回復

bonbon1 發表於 2009-6-1 00:38:47 |顯示全部樓層
唔該哂積媽食後報告. sun gold 原來真係好甜. 下次種完red alert 蕃茄先至種sun gold 和 Suncherry Premium.
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-3 10:18:45 |顯示全部樓層
尋晚發現粟米出公花喇 ~~ ^^
囡囡幾時出黎呢 ?
P1160116 (Small).JPG
尋日收左D花老師小茄 ~~
P1160112 (Small).JPG
回復

小寶 發表於 2009-6-3 10:27:29 |顯示全部樓層
yeah~ 公花出左囡囡就快出囉~
回復

llaus 發表於 2009-6-3 10:43:08 |顯示全部樓層
通常是公花對下第三比,大肚囡囡就在那出現囉add14icon
回復

惡姨 發表於 2009-6-3 10:53:43 |顯示全部樓層
係呀, 個女會喺1/3嘅位置走出黎嫁
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-3 10:56:24 |顯示全部樓層
多謝小寶同蛙哥貼士呀 ~~~
你睇下呢度d人幾好 ~ 唔係花老師, 我都唔知咩叫浮根 , 又唔知佢有乜作用 .  唔係你地, 我又唔知d囡囡會響冰度走出來 ~~~ XDDDDDDDDDDD
回復

may.sun 發表於 2009-6-3 11:34:30 |顯示全部樓層
好糕呀~
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-3 11:48:35 |顯示全部樓層
自從佢出左浮根之後 , 我晚晚都伸手指入去個頂度摷下有無花花架 ......
XDDDDDDDDDDDDDDD
回復

惡姨 發表於 2009-6-3 11:51:22 |顯示全部樓層
積媽浮根要快D整好佢, 到返風落雨都唔洗怕, 你可以用2公升汽水膠樽剪去頭尾(留返個膠圈約7-8吋高), 剪喺中間開佢, 再圍住個盤與泥之間嘅邊插入去, 再加上泥, 淋水, (D泥祇要鋪到浮根面, 即係見唔到浮根就可以喇, 唔好太多, 否則植物會缺氧, 影響生長); 仲有要得閒留意吓, 仲有冇浮根現象, 再有再加泥, 呢排成日落田沖走哂D泥, 浮根會特別多嫁
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-3 12:01:48 |顯示全部樓層
積媽浮根要快D整好佢, 到返風落雨都唔洗怕, 你可以用2公升汽水膠樽剪去頭尾(留返個膠圈約7-8吋高), 剪喺中間開佢, 再圍住個盤與泥之間嘅邊插入去, 再加上泥, 淋水, (D泥祇要鋪到浮根面, 即係見唔到浮根就可以喇, 唔 ...
惡姨 發表於 2009-6-3 11:51

多謝惡 E 貼士 ~~~ 我整左野加左泥去 KUM 住D浮根架喇 ~ 不過無乜DIY天份 ,我去左 十蚊店買大膠片黎圍 , 圍高左 8寸左右, 加泥0岩0岩遮住D根囉 ~
你地咁多貼士比我 , 一定要生到一隻塞米出來交差至得 ......
^^
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 12:48:28 |顯示全部樓層

1332# JicJicmom
多謝惡 E 貼士 ~~~ 我整左野加左泥去 KUM 住D浮根架喇 ~ 不過無乜DIY天份 ,我去左 十蚊店買大膠片黎圍 , 圍高左 8寸左右, 加泥0岩0岩遮住D根囉 ~
你地咁多貼士比我 , 一定要生到一隻塞米出來交差至得 ......
====================================

肥媽話齋: 得嘅得嘅得嘅得嘅得嘅....

圍膠片加泥嘅相傳上黎大家睇吓啦!

係嘞, 唔好心急成日搞佢牙!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-3 13:53:38 |顯示全部樓層
1332# JicJicmom
你地咁多貼士比我 , 一定要生到一隻塞米出來交差 ...
花園仔 發表於 2009-6-3 12:48

今日返屋企就影比你地睇下 ~~ 手工太差你地唔好笑我呀 ~
唔好成日攪佢 -------> 我阿娘一見我響度摷花 / 瓜 , 又係咁講 : 摸左唔識大架 !!!!
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復

farfeifar 發表於 2009-6-3 13:57:20 |顯示全部樓層
摸o左真係唔識大架?
我日日都摸下個青瓜仔架~
怪唔得之唔大la!
回復

熊貓太 發表於 2009-6-3 14:15:25 |顯示全部樓層
下.....我仲日日搞佢地TIM..............add5icon
回復

熊貓太 發表於 2009-6-3 14:16:06 |顯示全部樓層
積媽D濕米種左幾耐呀add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-3 15:25:32 |顯示全部樓層
積媽D濕米種左幾耐呀add6icon
熊貓太 發表於 2009-6-3 14:16

我估3-4月開始種卦 , 唔太記得喇 ......
我希望可以響打風前收割呀 , 唔係就真係大檸樂了 ~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-3 15:35:54 |顯示全部樓層
FFF , 熊貓太 ,
我阿娘係咁講 , 唔知係唔係有咩根據 ,信一半好囉 ~~~ XD
回復

llaus 發表於 2009-6-3 15:36:51 |顯示全部樓層
咁就要谷多d鉀,磷肥囉
回復