積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324188 4062
Jennie 發表於 2009-6-17 10:19:27 |顯示全部樓層
好過我得三粒吖! 重要咁耐都未紅呀!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-18 09:14:13 |顯示全部樓層
好過我得三粒吖! 重要咁耐都未紅呀! http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(58).gif
Jennie 發表於 2009-6-17 10:19

jennie ~~~ 我第一次種茄都係咁喇 ~~~ 兩粒野成2個月都係青架 ~~
放心 ~~ 明天會更好 ~~~ 秋播時我入黎同你整基肥 ~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-18 09:17:13 |顯示全部樓層
今早影左粟米囡呀 ~~~
heehee , 加加埋埋有 3 個囡出左鬚喇 ~~ ^^
P1160356 (Small).JPG
尋日又收到老師0既田七珠芽 ~~ 尋日收到就用水浸住佢, 今早d葉仔就彈番哂起身喇 ~~ 今晚就將佢入盤 ~ ^^
P1160364 (Small).JPG
P1160363 (Small).JPG
回復

花園仔 發表於 2009-6-18 09:50:25 |顯示全部樓層
積媽早!
嗰度可以種好多棵架罅.
你種生咗揀最靚嗰棵咪OK囉!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-18 10:07:27 |顯示全部樓層
積媽早!
嗰度可以種好多棵架罅.
你種生咗揀最靚嗰棵咪OK囉!
花園仔 發表於 2009-6-18 09:50

老師早晨呀 ~~~~
我全部都要種哂 , 全部都要種靚佢 ~~ XD
想問一下老師 , 田七根系深唔深 ? 如果我種盤 , 係唔係用10號盤包無甩拖 ?  
再次多謝老師呀 ~~~
回復

Jennie 發表於 2009-6-18 10:38:11 |顯示全部樓層
jennie ~~~ 我第一次種茄都係咁喇 ~~~ 兩粒野成2個月都係青架 ~~
放心 ~~ 明天會更好 ~~~ 秋播時我入黎同你整基肥 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-6-18 09:14

積媽, 多謝你,又搞到我好鬼死感動添! 呢排連塲大雨,D植物半生不死咁,見到佢哋咁都唔想搞佢哋,真係好鬼down!
回復

may.sun 發表於 2009-6-18 10:43:16 |顯示全部樓層
積媽, 多謝你,又搞到我好鬼死感動添! http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(9).gif 呢排連塲大雨,D植物半生不死咁,見到佢哋咁都唔想搞佢哋,真係好鬼down! http://shiehcho22.myweb.hinet.n ...
Jennie 發表於 2009-6-18 10:38

少少苦楚等於激勵
回復

Jennie 發表於 2009-6-18 10:52:48 |顯示全部樓層
少少苦楚等於激勵
may.sun 發表於 2009-6-18 10:43

我真係要努力D先得喇, 有時真係想做都唔知點埋手好! 有時又怕服侍得佢哋太好,佢哋死比我睇,有時唔埋佢哋,又死比我睇,真係就嚟我死比佢哋睇喇!
回復

may.sun 發表於 2009-6-18 10:54:00 |顯示全部樓層
我真係要努力D先得喇, 有時真係想做都唔知點埋手好! 有時又怕服侍得佢哋太好,佢哋死比我睇,有時唔埋佢哋,又死比我睇,真係就嚟我死比佢哋睇喇! http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(55).gi ...
Jennie 發表於 2009-6-18 10:52

盡左力就算.......天有不測之風雲
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-19 09:32:46 |顯示全部樓層
heehee ~~ 今日發現百香果結左果果了 ~~~ ^^
P1160378 (Small).JPG
回復

may.sun 發表於 2009-6-19 09:58:58 |顯示全部樓層
heehee ~~ 今日發現百香果結左果果了 ~~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-6-19 09:32

等~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-19 10:32:11 |顯示全部樓層
x2
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-21 01:51:13 |顯示全部樓層
今日做左成7-8個鐘頭野 , 出到一身汗呀 ......
殺左幾棵黃左0既迷你茄 ~ 太熱喇 , 再種落去就真係 side 米飯 ......
殺埋棵結哂籽0既羅生 , 吉左好多位出黎 ~
另外轉左2隻盤呀 ~ 一盤係紫紅雞蛋花 ,
P1160415 (Small).JPG
P1160416 (Small).JPG
另一盤係云呢拿 ~ 整完之後太夜喇 , 聽日至影相喇 .....要多謝花老師, 黑仔天 同 paulpaul 教路呀
P1160414 (Small).JPG
P1160421 (Small).JPG
另外又做左個手作仔 .....  ^^
P1160425 (Small).JPG
回復

paulpaul 發表於 2009-6-21 11:04:54 |顯示全部樓層
殺左幾棵黃左0既迷你茄 ~ 太熱喇 , 再種落去就真係 side 米飯 ......
13308 ...
要多謝花老師, 黑仔天 同 paulpaul 教路呀
JicJicmom 發表於 2009-6-21 01:51

7-8個鐘頭!!!!!
唔水客氣!
回復

may.sun 發表於 2009-6-21 14:04:03 |顯示全部樓層
13308 ...
JicJicmom 發表於 2009-6-21 01:51

3 l00K乜野~~
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-21 14:29:05 |顯示全部樓層
呵呵呵…我那唯一的百香果尋日跌咗落地!!係紫色個種。

呵呵…呢兩日我都有去做下工夫,又係殺咗d唔岩時0既植物!!

我唔種新嘢住啦!add7icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-21 21:39:37 |顯示全部樓層
3 l00K乜野~~
may.sun 發表於 2009-6-21 14:04

係椰衣柱黎 ~~
云呢拿分左盤 , 落左隻新陶盤度 ~~
P1160432 (Small).JPG
第一次覺得呢隻白色野有用 .....
P1160434 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-21 21:41:02 |顯示全部樓層
呵呵呵…我那唯一的百香果尋日跌咗落地!!係紫色個種。

呵呵…呢兩日我都有去做下工夫,又係殺咗d唔岩時0既植物!!

我唔種新嘢住啦!add7icon ...
alilovebyj 發表於 2009-6-21 14:29

alison ~~~ 百香果唔好丟 ,放響雪櫃蔬果格度等佢吽熟 , 我上次都係咁 , 過左成個月拎番黎食 , 好香甜的 !
我隻係黃果 , 跌落黎時都係青 b b 的 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-21 21:43:57 |顯示全部樓層
今日影左d花老師牌蕃薯苗照片 ...
鷹爪
P1160430 (Small).JPG
呢隻醜左d, 但都出緊新葉喇 ~
P1160431 (Small).JPG
同場加映 : monse 送的紫花翠蘆莉
P1160426 (Small).JPG
回復

breadtree 發表於 2009-6-21 23:13:26 |顯示全部樓層
第一次見到云呢拿咋....

勁喎, 今日咁熱都可以做成 7-8個鐘. 我今日做左3個半鐘, 未做完都頂吾順吾做lu.
回復