積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324146 4062
小寶 發表於 2009-5-28 01:50:26 |顯示全部樓層
我今次好大勇氣喇 , 成檯人3個男人望實我講 : 食喇 ~~~ 自己種架嘛 ~~~~
咬左一忽 ......yuck ......... 然後成舊比左大夫 ~~~~
-____-""
JicJicmom 發表於 2009-5-27 11:57 PM

不如試下食d無苦未的苦瓜先啦
回復

muitau 發表於 2009-5-28 02:24:58 |顯示全部樓層
係呀,食啲淡味啲開始, 慢慢就會接受,慢慢就會愛上架喇.
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-29 01:16:06 |顯示全部樓層
我地拎開D苦家 , 講番蕃茄 ~~ XD
今日又收左一粒 , 呢隻係 CHRIS TSUI 手信0既 SWEET F100
呢隻食味普通左D , 肉質會硬身少少, 但勝在幾多果.
P1160068 (Small).JPG
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 01:44:18 |顯示全部樓層
其實苦瓜這家嘢我記得我中學畢業前都唔食 , 但出來工作後 , 唔知點解又會食喎 , 仲有是越食要食越苦喎 , 好記得去茶餐廳食飯 , 叫了豉汁涼瓜肉片飯 , 但要求走肉片多涼瓜囉 .....

就係咁 ... 我好多時在家會苦瓜炒苦瓜比自己食囉 ...要厚件 +  不用出水及不用鹽去 "那"囉 .
回復

cobie 發表於 2009-5-29 01:48:28 |顯示全部樓層
1280# JicJicmom
好嘥呀積媽,恨死我喇,睇到都流口水.
回復

Jennie 發表於 2009-5-29 11:16:15 |顯示全部樓層
積媽上次嚟送我的苦瓜,用咗嚟炆黃豆排骨,我都好有勇氣咁食咗一舊苦瓜,積媽種架喎,梗要奉上我的第一次啦!點知 但係都係太苦,吞咗呢舊之後就淨係食哂D好好味既黃豆同排骨囉!
回復

cobie 發表於 2009-5-29 12:18:36 |顯示全部樓層
我細個嗰時都唔食,唔明白点解咁苦都食得落.20幾歲先開始食,一食就上隱.
回復

熊貓太 發表於 2009-5-29 12:26:00 |顯示全部樓層
YUMMY 呀~~~積媽add6icon
炒時落多D糖可能會易入口D................
回復

小寶 發表於 2009-5-29 12:36:10 |顯示全部樓層
我細個嗰時都唔食,唔明白点解咁苦都食得落.20幾歲先開始食,一食就上隱.
cobie 發表於 2009-5-29 12:18 PM

果時開始想"藥袋"自己add12icon

不如睇下苦瓜藥用仲好啦:
一項臨床實驗發現了很有限的證據,顯示苦瓜在癌症病人身上可能會增強免疫細胞的功能[3]。但這需要其它研究加以驗證和增強效果。如果被確認,這將成為苦瓜能幫助愛滋病人的另一條途徑。

有人聲稱苦瓜可以"治療糖尿病",儘管除了奇聞軼事之外,沒有什麼科學證據能證明這點。

[編輯] 中醫理論
中醫認為,苦瓜味苦,性寒;歸心、肺、脾、胃經。具有消暑清熱,解毒、健胃的功效。主要用於發熱、中暑、痢疾、目赤疼痛、惡瘡等。
回復

新仔 發表於 2009-5-29 12:39:03 |顯示全部樓層
其實苦瓜這家嘢我記得我中學畢業前都唔食 , 但出來工作後 , 唔知點解又會食喎 , 仲有是越食要食越苦喎 , 好記得去茶餐廳食飯 , 叫了豉汁涼瓜肉片飯 , 但要求走肉片多涼瓜囉 .....

就係咁 ... 我好多時在家會苦瓜炒 ...
fianfumy 發表於 2009-5-29 01:44

Fian, 真係吃得苦中苦呀!
回復

cobie 發表於 2009-5-29 13:04:05 |顯示全部樓層
1289# 小寶

全中---藥袋自己.
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-29 13:50:47 |顯示全部樓層
唔得唔得 ......真係食唔到 .......
自己種0既都係咁話 -____-""""
喂喂 , 我種左之後送比你地食唔好咩 ?
XD
回復

muitau 發表於 2009-5-29 13:55:15 |顯示全部樓層
唔得唔得 ......真係食唔到 .......
自己種0既都係咁話 -____-""""
喂喂 , 我種左之後送比你地食唔好咩 ?
XD
JicJicmom 發表於 2009-5-29 13:50

咁我地吃完苦中苦都變成人上人,
唔想賴低你遮
回復

cobie 發表於 2009-5-29 14:00:51 |顯示全部樓層
1292# JicJicmom
梗好啦,但係呢到好多人鐘意食wor.
回復

cobie 發表於 2009-5-29 14:04:23 |顯示全部樓層
1293# muitau

muitau,交嗰任務比你,諗出一種用苦瓜做嘅甜品比積媽食.
回復

mono 發表於 2009-5-29 14:06:23 |顯示全部樓層
後生細女先至唔鐘意食苦瓜㗎!證明積積媽中好後生。
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-29 15:26:35 |顯示全部樓層

甜0既苦瓜 ......
回復

llaus 發表於 2009-5-29 15:32:36 |顯示全部樓層
甜衣包著o既苦瓜add3icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-29 17:32:57 |顯示全部樓層
甜衣包著o既苦瓜add3icon
llaus 發表於 2009-5-29 15:32

只溶響手唔溶響口~~
回復

farfeifar 發表於 2009-5-29 17:45:29 |顯示全部樓層
我老豆話苦家叫半世瓜,
上半世唔中意食, 下半世會勁中意食;
到你過o左半世就會中意食架喇hehe~
回復