積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324467 4062
JicJicmom 發表於 2009-4-16 00:17:50 |顯示全部樓層
知道咯....慢慢啦,不過星期日你記得拎金錢薄荷同斑葉倒手香比我啊~~~thx!!!!!!!!!
littlecuitegirl 發表於 2009-4-16 00:15

okok ~~ 星期六你 pm 提提我 ~~
回復

may.sun 發表於 2009-4-16 00:20:52 |顯示全部樓層
姐姐仔, d teddy bear 仲要係大盤有 2 粒 , 小盤一粒咁 , 有成廿幾粒架.
慢慢至攪比佢冷 ~~ 忙呀 ~
隻杯仔響十蚊店貫架.
JicJicmom 發表於 2009-4-16 00:17

你直播~~~佢地真幸福呢
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-16 00:21:01 |顯示全部樓層
okok ~~ 星期六你 pm 提提我 ~~
JicJicmom 發表於 2009-4-16 00:17

回復

JicJicmom 發表於 2009-4-16 00:29:22 |顯示全部樓層
今晚處理左一堆舊泥 , 加左d砂之後, 就整定6隻盤準備2星期後另一批迷你蕃茄轉盤定植喇 ~~
因為時間關係 , d基肥泥係就咁撈熟肉骨粉 + 花生麩 + 雞蛋殼碎, 上面再蓋厚泥, 然後放入去冷氣機底等佢慢慢吽 .
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-17 09:36:07 |顯示全部樓層

一眾 bb 們 ~
迷你蕃茄 garden pearl
P1150338 (Small).JPG
christsui X 公主牌小黃瓜
P1150335 (Small).JPG
y 牌青瓜
P1150334 (Small).JPG
雷公仔穿新衣 ~~~
P1150332 (Small).JPG

暫時成績如下 :
雷公仔 ( 已授粉+著衫7隻 , 未授粉/開花 - 3隻  )
Y 牌青瓜 4條
CHRISTSUI+公主牌小黃瓜 2盤共5條
迷你茄 GARDEN PEARL - 8菖花 + 4小果
迷你茄 RED CHERRY - 3菖花
金蕃茄 - 2菖花

同上年種野變堆肥0既成績差好遠呀 ~~~ ^^ 而家只係春播後個幾月, 就有咁0既成績,  好開心呀 ~~
所以呢, 泥土同肥料管理真係好好好緊要呀 !!
回復

sandylam 發表於 2009-4-17 13:42:01 |顯示全部樓層
積媽,
我想問苦瓜種幾耐會開花?
在下面既葉係咪會慢慢變黃老死架?
我近黎有紅蜘蛛呀.
我又唔覺佢有感染,但下面既葉有少少變黄喎.
我棵苦瓜三月先種,好似想開花啦.
但佢塊子葉都未甩,又瘦又奀.
回復

nuage 發表於 2009-4-17 13:49:28 |顯示全部樓層
一眾 bb 們 ~
y 牌青瓜
雷公仔穿新衣 ~~~

暫時成績如下 :
雷公仔 ( 已授粉+著衫7隻 , 未授粉/開花 - 3隻  )
Y 牌青瓜 4條
CHRISTSU ...
JicJicmom 發表於 2009-4-17 09:36

成績好好﹗遲d有好多新鮮瓜果食﹗
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-17 14:23:10 |顯示全部樓層
成績好好﹗遲d有好多新鮮瓜果食﹗
nuage 發表於 2009-4-17 13:49

多謝阿 NUAGE ~~~ ^^ 我好開心呀 ~~ ^^
有收成時預左你架 ~ ( 我唔食苦瓜的 , 種黎係想送比朋友 ~~ )
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-17 14:29:03 |顯示全部樓層
積媽,
我想問苦瓜種幾耐會開花?
在下面既葉係咪會慢慢變黃老死架?
我近黎有紅蜘蛛呀.
我又唔覺佢有感染,但下面既葉有少少變黄喎.
我棵苦瓜三月先種,好似想開花啦.
但佢塊子葉都未甩,又瘦又奀. ...
sandylam 發表於 2009-4-17 13:42

呢D野真係問起我喇 ....
我種響天台 , 如無記錯好似係2月底3月頭下的種. 我都係跟花老師教我地0既方法去吽左泥 > 定植 > 追肥
3尺盤種 2 棵雷公苦瓜 , 開始有花苞好似係3月底0既事.
我舊年種0既苦瓜唔識下肥 / 追肥 + 種得太迫 , 就生得好奀喇 ( 14寸盤種 3 棵 , 葉子大細係而家0既一半都無. )
植株底0既葉黃左 , 都要睇佢點黃, 我想葉子老化都會有可能 , 要 OVERALL 整棵植株去睇囉 , 而唔係就咁睇黃葉 .
我又無留意我棵苦瓜0既子葉, 我見佢生得幾壯下 + 係咁爬到高一高 , 就當佢無事架喇 ~
回復

muitau 發表於 2009-4-17 14:39:10 |顯示全部樓層
又提我傷心史, 我又係見種得一個月就有公花兩朵母花一朵, 得果3,4塊葉, 於是摵走佢,以為咁棵野至健康...激死我喇  !!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-17 15:04:17 |顯示全部樓層
又提我傷心史, 我又係見種得一個月就有公花兩朵母花一朵, 得果3,4塊葉, 於是摵走佢,以為咁棵野至健康...激死我喇  !!!
muitau 發表於 2009-4-17 14:39

唔好拱 ~~~ 堅強D ~~~~ 之後D花多到你眼冤呀 ~~~~~
回復

小寶 發表於 2009-4-17 15:51:22 |顯示全部樓層
726# sandylam

有紅蜘蛛可能因為空氣唔流通, 你宜家將d植物放响邊? 搬左後唔見你有新相喎
回復

小寶 發表於 2009-4-17 15:52:01 |顯示全部樓層
一眾 bb 們 ~
y 牌青瓜
雷公仔穿新衣 ~~~

暫時成績如下 :
Y 牌青瓜 4條
CHRISTSU ...
JicJicmom 發表於 2009-4-17 09:36 AM

陳積積媽, 你好勁呀!!!搵日又上去你度影相cut瓜先
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-17 17:20:17 |顯示全部樓層
好好好 ~~ 隨時歡迎呀 ~~~ XD
回復

farfeifar 發表於 2009-4-17 17:56:18 |顯示全部樓層
cut瓜?
我都岩喎hehe
回復

新仔 發表於 2009-4-18 09:18:15 |顯示全部樓層
積媽, 今日已收到妳嘅禮物喇, 超級開心呀

因為個網原來係咁大喎, 我準備掛在離笆上呀

遲D影相比妳睇丫, 多謝妳, 鍚晒妳!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-18 09:30:48 |顯示全部樓層
積媽, 今日已收到妳嘅禮物喇, 超級開心呀http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/lamji/lamji%20(9).gif

因為個網原來係咁大喎,http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/lamji/lamji%20(22).gif 我準備掛在離笆 ...
新仔 發表於 2009-4-18 09:18

新仔 ~~~ 唔好客氣喇 ~~~ 你不如影d有埋收成0既相比我地睇下喇 ~ XD
回復

may.sun 發表於 2009-4-18 09:41:35 |顯示全部樓層
積媽有7隻雷公仔授左粉,即係將有bb喇
回復

新仔 發表於 2009-4-18 09:43:43 |顯示全部樓層
新仔 ~~~ 唔好客氣喇 ~~~ 你不如影d有埋收成0既相比我地睇下喇 ~ XD
JicJicmom 發表於 2009-4-18 09:30

咁要等吓喇, 我會 "奸爸嗲" 架喇!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-18 09:53:20 |顯示全部樓層
積媽有7隻雷公仔授左粉,即係將有bb喇http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(43).gif
may.sun 發表於 2009-4-18 09:41

heehee ~~ 今早又授多 3 隻 雷公仔~~~ ^^
另一台灣品種苦瓜 "翠妃" , 今早又授左2隻 , 總共有 4隻 ~
翠肉瓜今早發現有 1 隻b ~~
發達囉 ~~~~~
回復