積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
323010 4062
JicJicmom 發表於 2012-2-6 22:40:31 |顯示全部樓層

今日元宵 , 同大夫響屋企食湯圓~~
祝各位都團團圓圓 , 歡歡喜喜~~~
柚香薑湯綠茶黑芝麻湯圓~~~

花老師, Jeffreyngcm, PaulPaul & 20小姐好~~~~
我好少食湯圓, 平日都係一粒起, 一粒止~~ 尋日都已破格食左2粒~
呢碗係大夫的~~ 今晚會煮埋剩低0個幾粒比佢食~

LIKE!  發表於 2012-2-7 01:17
嘩,好過份呀>_<,好想食! 不過.....都你你兩公婆sweet sweet la(^_-)  發表於 2012-2-6 23:51
我都重未有得食湯圓呀:(  發表於 2012-2-6 23:19
積媽好! 浪漫+甜蜜啵! 嘻嘻!  發表於 2012-2-6 23:03

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2012-2-6 23:47:18 |顯示全部樓層

柚香薑湯綠茶黑芝麻湯圓~好特別呀,多謝~

公主好~~ 柚子皮係朋友的日本手信, 綠茶湯圓都係買現成的~ 唔好客氣隨便食~ :)  發表於 2012-2-7 16:26
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-8 09:50:48 |顯示全部樓層

天氣時暖時凍, 有好有唔好喇~ 不過都係好0既多~~
花老師牌珍珠菜
小寶牌紅甜椒

香草類
刺芫荽 , 呢D熱帶香草類, 天氣凍就馬上樣衰衰.....
一田瑪莉
萍果薄荷

士多啤梨 , 開始有收成了~

偷偷看, 偷偷望.....

葡萄風信子開得差不多了~
另一品種的葡萄風信子~~
粉紅垂筒花

回覆點評:
DORA , HEEHEE ~~ 唔知D士多啤啤等唔等到下星期, 想整蛋糕賀下塵人節呢~~~

呢位小姐巧爛慢呀^_<  發表於 2012-2-8 11:54
積積媽 d 甜椒、薄荷、士多、蕃茄同葡萄風信子都好靚! 睇d 士多睇到流口水!  發表於 2012-2-8 10:08

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2012-2-9 22:36:16 |顯示全部樓層

朋友0既媽媽送左一盤好靚0既黃薑比我種 ~~~ AUNTIE用洗米水施肥, 放室內, 長得好翠綠 !
我0既回禮 !

回覆點評
noel_tt , 其實呢粒已經係最大粒...... 其他0既都好細粒呀.....
收左呢幾粒之後, 而家谷緊肥, 睇下可唔可以谷大粒D .......

妳的士多啤梨好大粒. 我D只出葉.  發表於 2012-2-10 10:13
回復

BanbieChan 發表於 2012-2-9 22:47:43 |顯示全部樓層
我喜歡份回禮多d囉~

me 3, 不過走芫茜既)^o^(  發表於 2012-2-9 23:44
我都係喎!  發表於 2012-2-9 22:52
回復

mono 發表於 2012-2-10 20:43:03 |顯示全部樓層
我喜歡份回禮多多多。直頭正過 Oisix 日本新鮮蔬。

MONO,D朋友仔成日笑我似村姑,送D菜比佢地~~ :P  發表於 2012-2-11 10:06
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-11 09:37:54 |顯示全部樓層

公主, 20小姐, DORA , MONO , 多謝你地讚賞 !
剛落左D種子, 春播要種苦瓜及青瓜, 仲有落多左一水沙律菜. 因為呢D沙律菜已經係水尾了, 再無之前咁大塊.

回覆點評:
JEFFREYNGCM , 大家一齊努力喇~~

我都有陪苦瓜及青瓜苗,亦都有種緊沙律菜^^  發表於 2012-2-11 09:44
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-11 09:59:46 |顯示全部樓層

昨日請假響屋企執下屋, 上去天台度影下花.
前日響花墟買多左一盤單瓣寶蓮燈, 好大盤好靚好多花~~~ 而家正物色緊吊盤比佢.
葡萄風信子 ~
有機意大利長蕃茄陸續結果了, 呢隻係第八隻, 取名"阿八"

響影緊花相0既時候, 大廈清潔阿姐走左上來   ...... 猛叫我唔好種咁多花, 種多D菜食. (咁多菜都唔夠? ) 又話係咁以淋下水就有野食. 頂唔順的我本來都係無乜答佢野 , (因為我較緊個相機.... ) 一聽到佢咁講就即刻"糾正" 番佢 :
阿姐, 如果係咁以淋下水有得食, 咁人人都去淋水就得喇, 鬼使買咩........
佢好似聽唔到我講咁, 見到我D蕃茄仔, 仲要好大聲咁話: 嘩, 結好多茄仔, 唔食得架係嘛? 睇架咋呢D .....
後來佢BLABLAHBLAH 講左一大撮野終於入正題了:
對面有2層樓個住客都係搵我去幫佢地天台淋水種菜架 (   咁你連我種D沙律菜/蕃茄都唔知係乜來 ??) D住客又乜都唔使做就有菜食囉, 幾好呀~~~
最後我都好禮貌咁回覆佢 :
我中意種菜, 就中意自己打理番, 而且要有收成又唔係淨係淋水就得, 又要捉虫又要落肥, 種左三年野都未學得哂, 仲要慢慢學. 唔辛苦就唔得世間菜架, 所以真係唔需要勞煩你喇~~
最後阿姐好無癮地就走左....... 但我真係發覺有好多人, 睇一D野真係睇得好簡單, 種瓜種菜種花如是, 做蛋糕甜品如是 ......
回復

rainbow2011 發表於 2012-2-11 11:34:09 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2012-2-11 09:59
前日響花墟買多左一盤單瓣寶蓮燈, 好大盤好靚好多花~~~ 而家正 ...

積積媽, 好多人見倒別人既收成, 真係以為好簡單, 當中用左幾多心機時間外人唔會知, 淋水施肥除蟲修剪, 種室內果D仲要成日搬黎搬去就個太陽, 好似做苦力, 農夫其實流過幾多汗真係不足為外人道. 只係謙虛既農夫通常都將種菜辛苦既過程輕輕帶過, 只開心咁享受甜美既收成, 好似積積媽你咁啦. 做蛋糕甜品亦係, 學左廿年都未學完, 十隻手指頭成日起卜, 又試過比焦糖彈到半隻手嚴重燒傷, 有個同事都以為好簡單, 教佢又要用自己方法整, 芝士蛋糕未雪實黎脫模, 點知成個爛開走黎鬧我怨我, 又唔跟凍水熱水用, 亂整, 所以我以後都唔鬼理佢喇... 真係完全明白晒積積媽你呢段說話呀!
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-11 11:45:35 |顯示全部樓層
彩虹小姐,
我相信大部份農友都好明白農夫好辛苦, 一米一菜得來不易. 以前唔識唔知, 都覺得應該係無咁簡單. 到自己落手落腳去做, 頭一排真係食哂白果, 全部去哂堆肥......... 到而家有少少野睇下就已經好開心, 乜野辛苦都唔記得哂喇~~ 就算種唔好/種C左, 都係心機勞力一部份, 拎去堆肥都當係延續自己0既心血 ( 嘩, 當堂開心哂 ! XDDDDDD )
我都有好似你朋友咁0既朋友, 有時佢地問我, 我都話我唔識, 寧願叫佢地去自己學...... 真係好怕呢D乜都推響人地身上0既人架.......
我地得閒又可以互相研究下甜品呢~~ 尋日買左隻魚翅瓜, 今日希望搵到靚菠蘿可以整菠蘿酥喇~~

係呀, 初初種得唔好就當上左堂, 學左野, 學識珍惜, 種植其實好開心架. 個自以為是同事己比我鬧到唔敢再問我野喇, 哈哈..祝你買倒靚波蘿呀!^o^  發表於 2012-2-11 11:56
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-11 12:41:42 |顯示全部樓層

我曾經整過菠蘿卷, 但D餡偏乾, 味道就OK ~~~

回覆各位點評 :
唔好以為我好勁 , 呢D略為見得人的, 係試左成 1X次後的成品 ~~

WAH~勁呀!我真係暫時未有咁o既心機去炒餡~~yummy!  發表於 2012-2-22 03:59
好靚!!! x 2  發表於 2012-2-13 11:03
積積媽,你種植同整甜品都咁勁,我地真係只有企埋一邊睇同流口水咋!  發表於 2012-2-11 18:17
好靚!!!  發表於 2012-2-11 17:39
勁呀積媽!  發表於 2012-2-11 15:35
回復

2020 發表於 2012-2-11 14:03:22 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2012-2-11 12:41
我曾經整過菠蘿卷, 但D餡偏乾, 味道就OK ~~~

嘩,你地你地.......好過份呀,個個都咁勁既

20,我地行埋一邊睇喇~哈哈~  發表於 2012-2-11 17:39
回復

DORA 發表於 2012-2-11 18:26:41 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2012-2-11 09:59
前日響花墟買多左一盤單瓣寶蓮燈, 好大盤好靚好多花~~~ 而家正 ...

絕對認同積積媽所講,種植既過程又點會容易?尤其係有機耕種,啲蟲就攪到頭都大,落咩肥都大有學問,我地呢啲新手仲有排向你地前輩請教。其實個阿姐見到你既收成就應該知道唔係每日幫你淋水就可以咖啦。
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-12 23:23:37 |顯示全部樓層
一田瑪莉剪頂後 , 側芽長得與主枝差不多高了 ~~~
呢隻在超市買的枝條, 葉好長好大......
剪頂出來的仍尚在人間
有機意大利蕃茄
偷戀隔牆瓜的桑樹枝條被小寶大刑侍候剪左出來 , 我拎番來試插枝 ~~~
雞扒瑪莉出場 ~~~

好鬼唔聽話架, 呢枝SONG, 走左去合掌瓜度, 抵被我剪架! V_V  發表於 2012-2-12 23:58
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-21 11:50:45 |顯示全部樓層

小寶阿SONG 近況~~~
開始要清理門戶了~~~ 尋晚清左3個菜盤~將舊菜清走, 我會專登留下廢根, 然後同D枯葉/ 枯枝 及 D堆肥一齊放入桶內 , 加入腐熟的花生麩水齊吽番佢3-4個月.
呢個吽泥方法係參考花園仔老師的帖. 個人覺得呢一年以來用呢個方法去吽泥, 響種子發芽成長期內, 植物無故枯死 / 泥土發毛等等情況大大減少. 當然, 無喇厘頭瓜柴的仍有, 但比起以前已好左好多.
個人覺得比燒泥好, 除左唔使捉虫 / 蝸牛之外. 仲會因為枯葉/根/枝在麩水下發酵 , 可以提高番泥入面0既有機質 , 健康0既泥土至會有健康0既植物嘛~
此舉會用多好多花生麩水, 所以我會在每一季清理門戶時, 順便吽番1X 罐麩水, 留待追肥 / 吽泥時用.

士多啤梨收成全部落哂姪仔 "小喇巴" 肚入面~~~

回復

JicJicmom 發表於 2012-2-21 12:02:34 |顯示全部樓層

一田瑪莉長得好靚, 令我有好大成功感~~
秘訣係: 我無攪佢~~ 放養形式~
一直放響通風+見光位置~~ 留意底部要通爽.
用吽過的肥泥, 未有追肥~~~

所以響佢未無喇喇瓜柴之前, 貼番個成長片段回味一下~~~
15/10/2011 在超市買佢返來~~~
因為個人覺得佢地遠道由外地而來, 應該坐飛機時雪過下, 所以就浸一日水當解凍~
mary Oct17.jpg
17/10/2011 切斜下珠石浸水等出根
Mary Oct17_2.jpg
23/10/2011 出根
Mary Oct23.jpg
25/10/2011 陸續出根
Mary Oct25.jpg
4/11/2011 出根情況理想, 上盤喇~
Mary Nov4_2.jpg
出根不太理想的, 繼續浸
Mary Nov4.jpg
一直放養唔理佢  ........
12/2/2012
幫佢剪頂
Mary Feb12.jpg
16/2/2012
明顯地側枝高左.
mary Feb16.jpg
21/2/2012
側枝與主枝一樣高~~~
mary Feb21.jpg

Jicjicmon 您好, 睇左你呢個 post, 令本來放棄插迷香的我 (去年10月開始試插枝至今未有成功過) 再試, 今晚再去買 pack 試過  發表於 2012-3-8 13:25
剪頭...剪頭...我今晚又返去剪頭先~~~ thx!!!  發表於 2012-2-21 12:40
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-24 09:42:17 |顯示全部樓層
又再插番D一田瑪莉來送比朋友~~~
合共買左 11蚊, 插到12棵.
呢度只係其中幾盤
除左瑪莉, 仲有阿 SONG
雞扒瑪莉見到隻豬無腰骨落得咁0既下場, 喇喇林的起心肝, 搵番條腰骨出來.....
香水菠蘿要開花了~
鬱金香Rococo 出了花苞
花韭都要開花了~

積媽, 好耐冇睇帖啦.. 你好犀利呀.. ^.^  發表於 2012-2-24 14:57
積媽,想問下你盆香水菠蘿有無種左18個月??thx  發表於 2012-2-24 11:38
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-24 11:43:34 |顯示全部樓層

新正頭後有好多柑橘上市, 買來做左柑橘糖~~

一份柑橘+半份糖 , 煮至充份糖漬後, 入100度焗爐烘乾一小時左右, 取出放涼後滾上砂糖.

好正咁呀!!!!  發表於 2012-2-25 12:20
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-25 09:45:55 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2012-2-24 09:42
又再插番D一田瑪莉來送比朋友~~~  
合共買左 11蚊, 插到12棵.
呢度只係其中幾盤

小白, 好耐無見~~~

ZOEY, 有架, 都種左3年幾了. 但第一年已經結過果, 當時下左盤有7-8個月左右.

不如我俾左隻泰國菠蘿仔你種la(`_´)ゞ  發表於 2012-2-25 12:58
我嗰棵都有九個月,好心急=•=""""  發表於 2012-2-25 10:17
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-27 09:50:34 |顯示全部樓層

鬱金香開花了~~~
Parrot Tulip "ROCOCO"
明明買左3個rococo , 點知有一隻係便宜仔.....
看看人家的 Rococo .....
http://purpur.blogspot.com/2010/12/rococo-tulip.html
早2年在某鬱金香攝影展見到的相, 驚為天人.....
( 相片來源: 2009龍環葡韻 馬志信鬱金香攝影展 )
仲有花韭
由種子種起, 種左3年的八角櫻桃有花苞了
( 相關資料: http://hkplants.com/thread-25054-39-1.html )
花老師的介紹: http://hkplants.com/thread-25054-38-1.html
八角櫻桃的"小時候": http://hkplants.com/thread-25054-57-1.html
今天早餐~~

超勁靚啊~~~~~  發表於 2012-2-27 15:14
超靚~~~~  發表於 2012-2-27 10:46
開電腦睇第一個帖就有咁靚既鬱金香 .... 讚讚讚讚讚 ~  發表於 2012-2-27 10:43

評分

查看全部評分

回復