積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
323002 4062
JicJicmom 發表於 2011-11-21 12:49:11 |顯示全部樓層
我估2020係話呢隻花架+草莓罐喇~~~
花架係夜冷貨, 公主有一隻長身的, 我呢隻係 1/4圓的. 草莓罐跟公主一樣, 在賓賓買的~~
公主有無呢隻大白兔陶盤?

兔仔盤有隻細嘅係你送比我架~~~~  發表於 2011-11-21 13:17
係呀, 積積媽^^  發表於 2011-11-21 13:16
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-21 13:15:20 |顯示全部樓層
JicJicmom  咁你要唔要種? 一係你拎埋來我度, 你自己上來照顧佢~~~ XDDDDDDDD  發表於 5 分鐘前

拎埋來你度,好主意~自己上來照顧佢,唔得住~

公主, 咁要唔要苗拎番去種呀? 而家你D野放左響邊呀?  發表於 2011-11-21 13:27
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-21 13:25:05 |顯示全部樓層

我啱啱係分享版見到架~樓主個樣好似陳積積呀~

http://hkplants.com/forum.php?mo ... ;tid=85483#lastpost

咦~~~ 都係一隻可愛白咀BATMAN 貓呢~~~ :)  發表於 2011-11-21 13:27
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-21 13:33:43 |顯示全部樓層

JicJicmom 公主, 咁要唔要苗拎番去種呀? 而家你D野放左響邊呀?  發表於 1 分鐘前

d嘢都仲喺mr. lee度,不過暫時唔種住喇~~~

咁你有需要就出聲喇~~ 你知我度係無掩雞籠.....唔係, 係菜籠 / 貓籠至0岩~~ XDDDDDDDDDDD  發表於 2011-11-21 13:36
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-21 13:39:29 |顯示全部樓層
JicJicmom  咁你有需要就出聲喇~~ 你知我度係無掩雞籠.....唔係, 係菜籠 / 貓籠至0岩~~ XDDDDDDDDDDD  發表於 45 秒前

哈哈~放心啦~e個包在我身上嘅呢~~~
回復

JicJicmom 發表於 2011-11-21 13:57:07 |顯示全部樓層
因為家中有唔少草莓罐, 大大小小的都有 ( 對, 我確實有一點點病態的說~~ XDDDD) .
所以都找了一下草莓罐的使用方法. 我會試一試~~ 橫豎家中有材料~~~
http://www.marthastewart.com/268527/planting-a-strawberry-pot
回復

JicJicmom 發表於 2011-11-21 14:21:20 |顯示全部樓層

另外花老師及MONO 都談及的菜盤, 我也有四隻, 是屯門藍地的陳 X記入手. 當日為著腰骨著想, 所以奉行檯面式種植.
當年 ( 2009買) 是 HKD120/隻, 最近見到好像要 $135  或 $140 ? 忘了確實價錢.
質料是真的沒話說,  我種植地點是在天台 , 365日都是日當頭 , 風吹雨打, 日晒雨淋, 菜盤絲毫無損, 暫時亦未見有老化跡象. 四邊有孔, 可安排小竹枝 / 鐵枝撐起防虫網.
盤底有隔水層, 盤前有小孔去水. 我用小喉管延長了出水口, ,在盤底後方略為墊高, 多餘的水就可以流走, 下面用小桶承接再來澆花, 也不浪費食水.
大部份時間我會用來種菜.
冬天會用來種小蘿蔔

轉季期間, 換泥也不成開題, 盤子重量尚可接受, 我一個女人都可以應付有餘.

回覆點評
我持住我天台生態唔係太好嘛~~~ 講笑~
其實有整, 但我亦會選D虫害少0既植物去種. 因為都知自己唔係勤力0既人.

唔該晒積媽,我會過藍地睇睇。今期無苗圃,唉!好鬼失落。  發表於 2011-11-22 10:30
積媽你無整防蟲網?  發表於 2011-11-21 15:45
D菜菜子好靚,仲有隻米芝蓮超攪笑,好似d肥BB隻腳^^  發表於 2011-11-21 15:09
回復

JicJicmom 發表於 2011-12-1 10:06:09 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-11-30 13:48
積媽, 我刨晒前輩們的帖, 學到好多嘢, 真係多謝你們無私的分享. 我希望融會貫通你們的知識和經驗, 應用在 ...

Springonions , 我同你都係一樣,  一面種一面學~~大家都要比心機呢~~
我D架全部都係角鐵砌的, 其中一個花盤下係用2條角鐵支撐, 另一個角鐵架就無用任何野. 後來有一塊戶外木0既長椅0既腳爛左, 我就拎左椅面來做角鐵架的底板.
我覺得花盤0既質素好, 下面不用支撐問題亦不大.

多謝積媽.  發表於 2011-12-1 10:57
回復

JicJicmom 發表於 2011-11-25 16:46:52 |顯示全部樓層

今年, 要試下種士多啤梨~~~ 得小寶介紹, 在王三兄買了一百株苗苗, 與其他農友分享, 取回廿多株小苗回家慢慢養~~~
星期五取苗, 星期六上盤, 到今日為止, 情況都還好~~~
大樹好遮蔭是對的~~~ 就算放響蕃茄下都好過無~~
現在忙著上網找找用草莓罐的方法~~ 希望可以好好利用買左幾年0既罐罐~

沙律什生菜長得不錯, 想下星期應可以移苗了
中國芹菜相對來講就慢了一點點~
皇帝菜開始有得食了~~
皇帝菜中間夾雜著一點點芫茜
芫茜長得叭叭聲 , 係時候再下新種了~~
小圓球蘿蔔開始要加泥了~
蕃茄苗進展良好~
收埋D韭菜籽就要換泥, 重新出發了~~~

今早拍的插枝粉紅玫~~

回覆點評:
多謝咁多位讚賞, 我都希望盡力種好佢地, 希望今年成績好番D喇~~
小寶, 我已經將佢地搬左出少少晒下太陽, 壯左好多呢~~~   

士多啤梨苗 俾佢哂下啦, 無樹嘅  發表於 2011-11-27 01:34
紅蘿蔔生得幾快喎  發表於 2011-11-25 23:42
蕃茄苗好粗壯。^^  發表於 2011-11-25 23:38
積媽啲菜菜幾時睇都咁靚^o^~  發表於 2011-11-25 17:18
回復

DD507 發表於 2011-11-25 18:03:59 |顯示全部樓層
請教下積積媽: d 紅生菜幾時收得. 我種了25天, 但d紅生菜無積積媽d咁紅色.

DD507 , 紅生菜可以由外圍摘葉食起. 你覺得佢夠時候食/ 你想食時咪摘黎食囉~~ :) 我種紅生菜位置係好多陽光0既位置, 日照愈多, 生菜葉就會愈紅.  發表於 2011-11-26 09:36
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-25 19:47:20 |顯示全部樓層

嘩~d嘢靚到揼揼聲呀~~~

同意之致XDDDD  發表於 2011-11-27 01:35
公主, 你一出山我就要行埋一邊喇~~~~ :目  發表於 2011-11-26 09:37
回復

DD507 發表於 2011-11-26 10:54:06 |顯示全部樓層
DD507 發表於 2011-11-25 18:03
請教下積積媽: d 紅生菜幾時收得. 我種了25天, 但d紅生菜無積積媽d咁紅色.

...

我是種天台的..我試下 post 張相比妳指教下.

呢隻我有種過, 唔會太紅架咋喎 .......同我上面D紅生菜, 好似係2個唔同品種來架.  發表於 2011-11-26 12:22
回復

DD507 發表於 2011-11-26 23:49:37 |顯示全部樓層
DD507 發表於 2011-11-26 10:54
我是種天台的..我試下 post 張相比妳指教下.

原來唔同種, 多謝指教
回復

JicJicmom 發表於 2011-11-28 11:21:44 |顯示全部樓層

小寶牌甜椒 , 個子細細, 好多果果呢~~~
不過唔記得係乜色囉.....紅定黃呢?
漏網之"茜" , 芫茜是也~~~
唐檸檬而家出花???? V__V
紅沙律菜長得壯身了點, 不再垂哂響泥面了~~
種子種的較剪蘭長大了~~

回覆點評:
小寶, 我唔記得了...... 可能係自取的紅椒 / 買種子的黃椒? 我記得你有一堆都係呢D野來......
20 小姐, 其實係好細隻而已, 長大後仲係唔係咁令又另一回事了.....   

積媽,我對你後面個棵D葉有一個個洞嘅嘢好好奇呀,咩嚟架?  發表於 2011-11-28 15:31
見到青椒....嘩左一聲,太靚了吧!  發表於 2011-11-28 14:17
好靚呀...我諗係青色甜椒^^"  發表於 2011-11-28 13:58
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-28 18:54:57 |顯示全部樓層
hempseed  積媽,我對你後面個棵D葉有一個個洞嘅嘢好好奇呀,咩嚟架?  發表於 3 小時前

搶答~係唔食得嘅咩~

哦~個樣好過癮  發表於 2011-11-29 13:20
HEMPSEED , 其實我都唔知係乜黎 , 呢盤野係我老爺拎過來, 放響呢個位都放左成2-3年了...... 公主 : 你答對了 ~~~ ;)  發表於 2011-11-29 09:11
回復

JicJicmom 發表於 2011-11-29 09:16:32 |顯示全部樓層
尋日發現, 我0既士多啤梨可能開過花.....
十月份超市買回來的迷迭香枝條長大了, 送了2盤給好友作為生日禮物 ~~
387603_10150390813613683_677248682_8557059_1292693723_n (1).jpg
曾幾何時, 得到花老師慷慨相贈白色馬齒莧, 但照顧不周比虫食光了..... 早前見花墟有什色盤花中有白色花, 馬上買回來插枝繁殖再種, 希望再續未了緣~~~
回復

Springonions 發表於 2011-11-30 13:48:21 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2011-11-28 11:21
小寶牌甜椒 , 個子細細, 好多果果呢~~~
不過唔記得係乜色囉.....紅定黃呢?

積媽, 我刨晒前輩們的帖, 學到好多嘢, 真係多謝你們無私的分享. 我希望融會貫通你們的知識和經驗, 應用在自己的情況下. 我也有背痛的問題, 你做的鐵架很有用. 在相片中, 看不到你是用什麼材料做架面的, 我想一定是堅固的材料, 因為花盆+泥+水是很重的. 可以拍張照看看嗎? 謝謝.
回復

JicJicmom 發表於 2011-12-1 10:43:09 |顯示全部樓層
皇帝菜有收成了~~~~ 剪左頂等佢出橫 Y ........
剪出來的菜菜, 送比一個對我好好的朋友~~
迷你蕃茄 ( 矮身盤栽型)
意大利品種 ,有機蕃茄 . 呢隻品種我種過2季, 好大林伸延得好闊. 但好香蕃茄味~~~ 抗病能力亦好高~
士多啤梨日光浴中.
小甜椒其實唔係好大隻架咋......
紅葉沙律生菜

回復

JicJicmom 發表於 2011-12-1 10:44:12 |顯示全部樓層

昨日下了點七彩蘿蔔種子, 上次一時大意, 全軍覆沒.
另外, 將士多啤梨移去晒太陽時, 忘了留意風向, 有一株陣亡了...... 北風真利害.....
回復

mono 發表於 2011-12-1 12:39:26 |顯示全部樓層
係呀!噚晚好大風呀。
回復