積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
323009 4062
JicJicmom 發表於 2012-1-21 10:20:32 |顯示全部樓層

過年喇~~~ 祝大家花開富貴~鴻運當頭~~~

送多個開心UTUBE比大家~~

http://www.youtube.com/watch?v=E ... ure=player_embedded
回復

mono 發表於 2012-1-24 02:20:29 |顯示全部樓層
祝積媽龍年~心想事成、財源廣進、身體健康、恭喜發財!

多謝MONO ~~~ 我都祝你新年進步, 事事如意呀~~~ :)  發表於 2012-1-27 09:47
回復

JicJicmom 發表於 2012-1-27 09:52:11 |顯示全部樓層

新年天氣麻麻,出去拜年就好踢腳, 但對D農作物來講就真係好正喇~~~
矮株蕃茄開始有收成了~~
小寶牌甜椒~~
七彩蘿蔔長得快好多~~
407632_10150506047128683_677248682_8980348_722346947_n (1).jpg
其他的球根花卉都有點點進展
葡萄風信子
鬱金香 "Rococo"
酢醬草

回復

吉祥 發表於 2012-1-27 14:53:15 |顯示全部樓層
積媽你好呀~新年快樂
你上年話想要龍角豆種子,我剛收了一些, 你種唔種呀?

吉祥~ 新年快樂呀~~~~ 多謝你先~我天台無位了, 唔敢種喇~~而家只可以種D小盤栽型的作物了...再次多謝你~~ :)  發表於 2012-1-30 09:39
回復

JicJicmom 發表於 2012-1-30 09:44:49 |顯示全部樓層

蕃茄近況
矮種蕃茄
是日收成
有機種蕃茄
士多啤梨
紅葉萵苣
小寶牌甜椒~~

又影下D花花~~
鬱金香開始出芽了.
葡萄風信子
寶蓮燈

20小姐, 呢隻花叫寶蓮燈, 呢幾年我都買佢來過年的~~我呢隻係重瓣, 仲有好多唔同顏色架~~ 不過香港只有呢隻色 ....
http://www.thompson-morgan.com/f ... ants/fuchsia-plants

嘩,白色+藍色超靚!  發表於 2012-1-31 00:44
好似著住紫色裙既小仙子跳緊舞^0^  發表於 2012-1-30 16:49
呢種紫得嚟咁姣,姣得嚟又好靚喎....既係嘜東東花?  發表於 2012-1-30 16:48
我o個d仲未出芽>_<!  發表於 2012-1-30 14:00
隻茄...... 我愛死佢~  發表於 2012-1-30 12:42

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2012-1-30 13:43:12 |顯示全部樓層
20小姐,
你都快D種番D~~ 又多果又唔阻地方~~

無位呀>_<" 等我殺左棵木瓜佢先^^  發表於 2012-1-30 16:47
回復

farfeifar 發表於 2012-1-30 23:58:14 |顯示全部樓層
矮種蕃茄...我係小寶樹係咁摘黎食haha~拎o左粒返屋企留種喇hoho!

XDDDDDD 早響呀~~~ 問下仲有無種子剩先 ~~~~  發表於 2012-1-31 00:08
回復

mummy 發表於 2012-2-1 23:21:25 |顯示全部樓層
請問種蕃茄應該喺摘芯定喺拔側芽呢?
回復

mummy 發表於 2012-2-1 23:23:14 |顯示全部樓層
請問種蕃茄應該喺摘芯定喺拔側芽呢?
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-2 09:32:26 |顯示全部樓層
MUMMY ,
謝謝留言. 我都係按種子包裝上指示來做, 不同品種有唔同方法, 有D要摘有D唔使. 好似呢2個品種咁, 同樣係蕃茄但係有唔同的處理方式 :
http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/390/1/ - 不摘側芽
http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/260/1/ - 要摘側芽
回復

2020 發表於 2012-2-2 09:57:18 |顯示全部樓層
我要偷你盆葡萄風信子呀

XDDDDDDDDDDD 下年預埋你啦最多~~ 你延期一年來偷喇~  發表於 2012-2-2 10:01
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-2 10:12:30 |顯示全部樓層

今日收成 - 薑~~~
件頭唔算大, 種左成年, 係我阿娘響舊屋度種, 一路到而家, 搬屋時比我拎埋返來養老~ 以一個6寸盤+無點理佢都有野收, 我如願足矣~
農友送的堆肥桶~~ 新年前將不少芥菜葉/老化植物等等放左入去, 裝得滿滿的~~~
現在肥水出來了, 桶內足足少了 2/3的東東, 又可以再堆野入去了~~~
又有花花睇 .....
水仙而家至開得燦爛~
有單瓣
亦有重瓣
粉紅垂筒花
葡萄風信子
另一品種的葡萄風信子

回覆點評:
多謝各位呀~ 我呢D懶人, 種球根就最有成功感.... XDDDDDD
DORA , 我同阿娘每年都會買幾盒水仙返來介+種. 大約2盒八頭就會有一個係重瓣 ~ 我又唔識睇, 因為無乜跡象睇到佢係單定係重架~~~ 我估可能大陸有得賣重瓣水仙卦~ 但我地去到都係會比人呃錢多D

葡萄風信子......好靚靚靚~  發表於 2012-2-5 00:56
哦,我都曾經見過重瓣,不過好少有,你個 d 好靚!  發表於 2012-2-3 16:19
好想加分...~.~  發表於 2012-2-3 12:58
哦!睇漏咗 ﹣係農友送.....  發表於 2012-2-3 10:38
積媽,呢個 lock 得嘅膠桶向乜地方可以買到?  發表於 2012-2-3 10:36
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-3 10:22:43 |顯示全部樓層
今天的沙律菜~ 會摘來送給老師作為新年禮物~~ (又開始上新的糖花課了~~ )
10月從超市買回來插皮的阿拉伯產迷迭香~ 摘頂後側芽馬上長高了~ 摘出來的頂隨意插在一旁~不強求~
士多啤梨長了好多, 但細細粒...... 已施堆肥水, 未知有無幫助~
本應在2星期前要爆花的水仙.......
3年前插枝繁殖粉紅玫瑰開花了

我家的水仙都係呢幾日先開到baba聲, 新年果陣太凍啦, 我仲要向北....今年開都已經好開心, 有一年真係水仙不開花!!! >.< 葡萄風信子好得意, 好想食左佢!   發表於 2012-2-4 00:32
盆水仙睇見都覺得香呀^^  發表於 2012-2-3 12:30
之前我向 City Sxxxx 都買咗盆迷迭香,而家好鬼高,等我又試下摘頂插下先。^^  發表於 2012-2-3 10:41

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2012-2-4 09:19:12 |顯示全部樓層
purplelove  我家的水仙都係呢幾日先開到baba聲, 新年果陣太凍啦, 我仲要向北....今年開都已經好開心, 有一年真係水仙不開花!!! >.< 葡萄風信子好得意, 好想食左佢!  
係呀, 其實今年天氣凍有影響喇~而且我都覺得D水仙頭麻麻地 , 年年我屋企都係向同一店家買, 店家都話今年的球較瘦較削, 界球時好快到芯.....
葡萄風信子呢, 今年係我種得最好0既一年, 可能跟足哂程序又消毒又有雪喇, 加上天氣凍, 所以長得好靚~~~ 我會養球希望下一年都可以開花.
2020  盆水仙睇見都覺得香呀^^
20小姐, 我阿娘鬧鬼我用膠盤浸, 我阿娘一定要用靚靚水仙盤來浸, 我就求鬼其其..... 一來無乜地方放呢D一年一度物品, 二來又唔會放入屋, 怕D貓會攪......
用呢D10蚊店膠盤, 可以放好多水仙頭, 一齊開花時真係好香的 !!!
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-5 00:52:07 |顯示全部樓層

今日為蕃茄們拍了點照 ......

NOEL_TT 及各位農友:
多謝讚賞呀, 呢隻茄真係種得過, 唔太大棵慳地方, 收成又多而且唔容易比雀仔啄~~
我食過幾粒, 皮薄多汁, 少少酸, 肉質不太粉, 幾好食架~~~

D蕃茄好勁呀, 我第一次見, 味道怎樣?? 最甜是那種?  發表於 2012-2-6 12:51
多到好似放大左既好多揪提子咁呀(*☻-☻*) 我暈la, 靚到暈呀(#^.^#)  發表於 2012-2-5 01:09
第一張相我數到.....4十幾粒呀(O_O)  發表於 2012-2-5 01:02
茄茄超......靚啊^.^  發表於 2012-2-5 00:58

評分

查看全部評分

回復

2020 發表於 2012-2-5 00:59:53 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2012-2-5 00:52
今日為蕃茄們拍了點照 ......

D茄多到呢........ 超級無敵勁靘呀)))))
粒粒誘惑緊我,粒粒都好似寶石/玉 咁靘呀
美人,你點種架?
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-5 01:27:41 |顯示全部樓層
20小姐 ~~~ 我用左個大盤來種,因為唔知佢咁細棵 .......
10寸盤 , 基肥有紅牛鉀+熟肉骨粉+豐收一號+骨粉+雞屎肥.
追肥 :
未出花前落麩水 ,
出第一菖花時轉用海鳥鱗肥+豐收一號.
開始結果時用豐收 一號+雞蛋殼粉+海鳥鱗肥 (自制,有咁碎磨咁碎 ) ,而家仲用埋堆肥水.

熟肉骨粉 同骨粉.....有咩唔同架?通常我只見普通骨粉咋!  發表於 2012-2-5 01:32
好多肥呀(O_o)  發表於 2012-2-5 01:30
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-6 10:58:49 |顯示全部樓層
2020  熟肉骨粉 同骨粉.....有咩唔同架?通常我只見普通骨粉咋!
20小姐~~~ 唔知有無記錯, 好似係熟肉骨粉唔會燒根咁..... (怕記錯, 有錯請指正呀~~ )  我係響衫兄買的~ 全名係金葉牌熟肉骨粉.

到時一定忍唔住入多一包囉! 又一定俾Zoe話我屋企D肥多到上倉XDDDD  發表於 2012-2-6 12:08
好,等我入開元朗去三兄問問先^^  發表於 2012-2-6 12:07
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-6 16:24:29 |顯示全部樓層

我種0既迷你圓蕃茄係呢個品種 :
http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/4657/1/
分別有黃色同紅色. 佢地結果結得好利害, 全部集中響枝椏上, 所以唔好隨便摘葉/ 芯. 係去到後期, 果太多開始頂住哂0既時候, 至疏一疏葉. 因為葉太密容易UP濕腐爛, 引來虫虫 / 爛果.
亦因為果太多, 所以一定要有支撐, 否則棵野好易訓低/ 根外露/ 長得唔好.
呢隻茄有個好處, 就係果實集中響枝椏上, 頂部有葉擋一擋, 咁D茄就無咁易比雀仔啄食, 安全好多~~~
收成時要打側個花盤, 用長咀較剪剪D果落黎, 否則真係唔知響邊度落手.....

彩虹小姐唔好咁客氣~~ 有好野一定要介紹比大家, 香港地方矜貴 , 大大林0既植物真係幾蝦人下, 呢D細細棵又多收成0既, 真係幾好0既選擇 ~~~
NOEL_TT,多謝讚賞呀, 呢隻茄真係種得過, 唔太大棵慳地方, 收成又多而且唔容易比雀仔啄~~
我食過幾粒, 皮薄多汁, 少少酸, 肉質不太粉, 幾好食架~~~
至於勝瓜 , 我又無種過~~~ 怕佢大棵, 頂哂籠只係種過苦瓜 / 青瓜而已.

積積媽, 我都有2盆矮生蕃茄, 不過結出黎既果同你果D唔同, 應該唔同品種, 同埋佢結太多果時真係斜埋一邊, 我要學你咁比番個支撐佢先. ^o^  發表於 2012-2-6 16:39
請問味道如何? 你D茄種得好靚. 請問妳有無種過勝瓜??  發表於 2012-2-6 16:37
好靚呀, 呢種生得唔高又多果, 多謝積積媽你提供品種呀. :)  發表於 2012-2-6 16:26
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-6 16:43:27 |顯示全部樓層
rainbow2011  積積媽, 我都有2盆矮生蕃茄, 不過結出黎既果同你果D唔同, 應該唔同品種, 同埋佢結太多果時真係斜埋一邊, 我要學你咁比番個支撐佢先. ^o^
彩虹小姐, D植物真係唔好比佢歪0歪斜, 真係生得唔好架~~~ 好多時有D露埋根0既, 真係種極都無進展+SIDE米飯呢~~ 用3支竹仔靠花盤邊插落泥, 撐成三角形後響頂部扎實佢就可以喇~~~

積積媽, 唔該晒你呀, 我明白喇, 今晚番去即刻整番好佢先. ^^  發表於 2012-2-6 16:45
回復