積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
323138 4062
JicJicmom 發表於 2011-11-4 13:34:50 |顯示全部樓層
轉左大盤0既菜菜
芫茜
小圓球蘿蔔
轉盤1星期
昨夜剛轉盤

其餘植物
臭草
洛神花下的金錢薄荷
浸水出根後轉泥種的迷迭香小苗

係呀, 金錢薄荷好靚呀, 正  發表於 2011-11-16 22:12
我又要剪幾支試下室外種先。  發表於 2011-11-9 19:57
金錢薄荷好靚呀~  發表於 2011-11-4 14:33
回復

mono 發表於 2011-11-4 13:59:32 |顯示全部樓層
嘩!積媽咁多小圓蘿蔔。
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-4 14:23:36 |顯示全部樓層

積積媽的迷迭香

積積媽的迷迭香

e....原來我阿小迷去咗你度~

公主,咁都認得,叻!  發表於 2011-11-9 19:56
回復

JicJicmom 發表於 2011-12-22 14:59:39 |顯示全部樓層

DORA : 積媽我想問,係咪玫瑰買番黎可以插種咖?老師好似講過....
我都記得老師有講過架~~~
我自己試過杆插2棵, 都係冬去春來時插成的~~~ 不過之後出來的花, 比起當日買返來0既, 細左一個碼有多~~ 但自己種出來的, 點都會覺得好靚~~~
我會揀有節位的來插,  我自己中意用水浸野到出根至下泥~ 入左泥就等佢自生自滅, 唔好去打擾佢喇~~
我插水時, 會將腳斜切, 中間垂直再切一刀, 希望可以增加佢吸水量, 容易D出根. 因為我未用過生根粉之類的東東, 所以都係獨沽一味插水. 每日都要換水, 放在有陽光+空氣流通的窗前面. 你都可以試一下, 幾好玩的~~

唔該哂積積媽!你 d 玫瑰好靚啊!自己種係唔同咖。  發表於 2011-12-22 15:16
回復

2020 發表於 2011-12-22 13:54:19 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2011-12-20 10:43
未有收成  , 都要貼下相~~~   
暫時亦係唯一一粒樹多啤啤努力成長膨大中 ......

積媽,你既士多咁肥美都美都話唔夠壯,咁死得la,我果d又要攞去葬la

哎....自己知自己事呀, D樹多啤啤真係無乜進展嘛 ..... 你睇我好,我睇你好咁喇~~  發表於 2011-12-22 14:19
回復

llaus 發表於 2011-12-22 13:31:59 |顯示全部樓層
嘩!積媽媽妳都好醒啵

唔使只帶2梳蕉返娘家啵
回復

2020 發表於 2011-12-22 12:59:52 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2011-12-22 09:27
是日做冬~~~~ 抆幾棵芫茜返娘家先......  

太型囉, .......

我同我阿娘都係芫茜怪~~屋企一定要有一兩棵睇門口~~:)  發表於 2011-12-22 15:14
回復

2020 發表於 2011-12-22 12:56:02 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2011-12-22 11:21
好靚嘅芫荽呀,異靈小姐至愛~

.............................. 殺鬼用蒜,殺異靈要用芫荽   睇到都聞到陣味呀!
閃~~~~

JicJicmom  噓~~~ 等我仲以為20小姐好中意....仲想送棵過佢....... ~_~
=============================================
唔洗客氣la

噓~~~ 等我仲以為20小姐好中意....仲想送棵過佢....... ~_~  發表於 2011-12-22 14:18
回復

mono 發表於 2011-11-9 19:59:00 |顯示全部樓層
積媽,我終於揾到個洗衣粉桶吽泥嘑。

XDDDDD 呢D桶真係好用. :P  發表於 2011-11-10 11:50
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-10 07:13:23 |顯示全部樓層
mono  公主,咁都認得,叻!  發表於 昨天 19:56

才不是呢~你誤會了~
回復

JicJicmom 發表於 2011-11-10 11:53:32 |顯示全部樓層

下了整整兩天毛毛雨, 小苗都長大了不少~~~
芫茜
小圓球蘿蔔
花生
新住客~~~~

回覆點評:
MONO : 新住客係蘆荀~~~
ICEICE : 芫茜我有移苗的, 要不時留意佢底部, 因為我覺得有時埋得唔夠深, 佢成棵訓低架, 天氣UP濕一D訓響泥面就好易死~~

我同ICEICE一樣呀, 芫茜係泥上面爬, E+整左個圈圍住佢地... 見到積媽D相先知自己種得太密, 但見佢地咁大又唔捨得殺晒佢地再來過 :(  發表於 2011-11-13 17:04
芫茜好挺身呀, 我啲CC 下  發表於 2011-11-10 12:29
新住客係乜?  發表於 2011-11-10 12:01

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2011-11-10 14:12:36 |顯示全部樓層
小苗在下雨天前一星期移苗, 當中蘿蔔及芫茜都比較弱一點.
在雨勢減弱一點時, 我就出去用少許泥堆好在小苗根位, 再扶直+壓實一點, 幸好所有小苗都平安過渡.
回復

JicJicmom 發表於 2011-11-11 11:07:51 |顯示全部樓層
雨停了, 又要開工喇~
紅生菜移苗
新一批沙律生菜下種子, 仲有唐芹
蕃茄們移苗 , 另一些多出來的送朋友.
魚腥草早前分盤送朋友, 而家又長得盤滿砵滿, 可以拎比朋友做手工皂~
到而家都唔知佢係邊一種薄荷
等泥土再乾D , 就掘蕃薯來煲薑湯暖暖身~~~

回復

JicJicmom 發表於 2011-11-16 11:58:50 |顯示全部樓層

移苗後進展
皇帝菜
芫茜
花生
紅生菜
小圓球蘿蔔
再下一批沙律菜種子
花老師牌鷹爪蕃薯苗重新出發~~~~
小寶牌甜椒有聲氣了....
MONSE牌韭菜, 開花又結籽

回覆點評:
Mirry  : 我都係睇種子袋說明至採收, (好似7x日左右) 不過呢隻小蘿蔔愈嫩愈好食, 所以都係睇情形而採收. 好多時佢個頭仔會突左出來, 我通常都係睇情形至決定. 可能了開少少泥及下先囉~~
hempseed  : 多謝hempseed , 我都也也烏咁種, d相呃到下人架都....

請問, 小圓球紅蘿蔔點先知可以收呢??? 掘開偷睇下????  發表於 2011-11-17 00:15
紅生菜好特別呀~樣樣都好靚.羨慕死=="  發表於 2011-11-16 12:24

評分

查看全部評分

回復

黃太 發表於 2011-11-16 23:09:15 |顯示全部樓層
積媽,你個園蒲內啲農作物種得好靚呀,

多謝黃太同斑比公主喇, 只係挑d好少少0既比你地睇而已...... :p  發表於 2011-11-17 10:59
同意 x2~  發表於 2011-11-17 07:31
回復

JicJicmom 發表於 2011-11-21 09:44:38 |顯示全部樓層

得朋友們一齊團購買到士多啤梨苗~~~~ 已經上哂小盤, 等肥泥吽好, 再轉入草莓罐中.
早幾日下的種子, 都出芽了~
沙律什生菜
中國芹菜
呢D陰濕天氣我真係無乜好感..... 但亦帶竭我D植物生得好好~~~
剛插枝花老師牌蕃薯苗
芫茜
小圓球蘿蔔
又採收左一批洛神花

回覆點評:
DORA , Purplelove : 多謝讚賞 , 我都係一路學一路種, 希望有D菜菜可以煮下麵都好滿足了~~
我D相多數係用傻仔機 + 花花MODE (MARCO)  影. 少數相用D繁複相機影, 但未完全識控制光圈, 所以效果麻麻地
PURPLELOVE , 你D芫茜進展如何呀? 有無試下移苗?

報告積媽, 已移苗, 本來好地地死唔去, 但惹到紅gg, 噴左兩個星期番梘/苦楝油, 今日終於certified.... :( 已重新培苗, 今次唔會落咁密 ^^  發表於 2011-11-27 00:10
積媽你部相機影得好清呀~~菜菜好靚~~見到都開心^^  發表於 2011-11-21 10:39
好靚!  發表於 2011-11-21 09:54
回復

JicJicmom 發表於 2011-11-21 09:50:34 |顯示全部樓層

交個功課比公主先.....
登登登~~~

尋日一早發現佢出左條小蘆荀~~~
不過因為天台無位喇, 所以我遲下會將佢轉去小寶度~~~
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-21 11:21:50 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2011-11-21 09:50
交個功課比公主先.....
登登登~~~

早晨呀~好露筍呀~

搬去小寶度梗係好啦~~~不過就真係唔該晒大夫喇~

我估我知你講邊D. 有好多野, 我同公主係差不多時間響同一店舖/ 貨源度買到的~~~ 所以, 你會覺得熟口熟面了~~~ :)  發表於 2011-11-21 12:33
2020 : 似曾相識? 即係?  發表於 2011-11-21 12:28
我發現......有一兩張相...後面既D花盆同花架....有d似曾相識!  發表於 2011-11-21 12:25
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-21 12:36:25 |顯示全部樓層
2020  我發現......有一兩張相...後面既D花盆同花架....有d似曾相識!  發表於 7 分鐘前

異靈小姐~

你認識我們敬愛的風趣幽默、熱愛學習的嗎~

我就係見到果個層層碟,公主之前種士多果個盆,我以為公主放左你度添:P  發表於 2011-11-21 12:45
公主, 你玩我麼??? 話時話, 你個草莓罐有住客嘛? 要唔要我介紹租客比你? XDDDDDDDDDDDD  發表於 2011-11-21 12:40
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-21 12:48:51 |顯示全部樓層
JicJicmom  公主, 你玩我麼??? 話時話, 你個草莓罐有住客嘛? 要唔要我介紹租客比你? XDDDDDDDDDDDD  發表於 3 分鐘前

個罐依家比阿青苔先生,一家大細霸佔咗喇~

咁你要唔要種? 一係你拎埋來我度, 你自己上來照顧佢~~~ XDDDDDDDD  發表於 2011-11-21 12:56
回復