積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324342 4062
JicJicmom 發表於 2010-8-19 10:29:54 |顯示全部樓層
回復 3200# muitau

妹頭早晨呀~~
阿SIR 教左竅門~~ 同網上0既之做法 , 完全係2回事來 .
不過響焗+入爐呢個STEP上面, 我仍有保留~~~ 因為唔係自己親手焗. 我"及" 到佢D 助手將D餅拎出拎入的, 應該係降溫. 但阿SIR NOTE 話係170 焗到尾~
我要自己試焗至知做唔做到~~
回復

muitau 發表於 2010-8-19 11:35:40 |顯示全部樓層
回復  muitau

妹頭早晨呀~~
阿SIR 教左竅門~~ 同網上0既之做法 , 完全係2回事來 .
不過響焗+入爐呢個STE ...
JicJicmom 發表於 2010-8-19 10:29

整佢我印象中係要降溫...有一期好多人整,我見佢咁死複雜又雪蛋白又咁又咁,食過又唔係太鐘意,所以都無研究囉....
希望你返歸1 take過成功 !
回復

花園仔 發表於 2010-8-19 18:23:10 |顯示全部樓層

回復 3181# JicJicmom
我之前一睇到老師0既溫馨提示,仲唔喇喇林去洒紅牛咩....   
===============================

積媽好!

算你醒啦! 我唔會求其體網上攞啲資料擺上黎就算嘅....
我係查翻過去幾年嘅記錄先同大家分享架!
今日啲瓜瓜新出橫丫都有乸花囉!

仲有, 两日前所落嘅種籽, 沙律生菜已有啲發咗芽,
點解唔係全部呢, 好簡單 -- 沙律生菜種籽包內有七,八種唔同嘅品種架馬,
有啲早出有啲好遲出芽架!

點解我會挑選體呢棑落種籽呢?
因為天文台預測近呢七,八日天氣會比前棑氣溫平均低幾度,
相對濕度徘徊於 75% - 95% 即係平均 85%
噉樣勉強都乎合某啲種籽發芽嘅條件嘅, 所以咪試吓囉!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-20 09:12:05 |顯示全部樓層
回復 3203# 花園仔
老師早晨呀 ~~~ ^^
多謝老師提點 ~~ 尋日已經發現有第二隻囡 add7icon
老師你0既日常工作都好繁重下, 原來個"資料庫"仲有咁多資料...
我下0既種子仲未有消息 / 聲氣, 真係要比D耐性至得~
我黎緊仲要入去陳乜記度買+搬菜盤呀~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-20 09:25:43 |顯示全部樓層
回復 3202# muitau

妹頭早晨呀 ~
尋晚我響屋企試焗2底馬卡龍, 起唔到裙邊.
不過第二底好過第一底, 我估係響降溫+起皮度做得唔好/夠.
已經雪左料, 今晚再試~ add10icon
回復

muitau 發表於 2010-8-20 10:47:42 |顯示全部樓層
回復  JicJicmom
積媽好!
算你醒啦! 我唔會求其體網上攞啲資料擺上黎就算嘅....
我係查翻過去幾年嘅記錄先同大家分享架!
=========================== ...
花園仔 發表於 2010-8-19 18:23

老師早,
所以一個人成功唔止眼見咁簡單,佩服呀老師!
回復

muitau 發表於 2010-8-20 10:50:29 |顯示全部樓層
回復  muitau

妹頭早晨呀 ~
尋晚我響屋企試焗2底馬卡龍, 起唔到裙邊.
不過第二底好過第一底, 我估係響降 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-20 09:25

早呀積媽,
果條裙真係好q煩架,叫佢著褲佢又唔肯   你真係有再接再勵精神!! 又希望2 take成功, 得左記得po相分享喜悅播
回復

亞實 發表於 2010-8-20 10:53:07 |顯示全部樓層
各位早晨呀~~~
晨早流流請大家食野 ( 唔係咩好野,叫做開心下咁喇~  )
法式杏仁點心macaroon add1 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-19 09:57

好靚的macaroon, 好想食!!!
回復

曇花一現 發表於 2010-8-20 17:23:52 |顯示全部樓層
各位早晨呀~~~
晨早流流請大家食野 ( 唔係咩好野,叫做開心下咁喇~  )
法式杏仁點心macaroon add1 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-19 09:57

見到呢舊甜野..真係會令你幾開心
     些些積媽 !!
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-20 22:24:38 |顯示全部樓層
積媽,

知唔知可以種d咩可以減少蚊患?因為學校好多蚊,我想係我走之前幫幫d同事們。
回復

lamolympia 發表於 2010-8-21 12:06:14 |顯示全部樓層
救命呀!打開左個防蟲網,比隻果蠅走左入去,就咬晒我D西瓜呀.....嗚嗚嗚!!!!
回復

llaus 發表於 2010-8-21 12:26:53 |顯示全部樓層
積媽,

知唔知可以種d咩可以減少蚊患?因為學校好多蚊,我想係我走之前幫幫d同事們。 ...
肥寶寶 發表於 2010-8-20 22:24

http://www.hkplants.com/thread-50068-1-1.html

註:隻蛙未試過呀
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-21 12:31:20 |顯示全部樓層
註:隻蛙未試過呀
llaus 發表於 2010-8-21 12:26

我會建議校方使用,但主任想有d綠色植物,所以希望係校園內種d有驅蟲及食蟲的植物。
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-22 00:26:46 |顯示全部樓層
今天的節瓜女~
( 無乜仔花, 我摘左d放小盒入雪櫃,希望聽日囡花開時有得用 ....)

回復

JicJicmom 發表於 2010-8-23 09:51:36 |顯示全部樓層

上星期尾感冒了 , 又要停工....
吹波節瓜一路出緊囡花~~ 好彩早一日摘定仔花雪住左, 如果唔係就真係SIDE哂.....
阿囡一號 , 今早人工授粉+包-ED ~~

阿囡二號

阿囡三號

阿囡四號 ( 睇睇下.....呢隻囡好似"度" 緊頸咁..... 今晚放工要攪攪佢先......)

台長們又開工了.....

沖繩苦瓜收左喇, 準備今晚送比好友食~~

早前下種0既青瓜 , 綠芥蘭頭 , 都出左小芽~~~ ( 今次用MONSE送我的培植箱下種, 企理+保濕好多)
T&M 蕃茄 ,雷公仔就仲未有聲氣
沙律菜就更加無動靜.
今晚補相~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-23 09:54:20 |顯示全部樓層
雖然係病, 但有做野架, 係無出街咋嘛 ......
成功左少少0既馬卡龍~~ 終於有條迷你裙.....

其實仲有好多地方要改進呢....add10icon

評分

查看全部評分

回復

may.sun 發表於 2010-8-23 10:18:49 |顯示全部樓層
雖然係病, 但有做野架, 係無出街咋嘛 ......
成功左少少0既馬卡龍~~ 終於有條迷你裙.....

其實仲有好多 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-23 09:54

早呀 積積媽,早起的may.sun有餅吃, ,我第一個食今天天氣好好多,你多休息呀
回復

BanbieChan 發表於 2010-8-23 10:18:53 |顯示全部樓層
馬卡龍~馬卡龍~馬卡龍~
回復

may.sun 發表於 2010-8-23 10:21:33 |顯示全部樓層
馬卡龍~馬卡龍~馬卡龍~
BanbieChan 發表於 2010-8-23 10:18

早呀公主
回復

BanbieChan 發表於 2010-8-23 10:25:30 |顯示全部樓層
早呀公主
may.sun 發表於 2010-8-23 10:21

may.sun

baby~早晨呀~
回復