積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324336 4062
臭皮皮 發表於 2010-8-16 14:29:05 |顯示全部樓層
回復 3160# 花園仔
老師你好,
你連白花蛇舌草都有種呀,我都好想種,不過揾唔倒,
我會繼續努力揾架啦
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-16 14:39:34 |顯示全部樓層
回復 3160# 花園仔
<傘房花耳草>雖然功效冇正式嘅<白花蛇舌草>咁多, 但一般日常保健功能並無缺乏架!
两種草草都有消熱解毒, 利尿消腫嘅功效, 正式嘅<白花蛇舌草>, 仲多咗活血止痛功效添,
但性則寒涼好多啵! 所以如果單作涼茶為家人保健我反覺得<傘房花耳草>仲適合添!
=====================================================
老師好~~~~~
我屋企好少煲涼水, 頂哂籠都係夏枯草,太涼反而我唔多受得~~
我阿娘煲涼水主要係比我細佬飲, 佢係燥底人, 飲呢D野就最0岩~~~
我想問一下, 呢2種草藥, 乾品好定係鮮貨好? 如果撇除存放條件, 鮮貨係唔係會好好多呀?  
阿細佬唔識寶, 之前係又抆唔係又抆, 連龍利葉都當野草辦~~ 上次佢咳到黐肺時, 2公婆死死氣去街市比人呃 . 用20蚊買左十幾塊爛鬼龍利葉返來煲湯. 佢地至知原來跌左好多錢~~~  add4icon
回復

花園仔 發表於 2010-8-16 14:52:33 |顯示全部樓層
回復 3162# JicJicmom
老師你好,
你連白花蛇舌草都有種呀,我都好想種,不過揾唔倒,
我會繼續努力揾架啦
=============================
你好!
<白花蛇舌草>乾品, 係朋友從鄉下帶出黎送咗啲俾我啫,
不過我都想種翻啲, 如有種籽會送啲俾大家架!
回復

花園仔 發表於 2010-8-16 14:56:14 |顯示全部樓層
回復 3162# JicJicmom
老師好~~~~~
我屋企好少煲涼水, 頂哂籠都係夏枯草,太涼反而我唔多受得~~
我阿娘煲涼水主要係比我細佬飲, 佢係燥底人, 飲呢D野就最0岩~~~
我想問一下, 呢2種草藥, 乾品好定係鮮貨好? 如果撇除存放條件, 鮮貨係唔係會好好多呀?  
阿細佬唔識寶, 之前係又抆唔係又抆, 連龍利葉都當野草辦~~ 上次佢咳到黐肺時, 2公婆死死氣去街市比人呃 . 用20蚊買左十幾塊爛鬼龍利葉返來煲湯. 佢地至知原來跌左好多錢~~~   
==============================
積媽,
有地方種嘢最好係種啲保健草藥, 日子有功真係幾乎唔使幫襯醫生架!
回復

llaus 發表於 2010-8-16 15:19:48 |顯示全部樓層
回復  花園仔
雖然功效冇正式嘅咁多, 但一般日常保健功能並無缺乏架!
两種草草都有消熱解毒, 利尿消腫嘅 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-16 14:39

有無種蚌花呀!
止咳呀
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-16 15:21:43 |顯示全部樓層
回復 3164# 花園仔

老師好~~~~~
阿細佬唔識寶, 之前係又抆唔係又抆, 連龍利葉都當野草辦~~ 上次佢咳到黐肺時, 2公婆死死氣去街市比人呃 . 用20蚊買左十幾塊爛鬼龍利葉返來煲湯. 佢地至知原來跌左好多錢~~~   
==============================
積媽,
有地方種嘢最好係種啲保健草藥, 日子有功真係幾乎唔使幫襯醫生架!
老師好~~~   
日子有功真係幾乎唔使幫襯醫生 ---> 老師講得好0岩 !!
我地由細到大, 老豆媽子都係響呢個方向行 ,仲會配合食療 + 食物配搭, 大燥大寒0既野都唔會比我地食. 健康係打好底子而來, 唔係食藥食番來架.
所以我個天台都轉營囉~~~ 都係種番D菜/草藥等等, 花都唔多點種喇 (係都只係種球根) , 種多D食得/ 有食療功效0既野好過喇~~~
回復

llaus 發表於 2010-8-16 15:32:48 |顯示全部樓層
妳棵紅雞蛋都係寶來呀
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-16 15:34:30 |顯示全部樓層
回復 3167# llaus
蛙哥,
係就係寶, 不過我天台太大風, 容唔落佢呀.
當日買佢返來, 本想種響娘家地上, 後來情況有變, 我至拎佢返我天台種.
回復

小寶 發表於 2010-8-16 19:43:09 |顯示全部樓層
我掹哂d <傘房花耳草>, 我以為只可以鮮煮添~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-16 23:09:15 |顯示全部樓層

發達了......所有泥桶都可以安置哂響菜架下面 .....

花棚入面就可以將堆肥桶放得穩穩陣陣了....
堆肥桶下面0既木箱, 放左花生麩水.

呢隻大菜盤, 一個菜架可以放2隻. 預算會整2隻菜架, 即係要買多3隻.....

做完野, 沖番杯熱情果梳打嘆下先....
早2個星期收左一隻, 今日又收多一隻.....

各位隨便喇 ~~

評分

查看全部評分

回復

臭皮皮 發表於 2010-8-17 00:42:50 |顯示全部樓層
回復 3163# 花園仔
多謝老師先,不過我都會繼續揾架,
我喺西貢海下嘅燒烤場度見過,遲啲去睇吓
回復

muitau 發表於 2010-8-17 10:45:20 |顯示全部樓層
我個天台都轉營囉~~~ 都係種番D菜/草藥等等, 花都唔多點種喇 (係都只係種球根) , 種多D食得/ 有食療功效0既野好過喇~~~
JicJicmom 發表於 2010-8-16 15:21

早呀積媽早呀咁多位!!
對呀, 始終我地天台位置有限, 真係要目標為本, 而且我發覺種同一隻菜都起碼要種2大盆,唔係每樣得果幾條, 送麵都唔夠呀
回復

BanbieChan 發表於 2010-8-17 10:48:04 |顯示全部樓層
一早就話要種食得架啦~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-17 11:07:07 |顯示全部樓層

回復 3172# muitau

妹頭~~~~ 早晨呀~~~~
目標為本---> 極對~~~
其實之前老師都有同我提過, 我發覺我真係濫種左. 太多野, 但成本效益唔高. 最慘係得個做字, 攪到自己腰酸背痛都唔知為乜.
於是重新規劃時,以食為本~~add4icon "忍痛"將無用0既野除左去. 就係咁我少左2隻花架, 所以可以開始做檯面式種植.
而家D野少左, 雖然留響天台時間少左,但野做多左 :
1. 一日會處理一個花架0既植物 - 加泥, 去枯葉, 除草, 我有4隻花架, 用左四個weekday
2. 一星期下一次肥, 好天下液肥, 雨天下固體/粒肥 , 又用左一個WEEKDAY
3. 星期六, 時間多D, 處理下泥, 執好D地方 , 掃垃圾 , 有需要就去元朗入貨/ 去小寶度打劫~~ add7icon
4. 星期日, 會做多一D規劃上0既野, 整菜架 , 轉盤咁.....
去花墟呢舖癮都搣甩埋了~~~ 我估我有2星期無去過花墟喇~
回復

mono 發表於 2010-8-17 14:11:43 |顯示全部樓層
(有需要就去元朗入貨/ 去小寶度打劫)~ 呢個係最開心嘅節目。add10icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-17 23:17:26 |顯示全部樓層
回復 3175# mono
mono ,
基本上我而家入去元朗, 一定會去小寶度架喇 ~~~ 打劫就未必會~~ 小寶種野好辛苦架,我唔忍心話拎就拎 , < 但最終次次都拎...唉 ...>
去衫兄都好開心,同阿老實人&店員都熟左, 好多計傾架~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-17 23:18:31 |顯示全部樓層
老師好利害.....
話呢個星期青瓜會出囡花..... 今日即時發現我0既節瓜有囡花出了....
( 青瓜同節瓜都好似0者, 係咪? )
回復

chutou 發表於 2010-8-17 23:47:13 |顯示全部樓層
12個堆肥桶
回復 3170# JicJicmom
回復

花園仔 發表於 2010-8-18 00:11:15 |顯示全部樓層
回復 3177# JicJicmom
老師好利害.....
話呢個星期青瓜會出囡花..... 今日即時發現我0既節瓜有囡花出了....
( 青瓜同節瓜都好似0者, 係咪? )
============================

積媽好!

利乜害吖! 只係想提提大家做好授粉及防蠅工作啫!
我知呢棑瓜瓜嘅乸花會多啲架, 留意多啲啦! 嘻嘻!

又,
<衫兄>嗰位女售貨員有冇叫你買掃把亞!
回復

gtrnismo 發表於 2010-8-18 01:31:36 |顯示全部樓層
嘩好似伊拉克搞化武感

你屋企如果有賊入屋真係好危險隨時命都無

你個花生麩水。。。。。
回復