積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324326 4062
JicJicmom 發表於 2010-8-3 13:18:20 |顯示全部樓層
回復 3080# marcuslee

邊個叫你放隻堆肥桶響度 , 日當頭咁晒唧.......
大部份都係放陰涼地方架喇.
唔一定係晒, 塑膠始終老化機會都係大過五金架喇~ 我估~
回復

小寶 發表於 2010-8-3 13:23:39 |顯示全部樓層
我用波子製做開關, 本身膠好厚, 唔怕老化~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-3 13:26:52 |顯示全部樓層
回復 3082# 小寶

小寶, 乜野叫波子制呀?
相相相 PLEASE ~~~~~~ add6icon
回復

孖吉 發表於 2010-8-3 13:27:07 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

邊個叫你放隻堆肥桶響度 , 日當頭咁晒唧.......  
大部份都係放陰涼地方架喇.
唔一 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-3 13:18

明白了,即係原來冇人試過。

咁我繼續用我的堆肥桶,遲d向大家報告啦!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-3 13:38:58 |顯示全部樓層
回復 3084# marcuslee

咁梗係我無用過我至會問喇~ add4icon
我一路都係話交流下架咋~~ 可能係天馬行空叫各位唔好咁認真~~~
回復

孖吉 發表於 2010-8-3 13:41:28 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

咁梗係我無用過我至會問喇~  
我一路都係話交流下架咋~~ 可能係天馬行空叫各位 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-3 13:38

add10icon add10icon add10icon
回復

小寶 發表於 2010-8-3 13:54:33 |顯示全部樓層
回復 3083# JicJicmom

其實係就地取材啫, 有邊樣响身邊就用邊樣
呢個就係波子製喇, 開關都需要用d力, 狗狗無咁易會搞得動,
但係呢之前要安一個內瓦和一個外瓦才可以接合完成
回復

吉祥 發表於 2010-8-3 14:23:01 |顯示全部樓層
回復 3087# 小寶
小寶午安~~原來波子掣係咁既..又識多樣野啦
回復

吉祥 發表於 2010-8-3 14:25:33 |顯示全部樓層
回復 3073# JicJicmom
積媽午安呀~~
你想像力好豐富啊..
回復

cklife 發表於 2010-8-3 14:36:03 |顯示全部樓層
回復  muitau

妹頭早晨呀 ~
( 老師0既堆肥桶真頭令我心跳加速~  )
我其實想緊, 如果用番呢類藍 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-3 10:58

我有諗過呀...但諗到個筒同水樽接駁位就,因為水樽會老化得快,好快脆左....可能要用漂白水果類膠樽會耐用D....

我又諗個出水口係底下又如何?出水口加條水喉,插入個水樽度,咁...會唔會好臭呢?早排都諗左好多野...不過無行動...
回復

cklife 發表於 2010-8-3 14:43:19 |顯示全部樓層
膠龍頭我無見過...邊度有得賣呀?(咩地方/舖頭賣架?)
回復

花園仔 發表於 2010-8-3 15:07:31 |顯示全部樓層
回復 3082# 小寶
我用波子製做開關, 本身膠好厚, 唔怕老化~
=========================

<波子掣>我多用體唔常開關嘅截流分流嘅水喉度, 好似魚池分流池底去水,
甚至體座廁嘅來水後置截流方面, 一年都冇幾次開關....

用體個體直接引出開關好少嘅, 你諗吓佢點有效穩固接駁體薄皮嘅桶壁度嘞!
回復

小寶 發表於 2010-8-3 15:21:55 |顯示全部樓層
回復 3092# 花園仔

<波子掣>我多用體唔常開關嘅截流分流嘅水喉度, 好似魚池分流池底去水,
甚至體座廁嘅來水後置截流方面, 一年都冇幾次開關....

用體個體直接引出開關好少嘅, 你諗吓佢點有效穩固接駁體薄皮嘅桶壁度嘞!
=================================
老師好!

係呀, 好費力難開關的, 因為就近有就用左佢囉,我梗係想用水喉頭啦~
我宜家都係用緊藍桶的,所以好穩固,唔係用藍桶的朋友千祈唔好用呀
回復

muitau 發表於 2010-8-3 16:12:12 |顯示全部樓層
係呀, 好費力難開關的, 因為就近有就用左佢囉,我梗係想用水喉頭啦~
小寶 發表於 2010-8-3 15:21

我都好驚呢隻,扭到手指痛架真係!
回復

孖吉 發表於 2010-8-3 17:44:45 |顯示全部樓層
膠龍頭我無見過...邊度有得賣呀?(咩地方/舖頭賣架?)
cklife 發表於 2010-8-3 14:43

咪係 蒸餾水機 果種冷熱水膠制囉,大一點的五金舖都有,有 "外啞" 同 "內啞" 兩種,"外啞" 有埋膠 絲母 ,煩少好多野,短好多,輕好多。

家中有小狗就會容易開制,不過切一塊發泡膠頂住個開關就唔會放水啦。
回復

cklife 發表於 2010-8-3 21:19:09 |顯示全部樓層
咪係 蒸餾水機 果種冷熱水膠制囉,大一點的五金舖都有,有 "外啞" 同 "內啞" 兩種,"外啞" 有埋膠 絲母  ...
marcuslee 發表於 2010-8-3 17:44

我家無小狗喔...我諗住佢會細隻D所以想用膠既囉...我屋企附近搵唔到膠架....再慢慢搵下先
回復

小寶 發表於 2010-8-3 21:36:33 |顯示全部樓層
回復 3096# cklife

有D金屬水龍頭都幾細隻, 你可以去五金行找找.
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-3 23:27:00 |顯示全部樓層
早呀積媽..
係....想像下 :
一開蓋 .......叭叭聲.........cccccccccccccccc水味呀 ...
may.sun 發表於 2010-8-3 11:35

我今日响公司睇到呢兩個留言,忍唔住吱一聲笑咗出嚟.....啲同事望晒過嚟睇下我呢嗰傻婆做乜......
回復

cklife 發表於 2010-8-4 07:05:46 |顯示全部樓層
回復  cklife

有D金屬水龍頭都幾細隻, 你可以去五金行找找.
小寶 發表於 2010-8-3 21:36

今朝訓醒賴床時諗左一個構想.....一陣去睇一執唔執到發泡膠箱先。
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-4 09:31:28 |顯示全部樓層
原來呢隻就係波子制~~~~~ 我用過, 真係好實的~~用唔到響普通膠桶上面架.
尋晚響娘家.....比我搵到隻好野.....HEEHEE ..... 又慳番D錢~~
回復