積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324327 4062
小草草 發表於 2010-8-4 10:18:11 |顯示全部樓層
你真系好好心機啊,我只系用舊既酱油桶做下簡單既堆肥咋,鑽穿个桶底,加層泥,加D厨餘上去,再加泥,肉類都唔敢落得多,怕有异味卑人投訴.
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-11 01:15:10 |顯示全部樓層
今日收到堆肥0既成果喇 ~~~ 有肥水出喇 ~~ ^^
味道唔會縮縮臭臭咁, 好過麩水十九倍 !!! 有D橙味咁...
我即刻拎去稀釋澆瓜果 ~~~
聽日早D起身去影相.
回復

cklife 發表於 2010-8-11 08:46:11 |顯示全部樓層
今日收到堆肥0既成果喇 ~~~ 有肥水出喇 ~~ ^^
味道唔會縮縮臭臭咁, 好過麩水十九倍 !!! 有D橙味咁...
我 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-11 01:15

睇到有人話...初初出既水唔好用住,因為可能係材料既水份流出黎,未醱酵夠架....話初頭d要倒左佢,好似話一個月之後果D先用黎淋花。
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-11 10:55:07 |顯示全部樓層
回復 3103# cklife
早晨呀 CK ~
@.@ .... 我開得好稀..... 希望D野唔好瓜柴喇...
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-11 11:00:55 |顯示全部樓層
呢個帖, 係送比花老師同小寶0既~~~
三日前

三日後

多謝老師分享咁靚0既花照片, 如果唔係我只係以為佢係水草的一種~~
多謝小寶呀 ~~ 幫我響元朗買到老師介紹的固態肥~~ 今日至有咁靚0既花睇 ~~
我成日都覺得呢隻花好似孔雀0既毛, 只係顏色唔同~~ add7icon

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-8-11 11:11:14 |顯示全部樓層
回復 3105# JicJicmom

嘩~~~好靚喎...小寶只不過係舉手之勞啫, 都要靠你的努力至得
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-11 11:15:22 |顯示全部樓層
三日前

三日後

多謝老師分享咁靚0既花照片, 如果唔係我只係以為 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-11 11:00

好靚呀!!
回復

吉祥 發表於 2010-8-11 11:30:32 |顯示全部樓層
積媽早晨~~真係好靚呀,好彩有圖睇呀,唔係我都以為係水草咋...
回復

花園仔 發表於 2010-8-11 12:13:26 |顯示全部樓層

三日前
三日後

多謝老師分享咁靚0既花照片, 如果唔係我只係以為佢係水草的一種~~
多謝小寶呀 ~~ 幫我響元朗買到老師介紹的固態肥~~ 今日至有咁靚0既花睇 ~~
我成日都覺得呢隻花好似孔雀0既毛, 只係顏色唔同~~
==========================================

積媽及大家好!

多謝, 好開心睇到咁靚嘅花花, 足以証明<有志者事竟成>一啲都冇錯!
雖然<布袋蓮>唔係乜嘢罕有名貴嘅品種, 但佢嘅花花真係好靚架!
真花表達嘅形態, 質感同顏色比照片仲靚呢, 所以我都希望影多啲, 影靚啲....
就算唔得咪退而其次多啲別人嘅作品囉!
先棑睇過<KUNO版主>嘅作品, 態靚色真, 係值得學習嘅對象,
今日又見積媽嘅作品又有另一番美態表現, 真令人興奮!
再次講聲恭喜及多謝!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-11 13:29:53 |顯示全部樓層
回復 3109# 花園仔
花老師好~~~ 
真係見笑喇。。。積媽D相, 真係傻人用傻機影..... 要影得好, 真係有排學呢~~
KUNO 版主0既靚相, 真係靚到無野好講.
真花響陽光下, 真係閃閃令架~~~ 響種呢隻布袋蓮之後, 真係明白乜野方法去種0既野都好, 無適合0既肥就一定唔得 , 生得到都未必會靚.
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-11 16:52:06 |顯示全部樓層
積媽其實已經開始準備緊秋播
早2日買左D紅皮薯仔, 食過覺得幾好味, 於是留左幾隻響度吽 ..... 等佢吽出芽就會拎去種.
尋晚亦下左一D綠色芥蘭頭種子, 今年又會大舉種植
早前響網站網購了的蕃茄種子都下左一D.
椒類同菜類種子, 我覺得仲係比較熱, 所以未敢下種.
未知紅蘿蔔類可以下種未呢 ......
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-12 12:27:35 |顯示全部樓層
早前小寶送0既小苗, 睇黎係吹波節瓜了..... 另外0既合掌瓜頂唔住高溫去左囉....

極度削沖繩苦瓜

好多紅雞蛋....

尋日我睇左一大輪, 至發現可能呢支會係新花菖來....

因為開左花呢一枝都係咁 : 長長地, 響中間生上來, 頂端小小片好似葉, 但唔係葉囉~ 怪唔之得我留意唔到喇~
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-12 13:19:56 |顯示全部樓層

d花好靚,希望遲d新到的花苗可以健康快樂地成長啦!
期待農夫哥哥的交收電話中
回復

llaus 發表於 2010-8-12 13:26:04 |顯示全部樓層
雞蛋是五花茶之一啵
回復

小寶 發表於 2010-8-12 13:39:03 |顯示全部樓層
係吹波節瓜, 應有兩棵;  合掌瓜宜家好難生, 老師俾我的三棵中, 有一棵都去左咯.
另外你的苦瓜是否俾野針左? 我見下部有個傷口....
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-12 13:44:04 |顯示全部樓層
布袋蓮好靚啊!
秋播…我未開始…因為下星期去台灣玩幾日,無人照顧花草…所以,都係要等番黎先開始!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-12 13:50:04 |顯示全部樓層
回復 3115# 小寶
係呀小寶, 針左呀 ~~ 不過佢又一路大緊.....
回復

muitau 發表於 2010-8-12 17:19:29 |顯示全部樓層
積媽,
好靚好靚呀布袋蓮~由開始你話中左邪到而家有成果,真係替你開心同振奮~~
回復

BanbieChan 發表於 2010-8-12 22:37:23 |顯示全部樓層

比起上次見佢~明顯大個咗dd喇~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-13 00:40:10 |顯示全部樓層
報告一下 ~~~ 日本仔0個一撻只係垃圾來, 無比野咬 ~ (好奇怪我放大張相黎睇又真係好似2個牙窿咁..... ) 睇完+多謝完個天然後喇喇聲包好佢....
回復