積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324328 4062
JicJicmom 發表於 2010-8-2 10:26:19 |顯示全部樓層
今早拍的照~~~
沖繩苦瓜有2隻囡

韭菜花

堆肥桶而家放左響吽泥桶上面....

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-8-2 13:10:51 |顯示全部樓層
午安積媽及各位,
積媽你呢隻堆肥桶簡直係寶物來,好精美,內裡有濃濃既心思同心意~
點解我見唔到老師張堆肥桶相既?
唔該晒你影堆肥變沃土出來比大家參考,如果單一咁用,我估會比較惹蟻.
回復

muitau 發表於 2010-8-2 13:16:28 |顯示全部樓層
係呀..今早搣到手指痛,就開始諗碎紙機喇....
cklife 發表於 2010-8-1 15:52

係呀,我搣報紙搣到怕呀...

其實唔使搣到手指痛,報紙只要裁到半張 A4 紙大少便可,你落的時候一/兩張紙,隔一層廚餘,又一/兩張報 ...
marcuslee 發表於 2010-8-1 19:23

唔該晒,咁樣慳番好多力水

等我去西貢行山都執D乾牛C番黎堆下。
草民 發表於 2010-8-1 21:49

草兄,牛屎用來發電好過喎
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 13:24:08 |顯示全部樓層
嘩~~~~ 妹頭 !!! 快D擔定櫈仔霸頭位, 夠鐘上堂呀 !!!!!!!!!!!!
http://www.hkplants.com/thread-11235-629-1.html
回復

muitau 發表於 2010-8-2 13:33:16 |顯示全部樓層
積媽,
我專登番幾幾隻腳比你呢個亞二問架 add4icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 13:35:48 |顯示全部樓層
回復 3065# muitau
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
跟住0個五支釘留比小寶囉不如~~~~~~ add4icon add4icon add4icon
回復

花園仔 發表於 2010-8-2 20:42:37 |顯示全部樓層
回復 3058# JicJicmom
我響本書D影左D相 / 內容出來
( 摘自 : 堆肥變沃土真簡單 BY 綠精靈工作室 )
千瘡百孔堆肥桶 ~~~
=========================

呢個多窿堆肥桶與一般用鐵絲網圍圈圈入邊堆肥異曲同工,

好處係可防止蝸牛, 鼻涕蟲等等身型稍大嘅昆蟲進注, 幾好吖!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 23:14:03 |顯示全部樓層
回復 3058# JicJicmom
我響本書D影左D相 / 內容出來
( 摘自 : 堆肥變沃土真簡單 BY 綠精靈工作室 )
千瘡百孔堆肥桶 ~~~
=========================
呢個多窿堆肥桶與一般用鐵絲網圍圈圈入邊堆肥異曲同工,
好處係可防止蝸牛, 鼻涕蟲等等身型稍大嘅昆蟲進注, 幾好吖!
回復 3067# 花園仔
老師好~~~~
我其實係怕D孔伯會走虫入去呢 .... 小虫難防..... 但係, 人家做得出來, 又一定有佢用處呀.... 有機會我要試一試 ~
回復

農夫 發表於 2010-8-2 23:35:39 |顯示全部樓層
等我去西貢行山都執D乾牛C番黎堆下。 講笑乍,係都去元朗執啦
草民 發表於 2010-8-1 21:49

好主意~^^~,下次帶D出黎分享比我地呀
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-3 10:06:25 |顯示全部樓層
回復 3069# 農夫

大家一齊分左D C 佢 ~~~ XDDDD
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-3 10:32:14 |顯示全部樓層
對於堆肥桶0既出水口問題, 我有個匪夷所思0既想法, 唔知行唔行得通.     
先睇下呢張我本堆肥書度影出來的相片.

呢一隻桶就係用老師0既藍桶做0既, 佢0既出水口並唔係有開關0個隻, 好似我地用0既膠水樽咁, 用一個蓋就算.
我第一時間想到:
一開蓋時, "萬馬奔騰" , 到時一手都係........
如果勤力少少, 日日開一開放一放水, 又得唔得呢?

如果真係咁樣做, 係唔係用膠水樽就可以呢? 大家又可以討論下喎 ......
回復

muitau 發表於 2010-8-3 10:54:29 |顯示全部樓層
對於堆肥桶0既出水口問題, 我有個匪夷所思0既想法, 唔知行唔行得通.     
先睇下呢張我本堆肥書度影出來的 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-3 10:32

早呀積媽,早呀咁多位!
老師個桶令我嘆為觀止呀!

理論上呢隻窿我覺得都可以,因為最緊要比肥水流到出黎就得,不過個出水位流完肥水後除非每次都抺番乾淨,如果唔係用得幾次我覺得個蓋會比較烏糟...

你指膠水樽係...將個大膠水樽倒轉,cut頂放廚餘 ?  我唔明呀...
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-3 10:58:49 |顯示全部樓層
回復 3072# muitau

妹頭早晨呀 ~
( 老師0既堆肥桶真頭令我心跳加速~ add4icon )
我其實想緊, 如果用番呢類藍桶, 咁個出水口用乜野來做呢?
將一D500ML / 1LIT 0既膠水樽, CUT 左樽口部份, "用方法" 造成藍桶0既出水口 .
可能係天馬行空架, 大家唔好咁認真~ XDDDD
回復

Ivana 發表於 2010-8-3 11:06:47 |顯示全部樓層
回復 3071# JicJicmom

呢個出水位唔多好啦,一開蓋雙手實搞到好臭,花園仔果個都好好,但要考慮重量問題,其實石屎唔難搞,積媽可以試下呀。
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-3 11:12:16 |顯示全部樓層
回復 3074# Ivana

我就係怕一手都係~ XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
想像下 :
一開蓋 ..............叭叭聲.........
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ..........add12icon
回復

may.sun 發表於 2010-8-3 11:35:01 |顯示全部樓層
回復  Ivana

我就係怕一手都係~ XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
想像下 :
一開蓋 ..............叭叭聲.........
...
JicJicmom 發表於 2010-8-3 11:12

早呀積媽..
係....想像下 :
一開蓋 .......叭叭聲.........cccccccccccccccc水味呀
回復

孖吉 發表於 2010-8-3 11:39:46 |顯示全部樓層

其實你可以參考 汽水膠樽 (唔係礦泉水樽呀)  的設計,樽口除咗有 縲旋紋 之外,重有 垂直坑,係响個蓋未完全打開之前用來釋放裏面的巨大壓力,以免開蓋時瓶蓋會射出 ...

你只要用 汽水瓶 改裝,或用 幼身的鋤 在 縲旋紋 上加上直坑便可。用的時候先擰一半,水己經開始流出來,有個蓋頂住唔會"萬馬奔騰"啦。當然預咗會一手都係,但起碼唔會成身都係先!
回復

孖吉 發表於 2010-8-3 12:50:13 |顯示全部樓層

咦~ 睇返呢張相,個水制唔係 擰蓋 黎咖,係個膠的龍頭!

其實我見到你地D龍頭都係用五金,都想問你地好耐,係咪有人試過膠龍頭唔得所以唔用呀?膠龍頭輕d,短d,就算積媽個新堆肥桶啲膠咁薄,佢都唔會咁易 撬爆 個膠桶!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-3 12:52:06 |顯示全部樓層
回復 3078# marcuslee

我估膠係好易老化, 所以至大部份人都會用五金件囉~
回復

孖吉 發表於 2010-8-3 13:06:27 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

我估膠係好易老化, 所以至大部份人都會用五金件囉~
JicJicmom 發表於 2010-8-3 12:52

老化?堆肥桶 唔係唔晒得果咩 ???? 太早升溫,啲微生物生存唔到,降解慢啵~

唔講降解,淨係講個桶的材料,如果晒的話,積媽的新堆肥桶都好快報消喇,係 花老師 的厚身膠桶先可以晒足幾年

(我搵到張相,龍頭就係書上那種 http://tw.myblog.yahoo.com/ching ... ;next=-2&page=1)
回復